ת"פ 32101/08/19 – מדינת ישראל נגד דוד דדיה
בית משפט השלום בחיפה |
|
|
|
ת"פ 32101-08-19 ישראל נ' דדיה
תיק חיצוני: |
1
בפני |
כבוד השופט זיו אריאלי
|
|
מאשימה |
מדינת ישראל
|
|
נגד
|
||
נאשם |
דוד דדיה
|
|
החלטה
|
הנאשם,
וטרינר במקצועו, עומד לדין בגין ביצוע עבירה על
אקדים ואציין כי הגעתי לכלל מסקנה כי דין עתירת הנאשם - להתקבל, וכי יש להורות על ביטול כתב האישום נגדו.
להלן אפרט העובדות והטעמים העומדים בבסיס החלטתי.
רקע וטענות הצדדים:
2
1.
נגד הנאשם הוגש כתב אישום
המייחס לו עבירה של ניסיון לפנות פגר בעל חיים, שלא באחת הדרכים המנויות בדין
[עבירה לפי תקנה
2. על פי המתואר בכתב האישום, הנאשם שימש כרופא וטרינר רשותי וכמנהל השירות הווטרינרי בקריות, ובנוסף הפעיל קליניקה פרטית בקרית אתא. ביום 10.6.19 התבקש על ידי בעלים של כלבה - לבצע המתת חסד לכלבה. הנאשם הגיע לביתה של בעלת הכלבה, פינה את הכלבה לשם המתתה, וכן גבה תשלום עבור ביצוע ההמתה ופינוי הגווייה לשריפה במכון כילוי. באותו יום, ובסברו כי הכלבה מתה - השליך הנאשם את הכלבה למכולה לפינוי אשפה במקום מגוריו. כעבור שלושה ימים נמצאה הכלבה על ידי עוברי אורח בתוך פח אשפה, כשהיא מיללת וקשורה בסדין.
3.
מטעם ההגנה הוגשה בקשה לפי
סעיף
4.
מסירת הנתונים על ידי המאשימה
- התעכבה, אולם בסופו של יום מסרה המאשימה להגנה, כי בין השנים 2012-2020 נפתחו
לפחות 46 תיקי חקירה בחשד לביצוע עבירה על
3
5.
ההגנה ביקשה פרטים נוספים מעבר
לאלו אותם מסרה המאשימה- בגין אילו עבירות על ה
6.
במהלך הדיון מיום 5.4.21 עתרה
ב"כ הנאשם להורות על ביטול כתב האישום מטעמי "אכיפה בררנית"
ו"הגנה מן הצדק". נטען כי על פי נתוני המאשימה - במהלך שש השנים
האחרונות הוגשו רק שני כתבי אישום בגין העבירה הנדונה על ה
7.
המאשימה סברה כי יש לדחות את
טענת ההגנה. נטען, כי אמנם לא מדובר בעבירה נפוצה, אלא שאין בכך כדי להקים טענת
"אכיפה בררנית". נטען (בהשלמת תגובה בכתב מיום 27.4.21), כי הנאשם אינו
מכחיש כי קיבל תשלום מבעלת הכלבה בגין פינוי גוויתה של הכלבה למכון כילוי. בבואה
להחליט אם להגיש כתב אישום נגד הנאשם - שקלה המאשימה בין היתר את העובדה כי מדובר
במי ששימש כוטרינר רשותי הממלא תפקיד ציבורי. עוד נטען כי הוחלט להעמיד את הנאשם
לדין, וכי שיקולים אלו נשקלו על ידי תובע מוסמך, לפי סעיף
4
8.
ב"כ הנאשם הגישה ביום
5.5.21 תגובה בכתב לתשובת המאשימה. נטען, כי נפלו פגמים בהחלטה להגיש כתב אישום
נגד הנאשם, שכן נשקלו שיקולים שעניינם מיהות העושה (ולא נסיבות המעשה). ואילו סעיף
דיון והכרעה:
9.
טענות ההגנה בדבר 'אכיפה
בררנית' - ממוקמות בגדרי טענת "הגנה מן הצדק", המעוגנת כיום בסעיף
"אכיפה בררנית היא אכיפה הפוגעת בשוויון במובן זה שהיא מבדילה לצורך אכיפה בין בני אדם דומים או בין מצבים דומים לשם השגת מטרה פסולה, או על יסוד שיקול זר או מתוך שרירות גרידא".
ואילו בע"פ 6328/12 מדינת ישראל נ' פרץ (10.9.13), נקבע כי:
"אכיפת הדין נגד אדם אחד והימנעות מאכיפתו נגד אחרים - כאשר מדובר במקרים דומים - היא אכיפה בררנית (selective enforcement). אכיפה בררנית יכולה לקבל ביטוי באחד משני מופעים: הראשון, החלטה להעמיד לדין רק חלק מן המעורבים בפרשה נדונה; השני, החלטה להעמיד לדין בשעה שבפרשות אחרות שעניינן דומה לא הוגשו כתבי אישום".
10. בעניין פרץ הנ"ל רוככה העמדה שהובעה בעניין זקין, ונקבע כי ייתכנו מקרים בהם ניתן לבסס טענת פגיעה בשוויון - אף מבלי להצביע על מניע פסול.
5
בהמשך ברע"פ 1611/16 מדינת ישראל נ' ורדי ואח' (31.1018) נדחתה עמדת המדינה לפיה קבלת טענה בדבר 'אכיפה בררנית' שמורה למקרים בהם התנהלות הרשות עולה כדי זדון או שרירות לב. בית המשפט קבע כי גם במקרים בהם התנהלה הרשות בתום לב, אך במחדליה נגרמה תוצאה מפלה - אין מניעה עקרונית לקבוע כי לנאשם עומדת טענת 'אכיפה בררנית', בגדרי טענת 'הגנה מן הצדק':
"ניתן עקרונית, לראות במחדלי הרשות, או במעשיה הרשלניים משום 'פגם', אשר יש בו כדי לפתוח את שערי המבחן התלת-שלבי שנקבע בהלכת בורוביץ'. ברי כי אין בכך כדי ללמד שיש לייחס משקל ממשי לכל טענה באשר לטעות, או למחדל מצד רשויות האכיפה, אלא לליקוי מהותי שכזה. הנה כי כן לאחר שצלח הנאשם את המשוכה המקדמית להצביע ולהוכיח כי המעשה המינהלי עולה כדי 'פגם' כאמור - בית המשפט יידרש לבחינת הטענה להגנה מן הצדק לגופה - בקביעת עוצמתם של הפגמים, ופגיעתם בתחושת הצדק וההגינות; בשלב שלאחר מכן יש לאזנם ביחד עם יתר השיקולים, הערכים והאינטרסים המצדיקים את ניהול ההליך הפלילי. בקשר לכך יש לשים אל לב, כפי שנקבע עוד בפרשת בורוביץ', כי יש להעניק משקל בשלב השני גם לעובדה כי הרשות פעלה בתום-לב, ללא מניע פסול, או כוונת זדון. מטבע הדברים, התוצאה תהא שרק מקרים נדירים וחריגים בהם נטענה טענה לאכיפה מפלה שאיננה תוצאה של כוונת זדון יקימו לנאשם הגנה מן הצדק".
11. אף זאת נזכיר - אין לבלבל בין אכיפה חלקית לבין אכיפה בררנית. האכיפה הבררנית אינה היפוכה של האכיפה המלאה. מקובל, ידוע וברור לכל, כי רשויות האכיפה על זרועותיהן השונות סובלות ממחסור אינהרנטי במשאבים. מחסור שכזה הופך את האכיפה המלאה, באופן מעשי, לבלתי אפשרית. הפגם הנעוץ באכיפה הבררנית, אינו נובע מהיותה חלקית, אלא מפגמים שהתגלו בהפעלת שיקול הדעת של רשויות האכיפה (עניין זקין לעיל).
ובהקשר זה נראה, כי סבירותה של האכיפה החלקית מותנית בין היתר בעמידתה במבחן של עקרון השוויון. על התביעה חלה חובה להפעיל את סמכויותיה תוך קיום שורת השוויון בין חשודים ונאשמים [ר' עניין פרץ הנ"ל, פסקה 29 לחוות דעתו של כב' השופט ע' פוגלמן].
6
12. לבסוף אציין, כי בשים לב למיקום הנורמטיבי של טענת 'אכיפה בררנית', כחלק מטענת הגנה מן הצדק, הרי שהנטל מוטל על הנאשם לשכנע כי התקיימו התנאים המצדיקים קבלתה של טענת הגנה זו. בכלל זה, מוטל עליו להוכיח את התשתית העובדתית הדרושה לשם קבלת טענתו, לקיומה של אכיפה מפלה. במילים אחרות, על הנאשם מוטל הנטל להוכיח כי הגשת כתב האישום (או המשך ניהול המשפט נגדו), נוגד את תחושות הצדק וההגינות. לשם כך עליו להתגבר על "חזקת תקינות המעשה המנהלי". וככל שיעלה בידו להרים נטל זה ולסתור את חזקת תקינותו של המעשה המנהלי - יעברו הנטל אל כתפי המאשימה לסתור את טענת הנאשם, ולהוכיח כי ביסוד החלטתה קיימים טעמים סבירים וראויים [ר' למשל ע"פ 106/17 פלונים נ' מדינת ישראל (30.1.18)].
13. משאמרנו כל זאת, נקרב מבטנו אל הנתונים והעובדות מושא התיק שבפניי. מהנתונים שהעבירה המאשימה לעיון ההגנה, עולה ומצטיירת התמונה הבאה:
-
במהלך כשבע שנים, בין
2013-2020, נפתחו לפחות 46 תיקי חקירה בחשד לביצוע עבירות על
-
במהלך כחמש שנים, בין
2015-2020, הוגשו שני כתבי אישום בלבד, בהם ייחסה המאשימה לנאשמים עבירות על
-
עיון בשני כתבי האישום מלמד
כי אחד מהם [ת.פ. 9790-12-20 מדינת ישראל נ' נבטי] הוגש לאחר שתחילה הוטל על
הנאשם קנס מנהלי, והנאשם ביקש להישפט. לנאשם יוחסה עבירה של החזקת פסדים
בניגוד ל
7
אשר לכתב האישום השני [ת.פ. 5978-05-18 מדינת
ישראל נ' סמדג'ה], הרי שלנאשם מיוחסת שורה של עבירות, לרבות החזקת בעל חיים
ללא סיפוק צרכי מחייתו (עבירה על סעיף
14. ניתן לסכם את המסקנות העולות מנתונים אלו, באופן הבא -
(א)
העבירה של החזקת פגרים בניגוד
ל
(ב)
מבין תיקי החקירה שנפתחו בגין
עבירה על סעיף
(ג)
מלבד עניינו של הנאשם - הוגשו
שני כתבי אישום בלבד בחמש השנים שבין 2015-2020 בהם יוחסה לנאשם כלשהו עבירה על
סעיף
15.
המסקנה המתחייבת, כפועל יוצא
מהאמור לעיל, היא כי הנאשם שבפני הוא הראשון והיחיד, לכל הפחות מאז שנת 2015, אשר
בעניינו נפתחה חקירה בגין עבירה על סעיף
ודוק: המאשימה אינה טוענת כי קיימת מדיניות
כלשהי בדבר העמדה לדין או אכיפה על דרך של הטלת קנסות מנהליים בעבירות לפי סעיף
16.
סעיף
8
"קביעת עבירה כעבירה מנהלית אין בה כדי לגרוע מסמכותו של תובע להגיש בשלה כתב אישום, כאשר הוא סבור שהנסיבות מצדיקות זאת מטעמים שירשמו ובלבד שטרם נמסרה הודעה על הטלת הקנס; סעיף זה אינו גורע מסמכותו של תובע להגיש כתב אישום אם ביקש מקבל ההודעה להישפט על העבירה".
17.
כאמור - אין מחלוקת, כי
העבירה המיוחסת לנאשם (עבירה על תקנה
18. לעניין הנימוקים שפירטה המאשימה אדגיש: בפסיקה נקבע, כי דרישת הכתב של נימוקי הגשת כתב האישום, מעידה על החשיבות שראה המחוקק להעניק לנימוקים אלו, כמו גם על האפשרות כי נימוקי התובע יעמדו לביקורת חיצונית [השווה בג"צ 5537/91 אפרתי נ' אוסטפלד ואח', פ"ד מו (3) 501]. עוד נקבע בעניין אפרתי הנ"ל, כי על הנימוקים העומדים בבסיס ההחלטה להיות "טעמים בעלי משקל" , אשר מהם ניתן יהיה ללמוד על מידת הרצינות בה נלקחה ההחלטה להגיש כתב אישום.
בנוסף, בצדק הפנתה ב"כ הנאשם להנחיות
היועץ המשפטי לממשלה בעניין הפעלת
"לפי מטרתו של
(ההדגשה אינה במקור)
9
סעיף 5.2.6 להנחיה הנ"ל מונה רשימה לא סגורה של שיקולים העולים כדי נסיבות המצדיקות הגשת כתב אישום:
א. הטלת קנס מנהלי על אותו אדם אין בה משום גורם מרתיע במידה מספקת כיוון שהוא חוזר ועובר עבירות מנהליות מאותו סוג, חרף הקנסות המוטלים עליו.
ב. אותו אדם לא שילם את הקנסות המנהליים שהוטלו עליו בעבר, והיה צורך להפעיל הליכי גביה לגביית הקנסות שהוטלו עליו.
ג. נסיבות עבירת העבירה חמורות במיוחד".
19.
עיון בפסיקה מלמד על מקצת
מהשיקולים שנשקלו על ידי רשויות שונות, ואשר נמצאו על ידי בתי המשפט כשיקולים
זרים, אשר אין בהם כדי להוות "נסיבות מצדיקות" להגשת כתב אישום- או
כשיקולים בני משקל, כמשמעותם בסעיף
- כך למשל נקבע כי יעד של הרתעת מגזר מסוים מלבצע עבירה, שכן ביצוע העבירה הפכה ל"מכת מדינה" בקרב אותו מגזר - הינו נימוק פסול [ת.פ. (שלום-רמלה) 61688-01-12 מדינת ישראל נ' בקר ואח' (2.3.14).
- מנגד, בת.פ. (שלום-רמלה) 50750-09-11 מדינת ישראל נ' אהרון מימון חברה לבנין ופיתוח בע"מ (31.12.15) נקבע כי תיק חקירה נוסף התלוי ועומד נגד אחד ממנהלי החברה - הינו שיקול בעל משקל, אשר באופן עקרוני בכוחו להצדיק הטלת קנס מנהלי על מנהל אחד, והגשת כתב אישום נגד המנהל האחר.
20. ובחזרה לענייננו.
המאשימה לא הגישה את המזכר בו מפורטים בכתב נימוקי התובע המוסמך להעמיד את הנאשם לדין. תחת זאת מנתה, בתגובתה מיום 27.4.21, שני טעמים המצדיקים לשיטתה הגשת כתב אישום. ראשית, התוצאות הקשות שנבעו מביצוע העבירה; שנית, התפקיד שמילא הנאשם (כווטרינר רשותי).
דעתי
היא כי אף לא אחד משיקולים אלו ממלא אחר הוראת סעיף
10
21. השיקול הראשון שהעלתה המאשימה, בדבר תוצאות העבירה והסבל הקשה שסבלה הכלבה בשל מעשי הנאשם - אינו רלבנטי, לטעמי. אדגיש כי לנאשם לא מיוחסת כל עבירה על חוק צער בעלי חיים. מעבר לכך, גם על פי כתב האישום - הנאשם התבקש לבצע המתת חסד לכלבה, וכך עשה. לאחר שסבר (בשגגה) כי הכלבה אינה עוד בחיים - הוא פינה את מה שחשב כגוויתה. הפינוי אמנם בוצע, כך על פי כתב האישום, באופן שאינו תואם להוראות הדין. אולם אין לפקוד על הנאשם, כנסיבה לחומרה, את העובדה כי טעה לחשוב שהכלבה אינה בין החיים.
22. ובאשר למיהות העושה, והתפקיד שמילא, כווטרינר רשותי, בתקופה בה ביצע לכאורה את המעשה המיוחס לו בכתב האישום - המדובר בשיקול שאינו נקי מספקות. מחד גיסא, לשון סעיף 5.2.6(ג) להנחיות היועץ המשפטי לממשלה - "נסיבות עבירת העבירה חמורות במיוחד" - תומכת לכאורה בפרשנות שהציעה ההגנה, כי יש לבחון את חומרת המעשה, ולא את תפקידו של העושה. מאידך גיסא, התפקיד אותו ממלא מבצע עבירה - יכול בנסיבות מסוימות להוות שיקול לחומרה, ולהוות נסיבה הקשורה בנסיבות ביצוע העבירה.
23.
ואולם, גם אם אניח כי התפקיד
שמילא הנאשם בתקופה בה ביצע לכאורה את העבירה, הינו נתון "לגיטימי" בין
שיקולי המאשימה - עדיין נשאלת השאלה אם מדובר בנתון ובשיקול "בעל משקל".
נראה, כי המאשימה ייחסה לנתון זה משקל של ממש, ואולי אף מכריע. לשיטתי - בכך שגתה.
24. מסקנתי, לפיכך, כי גם בנימוק זה של המאשימה - היות הנאשם וטרינר רשותי - אין כדי להוות נימוק בעל משקל המצדיק את העמדתו לדין, תחת הטלת קנס מנהלי.
11
סיכום:
25.
לנאשם מיוחסת עבירה על סעיף
26.
בענייננו, הנאשם הינו הראשון
והיחיד בישראל אשר נגדו הוגש בשנים האחרונות כתב אישום בעבירה לפי סעיף
27. המאשימה העלתה שני נימוקים אשר עמדו בבסיס החלטתה להגיש כתב אישום נגד הנאשם. לקביעתי, האחד אינו רלבנטי לעניין ההחלטה אם להגיש כתב אישום או להסתפק בקנס מנהלי; השני - גם אם ניתן לקבל את הטענה שמדובר בנימוק לגיטימי, הרי שהוא אינו נימוק בעל משקל, ובוודאי שאינו מטה את הכף לטובת הגשת כתב אישום.
28. בהעדר טעמים בעלי משקל, המסקנה המתבקשת היא כי החלטת המאשימה להגיש כתב אישום נגד הנאשם (תחת הטלת קנס מנהלי) - איננה החלטה סבירה. החלטה זו של המאשימה הובילה לידי כך, שהנאשם הינו היחיד בשנים האחרונות שבעניינו בחרה המאשימה להימנע מהטלת קנס מנהלי, ותחת זאת הגישה נגדו כתב אישום, על כל המשתמע מכך. אין בפני כל נתון או אינדיקציה המלמדת, חלילה, כי המאשימה פעלה בזדון בהתנהלותה זו. ואולם, כפי שפורט לעיל - גם אם נהגה הרשות בתום לב, אך גרמה בהתנהלותה לאכיפה מפלה - אין בכך כדי לחסום את האפשרות לקבוע כי לנאשם עומדת טענת 'הגנה מן הצדק'.
29. לטעמי, נוכח התוצאה בדבר אכיפה מפלה של הנאשם, דין ההליך שבפני להתבטל. ניתן, להגיע למסקנה בדבר ביטול כתב האישום, וזאת בשני מסלולים חלופיים.
12
על פי המסלול האחד, החלטה להגיש כתב אישום
בהעדר נימוקים בני משקל - כמוה כפגם ממשי בכתב האישום, אשר לאור הוראת סעיף
על פי המסלול השני, בו גם בחרה ההגנה להתמקד בטיעוניה,
החלטה להגיש כתב אישום נגד הנאשם, בהעדר נימוקי טובים ובני משקל לעשות כן - יוצרת
דרך אכיפה לא שוויונית בין הנאשם לבין אחרים, אשר עליהם הוטלו קנסות מנהליים.
אכיפה לא שוויונית זו - עולה כדי "אכיפה בררנית" המקימה טענת "הגנה
מן הצדק". בידי הנאשם עלה לסתור את חזקת תקינות המעשה המנהלי, שכן מנתונים
שמסרה המאשימה עולה כי אין בנמצא, לפחות בחמש השנים האחרונות, נאשם אחר מלבדו אשר
הוגש נגדו מלכתחילה כתב אישום בעבירה לפי סעיף
המדובר, לשיטתי, בפגם ממשי בעקרון השוויון, אשר פוגע גם בתחושת הצדק וההגינות המשפטית. "אכיפה יחידנית" שכזו, ראוי כי תיעשה בזהירות, ורק מקום בו קיימים נימוקים כבדי משקל המצדיקים זאת. גם בהינתן העובדה כי המאשימה פעלה בתום לב וללא מניע פסול או זדון - דעתי היא כי אין כל ערך או אינטרס המצדיק את ניהול המשפט הפלילי (תחת הטלת קנס מנהלי, כפי שראוי היה לטעמי להיעשות מלכתחילה). זאת ועוד: לשיטתי הפגם שנפל בהתנהלות המאשימה הוא בעצם ההחלטה להגיש כתב אישום, במקום להטיל קנס מנהלי. משכך, הרי שלא ניתן לתקן את הפגם באמצעי מידתי יותר ומתון יותר מביטולו של ההליך.
אשר
על כן, ובהתאם להוראת סעיף
סוף דבר:
30. מהטעמים שפורטו לעיל, אני מורה על ביטול כתב האישום בעניינו של הנאשם.
למען
הסר ספק אבהיר, כי התוצאה של ביטול כתב האישום - אין משמעותה כי הנאשם יוצא פטור
בלא כלום. בידי המאשימה האפשרות והסמכות להטיל על הנאשם קנס מנהלי, על פי המסלול
הקבוע ב
זכות ערעור כחוק.
המזכירות תעביר את העתק ההחלטה לצדדים.
ניתנה היום, י"ח אב תשפ"א, 27 יולי 2021, בהעדר הצדדים.
