בש"פ 2897/15 – יניב שושני נגד מדינת ישראל
1
לפני: |
|
נ ג ד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
בקשת רשות לערור על החלטתו של בית המשפט המחוזי בירושלים מיום 27.4.2015 בע"ח 38889-04-15 |
בשם המבקש: |
עו"ד ארז צ'צ'קס |
בשם המשיבה: |
עו"ד סיון רוסו |
1. בפני בקשת רשות לערור על החלטתו של בית המשפט המחוזי בירושלים מיום 27.4.2015 (ע"ח 38889-04-15, השופט ע' שחם). בהחלטה זו דחה בית המשפט המחוזי ערר שהגיש המבקש על החלטה של בית משפט השלום לתעבורה בירושלים מיום 22.4.2015 (בפ"ם 4565-04-15, השופט ע' י' ריבלין).
רקע והליכים קודמים
2. ביום 19.4.2015 נעצר רכבו של המבקש על-ידי שוטר, ובמעמד זה ניתן לו דו"ח. בדו"ח נכתב כי המבקש ביצע עקיפה מסוכנת בדרך לא פנויה תוך חצייה של קו הפרדה רצוף, עובדה שהמבקש הכחיש בתוקף. בסמוך לאחר מכן, הגיע למקום קצין משטרה שהורה על פסילה מינהלית של רישיונו של המבקש למשך שלושים ימים, לאחר עריכת שימוע.
2
3. ביום 22.4.2015 המבקש
הגיש בקשה לביטול הפסילה המינהלית. לטענתו, ההחלטה על הפסילה המינהלית של רישיונו
נגועה בחוסר סמכות, מאחר שהתקבלה לאחר שכבר הוגש נגדו כתב אישום, וזאת על בסיס
הטענה שיש לראות בדו"ח שניתן לו כתב אישום לכל דבר ועניין. המבקש ביקש לבסס
את טענתו בסעיף
4. בו ביום ניתנה החלטתו של בית משפט השלום בבקשה, אשר הורה כי נוכח מכלול הנסיבות יש לקצר את משכה של תקופת הפסילה, וכי די ב"תקופת צינון" של 15 ימים. בית משפט השלום ציין, בשולי הדברים, כי אין לומר שהדו"ח היה כתב אישום משום שכתב אישום נדרש לחתימתו של תובע.
5. על החלטה זו הגיש המבקש ערר לבית המשפט המחוזי, שבו הוא התמקד בטענה העקרונית שנסבה על הסמכות להחליט על פסילה מינהלית לאחר מתן הדו"ח. לטענת המבקש, אין סימוכין לקביעתו של בית המשפט השלום באשר לכך שהדו"ח אינו בעל מעמד של כתב אישום ללא חתימה של תובע. מנגד, המדינה טענה כי הדו"ח מהווה כתב אישום "על תנאי", וכי ההחלטה על הגשת כתב אישום מתקבלת בסופו של דבר רק על-ידי התביעה.
6. ביום 27.4.2015
דחה בית המשפט המחוזי את הערר. בית המשפט המחוזי קבע, כי לפי לשונו והגיונו של
סעיף
בקשת הרשות לערור
3
7. המבקש טוען בפני כי עניינו מעלה שאלה בעלת חשיבות משפטית וציבורית, שעניינה הסמכות להחליט על פסילה מינהלית של רישיון, בזיקה לשאלת מעמדו של דו"ח ככתב אישום. לטענתו, ככל שהדו"ח מהווה כתב אישום, הרי שפסילת הרישיון על-ידי קצין המשטרה בעניינו נעשתה בחוסר סמכות. בנוסף לכך, לטענתו, יש לתת לו רשות לערור אף משיקולים של צדק ומניעת עיוות דין.
8. עמדתו של המבקש היא שדו"ח התנועה מהווה כתב אישום כשלעצמו, ללא צורך בחתימה של תובע. הוא מצביע על כך שבפועל נאשמים מגיעים להישפט בבית המשפט לתעבורה כשבידם הדו"ח שניתן להם בלבד, כמו גם על דברי ההסבר לנאשם באתר הרשות השופטת, שם מובהר כי "הדו"ח מהווה כתב אישום והזמנה לדין". בנוסף לכך, המבקש עומד על כך שאף בדו"ח עצמו נכתב "אתה נאשם בזה", ו-"הנך מוזמן/ת להתייצב לדיון".
9. ביום 28.4.2015
הוריתי על קבלת תגובת המדינה ביחס לתחולת סעיף
10. במישור של תכלית החקיקה המדינה סבורה כי טענתו של המבקש חותרת תחת תכליתה הברורה של סמכות הפסילה המינהלית, שהיא קטיעה מיידית של מסוכנות הנהג, שעליה להיות "מהירה ומרתיעה" (בהפניה לבש"פ 6221/94 הילמן נ' מדינת ישראל פ"ד מח(5) 215, 219 (1994); וכן לעניין קוטלייאר, בפסקה 22). לטענת המדינה, פרשנות לתנאי של "יסוד סביר להניח שיוגש כתב אישום" המתמקדת בתנאים המהותיים ולא במועד ההגשה של כתב האישום, היא הפרשנות המקיימת תכלית זו.
4
11. באשר להתייחסות
לדו"ח כאל כתב אישום, טוענת המדינה כי יש לאמץ את פסיקת הערכאות הקודמות.
לשיטתה, המסמך שנמסר למבקש אמנם משקף את נוסחו המיועד של כתב אישום, אך בפועל כתב
האישום מקבל תוקף רק לאחר בדיקת הדו"ח על-ידי תובע וחתימתו עליו, או אז הוא
מוגש לבית המשפט. לטענתה, כך עולה מסעיף
דיון והכרעה
12. לאחר ששקלתי את הדברים אני סבורה כי דין הבקשה להידחות.
13. ככלל, בקשת רשות לערור בענייני מעצרים תינתן כאשר מתעוררת שאלה משפטית עקרונית החורגת מעניינם של הצדדים להליך, או בהתקיים נסיבות פרטניות חריגות (ראו: בש"פ 2786/11 ג'ריס נ' מדינת ישראל (17.4.2011); בש"פ 2880/13 מדינת ישראל נ' חביף, פסקה 9 (23.4.2014)). לא השתכנעתי כי המקרה הנדון מעלה שאלה עקרונית שדרושה להכרעה, או כי קיימות נסיבות פרטניות המצדיקות היענות לבקשה אף מטעמי צדק.
5
14. אכן, הבקשה
שלפני מעוררת שתי שאלות משפטיות – שאלת מעמדו של הדו"ח ככתב אישום ופרשנות
התנאים להפעלתה של סמכות הפסילה המינהלית לפי סעיף
15. כאמור, כבר בשל
דחיית טענתו הפרשנית של המבקש, דין בקשתו להידחות. בכך מתייתר לכאורה הדיון בשאלת
מעמדו המשפטי של הדו"ח. מבלי למצות את הדיון בנושא, אומר רק כי עניין זה
מוסדר בסעיף
"בעבירות לפי
16. בהמשך לכך,
(א) בעבירה שסעיף 239 לחוק חל עליה, למעט עבירת קנס, רשאי שוטר למסור לאדם הזמנה למשפט אם היה לו יסוד סביר להניח כי הוא עבר עבירה כאמור.
(ב) הזמנה כאמור בתקנת משנה (א) תהיה לפי טפסים 4 או 7א שבתוספת והיא תהיה חתומה ביד השוטר שהוציאה.
(ג) לענין תקנה זו –
"שוטר" לרבות אחד מאלה:
(1) אדם שהוסמך כדין למסור הזמנה דרך כלל או לענין מסויים;
(2) לענין
6
(3) לענין
בנוסף לכך, תקנה 44ג לתקנות אלו, הנמצאת באותו סימן, קובעת כי "הזמנה למשפט לפי סימן זה דינה כהזמנה למשפט וככתב אישום שהומצא לנאשם כדין, ודין העתק ממנה משהוגש לבית המשפט, כדין כתב אישום שהוגש לבית המשפט כדין".
17. גם בית משפט זה סבר כי דינו של דו"ח הוא כדינו של כתב אישום (ראו: עניין קוזנייצוב, בפסקה 13; עניין קוטלייאר, בפסקה 9). וכך הסביר את הדברים השופט (כתוארו אז) ת' אור בדנ"פ 9263/99 מדינת ישראל נ' בקשי, פ''ד נד(3) 556 (2000):
"בתמצית, בעבירות שתקנה 38 חלה עליהן, ההליך של הגשת כתב-אישום קל וקצר יותר מההליך הפלילי הרגיל: אין נפתחת חקירה כמובנה בסעיף 59 לחוק; חומר החקירה אינו מועבר לתובע על-מנת שיבחן את הראיות בתיק ויחליט אם די בהן כדי להגיש כתב-אישום ולא תובע הוא שמגיש את כתב-האישום. במקרים של עבירות אשר התקנה חלה עליהן, רשאי שוטר, בלי שהתקיימו קודם הפעולות הנ"ל, למסור דוח לאדם ובכך להניע את ההליך הפלילי. כמו כן, לא בית-המשפט קובע את מועד הדיון, אלא המועד נקבע על-ידי השוטר ונרשם על-ידיו בדוח הנמסר על-ידיו לנאשם. ברור שהתאריך הננקב בהזמנה תואם מראש עם בית-המשפט כתאריך שבו יתקיים דיון בעבירות תנועה" (שם, בעמ' 564).
18. על כך ניתן להוסיף, כי בנסיבות העניין טענותיו של המבקש נשמעו ותקופת הפסילה המינהלית של רישיונו אף קוצרה. אין לומר אף שנגרם לו עיוות דין.
19. סוף דבר: הבקשה נדחית.
ניתנה היום, י"א באייר התשע"ה (30.4.2015).
|
|
ש ו פ ט ת |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 15028970_A02.doc שע
מרכז מידע, טל' 077-2703333 ; אתר אינטרנט,
