בש"פ 3565/15 – אביעד אליהו נגד מדינת ישראל
1
לפני: |
|
נ ג ד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב-יפו מיום 20.5.2015 בעמ"ת 33757-05-15 שניתנה על ידי כבוד השופט ש' אבינור |
תאריך הישיבה: י' בסיון תשע"ה (28.5.15)
בשם המערער: עו"ד ירון גיגי
בשם המשיבה: עו"ד שאול כהן
לפנַי
בקשת רשות ערר לפי סעיף
כתב האישום המתוקן
2
1. בכתב האישום המתוקן בשנית שהוגש ביום 15.1.2014 יוחסו למבקש 26 אישומים בגין עבירות התפרצות וגניבה שאותן ביצע, יחד עם נוספים, בתקופה שבין יום 8.4.2013 ליום 13.8.2013. על פי החלק הכללי של כתב האישום, המבקש קשר עם אחרים (להלן: החבורה) להתפרץ לדירות שונות ולגנוב מהן את תכולתן. ההתפרצויות בוצעו בשיטה הבאה: אחד מאנשי החבורה היה מגיע לדירה המועדת לפריצה, כשהוא מתחזה לשליח, ונוקש על דלת הדירה. כאשר הדייר היה פותח את דלת הדירה ומבקש לדעת מהו טיב המשלוח, היה השליח המתחזה מעמיד פנים כמי שמברר האם נפלה טעות במען. תוך כדי כך, בזמן שהדייר לא שם לב לנעשה, היה השליח יוצר העתק של מפתח הדירה. לאחר מכן היה עוזב את הדירה, עם העתק המפתח, ועל פי אותו ההעתק הייתה החבורה משכפלת מפתח נוסף. בהמשך, אחד מחברי החבורה היה מתקשר לדייר ומוסר לו כי ממתין לו שיק מהעירייה בסניף הדואר הסמוך למקום מגוריו, אותו עליו לאסוף מיידית. הדייר היה יוצא לאסוף את השיק, ולאחר שהיו מוודאים כי הדירה נותרה ריקה, היו אנשי החבורה פורצים אליה באמצעות המפתח המשוכפל.
2.
החבורה ביצעה את המעשים על פי השיטה המפורטת פעם אחר פעם,
כאשר ברובם המוחלט של המקרים הקורבנות היו אנשים קשישים. באופן זה גנבה החבורה
תכשיטים בשווי מוערך של מאות אלפי שקלים וסכומי כסף מזומן בשווי מוערך של עשרות
אלפי שקלים. נוסף על כך, במסגרת האירועים המפורטים באישום העשירי, חזרה הדיירת
לדירה לפני שאנשי החבורה הספיקו לצאת ממנה. משהופתעו, פרצו במהירות מהדירה, תוך
שדחפו את הדיירת– אישה כבת 80 – והפילו אותה במורד המדרגות, בכוונה להימלט מהמקום
עם השלל. בשל המעשים הללו הואשם המבקש ב-23 עבירות של התפרצות לבית מגורים לפי
סעיף
סקירת ההליכים הקודמים
3
3. בד בבד עם הגשת כתב האישום, הוגשה בקשה למעצרו של המבקש עד לתום ההליכים נגדו. ביום 12.9.2013 התקיים בבית משפט השלום (השופטת מ' בן ארי) דיון ראשון בבקשת המעצר במסגרת מ"ת 1435-09-13. במהלך הדיון הושגה הסכמה באשר לקיומן של ראיות לכאורה, ובסיומו קבע בית המשפט כי יוגש תסקיר מעצר בעניינו של המבקש. מהתסקיר שהוגש ביום 2.10.2013 עולה כי המבקש הינו יליד 1990, ללא עבר פלילי, המגלה "חלקים אנטגוניסטיים ומרדניים ביחס לגורמי סמכות משפחתיים ופורמליים". שירות המבחן התרשם כי המבקש מתקשה לזהות את החלקים הבעייתיים שבהתנהלותו וכי קיים סיכון למעורבות שולית חוזרת. יחד עם זאת התרשם שירות המבחן כי הוריו של המבקש הינם אנשים אחראיים, ועל כן המליץ על שחרורו של המבקש לחלופת מעצר בפיקוח הוריו ובתוספת פיקוח אלקטרוני. בעקבות זאת, בהחלטתו מיום 9.10.2013 קבע בית המשפט כי מפאת חומרת העבירות וריבוין, קיימת עילת מעצר כלפי המבקש. כמו כן החליט בית המשפט לדחות את המלצת שירות המבחן בנימוק כי לא ניתן ליתן במבקש אמון שיציית להוריו – הם המפקחים שהוצעו – שכן הוא התגורר אצלם גם במהלך ביצוע העבירות. בנסיבות אלה, כך נקבע, גם תוספת של פיקוח אלקטרוני לא תפיג את המסוכנות הנשקפת מהמבקש.
4. על החלטת בית משפט השלום לעצור את המבקש עד לתום ההליכים נגדו הגיש המבקש ערר לבית המשפט המחוזי בתל-אביב-יפו (עמ"ת 23142-10-13). בהחלטתו מיום 13.10.2013 דחה בית המשפט המחוזי (השופט צ' קפאח) את הערר, תוך שצוין כי האמור בתסקיר המעצר אינו מאפשר את שחרורו של המבקש למעצר בית, וכי לנוכח שיטת ההתפרצויות, אשר כוללת גם שיחת טלפון לקורבנות הגניבות, אין מניעה כי ימשיך בפעילותו העבריינית גם מביתו אם ישוחרר לחלופת מעצר.
5. ביום 19.5.2014 הגיש המבקש בקשה לעיון חוזר בהחלטה לעצור אותו עד תום ההליכים, וזאת בהתחשב בחלוף הזמן ושינוי נסיבות שבא לידי ביטוי בגילוי עובדות חדשות במהלך שמיעת התיק העיקרי, אשר מכרסמים בתשתית הראייתית באופן שמצדיק שחרור לחלופת מעצר. ביום 16.6.2014 דחה בית משפט השלום את הבקשה משני נימוקים: ראשית, אין בחלופת המעצר שהוצעה, שהינה זהה לחלופה המקורית, כדי לאיין את מסוכנותו של המבקש; ושנית, כי לא חל כרסום ראייתי המצדיק היעתרות לבקשה.
4
6.
בהחלטתו מיום 25.6.2014 בעניין בקשה להארכת מעצרו של המבקש
לפי סעיף
7.
ביום 27.5.2015 הרשיע בית משפט השלום (השופט ש' אבינור) את המבקש ב-21 מתוך 26 האישומים שיוחסו לו. בתום הקראת הכרעת
הדין עתרה המשיבה לבית המשפט בבקשה כי יורה על מעצרו של המבקש עד תום ההליכים.
בעשותה כן ביקשה המשיבה להיבנות מהוראותיו של סעיף
8. על החלטתו של בית משפט השלום הגיש המבקש ערר לבית המשפט המחוזי. בהחלטה מושא הבקשה דנן, דחה בית המשפט את הערר. בית המשפט קבע כי בנסיבות העניין לא הייתה כל מניעה חוקית להפעיל את סעיף 61(ג) ולעצור את מי שניתן נגדו פסק דין מרשיע, ובלבד שהתקיימו העילות המתאימות. כאן, כך קבע בית המשפט, מתקיימת הן עילה של מסוכנות והן עילה של חשש ממשי להימלטות מאימת הדין. בית המשפט הוסיף כי החשש מהימלטות גובר עתה, משהורשע המבקש בדינו.
מכאן הבקשה שלפנַי.
טענות הצדדים
5
9.
בפתח טענותיו טוען המבקש – באמצעות בא כוחו, עו"ד
ירון גיגי – כי מדובר במקרה המאופיין בנסיבות חריגות ויוצאות דופן שבהן ראוי כי
בית המשפט יגלה גמישות רבה ביחס לאפשרות להעניק רשות ערר. לגופו של עניין טוען
המבקש כי ניתן להצביע על שלוש שגיאות שנפלו בהחלטה לעצור אותו עד תום ההליכים נגדו.
ראשית טוען המבקש כי אין
לפרש את סעיף
10.
המשיבה – באמצעות בא כוחה, עו"ד שאול כהן – טוענת כי
הפרשנות שמציע המבקש לסעיף
דיון והכרעה
11.
הבקשה שלפנַי מעלה שתי שאלות. השאלה הראשונה עוסקת בסוגיית הפרשנות הנכונה של סעיף
12.
תחילה עלי להידרש לשאלה הראשונה. נקודת המוצא לפרשנותו של סעיף
"בלי לגרוע מהוראות סעיף 62, ניתן פסק דין מרשיע נגד נאשם לאחר שהיה נתון במעצר לתקופה המצטרפת כדי תשעה חודשים בשל אותו כתב אישום, רשאי בית המשפט שהרשיעו לצוות על הארכת מעצרו או על מעצרו מחדש עד למתן גזר דין, אם מצא כי יש עילה למעצרו; לא ניתן גזר דין בתוך 90 ימים מיום שציווה בית המשפט כאמור, ישוחרר הנאשם מן המעצר".
6
לשיטתו של בא כוח המבקש, התיבה "לאחר
שהיה נתון במעצר לתקופה המצטרפת כדי תשעה חודשים" מחייבת את המסקנה לפיה
לערכאה הדיונית תהא סמכות להאריך את מעצרו של נאשם רק במידה והנאשם הוחזק במעצר עת
שהוכרע דינו. מדובר אמנם בפרשנות יצירתית, אך אין בידי לקבלה. לא בכדי בחר המחוקק
לעשות שימוש בתיבה "מעצרו מחדש" בנוסף לתיבה
"הארכת מעצרו". פשיטא כי המחוקק ביקש להעניק לערכאה הדיונית סמכות לעצור
נאשם שהורשע הן בנסיבות שבהן נאשם זה הינו עצור במועד ההרשעה – או אז מדובר
ב"הארכת מעצר" – והן בנסיבות שבהן הנאשם אמנם היה עצור "לתקופה
המצטרפת כדי תשעה חודשים בשל אותו כתב אישום", אך בעת הרשעתו כבר לא היה עצור
– או אז מדובר ב"מעצרו מחדש". ודוק – מקובלת עלי טענת בא כוחה המשיבה כי
יש לייחס חשיבות לכך שהמחוקק העדיף לנקוט בביטוי "לאחר שהיה נתון
במעצר" על פני הביטוי "בזמן שהיה נתון
במעצר" (ההדגשות אינן במקור – י.ד.). פרשנות זו אף עולה בקנה אחד עם תכליתה
של הצעת
13. משמצאתי כי לבית משפט השלום הייתה סמכות לפעול כפי שפעל, עלי להידרש כעת לשאלה השנייה: האם בנסיבות העניין היה מקום להפעיל את הסמכות הזו. סבורני כי בשים לב לנסיבותיו הקונקרטיות של המקרה, התשובה היא בשלילה. בבש"פ 7651/10 מדינת ישראל נ' סטואר (20.10.2010) (להלן: עניין סטואר) עמדתי על כך שככלל, יש להימנע משלילת חירותו של נאשם בטרם נגזר דינו. כמו באותו המקרה, מוצא אני טעם בהבאת דבריו של השופט י' גולדברג בבש"פ 531/98 רומנובסקי נ' מדינת ישראל, פ"ד נב(1) 425 (1998) במלואם:
7
"הזכות לחירות קיימת גם למי שהורשע וטרם נגזר דינו למאסר (ב"ש 695/85 תוהמי נ' מדינת ישראל [2], בעמ' 837 מפי כבוד השופטת נתניהו). במצב עניינים זה, תישלל חירותו של אדם רק אם קיים נימוק מן הנימוקים הדרושים למעצר עד תום ההליכים. ההרשעה מהווה שיקול 'נכבד ורציני' שיש בו כדי להוסיף 'משקל כבד' לכל יתר השיקולים שאותם שוקל בית המשפט (בש"פ 183/80 הנ"ל [1] מפי כבוד השופט אלון (כתוארו אז)), אך אין היא לבדה מצדיקה מעצר עד תום ההליכים (בש"פ 5/95 פלוני נ' מדינת ישראל [3] מפי כבוד השופט אור)" (שם, בעמ' 430).
הנה כי כן, אין ספק שההרשעה הינה אירוע
משמעותי המשפיע על שאלת מעצרו של הנאשם. מנקודה זו ואילך, אין הנאשם יכול עוד
להיאחז בחזקת החפות, שכן מולו ניצבת לא רק תשתית ראייתית לכאורית אלא הרשעה בדין.
דומה כי מטעם זה מצדיקה ההרשעה בחינה מחדש של כלל השיקולים שנשקלו לעניין המעצר
עובר להרשעה. ברם, כמו השופט י' גולדברג סבור גם אני
כי ההרשעה כשלעצמה איננה מפרה את האיזון באופן אוטומטי. אכן, אל לנו לשלול חירותו
של נאשם אף בתקופה שבין הרשעתו לגזירת דינו אלא בהתקיים נימוק מן הנימוקים הדרושים
למעצרו עד תום ההליכים (השוו: עניין סטואר, בפס' 28).
מסקנה זו מעוגנת גם בלשונו של סעיף
8
14. בדומה לעניין סטואר, הנני סבור כי במקרה דנן לא עלה בידה של המשיבה לשכנע בדבר קיומה של עילת מעצר חדשה – או בדבר התעצמות של עילת מעצר קיימת – אשר יש בה כדי להצדיק את שינוי האיזון הקיים, במסגרתו המבקש שוחרר לחלופת מעצר. בענייננו, סברו הערכאות דלמטה כי ההרשעה מעצימה את החשש פן יימלט המערער מן הדין. זאת בפרט נוכח השיטתיות והחזרתיות שאפיינו את המעשים שבהם הורשע המבקש ונוכח ההתרשמות כי לא צפה כלל את ההרשעה. אשר לחזרתיות ולשיטתיות של המעשים שיוחסו למבקש; ברי כי אלה נלקחו בחשבון גם עובר להרשעה – עת הוחלט על שחרורו של המבקש לחלופת מעצר – וממילא ניתן להצביע על מקרים אחרים, דוגמת עניין סטואר, בהם המעשים היו חמורים לא פחות ועירבו היערכות ותכנון מוקדם. אשר לחשש להימלטות מהדין; הגם שמקובל עלי כי עצם ההרשעה יכולה, במקרים מסוימים, להעצים את החשש שמא הנאשם יימלט מהדין, איני סבור כי מקרה זה נופל לגדרם של אותם המקרים. במקרה דנן המבקש שהה עד להרשעתו במעצר בית אשר נמשך כ-11 חודשים. מדובר בתקופה לא מבוטלת, שבמהלכה לא הפר המבקש את תנאי מעצרו. כמו כן, לא הובאו לפנַי אינדיקציות כלשהן המצביעות על חשש כי המבקש יימלט מן הדין דווקא כעת, לאחר ששהה תקופה כה ממושכת במעצר בית. בהתחשב באמור לעיל, איני מוצא הצדקה להמרת חלופת המעצר במעצר מאחורי סורג ובריח בשלב זה [השוו: בש"פ 7830/09 מדינת ישראל נ' פלוני (4.10.2009)].
15. אדגיש כי לא נעלמה מעיניי קביעת בית המשפט השלום לפיה המבקש כלל לא צפה את הרשעתו, וכי "הפתעה" זו מלמדת שהחשש מבריחה התגבש רק לאחר ההרשעה. על פני הדברים יש טעם בקביעה זו, אך בהתחשב במכלול נסיבות המקרה, אין די בה כדי לשנות את האיזון הקיים. אם היינו מסתפקים בעובדה שהמשיב לא צפה את הרשעתו, התוצאה הבלתי נמנעת הייתה יצירת מעין חזקה כי נאשם שאינו לוקח אחריות ומכחיש את אשמתו מכל וכל ייעצר אוטומטית לאחר הרשעתו ולוּ מהחשש שיימלט מן הדין. סבורני כי אין מקום לחזקה גורפת מעין זו, אלא יש לבחון האם במקרה הספציפי ישנה אינדיקציה קונקרטית להימלטות. בהעדר אינדיקציה קונקרטית, ובהתחשב בתקופה הממושכת בה שהה המבקש בחלופת מעצר כאמור, אין מקום לשנות את נקודת האיזון שהייתה שרירה וקיימת ערב ההרשעה.
16. יחד עם זאת, בנסיבות המקרה אין לומר כי עצם ההרשעה לא שינתה דבר. ההרשעה אמנם איננה מצדיקה לטעמי מעצר מחדש, אך בהתחשב במכלול הנימוקים שהועלו על ידי הערכאות דלמטה, רואה אני לנכון לעבות את התנאים המגבילים ברוח הצעתו של בא כוח המבקש מיום 17.5.2015 (בעמ' 563 לפרוטוקול הדיון בבית משפט השלום). אשר על כן, המשיב ישוחרר למעצר בית באותם התנאים בהם היה נתון ערב הרשעתו מכוח החלטת בית משפט השלום מיום 14.7.2014, תוך ביטול מלא של חלונות האוורור שאושרו לו. כמו כן, יפקיד המבקש סכום נוסף בסך 40,000 ש"ח במזומן בקופת בית משפט השלום, וזאת בנוסף לשאר הסכומים שהיה עליו להפקיד עד כה – כאשר הפקדת הסכום דנן הינה תנאי לשחרורו לחלופת המעצר.
17. סוף דבר – הבקשה מתקבלת בכפוף לתנאים אותם מניתי בפסקה 16 לעיל.
ניתנה היום, ט"ו בסיון התשע"ה (2.6.2015).
9
|
|
ש ו פ ט |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 15035650_W01.doc חכ
