בש”פ 8685/13 – ר.י. נגד מדינת ישראל
1
לפני: |
|
נ ג ד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
ערר לפי סעיף |
תאריך הישיבה: |
י"ד בשבט התשע"ד (15.1.2014) |
עו"ד רימונה שלג |
עו"ד אבי וסטרמן |
1.
לפניי
ערר לפי סעיף
כתב האישום
2.
נגד
העורר הוגש כתב אישום המייחס לו את העבירות הבאות: אינוס, לפי סעיף
2
מעובדות כתב האישום עולה, כי העורר ניהל מערכת יחסים ארוכת שנים עם גרושה תושבת דימונה (להלן: בת הזוג), ולשניים אף נולד בן משותף. במהלך תקופת הקשר ביניהם, התגורר העורר בצפון הארץ ועבד כעובד תחזוקה בחוף "סירונית" שבכנרת, אך נהג להתארח לעיתים קרובות בביתה של בת זוגו. עוד עולה מכתב האישום, כי המתלוננת היא בתה של בת זוגו של העורר, לה היכרות טובה עם העורר, משום שהיא התגוררה בבית אמה, בזמן שהתנהלה המערכת הזוגית בין אמה לבין העורר.
בימים שלפני ליל הסדר, שחל באותה השנה בערבו של יום ה-25.3.2013, הגיעו בת הזוג, אחיה וילדיה, ובהם גם המתלוננת, להתארח בחוף "סירונית", שם שיכן אותם העורר בחדרי אירוח שנמצאים במקום. למשפחתה של בת הזוג הצטרפה גם חברת משפחה, ילידת 1998, שהייתה באותה עת כבת 15 שנים (להלן: חברת המשפחה). בכתב האישום נטען, כי בליל הסדר, חגגו הנוכחים בחוף "סירונית" ושתו משקאות משכרים במהלך כל הלילה, עד שפרשו לחדרי האירוח לפנות בוקר. בתחילה, נכנס העורר יחד עם בת זוגו לחדרם. אך משזו נרדמה, יצא העורר מחדר האירוח, ופנה לחדרה של חברת המשפחה, אשר ישנה באותה עת עם אחד מבניה של בת הזוג. העורר פתח את דלת חדרה של חברת המשפחה, באמצעות "מפתח המאסטר" שהיה ברשותו, נכנס אל תוך החדר, והחל לגעת ברגליה של הנערה. בעקבות זאת, התעוררה חברת המשפחה והדליקה את האור, אולם משראתה כי מדובר בעורר הניחה כי הוא מחפש משהו בחדר, ושוב כיבתה את האור. בשלב זה, פנה העורר לחברת המשפחה וביקש לישון עמה, זו מצידה ענתה כי אם ברצונו לישון עמה באותה מיטה, אזי עליו לשכב בצידה השני של המיטה. אך העורר סירב, ולמרות בקשתה המפורשת של חברת המשפחה שלא יגע בה, הוא נשכב על המיטה בצמוד אליה, נגע בגבה, וחפן את ישבנה בידו. בעקבות זאת, הכתה חברת המשפחה את העורר בידה וקמה מהמיטה לכיוון הדלת. יחד עמה קם מהמיטה גם העורר, שאמר כי הוא "טעה בחדר", ויצא ממנו.
3
בהמשך, נכנס העורר לחדרה של המתלוננת, אשר ישנה באותה עת עם אחת מילדות המשפחה, והחל לגעת בה עד שהתעוררה. בשלב זה, נשכב העורר לצידה של המתלוננת, והחל ללטף אותה בחזה וברגליה, תוך שהוא אומר לה שהוא "אוהב אותה ורוצה אותה". לאחר זאת, הוריד העורר את מכנסיה ותחתוניה של המתלוננת והפשיל את שלו, נשכב מעליה כך שלא תוכל לזוז, והחדיר את איבר מינו לאיבר מינה למשך כדקה. בזמן שביצע העורר את המעשים המתוארים, המתלוננת התנגדה, בכתה, ביקשה שהעורר יחדל ממעשיו, ואף ניסתה לדחוף אותו מעליה, אך כל זאת ללא הועיל. המבקש המשיך במעשיו, ולאחר שנישק את איבר מינה של המתלוננת, הוא החדיר לתוכו את אצבעותיו במשך דקות ארוכות, בעודהמתלוננת בוכה ומתנגדת למעשיו. נטען, כי רק לאחר כעשרים דקות הניח העורר למתלוננת, ויצא מחדרה.
הבקשה לקבלת חומר חקירה והחלטתו של בית משפט קמא
3.
ביום
17.9.2013, הגיש העורר לבית המשפט המחוזי בנצרת בקשה לגילוי חומר חקירה, מכוחו של
סעיף
ביום 6.10.2013, קיבל בית משפט קמא באופן חלקי את בקשתו של העורר. בית המשפט המחוזי קבע, כי יש בעובדה שבעבר בוצעה במתלוננת עבירת מין בתוך המשפחה, אשר הביאה אותה לפנות לטיפול פסיכיאטרי, בכדי לבסס קשר, לכאורה, בין האבחונים הפסיכיאטריים של המתלוננת לבין הגנתו של העורר. על מנת שניתן יהיה לבחון האם אכן מדובר בחומר חקירה הרלוונטי להגנת העורר, הורה בית משפט קמא למשיבה לאסוף את החומר הפסיכיאטרי הנוגע למתלוננת, מהגורמים שטיפלו בה, ולהעמידו לעיונו של בית המשפט. יחד עם זאת, נקבע כי ישנו סיכוי קלוש שהחומרים הרפואיים והסוציאליים המבוקשים יהיו רלוונטיים להגנתו של העורר, ולפיכך בכל הנוגע אליהם הבקשה נדחתה.
ביום 24.11.2013, דחה בית משפט קמא בקשה לעיון חוזר בהחלטתו מיום 6.10.2013, שהוגשה על-ידי המשיבה.
4
ביום 18.12.2013, לאחר עיון בחומר הפסיכיאטרי שנאסף על-ידי המשיבה, דחה בית משפט
קמא את הבקשה לעיון בחומר החקירה. בית משפט קמא קבע, כי מהחומר שנאסף "ניכרת מידה של רלוונטיות...להגנתו של הנאשם [העורר] ולזכותו למשפט הוגן". כך למשל, עמד בית משפט קמא על הרלוונטיות האפשרית
של ההיסטוריה התרופתית של המתלוננת; הדיווחים של המתלוננת בקשר לפגיעות מיניות
נוספות שחוותה; והתיאורים של המתלוננת לגבי ההשפעה שיש לתקיפה המינית שחוותה מצד
אביה על מחשבותיה בלילות. יחד עם זאת, קבע בית משפט קמא, כי חרף מידה זו של
רלוונטיות, לא ניתן לומר כי החומר שנאסף נוגע לליבת האישומים נגד העורר. לפיכך
נקבע, כי המסגרת המתאימה לבקשתו של העורר הינה סעיף
הערר על החלטת בית משפט קמא
4.
העורר
הגיש ערר על החלטתו של בית משפט קמא. במסגרתו של הערר נטען, כי בהחלטתו של בית
משפט קמא נפלה סתירה, כאשר נקבע מחד גיסא שהחומר הפסיכיאטרי רלוונטי להגנתו של
העורר, אך מאידך גיסא נקבע כי סעיף
5
הדיון ותשובת המשיבה
5.
בדיון
שנערך לפניי, חזרה באת-כוחו של העורר, עו"ד רימונה שלג, על טענתה לפיה החומר
הפסיכיאטרי הנוגע למתלוננת הינו חומר חקירה, מכיוון שייתכן ויש בו בכדי להשליך על
מהימנותה של המתלוננת. בהקשר זה, הדגישה עו"ד שלג, כי ממצאי DNAשנמצאו על מכנסי המתלוננת אינם מתאימים לעורר,
ולפיכך הראייה המרכזית נגדו בשלב זה היא גרסתה של המתלוננת. עוד הדגישה עו"ד
שלג, כי בית משפט קמא, הגיע למסקנה כי החומר הפסיכיאטרי רלוונטי להגנתו של העורר,
ולפיכך ברי כי החומר חוסה תחת צילו של סעיף
המשיבה ביקשה לדחות את הערר. בא-כוח המשיבה, עו"ד אבי וסטרמן, הדגיש כי
המדובר בחומר חסוי על פי דין, ולפיכך סעיף
דיון והכרעה
6. לאחר שעיינתי בערר ובנספחיו, והאזנתי בקשב רב לטיעוניהם של הצדדים בדיון שנערך לפניי, הגעתי לכלל מסקנה כי דינו של הערר להידחות.
7.
השאלה
העולה במסגרתו של ערר זה נוגעת ליחס שבין סעיף
6
נאשם רשאי לבקש, מבית המשפט שאליו הוגש כתב האישום, להורות לתובע להתיר לו לעיין בחומר שהוא, לטענתו, חומר חקירה ולא הועמד לעיונו.
מנגד, סבורה המשיבה, כי המסלול הדיוני המתאים לבקשתו של
העורר הינו זה הקבוע בסעיף
בית המשפט רשאי, לבקשת בעל דין או מיזמת בית המשפט, לצוות על עד שהוזמן או על כל אדם אחר להמציא לבית המשפט במועד שיקבע בהזמנה או בצו, אותם מסמכים הנמצאים ברשותו ושפורטו בהזמנה או בצו.
8. בית משפט זה נדרש, לא אחת, למבחנים שעל-פיהם ייקבע באיזה מן המסלולים על נאשם, המבקש לקבל לידיו מסמכים, לבחור (בג"ץ 9264/04 מדינת ישראל נ' בית משפט השלום בירושלים, פ"ד ס(1) 360 (2005) (להלן: בג"ץ 9264/04); בש"פ 9305/08 פלוני נ' בית ספר אל מאמוניה לבנות (3.12.2008) (להלן: עניין אל מאמוניה); בש"פ 9081/12 פלוני נ' מדינת ישראל (6.1.2013) (להלן: עניין פלוני); בש"פ 8252/13 מדינת ישראל נ' שיינר (23.1.2014) (להלן: עניין שיינר)). נקבע, כי אין בעובדה שהחומר המבוקש אינו מצוי בחזקת המאשימה, בכדי להכריע בשאלת הברירה בין המסלולים. ואולם, כאשר החומר המבוקש אינו מצוי ברשותה של המאשימה, יהיה על הנאשם להראות "האם יש בסיס להטיל את החובה להמציא את החומר לעיונו של בית המשפט על התביעה" (בג"ץ 9264/04, בעמוד 376). בהמשך לכך נקבע בבג"ץ 9264/04, כי במסגרת הפעלת שיקול דעתו, על בית המשפט:
להבחין בין חומר שעל-פי טיבו מצוי בשליטתה של התביעה במובן הרחב, בהיותו בידי גורמים שיש להם זיקה ישירה לחקירה, או חומר שצריך היה להימצא בידי התביעה בשל זיקתו לחקירה, לבין חומר אשר ביחס אליו אין להטיל על התביעה חובה להשיגו גם אם הנאשם או סניגורו מעוניינים בו לצורך הגנתם (שם, בעמוד 376).
לעניין טיבו של החומר, התייחס בית משפט זה בעניין אל
מאמוניה, שם נקבע כי סעיף
7
9.
בנוסף
לשיקולים הנוגעים לטיבו של החומר ולזהות המחזיק בחומר המבוקש, יש ליתן את דעתנו
לכך שבענייננו קיים חיסיון מכוח הדין על החומר המבוקש. סעיף
לעמדת המשיבה, הוראת סעיף
נקודת המוצא לדיון צריכה להיות טכנית: אם החומר נמצא בידי התביעה יחול סעיף
בין אם מדובר באיסור המתבקש מהוראות
8
א. זהותו של המותב אשר ידון בבקשה - ישנה חשיבות לזהות
המותב אשר דן בבקשה לחשיפת החומר, בכל הנוגע להערכת תרומת החומר החסוי להגנתו של
הנאשם. בקשה לפי סעיף 108 מובאת בפני המותב שדן בתיק העיקרי, בעוד שבקשה לפי סעיף
74 מובאת בפני מותב אחר. כך, בעוד שהמותב היושב בתיק העיקרי ייבחן את חשיבות החומר
החסוי, כאשר הוא מכיר על בורייה את התמונה הראייתית שנפרשה ישירות בפניו בהליך
העיקרי, הרי שבפני המותב שדן בבקשה לפי סעיף
ב. שמיעת עמדתם של הגורמים הנוגעים בדבר - בכל הנוגע להערכת
הפגיעה במתלוננת, כתוצאה מחשיפת החומר החסוי, ישנה חשיבות למעורבותם של הגורמים בידיהם
מצוי החומר. בעוד שבמהלכו של הליך לפי סעיף
אכן, ייתכן כי אין בהבדלים אלו בכדי להביא לקביעה אפריורית, לפיה סעיף
9
10. בחינת ענייננו של העורר לאור השיקולים המנויים לעיל, מעלה כי בדין דחה בית משפט קמא את בקשתו. החומר החסוי המבוקש אינו מצוי, בכללותו, בחזקת המשיבה. חרף מאמצי האיסוף, בשלב זה מצוי בידיה רק חומר פסיכיאטרי הנוגע למתלוננת משנת 2007. לטענת העורר, לחומרים החסויים המבוקשים על-ידו "זיקה ממשית" לבירור אשמתו, משום שיש בהם כדי להשליך על מהימנותה של המתלוננת. אין בידי לקבל טענה זו. העורר לא הצביע על כל אינדיקציה קונקרטית לכך שהחומרים המבוקשים נוגעים במישרין למעשה המיוחס לו, ובידיו אך טענות כלליות באשר לאפשרות כי עברה הפסיכיאטרי של המתלוננת עשוי להשליך על מהימנותה. יצוין, כי בכך שונה עניינו מזה שנידון במסגרתו של בש"פ 5320/13 מולקנדוב נ' מדינת ישראל (18.8.2013) (להלן:עניין מולקנדוב), משום שבעניין מולקנדוב המתלונן הוכר על-ידי הביטוח הלאומי כבעל נכות נפשית בשיעור של 100%, ולחומר הפסיכיאטרי לגביו הייתה נפקות קונקרטית להערכת כושר ההעדה שלו. יתר על כן, יש לזכור כי בענייננו בית משפט קמא קיבל לידיו את החומרים החסויים, ולאחר עיון בהם קבע, כי הם אינם מצויים בלב עניינו של האישום הנוגע לעורר. ואכן, גם אם נניח כי בנתונים אודות עברה התרופתי של המתלוננת; החששות שהביעה בפני גורמים מטפלים מפני פגיעות מיניות; והתייחסותה להשפעה שהייתה לפגיעה המינית שחוותה בעבר על מחשבותיה, יהיה בכדי לסייע להגנת הנאשם, לא הובהר מדוע הם נוגעים בליבת האישום, שמושאו אירוע שהתרחש כ-6 שנים מאוחר יותר.
בנוסף, בדיון בערר הדגישה באת-כוחו של העורר את החשיבות שיש לשאלת מהימנותה של גרסת המתלוננת, מפני ש"זה תיק שיקום ויפול על פי עדות המתלוננת". דומני, כי טענה זו אך ממחישה את הצורך להביא את הבקשה בפני המותב בתיק העיקרי. הטענה כי מהימנותה של המתלוננת היא בעלת משקל רב לעניין הערכת האשמה, נכונה לגבי מרביתם של ההליכים שבמרכזם ביצוע עבירות מין, וברי כי בכך לא סגי על מנת לחשוף את החומרים החסויים. בענייננו, נטען באשר לנפקותה של חוסר ההתאמה בין ממצאי ה-DNA שנמצאו על מכנסיה של המתלוננת לבין דגימות ה-DNA של העורר. מנגד, בא-כוח המשיבה הדגיש כי מלבד עדותה של המתלוננת, ישנה תלונה נוספת מצידה של חברת המשפחה, לגבי תקיפה מינית נוספת שהתרחשה באותו הלילה, וכן עדותה של בת-זוגו של העורר, אשר מאשרת את העובדה שהעורר יצא מחדרו בליל האירועים. לפיכך, דומה כי ככל שיהיה באי-ההתאמה של ממצאי ה – DNA, בכדי להפוך את עדותה של המתלוננת לראיה היחידה בידי המשיבה, הרי שלא ניתן להעריך זאת במנותק משאר הראיות והעדויות בתיק. בנסיבות אלו, מוטב יהיה להשאיר את בחינת הסרת החיסיון לבירורו של המותב שבפניו מתנהל ההליך, בשלב מאוחר יותר במשפט.
10
עוד יש לזכור, כי בקשתו של העורר מכוונת לחומרים חסויים, הנוגעים לטיפול שעברה המתלוננת, בעקבות פגיעה מינית שעברה מצד אביה. חשיפתם של חומרים מעין אלו, כרוכה בפגיעה קשה בפרטיותה ובכבודה של המתלוננת, אשר נאלצת לשוב אל בתי המשפט, ולחוות בשנית את קשייו של ההליך הפלילי, אשר תואר פעמים רבות כחוויה מכאיבה וקשה במיוחד עבור נפגעי עבירות מין. יפים לעניין זה, דברי השופט ע' פוגלמן, בבש"פ 8706/07 מדינת ישראל נ' פלוני (27.11.2007), בפסקה 10:
הטיעון בדבר "הפגיעה המשנית" הנגרמת למתלוננים בעטיו של ההליך הפלילי קשור בטבורו לכבודם ולזכויותיהם של מתלוננים בכלל, ושל מתלוננים בעבירות מין בפרט. ניסיון החיים מלמד, כי עצם הגשתה של תלונה בעבירות מסוג זה, לא כל שכן חקירת המשטרה ומתן עדות בפני בית המשפט, מעמידים מתלוננים בעבירות מין בפני ניסיון קשה. הם נדרשים לא אחת לחשיפה מכאיבה ואינטימית של אחד האירועים הקשים בחייהם, ולא בכדי דומתה דרך החתחתים הניצבת בפניהם ל"אונס שני" ממש.
סבורני, כי בנידון דידן, היותם של החומרים החסויים תוצרים של הטיפול שעברה המתלוננת, בעקבות פגיעה מינית שחוותה בעברה, מעניקה משנה תוקף לצורך לבחון כהלכה את הפגיעה הצפויה במתלוננת, כתוצאה מחשיפתם. זאת, בעיקר בשל החשש כי חשיפת הליכי הטיפול מעברה של המתלוננת, תסכן את יכולתה של המתלוננת לשים מבטחה בשנית בגורמי הטיפול, על מנת שתוכל להשתקם מהפגיעה המינית שספגה, לכאורה, מצידו של העורר. מן הראוי, כי לצורך ההחלטה בדבר חשיפת חומרים חסויים מעין אלו, יוצגו בפני המותב היושב לדין עמדותיהם של הגורמים המטפלים באשר למידת הפגיעה הצפויה כתוצאה מחשיפת החומר, ובייחוד התייחסותם למידת ההשפעה שיש לחשיפה זו על שיקומה של המתלוננת.
11. לאור הדברים האלו, דינו של הערר להידחות.
ניתנה היום, כ"ח בשבט התשע"ד (29.1.2014).
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 13086850_I03.doc יא