בש”פ 946/17 – ערן מידן נגד מדינת ישראל
1
בבית המשפט העליון |
בש"פ 946/17 |
המערער: |
ערן מידן |
|
נ ג ד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
בקשת רשות ערר על החלטתו של בית המשפט המחוזי בירושלים (השופטת ר' פרידמן-פלדמן) בעמ"י 61029-01-17 מיום 26.1.17 |
בשם המערער: עו"ד יצחק בם
בשם המשיבה: עו"ד עדי שגב
א. בקשת רשות ערר
על החלטתו של בית המשפט המחוזי בירושלים (השופטת ר' פרידמן-פלדמן) בעמ"י 61029-01-17 מיום 26.1.17, בגדרה התקבל
ערר המשיבה על החלטת בית משפט השלום בירושלים (השופטת מ' בנקי) במ"י 56723-01-17 מיום 25.1.17, שבמסגרתה נקבע
כי על סוגית הארכת מעצרו של המבקש להידון בבית משפט השלום בפתח תקוה. עניינה של
הבקשה – דיון בבקשת מעצר לפי סעיף
רקע והליכי מעצר
ב. ביום 23.12.16 נעצר המבקש בגין הפרת צו פיקוח לפי
2
ג. ביום 2.1.17 הוצא צו מעצר כנגד המבקש, בגין אי קיומם של תנאי השחרור האמורים; נאמר, כי המבקש לא הפקיד את הסכום כנדרש, לא שהה בכתובת אשר עליה דיווח בבית המשפט ואף ניתק את הטלפון שאת פרטיו מסר בבית המשפט. ביום 7.1.17 נעצר המבקש והובא לבית משפט השלום בירושלים (מ"י 15021-02-17), בחשד להפרת תנאי צו הפיקוח כמתואר מעלה, וכן לגניבת רכב ונהיגה ללא רישיון. נקבע (השופט מ' בורשטיין), כי קיים חשד סביר לביצוע העבירות, אך ניתן להפיג את החשש ממסוכנותו של המבקש באמצעות תנאים, והוחלט לשחררו ממעצר בנתון להתחייבות עצמית וערב צד ג', ובתנאי שלא ינהג ברכב אלא אם ברשותו רישיון נהיגה בתוקף. משלא הביא ערב כאמור, נעצר המבקש והובא בפני בית משפט השלום (מ"י 21132-01-17), שם הוחלט (השופטת ק' מילר) ביום 10.1.17 על המרת הערבות בהפקדה של 1,000 ₪. כן נקבע, כי אם לא יופקד הכסף ייעצר המבקש ויובא בפני שופט. יצוין, כי המבקש לא הפקיד את הכסף, ומסר פרטים שאינם נכונים למפקח בדבר מקום הימצאו.
ד. ביום 21.1.17 נעצר המבקש באזור בית ינאי, לאחר שהוכרז כנדרש במערכת המשטרתית, בין היתר נוכח אי עמידתו בתנאי השחרור כמתואר מעלה. ביום 22.1.17 הוגשה בקשה להארכת מעצרו בבית משפט השלום בפתח תקוה (מ"י 47759-01-17), בחשד לביצוע עבירות רכוש ברכב, הפרת הוראה חוקית ונהיגה ברכב ללא רישיון וללא ביטוח. בתום הדיון הוחלט (השופט ע' מורנו) להאריך את מעצרו של המבקש ביום אחד, והודגש, כי יש מקום לבחון בעניינו חלופת מעצר.
ה. ביום 23.1.17 הוגשה בפני אותה ערכאה בקשה להארכת מעצר נוספת. בפתח הדיון הודיע בא כוח המשיבה על כוונה להגיש עיון חוזר בארבע הפרות פיקוח מצד המבקש, וכן על כוונה להגשת כתב אישום בגין עבירות "חדשות" משלהי 2016 וראשית 2017 אשר בוצעו כנטען הן במחוז ירושלים והן במחוז מרכז. בתום הדיון הוחלט לדחות את הבקשה ונקבע, כי משלא הוצגו חלופות כנדרש, ישוחרר המבקש בערובה ובתנאים. נאמר, כי אף שישנו חשד סביר לביצוען של העבירות המקים עילה לכאורית למעצר, עצמתו אינה ברמה המצדיקה הארכת מעצר נוספת, בלא שתיבחנה חלופות. כן הוטעם, כי פעולות החקירה הצפויות הן כאלה שניתן – בעיקרון – למנוע את שיבושן באמצעות חלופת מעצר הולמת.
3
ו. המשיבה עררה על ההחלטה לבית המשפט המחוזי מרכז (עמ"י 54783-01-17), אשר הורה (סגן הנשיא א' יעקב) בהחלטה מיום 24.1.17 על ביטול שחרורו של המבקש. נאמר, כי תנאי בסיסי לשחרור בתנאים הוא התרשמות בית המשפט מן הערב, ואולם במקרה דנא לא התייצבה הערבה שעליה דיווח המבקש לדיון. הוחלט איפוא להחזיר את התיק לבית משפט השלום לצורך בחינת חלופות מעצר.
ז. ביום 25.1.17 הגישה המשיבה בקשה להארכת מעצרו של המבקש בחמישה ימים, חלף שחרורו בתנאים, בפני בית משפט השלום בירושלים (השופטת מ' בנקי). הבקשה הוגשה יחד עם הצהרת תובע, לפיה יש בכוונתה של המשיבה להגיש כתב אישום כנגד המבקש, וזאת בד בבד עם בקשה למעצר עד תום ההליכים ביחס לכלל התיקים שנפתחו כנגד המבקש; יוטעם, כי חלק מן התיקים נדונו זה מכבר, בהקשר מעצר לצרכי חקירה ("מעצר ימים") – כמפורט מעלה – בבית משפט השלום בירושלים, וחלקם בבית משפט השלום בפתח תקוה. בתום הדיון הוחלט להאריך את מעצרו של המבקש ביום אחד, תוך שנקבע כי יהא נכון יותר שבית משפט השלום בפתח תקוה ידון בבקשה ביחס למכלול התיקים, וזאת בהתאם להחלטתו של בית משפט המחוזי מרכז.
ח. על החלטה זו עררה המשיבה לבית המשפט המחוזי בירושלים (השופטת ר' פרידמן-פלדמן). ביום 26.1.17 הוחלט לקבל הערר במלואו, ולהאריך את מעצרו של המבקש בארבעה ימים נוספים כפי שנתבקש מעיקרא. נאמר, כי בקשת הארכת המעצר מיום 25.1.17 נועדה לצורך הגשת כתב אישום ומעצר עד תום ההליכים בכלל התיקים, בעוד בקשת מעצר ימים שנדונה בבית משפט השלום בפתח תקוה היתה לצרכי חקירה בלבד, וזאת אך לגבי חלק מן התיקים שנפתחו כנגד המבקש. אשר על כן נקבע, כי היה מקום לקיים דיון ענייני בבית משפט השלום בירושלים ולהכריע בבקשת המעצר גופה.
הבקשה
4
ט. ביום שישי
27.1.17 הוגשה הבקשה הנוכחית, המופנית כנגד החלטתו של בית המשפט המחוזי בירושלים.
נטען, כי בית המשפט המחוזי שגה בקבלו את ערר המשיבה על החלטתו של בית משפט השלום
בירושלים, וזאת משני טעמים. ראשית סבור
המבקש, כי לא ראוי היה לכלול בהצהרת התובע את כלל התיקים שנפתחו כנגד המבקש, מאחר
שביחס לחלקם נתקבלה החלטה לשחררו. נטען, כי סעיף
תגובת המשיבה
י. ביום 27.1.17 הוחלט כי הבקשה מצריכה תגובה, אף שאינה רלבנטית עוד למעצרו של המבקש, אשר נסתיים – בכפוף להמשך הליכים – ביום א' 29.1.17. במסגרת זו נאמר:
"איני בטוח כי אכן עסקינן בשאלות עקרוניות; גם בפרשנות דיני המעצרים – בחינת פשיטא – יש מקום לשכל הישר, ולאיזון בין אינטרס הציבור וזכויות העצור או שמבקשים לעצרו, ועל פניו נדרש לכך בית המשפט המחוזי בירושלים. ואולם התמונה שלפניי אינה מלאה, ועל כן תתבקש תשובת הפרקליטות ... לאחר מכן יוחלט באשר להמשך הטיפול בבקשה" (פסקה ג').
יא. ביום 28.2.17
(לאחר הארכות) הוגשה תגובת המשיבה. לשיטתה, אין הבקשה מצדיקה מתן רשות ערר. תחילה
נטען, כי ענייננו בבקשה שהפכה תיאורטית לגבי
המבקש עצמו, הואיל וימי המעצר שהושתו עליו מכוח סעיף
דיון והכרעה
5
יב. לאחר העיון
בבקשה ובתגובה, אין בידי להיעתר לה. כנודע, רשות הערר בגלגול שלישי ניתנת במשורה
(וראו למשל, בש"פ 5395/13 שמואל נ' מדינת
ישראל, פסקה ו' (2013)). אמנם "אין עסקינן
לשיטתי בהלכת 'חניון חיפה' ה'מיתולוגית' בטהרתה, אלא – נוכח טיב הנושא, חרותו של
אדם – פתחי נסיבות מיוחדות קיימים ועומדים לרשות נתונה"; אולם מאידך גיסא יש
לזכור כי
יג. אכן, מעיקרא עסקינן בסוגיה שהפכה תיאורטית, וככלל – אין דרכו של בית המשפט להידרש לכגון דא (וראו למשל, בש"פ 10454/07 דאכה נ' מדינת ישראל, פסקה ג(1) (2007), להלן עניין דאכה); זאת, אלא בהתקיים סיכוי של ממש להישנותה בעתיד (בש"פ 4455/00 מדינת ישראל נ' בדווי, פ"ד נד(4) 794, 801 (2000); בג"ץ 10578/08 משל"ט - מכון משפטי לחקר טרור וסיוע לנפגעיו נ' ממשלת ישראל (החלטה מיום 15.12.08, פסקה י"א)) או שההכרעה בה נדרשת לשם יישובן של גישות שונות בקרב ערכאות הדיון (בש"פ 8845/04 אלטויל נ' מדינת ישראל, פ"ד ס(3) 446, 449–450 (2005), להלן עניין אלטויל; כן ראו והשוו, עניין דאכה, פסקה ג(2)). במקרה דנא לא מצאתי לנכון לחרוג מן הכלל, הואיל והשאלות שמעלה הבקשה אינן מתעוררות בענייננו במלוא עצמתן, כפי שיוסבר להלן.
יד. טענתו הראשונה
של המבקש עוסקת בהיקפה של הצהרת תובע לפי סעיף
"נעצר אדם וחקירתו נסתיימה, ישוחרר מהמעצר, ואולם אם הצהיר תובע כי עומדים להגיש כתב אישום נגדו ושוכנע בית המשפט, כי יש עילה לכאורה לבקש את מעצרו עד תום ההליכים, רשאי שופט להאריך את המעצר, מטעם זה, לתקופה שלא תעלה על 5 ימים".
סעיף זה קובע תנאים להארכת מעצרו של אדם בטרם הוגש נגדו כתב אישום, בבחינת "מעצר ביניים", אף שנסתיימה החקירה המשטרתית בעניינו. להסדר זה תכלית ייחודית, המובחנת ממטרותיו של מעצר הימים, ואשר נובעת מ"מקומו הגיאומטרי" על פני ציר הזמן של ההליך הפלילי:
6
"הצהרת תובע נועדה לגשר על פני פער של ימים ספורים העלול להיווצר בין שלב סיום החקירה לבין שלב הגשת כתב האישום. פער זמן זה נוצר בשים לב, בין היתר, לעובדה כי עם סיום החקירה עובר נושא החקירה מהרשות המשטרתית החוקרת לרשות התביעה כדי שזו האחרונה תקבל החלטה בדבר המשך ההליך ותפעל במקרה המתאים להגשת כתב אישום ואף בקשה למעצר עד תום ההליכים. לעתים קרובות, בעיקר בעניינים בעלי מורכבות, נדרש פסק זמן – ולו קצר – אשר נועד לתת סיפק בידי התביעה ללמוד את חומר הראיות, להעריכו ולגבש את עמדתה בדבר המשך ההליך הפלילי והגשת כתב אישום. מנגד ניצב עניינו של החשוד אשר החקירה בעניינו נסתיימה, ושוב אין עוד צורך בהמשך החזקתו במעצר לצורכי חקירה. מצב זה של 'בין השמשות', אשר בו אין עוד צורך במעצר להמשך חקירה מצד אחד, ועדיין אין כתב אישום וממילא העת להגשת בקשה למעצר עד תום ההליכים טרם בשלה, מצד אחר, הוא מצב של קו תפר" (עניין אלטויל, בעמ' 455, מפי השופטת א' פרוקצ'יה).
תכלית
זו מחייבת איזון בין הרצון לאפשר לתביעה זמן יאות לצורך הכנת כתב אישום, מחד גיסא,
לבין זכותו של הנחקר לחרות משעומדת לו חזקת החפות ומקום שאין כתב אישום אי אפשר
לבקש מעצרו עד תום ההליכים אך יש לכאורה עילה לכך, מאידך גיסא (שם, בעמ' 456). איזון זה מוגשם באמצעות סד הזמנים
המוגדר שקובע הסעיף – קרי, עד חמישה ימים – התוחם את פרק הזמן המרבי שבו ניתן
לעשות שימוש במעצר הביניים, וכן על-ידי הדרישה לקיומה של עילת מעצר לכאורה. ודוקו
– אין הסעיף מוגבל לעילות המעצר המנויות בסעיף
7
טו. והנה בענייננו,
סוגית מעצרו של המבקש נבחנה אמנם לגופה ביחס לחלק מן התיקים שבגינם הוצהר על כוונה
להגיש כתב אישום. ברם, בחינה זו נערכה טרם בשלה החקירה המשטרתית בתיקים אלה, ותוך
שימת דגש על נחיצותו של המעצר לשם השלמתה, בעוד בחינתה של הצהרת התובע צריכה
להיערך מנקודת המבט של המעצר עד תום ההליכים, הכולל כאמור עילות שאינן רלבנטיות
למעצר הימים. ואכן, משהפר המבקש את תנאי השחרור אשר הוצבו לו, קמה עילה לכאורית
למעצרו עד תום ההליכים (וראו סעיף
טז. טענתו השניה של המבקש נוגעת, כאמור, לשאלת הסמכות המקומית. לשיטתו, חלק מן
התיקים שכבר הובאו בפני בית משפט השלום בפתח תקוה, צריכים היו להמשיך להידון באותה
ערכאה ולא בבית משפט השלום בירושלים. טענה זו, חוששני, אינה מעוררת שאלה עקרונית,
אלא מחלוקת הנטועה בעובדותיו הקונקרטיות של ענייננו, וגם בשכל הישר. סעיף
יז. נוכח האמור אין בידי להיעתר לבקשה.
ניתנה היום, כ"ב באדר התשע"ז (20.3.2017).
|
|
המשנה לנשיאה |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 17009460_T07.doc רח