מ"ת (נצרת) 37244-06-23 – אחמד אבו שהאב נ' מדינת ישראל
מ"ת (נצרת) 37244-06-23 - אחמד אבו שהאב נ' מדינת ישראלמחוזי נצרת מ"ת (נצרת) 37244-06-23 אחמד אבו שהאב נ ג ד מדינת ישראל בית המשפט המחוזי בנוף הגליל-נצרת [27.11.2024] כבוד השופטת רננה גלפז מוקדי החלטה
לפני בקשה לעיון חוזר בתנאי שחרורו של המבקש. על פי החלטות קודמות, נתון המבקש במעצר בית כאשר הותר לו לצאת מביתו לצרכי עבודה באתרי בניה, כאשר הוא בפיקוח.
בין לבין, הודה המבקש והורשע על פי הודאתו בעבירות של שוד והדחה בחקירה והוא ממתין כעת לדיון לצורך שמיעת טיעוני הצדדים לעונש. לטענת המבקש, כעת לאחר הודאתו, פחתה מסוכנותו וגם אין עוד חשש משיבוש. כמו כן, מזה 8 חודשים, עובד המבקש ולא נרשמו לחובתו הפרות כלשהן. לפיכך, עותר המבקש לביטול מעצר הבית כליל, או למצער, לצמצומו למעצר בית לילי בלבד בין השעות 24:00 ל- 5:00.
המשיבה מתנגדת לבקשה. לשיטתה, לאורך התקופה, קיבל המבקש הקלות משמעותיות בכך שניתנה לו האפשרות לצאת לעבודה כשהוא בפיקוח בין השעות 06:00 ל- 17:00 וגם מקום החלופה הועתק עם הזמן, על פי בקשתו, לעיר נצרת. בניגוד לטענות המבקש, טענה המשיבה כי לא חל כל שינוי ברמת המסוכנות הנשקפת מן המבקש. היא הפנתה בענין זה לתסקיר שירות המבחן שהוגש במסגרת התיק העיקרי ולקראת גזירת דינו של המבקש, אשר לא בא בהמלצה טיפולית ולתסקיר השני שהוגש לאחרונה אשר הזכיר תזוזה בלבד בעמדותיו ואין בכך די כדי להצביע על הפחתה במסוכנות המבקש. מלבד חלוף הזמן לא חל כל שינוי בעניינו של המבקש ולשיטת המשיבה אין כל הצדקה בהקלה נוספת, מה גם ששעות מעצר הבית הלילי להן עתר המבקש אינן מידתיות. כמו כן, מדובר במי שהורשע בעבירה חמורה של שוד ועל כן לא עומדת לו חזקת החפות.
לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים ועיינתי בתסקירי שירות המבחן אליהם הפנתה ב"כ המשיבה, הגעתי למסקנה כי אין מקום להיעתר לבקשה.
|
|
מתסקיר שירות המבחן מיום 8.7.24, עולה כי המבקש התקשה לקחת אחריות על מעשיו בכתב האישום המתוקן, התקשה להתבונן באופן ביקורתי על המניעים הפנימיים שהובילו להתנהגותו באירוע וניסה להצדיק את התנהלותו. שירות המבחן התרשם גם מקושי אצל המבקש להתחבר רגשית לפגיעה שנגרמה למתלוננים ולזהות את הכשלים אשר בהתנהלותו או נזקקות טיפולית. לצד תפקודו היצרני של המבקש בחיי היומיום, התרשם שירות המבחן כי הוא בעל קווי אישיות בלתי בשלים וקושי בחשיבה עצמאית ומושכלת. אשר למסוכנות, התרשם שירות המבחן כי המבקש אינו ער למצבי הסיכון הפוטנציאליים בהתנהלותו, מתקשה להפעיל שיקול דעת שקול ואחראי במצבים מלחיצים ועמומים והוא עלול להתנהל מתוך אימפולסיביות. כמו כן עלו תהיות לגבי קשריו החברתיים וחשיפתו למצבים מסכנים בהווה. מנגד, התרשמו כי המבקש נעדר דפוסים עברייניים.
בתסקיר נוסף מיום 12.9.24 התייחס שירות המבחן לטעות מסוימת שנפלה בתסקיר הראשון אך הדגיש כי התרשמותו אודות הסיכון הנשקף מן המבקש התבססה על שיקולים נוספים. כך או כך, תוארה פגישה נוספת עם המבקש אשר בה זיהה המבקש נזקקותו הטיפולית, הגם שספק על פי התסקיר, אם יוכל המבקש לבסס אמון בקשר טיפולי ולהפיק ממנו תועלת. מאחר ששירות המבחן התרשם מתזוזה מסוימת שחלה בהתייחסות המבקש, המליץ לאפשר למבקש הזדמנות טיפולית ולצורך כך נידחה הדיון שבו אמורים היו הצדדים לטעון לעונש.
יוצא מן האמור, כי למעט אותן אמירות בודדות מפי המבקש, במסגרת הפגישה הנוספת בשירות המבחן אודות תובנה אצל המבקש ביחס לנזקקות טיפולית, אין כל עדות להפחתה ברמת המסוכנות. אין המדובר במי שנמצא בראשית דרכו הטיפולית, אלא במי שלא טופל עד היום כלל ועל פי תסקירי שירות המבחן גם לא ניתן להסיק על הפחתה ברמת המסוכנות בשל חלוף הזמן או מכל טעם אחר. ההפך הוא הנכון, תסקיר שירות המבחן מבסס את הערכתו ביחס למסוכנות המבקש על שיקולים מהותיים כמפורט מעלה. המדובר במי שהורשע על פי הודאתו בעבירות חמורות המצביעות, כשלעצמן, על מסוכנות מצידו והאמור בתסקירי שירות המבחן, בהעדר טיפול, מחזק את הרושם ביחס למסוכנות המבקש.
לא נעלמו מעיניי טיעוני המבקש אודות נטילת האחריות מצידו, העדר הפרות וחלוף הזמן, אולם לא שוכנעתי כי המדובר בחלוף זמן המצדיק הקלות נוספות בתנאי שחרורו של המבקש, אשר כבר כיום מאפשרים לו להימצא שעות רבות מחוץ למעצר הבית לצורך עבודה, בפיקוח. כמו כן, המועד שבו עתיד להסתיים ההליך העיקרי בעניינו של המבקש אינו רחוק.
סיכומו של דבר, הבקשה נדחית.
המזכירות תמציא ההחלטה לב"כ הצדדים.
|
|
ניתנה היום, כ"ו חשוון תשפ"ה, 27 נובמבר 2024, בהעדר הצדדים.
|
