מ”ת 41999/09/13 – מדינת ישראל נגד מהאדי דוויק,טארק דוויק
בית המשפט המחוזי בירושלים בפני סגן הנשיא, כב' השופט משה דרורי
|
|
|
26 פברואר 2014 |
מ"ת 41999-09-13 מדינת ישראל נ' דוויק (עציר) ואח'
|
1
המבקשת |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד יובל קדר מפרקליטות מחוז ירושלים (פלילי) |
נגד
|
|
המשיבים |
1. מהאדי דוויק (עציר) ע"י ב"כ עו"ד קובי בן שעיה 2. טארק דוויק ע"י ב"כ עו"ד יעקב קמר |
החלטה - בעניין משיב 2 |
1. נגד משיב 2 הוגש כתב-אישום המייחס לו עבירה של חבלה בנסיבות מחמירות וירי.
2. בתיק זה התקיימו תשעה דיונים וניתנו 27 החלטות.
3. בהחלטה האחרונה שניתנה ביום ט"ז טבת תשע"ד (19.12.13) (עמ' 105-101 לפרוטוקול), נקבע כי המשיב יימצא במעצר בית מלא בתחום הבית והגדר המקיפה את הבית בביתו של מר זאב בס, ביישוב אדם, כאשר בכל עת יימצאו עימו זאב בס או שרה בס. כמו-כן, ניתנה הוראה לפיה שני הערבים המפקחים, וכן משיב 2 עצמו, ובנוסף לכך דודו מוחמד עיד דוויק, יחתמו כל אחד על ערבות בסך 50,000 ₪ ויפקיד 5,000 ₪ (סך כל הערבויות 200,000 ₪ וסך כל ההפקדות 20,000 ₪).
4. המדינה ביקשה עיכוב ביצוע כדי לשקול הגשת ערעור לבית-המשפט העליון. נעניתי לבקשה זו, בהחלטתי מהתאריך הנ"ל (עמ' 106).
5. בדיון היום הוברר, כי המדינה לא הגישה ערר לבית-המשפט העליון (עמ' 109, שורה 19 - הצהרת עו"ד קדר, סגן בכיר לפרקליט המחוז).
2
6. ראוי לציין, כי המשיב 2 היה במעצר בפועל תחת סורג ובריח מאז 14.9.13 ועד ליום 19.12.13, דהיינו: 95 ימים. הוא נמצא במעצר בית 70 יום (מאז 19.12.13 ועד היום, 26.2.14).
7. הבקשה שבפניי היא בקשת עו"ד קמר, ב"כ משיב 2, לעיון חוזר בתנאי מעצרו של המשיב 2, כאשר בסיום הבקשה יש עתירה ראשונית ושתי חלופות.
העתירה הראשונית היא לשחררו באופן מלא כמו אחיו סאמר, במגבלה של איסור ליצור קשר עם המעורבים בפרשה (סעיף 8 לבקשה שבכתב).
העתירה החילופית היא המשך שהות במעצר בית, אך תוך יציאה ממעצר הבית בליווי הדוד, בין לעבודה ובין לכל מקום אחר (סעיף 9 לבקשה בכתב).
העתירה הנושאת כותרת "לחילופי חילופין" היא לצאת לעבודה בליווי המשמורן הנ"ל, בנוסף לאפשרות היציאה לפגישות עם סנגור וטיפולים רפואיים, תוך מתן הודעה מוקדמת לב"כ המדינה.
8. בדיון היום בעל-פה, התרכז עו"ד קמר בחלופה השלישית בלבד. מכאן, שגם הוא מבין שאין מקום לעתירה הראשונה ולחלופה השנייה.
9. לפיכך, הדיון להלן יתבסס על בדיקת החלופה השלישית, בלבד.
10. נימוקי עו"ד קמר מבוססים על הצטברות הגורמים הבאים:
א. הצפי שהדיון בתיק העיקרי יתקדם באופן משביע רצון אינו ריאלי. עד היום משיב 2 השיב לכתב האישום אך משיב 1 טרם עשה כן, פרט לתשובה "טלגרפית". התיק קבוע לדיון לפי סעיף 144 לפני הרכב ביום 10.3.14. לדברי הסנגור, ההרכב האמור מסר לו כי יוכל להקצות לתיק זה שתי ישיבות הוכחות בלבד, כאשר להערכת הסנגור יש צורך ב-40 ימי הוכחות, וזאת עקב עמדת הפרקליטות כי ההוכחות בתיק זה יתנהלו ביחס לשני הנאשמים: נאשם 1 שהועמד לדין על רצח, ונאשם 2 הוא המשיב שבעניינו עוסקת החלטה זו, שהועמד לדין על עבירה שללא החיבור עם הנאשם 1, ניתן היה לדון בה בדן יחיד.
ב. חלוף הזמן גורם קושי למשיב 2 בבריאותו הנפשית, לרבות: הקשר עם אשתו ותינוקת שנולדה לו לפני מספר חודשים. עו"ד קמר מסכים כי איפשרתי לאישה ולילדה לבקר את המשיב 2 בחלופת המעצר ביישוב אדם, אך טוען כי דבר זה גורם לקשיים מעשיים וניתן לביצוע רק באופן חלקי ומדי פעם, בלבד.
3
ג. המשיב 2 מזה שישה חודשים אינו עובד ואינו מפרנס את עצמו ואת אשתו והתינוקת.
ד. המפקח העיד במהלך הדיון בפניי כי הוא עדיין בחופשת מחלה, אך בעוד עשרה ימים כנראה שיתאפשר לו לעבוד. בנסיבות אלה, מבקש המפקח כי מעצר הבית יהיה רק בשעות הלילה, ובכל מקרה גם כאשר המפקח ואשתו רוצים לצאת, ניתן יהיה לאפשר לדוד להימצא בבית באדם, שהוא מקום מפוקח כולל מצלמות.
11. הטענה הראשונה של ב"כ המדינה, עו"ד יובל קדר, היא כי אין מקום להגיש בקשה לשינוי תנאי מעצר בית תוך תקופה קצרה של 70 יום מהחלטה קודמת. לדבריו, היענות לבקשה תביא ל"שיטת הסלמי" (מונח שבו השתמש בעמ' 112, שורה 20), ובכך יחול כרסום בתנאי מעצר הבית, דבר המנוגד לקו שנקבע בבית-המשפט העליון.
12. לטענת ב"כ המדינה, קצב הדיונים בבית-המשפט בתיק העיקרי אינו רלוונטי בשלב זה, בטרם הגענו לתקופת התשעה חודשים המנויה בחוק. בעניין זה הוא מפנה לפיסקה 13 להחלטת כב' השופט חנן מלצר בבש"פ 7081/13 אפרים קניאס נ' מדינת ישראל (20.11.2013).
13. עו"ד קדר חוזר ומציין כי מדובר במשיב מסוכן שמסוגל לירות באנשים, וכך צריך להתייחס אליו (עמ' 112, שורות 25-24).
14. לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, הגעתי למסקנה כי יש להיענות לבקשה החילופית השלישית, מהטעמים הבאים.
15. אין חולק, כי המשיב 2 לא הפר את תנאי מעצר הבית במשך 70 הימים שחלפו.
16. בנוסף לכך, טענת עו"ד קמר כי חלה רגיעה ביחסים בין המשפחות וכי לא נרשמו כל אירוע אלימות ביניהם (סוף סעיף 7 לבקשתו בכתב) - לא הוכחשה על-ידי המדינה.
17. אינני סבור שיש מקום לביקורת בסיסית כנגד אדם המבקש לשנות את תנאי מעצר הבית שלו ולכנות זאת "שיטת הסלמי". יש לזכור כי מדובר באדם שאביו נרצח, הוא היה בכלא תחת סורג ובריח למעלה משלושה חודשים, והוא נמצא במעצר בית רחוק מאשתו והתינוקת מזה 70 יום.
4
18. לעניין הצפי לקיום דיונים בתיק העיקרי, ב"כ המדינה אינו חולק על כך כי באילוצים של בית-משפט זה, כאשר הרכב פשעים חמורים (עתה יש הרכב אפקטיבי אחד בלבד; ההרכב האחר אינו מקבל תיקים חדשים) עמוס בתיקים רבים, ברור לכל שתיק זה, שטרם הסתיימו בו ההליכים לפי סעיף 144, וזקוקים בו לכ-40 ימי הוכחות, לא יסתיים בשנת 2014.
19. קשה לי לקבל את טיעון ב"כ המדינה, לפיו בעניין זה של הימשכות התיק העיקרי, ניתן להידרש רק בתום תשעת החודשים. היום המצב ברור ואין כל טענה כאילו בעוד שלושה חודשים ישתנה המצב.
20. לעניין הצורך ביציאה מהעבודה, לא ראיתי לנחוץ להכביר מילים. בית-המשפט העליון בפסיקתו, מדגיש כי יש להביא בחשבון גם שיקול זה, הן לצורך פרנסת בני המשפחה והן כדי שהעצור הנמצא במעצר בית יוכל לממש את עצמו.
21. במקרה שלפנינו, המצב האובייקטיבי מצדיק עוד יותר את יציאת משיב 2 לעבודה. עסק הגז של אביו המנוח - שנרצח באירוע נשוא כתב-האישום בתיק העיקרי, והרצח מיוחס למשיב 1 - נמצא במצב לא פשוט. אכן, בן אחר של המנוח (אחיו של המשיב 2, סאמר) מטפל בעסק, אך עדיין יש צורך בעזרתו של משיב 2.
22. במהלך הדיון היום הבנתי, כי משיב 2, במסגרת עבודתו, יעסוק בחלוקת גז. גם אם המתח בין המשפחות אינו גבוה, ראיתי לנכון - ובעניין זה הבנתי כי הסנגור אינו חולק על כך - להגביל את יציאת המשיב 2 לעבודה באופן שלא ייכנס לשכונת בית-חנינא, בכל דרך ובכל אופן שהוא.
23. מאחר ואני נענה לבקשה החילופית, הרי גם לדבריו של מר בס, אין כל מניעה שהמשיב 2 יישאר במעצר הבית בשעות הערב, גם אם מר בס יחלים ויוכל לצאת לעבודה. אני נענה לבקשת מר בס בעניין הימים שבהם ירצה הוא לצאת מהיישוב אדם (הוא נתן כדוגמא את רצונו לצאת עם משפחתו לחופש בפסח), באופן שאז יישאר בשעות הערב המשיב 2 ביישוב אדם ואחד המפקחים יהיה עימו.
24. לאור האמור לעיל, אני נענה לבקשה החילופית השלישית וקובע כי במסגרת תנאי מעצר הבית שבהם נמצא משיב 2 בבית משפחת בס ביישוב אדם, יחולו השינויים והתיקונים הבאים:
5
א. המשיב 2 יהיה רשאי לצאת בימים ראשון עד חמישי משעה 07:00 בבוקר ועד שעה 19:00 ממקום מעצר הבית יחד עם אחד מן המפקחים, הדוד מוחמד עיד דוויק, והאח סאמר (האחרון יחתום אף הוא על ערבות בסך 50,000 ₪ ויפקיד 5,000 ₪). היציאה תהיה למקום העבודה בחברת הגז, כולל חלוקת גז בתחומי פעילות החברה, למעט כניסה כלשהי לבית-חנינא. בכל עת יימצא אחד מן המפקחים האמורים יחד עם המשיב 2.
ב. ביום שישי היציאה תהיה משעה 07:00 ועד שעה 16:00.
ג. ביתר שעות היום ובכל יום שבת, יישאר המשיב במעצר בית מלא ביישוב אדם בבית משפחת בס, כאשר בכל עת יימצא עימו אחד מארבעת המפקחים: זאב בס; שרה בס; הדוד מוחמד עיד דוויק; האח סאמר.
25. לאור הסכמת הצדדים, ניתן בזה עיכוב ביצוע של החלטה זו למשך 48 שעות. אם יוגש ערר לבית-המשפט העליון, עיכוב הביצוע יהיה עד לתום הדיונים בבית-המשפט העליון. ב"כ המדינה יודיע לסנגור ולבית המשפט בתוך 48 שעות האם הוגש ערר לבית-המשפט העליון.
26. על-פי הסכמת הצדדים, החלטה זו ניתנה בהיעדרם (כל אחד מהם היה צריך להופיע בתיק אחר בפני שופט אחר).
27. המזכירות תשלח החלטה זו לבאי-כוח הצדדים.
ניתנה היום, כ"ו אדר תשע"ד, 26 פברואר 2014, שעה 10:47, בהעדר הצדדים.