מ”ת 57180/05/22 – מדינת ישראל – פמ”ד נגד נתן שלמה (עציר) ע”י
|
|
מ"ת 57180-05-22 מדינת ישראל נ' שלמה(עציר) ואח'
תיק חיצוני: 208364-20-22 |
בפני |
כבוד השופט נסר אבו טהה
|
|
המבקשת |
מדינת ישראל - פמ"ד (פלילי) |
|
נגד
|
||
המשיב |
נתן שלמה (עציר) ע"י ב"כ עו"ד רויטל בן שבת
|
|
החלטה |
||
1. המשיב עצור עד תום ההליכים, על רקע כתב אישום המייחס לו לכאורה, יחד עם הנאשם 2 לכתב האישום, עבירות של ניסיון להרוס נכס בחומר נפיץ - עבירה לפי סעיף 456 לחוק העונשין, עבירות בנשק (נשיאה והובלה) עבירה לפי סעיף 144ב רישא לחוק, עבירות בנשק (החזקה) - עבירה לפי סעיף 144(4) רישא וסיפא לחוק, ירי מנשק חם- עבירה לפי סעיף 343א(ב)(1) לחוק, שימוש ברכב ללא רשות, היזק בזדון - עבירות מיום 27.04.2022 (המשיב במעצר מיום 11.05.2022).
2. בתאריך 22.02.2023, הורה בית המשפט העליון על הארכת מעצרו של המשיב על פי סעיף 62 לחסד"פ, בהסכמה, ב-90 ימים (ראה בש"פ 1417/23).
3. בתאריך 28.05.2023, הורה בית המשפט העליון, בשנית, על הארכת מעצרו של המשיב על פי סעיף 62 לחסד"פ, בהסכמה, ב-90 ימים והוסיף:
"אני שותפה לעמדת המדינה כי יש הצדקה להארכת המעצר בעת הזו. יחד עם זאת, בשים לב למכלול הנסיבות האישיות שפורטו, ובכללן המצב הרפואי, סברתי שנקודת האיזון הנכונה תהיה בחינה נוספת של שרות המבחן לצד ההחלטה שהתקבלה. תסקיר שרות המבחן יוגש לבית המשפט המחוזי... אשר יחליט כחוכמתו." (ראה בש"פ 3866/23)
4. בהמשך להחלטת בית המשפט העליון, התקבל תסקיר עדכני מאת שרות המבחן, אשר ממליץ להעביר את המשיב למעצר במתכונת של פיקוח אלקטרוני בבית הוריו ברחוב החורש 1/1, אשקלון, תחת פיקוחם של הוריו ודודתו, הגב' אורלי רות שלמה (להלן: "כתובת המעצר" ו"הערבים המפקחים").
5. במסגרת התסקיר המקורי שהוגש בחודש אוקטובר 2022, נבחן המתווה המוצע בתסקיר דהיום, ולא הומלץ אז על ידי שרות המבחן, משום חומרת המעשים המתוארים בכתב האישום, נטייה לחבור לסביבה שולית, לזמן לעצמו מצבי סיכון אפשריים. בנוסף, לא ברור מה טיב היחסים בינו ובין המתלונן ומשפחתו, והאם שחרורו ממעצר עלול להוביל למצב נפיץ וטעון בין המשפחות, עד כדי הסלמה נוספת ביניהם.
באשר לערבים - ציין שרות המבחן, כי התרשם מהם שמודעים לכתב האישום ולחומרת המעשים, אך מאידך, מסופקים לגבי מידת יכולתם לזהות התנהלות שולית ופוגענית לגביו ובנגזרת לכך, להציב עבורו גבולות מרתיעים.
6. באשר להמלצה דהיום בתסקיר העדכני, מציין שרות המבחן, כי נפגש עם המשיב והאחרון שיתף ותיאר את הקשיים עמם מתמודד לאור מצבו הבריאותי, לרבות תזונה לקויה והעדר מאכלים מותאמים למצבו הבריאותי. עוד בהקשר זה מציין שרות המבחן, כי הוגשו בפניהם אישורים רפואיים באשר למצבו הבריאותי על ידי באת-כוחו.
עוד בהקשר למצבו הרפואי - מציין שרות המבחן, כי פנה לגורמי הרפואה בשב"ס, והאחרונים ציינו, כי הותאמה למשיב תזונה מותאמת למצבו, בהיותו מאובחן עם צליאק, וכי קיבל טיפול רפואי זמני של מתן זריקה אחת לחודש בחודש מרץ ובחודש יוני, כמענה לפסוריאזיס.
עוד מהתסקיר עולה, כי שרות המבחן נפגש עם המשיב וכן עם דודתו, והתרשם מדמויות נורמטיביות, המבינות היטב את תפקיד הפיקוח ואשר מוכנות להשקיע מאמצים רבים לשם כך, מוכנות כיום להציב גבולות חזקים, נוקשים וברורים למשיב, שכן מבינים הם את משמעות היותם מפקחים וערבים.
באשר להערכת המסוכנות - מציין שרות המבחן, כי לאחר שלקח בחשבון מחד, את אופי וחומרת המעשים המיוחסים למשיב, וכן את אי הבהירות באשר לנסיבות מעצרו הנוכחי. מאידך, את היותו בחור צעיר, השוהה במעצר בין כותלי הכלא מזה כשנה, את הקשיים עמם מתמודד עקב מצבו הבריאותי, אשר מחמיר לאור שהותו במעצר, את התרשמותם כי המעצר הממושך בו שוהה מהווה עבורו גורם מרתיע, וכן התרשמותם החיובית מהמפקחים המוצעים - לצד הערכתם, כי השילוב בין רכיבי הפיקוח השונים, הן האנושי והן האלקטרוני, יש בהם כדי להקטין את הערכת הסיכון בעניינו. משכך, ממליצים על העברתו למעצר בפיקוח אלקטרוני לצד פיקוח אנושי.
7. בתאריך 03.07.2023, התקיים דיון במעמד הצדדים, במסגרתו עתרה באת-כוח המשיב לאמץ את המלצת שרות המבחן ולהורות על העברתו של המשיב למתווה שנבחן והומלץ על ידי שרות המבחן, בדמות מעצר בפיקוח אלקטרוני לצד פיקוח אנושי, וזאת מהטעמים והנימוקים שעמד עליהם שרות המבחן בתסקיר העדכני.
בנוסף, הפנתה באת-כוח המשיב להחלטת בית המשפט העליון, לפיה סבר, כי נקודת האיזון הנכונה תהיה בחינה נוספת של שרות המבחן להיתכנות חלופת מעצר, הן בשל מכלול הנסיבות האישיות, לרבות המצב הרפואי (ראה בש"פ 3866/23).
בנוסף, עמדה באת-כוח המשיב על התמשכות ההליכים, שכן המשיב נתון במעצר למעלה מ-14 חודשים. במסגרת ההליך העיקרי המשפט לא מתקדם, שכן עד כה נשמע עד אחד בלבד, שעדותו לא הסתיימה, המשך פרשת התביעה קבוע לחודש אוקטובר 2023.
עוד חזרה באת-כוח המשיב, הן בדיון שהתקיים במעמד הצדדים והן בהמשך, בטיעונים בכתב, בנוגע למצבו הרפואי של המשיב, חרף העדכון שהתקבל משב"ס, לפיו מקבל מענה רפואי לכלל בעיותיו באופן מלא ("קיבל לאחרונה זריקה בחודש מאי ובחודש יוני...הוסבר לעצור כי על מנת לבדוק מצבו הרפואי ולאחר הטיפול בזריקות, יופנה שוב לבדיקת מומחה עור על מנת להחליט על טיפול בהתאם למצבו... העצור מקבל את הטיפול הרפואי בהתאם לרפואה המקובלת בקהילה").
עוד עמדה באת-כוח המשיב, כי מדובר בכתובת מעצר בעיר אשקלון - מרוחקת מכתובת מגורי המתלונן - שדרות. עוד בהקשר זה, הפנתה באת-כוח המשיב לאמור בתסקיר שרות המבחן מחודש אוקטובר 2022. (שרות המבחן שוחח עם המתלונן, והאחרון תיאר את משפחתו של המשיב כמשפחה נורמטיבית וחיובית, לדבריו לא קיימים מתחים בין המשפחות, והעניינים שבו לסדרם ביניהם. הוסיף, כי הוא ומשפחתו, כולל אחיו י. והוריהם, גרים בשדרות.)
עוד עמדה באת-כוח המשיב על ההתרשמות הטובה מהוריו ודודתו של המשיב, כאנשים בוגרים ואחראים, המסוגלים להוות דמויות סמכותיות עבור המשיב ולהציב גבולות להתנהגותו, שכן כיום בשונה מהעבר, מבינים את חומרת המיוחס למשיב וכן מודעים יותר ומבינים הם את משמעות היותם מפקחים וערבים. כך הם פני הדברים גם ביחס לדודתו, הגב' אורלי רות שלמה, בעברה היוותה מפקחת עבור אחר ולא היו הפרות במשמורתה. הותירה רושם של אישה אסרטיבית מאוד, אשר תוכל להציב גבולות מרתיעים עבור המשיב.
8. ב"כ המבקשת מנגד, עתר לדחות את המלצת שרות המבחן. נטען, כי החלטת בית המשפט העליון עניינה עריכת תסקיר עדכני נוכח מצבו הבריאותי של המשיב, ולא בשל חלוף זמן ניכר או התמשכות ההליכים בתיק העיקרי. לגופם של דברים, לשיטת המבקשת, התסקיר העדכני אינו שונה מהתסקיר הקודם, שלא בא בהמלצה לשחרורו של המשיב לחלופה כלשהי, לרבות בפיקוח אלקטרוני.
עוד נטען, כי מדובר במשיב שמיוחסות לו עבירות חמורות, כפי שעמד על כך בית המשפט בהחלטתו עת שהורה על מעצרו עד תום ההליכים. (ראה סעיף 8, עמ' 21 להחלטה מיום 05.01.2023)
אשר למצב הרפואי - נטען, כי הן שרות המבחן והן גורמי הרפואה בשב"ס מסרו, כי למשיב ניתן מענה רפואי בהתאם למצבו הבריאותי ובהתאם לטיפול הרפואי המקובל בקהילה (ראה לעניין זה הודעת העדכון מגורמי הרפואה בשב"ס לבית המשפט).
באשר לטענות ביחס להתמשכות ההליכים - נטען, כי סוגיה זו לא רלוונטית לדיון, שכן מקומה להתלבן במסגרת סעיף 62 לחסד"פ.
9. לאחר שהקשבתי לטיעוני ב"כ הצדדים, ועיינתי בכלל האסמכתאות הרלוונטיות, ושמתי לנגד עיניי את החלטת בית המשפט העליון שניתנה בעניינו של המשיב במסגרת דיון לפי סעיף 62 לחסד"פ מיום 28.05.2023 בבש"פ 3866/23, ולא בלי התלבטות, שוכנעתי, שיש מקום לבכר את המתווה שנבחן והומלץ על ידי שרות המבחן, ובעיקר נוכח מצבו הבריאותי של המשיב וכן הערכת המסוכנות העדכנית של שרות המבחן, כי מתווה שכולל פיקוח אלקטרוני לצד פיקוח אנושי ותקופת מעצר ממושכת יחסית בה שוהה המשיב, מהווה עבורו גורם מרתיע, גילו הצעיר, העדר עבר - יש בהם בכדי להקטין את הערכת הסיכון שעמדו עליה בתסקיר מחודש אוקטובר 2022. בנוסף, מהטעמים והנימוקים שעמדה עליהם באת-כוח המשיב, כמפורט בטיעוניה לעיל.
א. המשיב יועבר למעצר במתכונת של פיקוח אלקטרוני ברחוב החורש 1/1, אשקלון, תחת פיקוחם של הוריו וכן דודתו, הגב' אורלי רות שלמה, לסירוגין.
ב. הפקדה כספית בסך 50,000 ₪ - המזכירות תנפיק שוברים בהתאם.
ג. חתימת ערבות עצמית וצד ג' כל אחת על סך 50,000 ₪.
ד. צו עיכוב יציאה מן הארץ.
ה. הפקדת דרכון במזכירות בית המשפט.
ו. איסור יצירת קשר עם מי מהמעורבים בפרשיה נשוא כתב האישום.
ז. המשיב יתייצב לדיונים שייקבעו בעניינו בבית המשפט בליווי מי מהערבים.
10. ניתן ליישם את ההחלטה בכפוף לקבלת חוות דעת פקא"ל ישימה.
11. הפקא"ל יערוך חוות דעת באם הכתובת הנ"ל ישימה, וזאת תוך 5 ימים.
12. ניתן עיכוב ביצוע למשך 48 שעות במידה והמבקשת תעתור לעיכוב ביצוע.
13. לכשתתקבל חוות דעת פקא"ל - המשך הטיפול יובא בפני שופט תורן.
עותק ההחלטה יישלח לב"כ הצדדים, לשרות המבחן ולפקא"ל.
ניתנה היום, ז' אב תשפ"ג, 25 יולי 2023, בהעדר הצדדים.