מ"ת 57747/02/23 – מדינת ישראל [פמ"ד] נגד ווליד אבו שתיוי
בית המשפט המחוזי בבאר שבע |
|
|
|
מ"ת 57747-02-23 מדינת ישראל נ' אבו שתיוי (עציר)
|
בפני |
כבוד השופט אלון גביזון
|
|
המבקשת: |
מדינת ישראל [פמ"ד] באמצעות עו"ד גיורא חזן |
|
נגד
|
||
המשיב: |
ווליד אבו שתיוי באמצעות עו"ד יחיא סעדה |
|
|
|
|
|
||
החלטה
|
1. לפניי בקשה למעצרו של המשיב עד תום ההליכים המשפטיים נגדו, לאחר שהוגש נגדו כתב אישום המייחס לו עבירות בנשק (סחר או עסקה אחרת) -עבירה לפי סעיף 144 (ב2) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: "החוק") (ריבוי עבירות), וניסיון לעבירות בנשק (עסקה אחרת) - עבירה לפי סעיף 144 (ב2 ) לחוק בצירוף סעיף 25 לחוק (ריבוי עבירות).
בחלקו הכללי של כתב האישום נטען כי המשיב, עבדאלמג'יד אבו עמרה (להלן: "עבדאלמג'יד") ומוסא אבו קאסם (להלן: "מוסא") קשרו ביניהם קשר במספר הזדמנויות, לבצע עסקאות למכירה, ורכישה של כלי נשק, חלקי כלי נשק או תחמושת, או לתווך בעסקאות כאלו, והכל בהודעות בישומון "ווטסאפ" (להלן:"הישומון").
עיקר התנהלותו של המשיב הייתה מול עבדאלמג'יד, אולם בחלק מעסקאות האמל"ח פנה גם מוסא אל המשיב ופעל לשם הוצאת אותן עסקאות אל הפועל בתיווך, ניהול מו"מ או בכל דרך אחרת.
כתב האישום מייחס למשיב שש עסקאות באמל"ח במועדים שונים ובין התאריכים 07.10.21-07.11.21.
2. בדיון שהתקיים ביום 22.03.23, ב"כ המשיב לא חלק על קיומן של ראיות לכאורה ועילת מעצר, אך ביקש כי תחת מעצר מאחורי סורג ובריח, ייבחן ביהמ"ש את המשך מעצרו של המשיב בפיקוח אלקטרוני וזאת לאחר קבלת תסקיר שירות המבחן.
לדבריו, המשיב הוא היחיד מבין כל המעורבים הנוספים (בתיק מ.ת 57737-02-23) אשר לקח אחריות והודה בביצוע העבירות. עסקינן באדם פשוט מאד, שאינו מעורה עמוק בעולם העבריינות, והעסקאות באמל"ח בוצעו לכאורה בתקופה מצומצמת של מספר חודשים ובשנת 2021.
העסקאות ברובן עוסקות בתחמושת, להבדיל מנשקים, ומשכך עילת המסוכנות בעניינו פחותה.
ב"כ המשיב הוסיף כי המשיב נשוי, אב ל-2 ילדים, ועובר למעצרו עבד בטיפול בקשישים. עברו הפלילי התיישן, אינו בתחום הנשק ויש להתייחס אליו כאדם ללא עבר פלילי.
3. משהצדדים היו חלוקים בדבר מידת מעורבותו של המשיב בעולם האמל"ח, וכך גם באשר להודאתו בעבירות שיוחסו לו ומידת האחריות שקיבל על מעשיו, נטלתי לידי את תיק החקירה בעניינו.
4. לאחר ששקלתי את טיעוני ב"כ הצדדים ועיינתי בתיק החקירה בעניינו של המשיב, מצאתי להורות על מעצרו של המשיב עד תום ההליכים המשפטיים בעניינו, וזאת אף ללא תסקיר שירות המבחן, וכפי שיובהר להלן.
5. בבש"פ 2406/20 (19.04.20) מבהיר בית המשפט כי "נקודת המוצא היא כי עבירות נשק מקימות חזקת מסוכנות סטטוטורית לפי סעיף 21(א)(1)(ג)(2) לחוק סדר הדין הפלילי... בשילוב עם סעיף 35(ב)(1) לחוק המעצרים. סעיף 22ב(ב)(1) לחוק המעצרים קובע כי אין להורות על מעצר בפיקוח אלקטרוני של נאשם בעבירות נשק, אלא אם שוכנע בית המשפט, מטעמים מיוחדים שירשמו, כי בשל נסיבות ביצוע העבירה או נסיבותיו המיוחדות של הנאשם, ניתן להסתפק במעצר בפיקוח אלקטרוני.
בהינתן נקודת מוצא זו, הגישה כלפי עבירות נשק היא מחמירה, ובכלל, יש להורות על מעצר מאחורי סורג ובריח, אלא בהתקיים נסיבות חריגות...".
6. הנסיבות בעניינו של המשיב הינן חמורות כפי שעולה מעבודות כתב האישום, ולא מצאתי בטיעוני בא כוחו כל נסיבה חריגה או טעם מיוחד המאיין את מסוכנותו הגבוהה.
כתב האישום על פירוט עסקאות האמל"ח שבו ותיק החקירה, מלמדים על בקיאותו הרבה של המשיב בעולם הסחר באמל"ח, על מעורבותו הגדולה והיוזמה בה נקט לקידום העסקאות. אין מדובר בעסקאות מזדמנות, החמורות כשלעצמן, אלא בעיסוק שוטף ויזום המשמש כחלק ממקור פרנסתו של המשיב.
התמונה המתקבלת אינה של "אדם פשוט" כלשון הסנגור, אלא של סוחר אמל"ח מיומן ומנוסה, ש"ידו בכל ויד כל בו".
7. אינני מקבל את טענתו של ב"כ המשיב כי מסוכנותו של המשיב פחותה מאחר ומרבית העסקאות מתייחסות לתחמושת להבדיל מנשקים.
עובדות כתב האישום, פירוט העסקאות וכך גם חומר החקירה בעניינו של המשיב, מציירים תמונה קשה ומדאיגה של עסקאות סיטונאיות בתחמושת. המשיב שולט, מתמצא ועוסק בכל סוגי התחמושת (כדורים בקוטר 5.56 מ"מ, כדורי אקדח וכדורי רובה צייד), בבודדים, בתפזורת ובקופסאות ארוזות.
המשיב יודע לספק "חמישה קרטונים של תחמושת בקוטר 5.56 מ"מ" (עובדה מס' 1), כמו גם "750 כדורים 5.56 מ"מ חדשים, הנמצאים בתפזורת" (עובדה מס' 5), וכמו גם "12 כדורים לרובה צייד ו 8 כדורים לאקדח תופי" (עובדה מס' 10), משל היה מוכר בחנות ממתקים.
8. יתרה מזו, בהתאם לעובדות 17-18 לכתב האישום ובתאריך 13.10.21, המשיב קיים שיח קונקרטי ורציני גם אודות רכישת אקדח, תוך שהוא מגלה בקיאות ומתווכח על מחירו.
9. אמנם הפעילות העבריינית בתחום האמל"ח מתייחסת לתקופה קצרה של כחודשים ימים בלבד, אך הדבר אינו מצביע על מסוכנות פחותה של המשיב כטענת בא כוחו, אלא דווקא על מסוכנותו המוגברת.
כישוריו, ידיעותיו וקשריו של המשיב בתחום האמל"ח, אפשרו לו בתקופה קצרה של כחודשיים ימים, לבצע מספר רב של עסקאות. עסקינן לכאורה במשיב הנטוע היטב בעולם הסחר באמל"ח אשר אינו שוקט על שמריו, מכיר אחרים מהתחום, ופועל בנמרצות לקידום וביצוע עסקאות באמל"ח.
דברי כבוד ביהמ"ש בבש"פ 7075/22 מיום 27.10.22 כי חלוף הזמן "לא תמיד מרפא התנהגות בלתי מרוסנת ופורעת חוק" רלוונטיים גם בעניינו.
10. אכן וכטענת בא כוחו, בחקירתו הראשונה הודה המשיב בביצוע העסקאות באמל"ח ואף העיד על עצמו כי הוא סוחר בתחמושת "אני לא סוחר בנשק רק בתחמושת" (ש' 253). יחד עם זאת, אין בהודאתו זו כדי להקטין את מסוכנותו שכן לא היה בה כל הבעת חרטה והבנה לסכנות שבעסקי האמל"ח.
יתרה מזו, כאשר נשאל המשיב כיצד השיג התחמושת ובמיוחד שמדובר בתחמושת חדשה ובקרטונים, השיב "מצאתי אותם" (שורה 216). תשובתו המתחמקת, לא רק שאבד עליה הכלח, אלא גם מלמדת על רצונו של המשיב להסתיר את היקף מעורבותו בעולם האמל"ח.
כמו כן צודק ב"כ המבקשת כי בחקירתו השנייה נסוג המשיב מהודאתו ומחלקו בביצוע העבירות, וכדבריו "היו רק הצעות, לא קניתי ולא מכרתי" (ש' 20).
אינני מקבל את טענת ב"כ המשיב כי עניינו של המשיב שונה מהמשיבים האחרים בתיק מ.ת 57737-02-23 שאף הוא נדון בפני. ההתכתבויות הרבות של המשיב עם אותה דמות, עבדאלמג'יד (משיב 1 במ.ת 57737-02-23 שבעניינו ראיות רבות בדבר מעורבותו הגדולה בעולם האמל"ח) מלמדות גם על חלקו המשמעותי של המשיב בעולם האמל"ח.
11. המשיב ביצע לכאורה את העבירות המיוחסות לו בכתב האישום תמורת בצע כסף, וברי כי המוטיבציה להשגת "כסף קל" שריריה וקיימת.
העסקאות בוצעו שלא באמצעות נוכחות פיזית, תוך שימוש במכשיר טלפון נייד, ומשכך מעצר בפיקוח אלקטרוני אינו ממין העניין, ואין בו כדי להפריך את מסוכנותו של המשיב ולמנוע הישנות העבירות.
השימוש באמצעי גלוי יחסית, הישומון, לביצוע עסקאות באמל"ח, מעיד כי המשיב אינו חושש מרשויות האכיפה ובבחינת פורע חוק לכאורה.
מסוכנותו הגבוהה של המשיב נוכח ריבוי העבירות והעסקאות בפרק זמן קצר, והחשש לשלום הציבור כפועל יוצא מבקיאותו וממעורבותו העמוקה באולם האמל"ח הבלתי חוקי, לא ניתנים לאיון אלא כאשר המשיב נמצא מאחורי סורג ובריח.
12. אשר על כן, ובהתאם לאמור לעיל, מורה על מעצרו של המשיב עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
זכות ערר כדין.
ניתנה היום, ח' ניסן תשפ"ג, 30 מרץ 2023, בהעדר הצדדים.
