מ"י 42174/01/18 – מדינת ישראל נגד נידאר אבו עסא (עציר) – בעצמו
בית משפט השלום בבאר שבע |
||
מ"י 42174-01-18 מדינת ישראל נ' אבו עסא(עציר)
|
|
18 ינואר 2018 |
1
|
|
|
מספר פל"א 26547/2018 |
|
|
|
לפני כבוד השופט יואב עטר |
|
|
המבקשת |
מדינת ישראל ע"י ב"כ החוקר שמואל שמואל
|
||
נגד
|
|||
החשוד |
נידאר אבו עסא (עציר) - בעצמו ע"י ב"כ עו"ד אלגרינאוי יונס
|
||
[פרוטוקול הושמט]
החלטה
1. בפניי
בקשה ראשונה למעצר המשיב למשך 15 ימים, מכוח הוראות סעיף
2. כעולה מן הבקשה, מיוחס למשיב חשד לביצוע עבירות של התפרצות לבתי עסק, קשירת קשר לביצוע פשע, והחזקת נכס חשוד כגנוב. בנוסף, בתיקון בכתב יד לעותק שלא נסרק לתיק בית המשפט , הוסיף בא כוח המבקשת על הכתוב בבקשה, כי מיוחס למשיב ולאחרים, גם חשד לביצוע שני מעשי שוד.
3. על פי הנטען בבקשה, המשיב חשוד בכך שבחודש האחרון היה חלק מכנופיה של פורצים שביצעה התפרצויות לבתי עסק לרבות שני מעשי שוד ואשר גנבה רכוש רב, בכל רחבי הארץ.
2
4. אציין כבר עתה כי חומר החקירה מוכר לי מהדיונים בעניינם של חמישה מעורבים נוספים, שהתקיימו בשעות מוקדמות יותר היום, ואשר בעניינם הוארך המעצר עד ליום 28.1.18.
5. המשיב נעצר אתמול והחלק הגלוי של החקירה מצוי אך בראשיתו.
6. עיינתי בחומר החקירה, ונחה דעתי כי קיים חשד סביר במידה הנדרשת לצורך שלב זה של ההליך, כי המשיב אכן, היה מעורב בביצוע העבירות המיוחסות לו.
7. ראוי לציין כי המשיב עצמו החל למסור גרסה, ואולם, במהלך החקירה, לאחר שהשאלות החלו להיות ממוקדות יותר, בחר המשיב לדבוק בזכות השתיקה באופן סלקטיבי, נמנע מלהשיב לחלק ניכר מהשאלות בהן נשאל, והשיב מידי פעם לחלק מהשאלות שנשאל.
8. כבר עתה, ניתן לציין כי באותה הודעה העלה מעין טענת אליבי, ביחס לחלק מהמיוחס לו, אשר על פניה אינה מתיישבת עם ראיות הקיימות בתיק ולאחר שניתנה למשיב אפשרות לבחון מחדש את אותה טענת אליבי, חלקית, נמנע מלעשות כן. ביחס לשאלות בנוגע למועדים ספציפיים, נסיבות מסוימות ומיקומים מסוימים שנחקר אודותיהם, כמו גם התייחסות לאנשים מסוימים, דבק המשיב בזכות השתיקה.
9. נפסק לא אחת כי השמירה על זכות השתיקה גורמת להתארכות החקירה.
10. מהעיון בחומר החקירה עולה כי המבקשת לא שקטה על שמריה, וביצעה פעולות חקירה רבות.
11. מהדוח החסוי שהוצג לעיוני עולה כי המבקשת מתעתדת לבצע מעל 35 פעולות חקירה, כאשר חלק גדול מהפעולות המפורטות בדוח החסוי כוללות כל אחת מהן מספר פעולות עצמאיות ונפרדות.
12. חלק ניכר מפעולות החקירה המפורטות בדוח החסוי, הן פעולות החשופות לשיבוש נוכח אופיין ופעולות חקירה רבות, הן פעולות שהמעצר נדרש לשם ביצוען.
3
13. מקום בו המדובר בריבוי מעורבים, יצוין כבר עתה כי לא כל הפעולות נוגעות במישרין לביצוע כלפי המשיב עצמו, אך מהוות בלתי נפרד מהחקירה. נפסק לא אחת, כי בחקירות מורכבות ומרובות מעורבים מעין זו, יש לאפשר ביצוע החקירה כמקשה אחת, גם מקום שלא כל פעולות החקירה, נוגעות לחשוד ספציפי כזה או אחר (עמ"י 52626-01-16 לוי סמחוב נ' מדינת ישראל [ 27.1.16] ). בית המשפט המחוזי בבאר-שבע בעניין סימחוב גם הדגיש כי: "כאשר לכל אחד מהחשודים רמת מעורבות כזו או אחרת, אך החקירה מתבצעת כמקשה, מה שמקשה להפריד את עניינו של חשוד אחד מעניינם של חשודים אחרים, וכאשר שחרורו של חשוד אחד, עלול לפגוע בחקירה כולה, גם שלו וגם של האחרים, ובמיוחד כך, כאשר פעולות החקירה מתייחסות למספר חשודים גם יחד [...] כאשר זהו מצב הדברים והמעורבים רבים הפרשה סבוכה והמשטרה נדרשת לבלות ימים רבים - רבים מידי בבתי המשפט, קשה לבוא בטענה על כך שהחקירה לא מסתיימת במועדים שקצב כב' בימ"ש קמא [...] ".
בית המשפט המחוזי בבאר-שבע, כמו גם בית המשפט העליון, הדגיש כי במקרים מעין אלו, יש מקום לקצוב את ימי המעצר בהתאם למורכבות החקירה בכללותה.
14. למעלה מן הצורך יצוין כי בעניינו של המשיב עצמו, ובמישרין לגביו, מפורטות בדוח החסוי לפחות 7 פעולות חקירה עצמאיות אשר נוכח טיבן הן חשופות לשיבוש, וכן 6 פעולות חקירה, שנוכח טיבן ואופיין המעצר נדרש לשם ביצוען.
15. מעבר לעילות המעצר הנובעות מהאמור לעיל, קמה נגד המשיב עילת מעצר מובהקת של מסוכנות לביטחון הציבור הנלמדת מהשילוב של ההתארגנות והתחכום של כנופיית עבריינים הפועלת בכל רחבי הארץ באופן הנלמד מתיק החקירה.
16. בנוסף, נלמדת המסוכנות בעניינו של המשיב, גם מעברו הפלילי. למשיב עבר פלילי מכביד. המשיב שוחרר אך לאחרונה ממאסר בן 16 חודשים, שריצה בגין ביצוע עבירות של הפרעה לשוטר בשעת מילוי תפקידו ונהיגה פוחזת של רכב, ובאמתחתו הרשעה בגין צירוף של 5 תיקים שונים שעניינם ביצוע עבירות התפרצויות, הצתה, קשירת קשר לביצוע פשע, ועבירות רכוש נוספות.
17. בשים לב לריבוי פעולות החקירה, עוצמת החשד, כמו גם מורכבות החקירה, סבורני כי הבקשה אינה מופרזת. יחד עם זאת, מהטעם היחיד שבשלב זה בו מדובר בהארכת מעצר ראשונה ראוי לאפשר פיקוח שיפוטי על התקדמות החקירה, מצאתי לצמצם מימי החקירה המבוקשים ועל כן אני מורה על הארכת מעצרו של המשיב עד ליום 28.1.18 בשעה 13:00.
4
18. בהתאם לנוהלי שב"ס ובהעדר מניעה אחרת, שב"ס מתבקש לספק למשיב או לאפשר לו לקבל ציוד ראשוני בהתאם ובכפוף לנהליו.
זכות ערר כחוק.<#
ניתנה והודעה היום ב' שבט תשע"ח, 18/01/2018 במעמד הנוכחים.
|
יואב עטר, שופט |
הוקלד על ידי נורית ג'רנו
