מ"ת 12210/11/14 – מדינת ישראל נגד סלומון וונדמגין
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד |
||
מ"ת 12210-11-14 מדינת ישראל נ' וונדמגין(עציר)
|
|
24 דצמבר 2014
|
1
לפני כב' השופטת דבורה עטר |
|
המבקשת |
מדינת ישראל |
נגד
|
|
המשיב |
סלומון וונדמגין (עציר) |
נוכחים:
ב"כ המבקשת עו"ד עמרי גיל
ב"כ המשיב עו"ד איתי שוחט
המשיב הובא באמצעות שב"ס
[פרוטוקול הושמט]
החלטה
1. נגד המשיב הוגש כתב אישום המייחס לו ביצוע עבירת שוד.
2. מכתב האישום שאין חולק בדבר קיומן של ראיות לכאורה עלה כי ביום 27.10.2014 נכנס המשיב לקיוסק והימר במכונות ההימורים המצויות בחלקו האחורי. בהמשך ולאחר שהפסיד סך של כ-3,000 ₪, יצא מהמקום ובחלוף כ-20 דקות שב כשהוא חובש כובע מצחייה ומעליו כובע קפוצ'ון והמתין עד לרגע בו יהא המוכר לבד בדלפק ללא לקוחות ובאותה עת ניגש למוכר, נצמד אליו ודרש לקבל כסף באיימו עליו כי ידקור אותו בראשו. המוכר פעל מחמת חששו כדרישת המשיב עד לשלב שציין בפני המשיב כי אין ברשותו כסף נוסף. המשיב פת את המגירות בדלפק, נטל שטרות ויצא לכיוון היציאה מהחנות, שב על עקבותיו ואיים פעם נוספת על המוכר כי יפגע בו אם לא ייתן לו את כל הכסף שברשותו ומפאת חששו שפך המוכר לשקית גת תכולת קופסה שהכילה מטבעות כסף.
2
3. בית המשפט הורה בעניינו של המשיב על קבלת תסקיר מעצר. מתסקיר שהתקבל ביום 2.12.2014 עלה כי המשיב החל לצרוך אלכוהול בעברו ובשנת 2009 השתלב בטיפול גמילה מאלכוהול במסגרת הקהילה הטיפולית אילנות וסיים את הטיפול כשנה מאוחר יותר. עוד עלה מדברי המשיב כי עבד כ-4 שנים באופן יציב וכחודש טרם מעצרו פוטר מעבודתו על רקע תפקוד לקוי, בשל הקושי להתמודד רגשית עם הפרידה מאשתו. שירות המבחן ציין את הכרותו בעבר עם המשיב כבעל דפוסי התמכרות לאלכוהול, אשר התקשה בשליטה ובלקיחת אחריות על אופי התנהלותו. וציין כי כיום מסר להם המשיב שחזר לצרוך אלכוהול לרבות עובר למעצרו וניכר היה כי אינו תופס זאת כהתנהלות בעייתית. שירות המבחן העריך כי על רקע היעדר הכרה בבעייתיות מספר שנים לאחר הליך גמילה ועל רקע דפוסיו ההתמכרותיים מעידה על היעדר הפנמת השינוי ובכללו בהקשר להבנת מצבי סיכון בהתנהלותו. שירות המבחן אף התרשם כי המשיב נתון בתקופת הידרדרות אשר באה לידי ביטוי בפגיעה בתפקודו במישורי חייו השונים וכן בצריכת אלכוהול כשניכר היה הקושי לגייס כוחות, קושי להערכת השלכות התנהלותו ולפעולה באופן אימפולסיבי. שירות המבחן ביקש בנוסף לבחון על רקע נסיבות מעצרו של המשיב את אופן התנהלותו בתחום ההימורים, כאשר המשיב שלל בעייתיות כאמור ותיאר את ההימורים טרם מעצרו כחריגים לאופן התנהלותו.
שירות המבחן בחן את הסיכון להישנות התנהגות אלימה זאת לנוכח אופי העבירה, החזרתיות בביצוע עבירות דומות, הנטייה להתנהגות אימפולסיבית וחסרת גבולות, הקושי לבחון התנהלות בעייתית, היעדר מערכת תמיכה משמעותית ודפוסים התמכרותיים ומצאו כי קיימת רמת סיכון להישנות התנהגות אלימה ברמה בינונית כשתוצאותיה צפויות להיות ברמה נמוכה.
באשר לחלופת המעצר, ציין שירות המבחן כי נפגש עם הוריו של המשיב ושניים מאחיו כבר בשנת 2009 והתרשמו גם מדברי המשיב וגם מדבריהם כי יתקשו להוות עבורו דמויות סמכותיות ומכילות. שירות המבחן ציין בנוסף באשר להורים כי גם כיום מתקשים לבחון באופן ביקורתי את הבעייתיות במצבו ואת חוסר יכולתו להתמודד עם מצבי חיים מורכבים, וניכר היה כי אינם ערים לסיכון במצבו. כך התרשם שירות המבחן גם בנוגע לאחים. בסופו של יום בא שירות המבחן לכלל מסקנה כי הגם שמדובר באנשים שמתפקדים באופן תקין ויציב, אינם מעורבים באורח חייו של המשיב באופן קרוב ומעמיק, ואף המשיב מתקשה לשתף אותם בקשייו ואינו תופס אותם כגורם תומך ומארגן וזאת בנוסף להתרשמותם מדפוסי טשטוש והסתרה בדינמיקת היחסים המשפחתית ועל כן יהיה קושי מצד בני המשפחה לזהות מצבי סיכון ולהתמודד עמם ולהכיר בבעייתיות בהתנהלותו של המשיב.
3
4. לבקשת ב"כ המשיב התקבל תסקיר מעצר משלים אשר יבחן האם יהא באיזוק אלקטרוני כדי להוות גבול חיצוני אשר ירפא את החסר בחלופה האנושית שהוצגה וביהמ"ש נעתר לבקשה. שירות המבחן שב וציין את היות המשיב נתון בתקופת הידרדרות אשר באה לידי ביטוי בפגיעה בתפקודו במישורי חייו השונים ובצריכת אלכוהול ואף חזר על התרשמותו בדבר היות המשיב מרוכז בצרכיו, מתקשה בהערכת הסיכון בהתנהלותו ופועל באופן אימפולסיבי. כמו כן צוינה אי התאמת המפקחים המוצעים לתפקיד הפיקוח. שירות המבחן סבר כי הסיכון במצבו של המשיב טמון בהתנהגות בלתי צפויה בעיקר תוך שימוש בחומרים פסיכו אקטיבים אשר בני המשפחה אינם ערים לבעייתיות במצבו ומאפשרים לו צריכת אלכוהול על אף דפוסיו ההתמכרותיים וזאת בנוסף להתמכרות להימורים. שירות המבחן מצא בעייתיות בשחרור לחלופת מעצר ביתית תחילה על רקע הקושי של המשיב להכיר בבעייתיות והסיכון הטמון בה ואי התגייסות לטיפול ואף ציין באשר למפקחים עצמם ועל רקע הדינאמיקה והיעדר הכרה בסיכון בתחום האלכוהול וההימורים בדבר הקושי לצפות ולהתמודד עם מצבי סיכון בתקופת הפיקוח. עוד ציין שירות המבחן כי הפיקוח האלקטרוני אינו מהווה גורם מניעתי אלא מתריע על הפרות תנאים בדיעבד ולנוכח אופי הסיכון קיים צורך בפיקוח אנושי מציב גבולות ובהיעדר יכולת מצדם של המפקחים להציע פיקוח כאמור אין משמעות לאיזוק האלקטרוני כשלעצמו ולא באו בכלל המלצה להורות על שחרורו של המשיב לחלופת המעצר המוצעת.
5. ב"כ המבקשת עתר לביהמ"ש לאמץ את המלצת שירות המבחן בהדגישו את כלל המפורט בתסקיר וכן את עברו הפלילי של המשיב הכולל עבירה זהה ולהורות על מעצרו עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו.
6. ב"כ המשיב מנגד עתר לביהמ"ש לבחון את המפקחים המוצעים בעצמו ולהתרשם בדבר יכולתם להוות חלופת מעצר ראויה בהדגישו את ההלכות שנקבעו באשר למהות הפיקוח הנדרש. עוד לדבריו עברו של המשיב אינו מכביד והעבירה הזהה בוצעה בשנת 2009. עוד ציין ב"כ המשיב כי מצב הדברים עובר לביצוע העבירה היה אכן תקין והמשיב השתלב במעגל התעסוקה ברצף ועל כן אף לא נמצא בסיס לכל תהייה מצדם של המפקחים באשר להידרדרות אותה חווה המשיב כמפורט בתסקיר.
7. עלה לכאורה מכתב האישום המיוחס למשיב כי על רקע הפסד בהימורים שב למקום ההימורים ושדד את המוכר תוך שהוא שב ומאיים עליו לפגיעה בגופו היה ולא יעביר לרשותו את כלל הכספים המצויים בחזקתו.
4
8. לבד מהמסוכנות הנשקפת מנסיבות ביצוע העבירה עלה כי בוצעה לכאורה על רקע הידרדרות במצבו של המשיב וצריכת אלכוהול והתמכרות להימורים ואף העובדה כי למשיב עבר פלילי רלוונטי ולכך כי חזר לצרוך אלכוהול חרף הליך גמילה שעבר מקימים את החשש להישנות העבירות והישנות התנהלות בעייתית ולא כל שכן על רקע המצוין בתסקיר המעצר באשר לקושי בהערכת הסיכון שבהתנהלותו ופעולתו באופן אימפולסיבי.
9. מעבר לקושי לתת אמון במשיב עצמו סבר שירות המבחן כי בעניינו נדרשת חלופת מעצר הכוללת פיקוח אנושי מציב גבולות ולא מצא את חלופת המעצר המוצעת ככזו שיכולה לתת מענה כמפורט בתסקיר ולעיל.
10. בנסיבות אלה לא נמצאו נימוקים לסטות מהמלצת שירות המבחן בתסקיר המעצר ולהורות על שחרורו של המשיב לחלופת המעצר המוצעת ודינו להיעצר עד לתום ההליכים המשפטיים.
ניתנה והודעה היום ב' טבת תשע"ה, 24/12/2014 במעמד הנוכחים.
|
דבורה עטר , שופטת |
