מ"ת 52834/03/22 – מוחי ח'דר נגד מדינת ישראל
בפני |
כבוד השופטת עינב גולומב
|
|
מבקש |
מוחי ח'דר |
|
נגד
|
||
משיבה |
מדינת ישראל |
|
|
||
החלטה
|
לפני בקשה לאפשר יציאתו של המבקש ממעצר להשתתף בחתונת בנו, שהוגשה בגדרה של בקשה לעיון חוזר בתנאי מעצרו.
1. כנגד המבקש הוגש כתב אישום המייחס לו ביצוע עבירות של סחיטה באיומים, איומים והפרעה לשוטר במילוי תפקידו. לפי עובדות כתב האישום, המבקש חשד כי המתלונן מנהל קשר רומנטי עם אשתו, הוא יזם מפגשים עם המתלונן בהם איים אליו כי ייפגע בו/במשפחתו ככל שלא ישלם לו סכום של 100,000 ₪. מפאת האיום, הסכים המתלונן לשלם המבקש לפי דרישתו והסכום שולם בפועל.
2. המבקש עצור מחודש מרץ 2022. בהחלטתי מיום 20.6.22 הוריתי על מעצרו עד תום ההליכים נגדו, לאחר שהודה בקיומן של ראיות לכאורה ועילת מעצר והסכים למעצרו עד תום ההליכים.
3. בקשת המבקש המונחת לפני היא להתיר לו לצאת ממעצר מיום 22.6.23 עד יום 25.6.23, לצורך השתתפות בחתונת בנו.
4. ב"כ המבקש טען כי נוכח האירוע המדובר והזיקה הקרובה של המבקש אליו, ובהינתן הזמן הרב שהוא נתון במעצר, יש מקום לעיון חוזר בהחלטת המעצר ולהתיר היציאה. הסנגור הפנה להחלטות שיפוטיות שאשר התירו יציאת עצורים למטרות דומות, תוך שעמד על חשיבות האירוע מבחינת המבקש ומשפחתו.
5. המדינה התנגדה לבקשה. לטענתה, הכלל הוא שאין להתיר יציאת העצור ממעצר לצורך השתתפות באירוע משפחתי, ואין במקרה דנן כל נימוק שהוא חריג. נטען למסוכנות של המבקש נוכח נסיבות האישום ועבור הפלילי המכביד לרבות הרשעתו ביום 28.11.22 בעבירה של איומים, החזקת סכין שלא כדין והפרת צו בימ"ש שנועד להגן על אדם, שבוצעו כלפי אשתו ובנו. עוד צוין כי אירוע החתונה עתיד להתקיים באולם ואין לדעת מי יהיה נוכח בו ולא ניתן לפקח במסגרת זאת כראוי על המבקש.
6. לאחר ששמעתי טענות הצדדים אני רואה לדחות את הבקשה.
7. נקודת המוצא היא כי נאשם המצוי במעצר עד תום ההליכים איננו זכאי לצאת ממעצר לצורך השתתפות באירועים משפחתיים. ראו לעניין זה ברע"ב 3225/22 שירות בתי הסוהר נ' תומר אליאב (17.5.22), באשר לנטייה ביחס לבקשות מעין אלה המוגשות בגדר בקשה לעיון חוזר בתנאי המעצר, כדלקמן:
"ככלל, הנטייה היא שלא להיעתר לבקשות המוגשות בגדרי המסלול הפלילי. זאת, נוכח הוראת סעיף 7 לפקודת החופשות, הקובע כי 'עצורים אינם זכאים לצאת לחופשה לרבות לחופשה מטעמים מיוחדים המנויים בפרק ח' להלן בתקופת מעצר, שכן חופשה מן המעצר אינה עולה בקנה אחד עם תכלית המעצר ועם עילותיו'. כפי שהוטעם בפסיקה, 'החזקתו של נאשם במעצר מבוססת על קיומה של עילת מעצר נגדו - מסוכנות, הימלטות מהדין, העלמת רכוש, השפעה על עדים או פגיעה בראיות [...] שחרור של עצור עד תום ההליכים לחופשה עלול אפוא להעמיד בסיכון את שלום הציבור או את תקינותם של ההליכים המשפטיים' (עניין קורובקוב, פסקה 18). המסלול הפלילי קיים, אלא שהפתח בגדרו - צר מאוד".
לצד זאת, הפסיקה הכירה בכך שיתכנו מקרים מיוחדים בהם יהיה מוצדק להתיר יציאה של עצור מבית המעצר לצורך השתתפות באירוע משפחתי, בהינתן הנסיבות של המקרה ואל מול תכלית המעצר (בש"פ 5857/17 מ"י נ' קורובקוב (15.8.17)).
8. בענייננו סבורני כי נסיבות העניין אינן תומכות בהיענות לבקשה בגדר חריג כאמור.
9. העבירות המיוחסות למבקש בכתב האישום, לגביהן קיימות ראיות לכאורה, מלמדות על מסוכנתו. מדובר בעבירות שיש להן קשר הדוק לנסיבות משפחתיות של המבקש, שכן כאמור הרקע למעשים הוא חשדו של המבקש ביחס לאשתו. בגין אותו חשד, ביצע המבקש עבירות כלפי אשתו, וכן כלפי בנו (הוא החתן המיועד), בגינם הורשע ביום 28.11.22 בעבירות של איומים, החזקת סכין שלא כדין והפרת צו שנועד להגן כל אדם. עיון בכתב האישום המתוקן באותו הליך, בו הודה המבקש, מעלה כי המבקש הפר צו הגנה שניתן ע"י בימ"ש לענייני משפחה לפי בקשת אשתו, אשר אסר עליו ליצור איתה כל קשר ולאיים עליה ולהטרידה. לאחר מתן הצו האמור המבקש התקשר לאשתו פעמים רבות ואיים עליה שיהרוג אותה. עוד עולה מכתב האישום, כי המבקש הגיע סמוך לבית המשפחה, ובעודו ישוב ברכבו איים על אשתו ועל בנו, תוך שהוא מחזיק בידו סכין גדולה. בגין הרשעתו בעבירות האמורות, נגזר על המבקש עונש מאסר.
10. מהאמור עולה מסוכנות ממשית של המבקש, בדגש על בני-משפחתו הקרובה, אשר צפויים להיות נוכחים באירוע אליו הוא מבקש לצאת במסגרת הבקשה הנוכחית.
11. לאלה מצטרף עברו הפלילי המכביד של המבקש, הכולל שורה ארוכה של הרשעות בעבירות סמים, תקיפה, איומים, מרמה ועבירות רכוש, בגינן ריצה תקופות מאסר שונות.
12. זאת ועוד, שירות המבחן בתסקיר מעצרו מיום 10.1.23, העריך כי קיימת רמת סיכון גבוהה להישנות התנהגות עוברת חוק מצד המבקש בתחום האלימות והפרת תנאים. שירות המבחן התרשם כי המבקש מתקשה בשליטה בדחפים ונוטה לפעול באימפולסיביות ובדרכים לא לגיטימיות בהתמודדותו עם קשיים, נוקט בדרכים אלימות כאמצעי לפתרון בעיות, נוטה להיגרר למוקדי סיכון והתנהגות אובססיבית במערכת הזוגית. נציין כי עוד בחודש מאי 2022 נשלח המבקש לקבלת תסקיר מעצר של שירות המבחן, אולם מעדכון שירות המבחן מאתה עת עלה חוסר שיתוף-פעולה תוך התנהגות תוקפנית כלפי קצינת המבחן (ר' בהודעתה מיום 8.5.22). עוד יצוין כי לאחרונה, ביום 1.6.23, הורשע המבקש בעבירת משמעת בבית-הכלא, בגין שימוש בלשון גסה, מעליבה או מאיימת כלפי רופא הכלא.
13. בהינתן העבירות בגינן המבקש עומד לדין כעת והרקע המשפחתי בו מדובר, עברו הפלילי של המבקש, בדגש על העבירות כלפי בני-משפחתו, התרשמות שירות המבחן בדבר רמת הסיכון הגבוהה ממנו, וכאשר האירוע בו הוא מבקש להשתתף הוא אירוע משפחתי בו צפויים להשתתף בני-המשפחה, סבורני כי שחרורו ממעצר לחופשה כמבוקש על-ידו איננה מתיישבת עם תכלית המעצר בתשתית הקיימת. בנסיבותיו של המבקש כפי שפורטו לעיל, וכאשר הוא הורשע אך לא לפני זמן רב בהפרת צו הגנה לאשתו שניתן ע"י בימ"ש, אני מוצאת קושי ליתן בו אמון כי לא יהווה סכנה עקב שחרורו כמבוקש על-ידו.
14. אשר על כן הבקשה נדחית.
15. בשולי הדברים אוסיף, כי בקשתו של המבקש הינה לצאת לחופשה של מספר ימים, דבר החורג על פניו ממסגרת זמנים סבירה שניתן לשקול להתיר יציאה של עצור לחופשה לצורך השתתפות באירוע משפחתי. בדיון בפני ציין המבקש כי ככל שלא תותר בקשתו ליציאה של מספר ימים, אלא למספר שעות בלבד, הוא איננו מעוניין בדבר. מכל מקום אציין, כי החלטתי לעיל הינה אף בהתייחס לאפשרות של יציאה להשתתפות באירוע החתונה למשך שעות קצובות, וכאמור - לא ראיתי להתיר עניין זה.
16. למותר לציין כי בידי המבקש לפנות לשב"ס באשר לחלופות שהוצגו בתגובת המדינה (צפייה בחלק מהאירוע מהכלא/אישור ביקור חריג פתוח בכלא, סע' 31 ו-32 לתגובה).
המזכירות תמציא את ההחלטה לצדדים
ניתנה היום, כ"ב סיוון תשפ"ג, 11 יוני 2023, בהעדר הצדדים.
