עמ”ת 24317/12/23 – אוראל מפרדי (עציר) נגד מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בבאר שבע |
|
|
|
עמ"ת 24317-12-23 מפרדי(עציר) נ' מדינת ישראל
תיק חיצוני: 489675/2023 |
לפני |
כבוד השופט אריאל חזק
|
|
עורר |
אוראל מפרדי (עציר) |
|
נגד
|
||
משיבה |
מדינת ישראל |
|
|
||
החלטה
|
מדובר בערר על החלטת בימ"ש השלום בבאר שבע, בתיק מ"ת 56988-11-23, מיום 4.12.23, במסגרתה נעצר העורר עד תום ההליכים.
נגד העורר הוגש כתב אישום המייחס לו עבירה של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית. בכתב האישום תואר בין היתר, כי בתאריך 7.11.23 נתפס בדירה בה החזיק העורר, במסגרת חיפוש משטרתי, סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל של 26.64 גרם, שלא לצריכתו העצמית וללא היתר כדין.
בהודעת הערר ובדיון מיום 17.12.23, טען ב"כ העורר כי שגה בימ"ש קמא עת הורה על מעצר העורר עד תום ההליכים, מבלי לבחון אפשרות שילובו בהליך טיפולי באמצעות שירות המבחן. הסנגור טען כי יש להתחשב בזעקת העורר "שנפל לסמים" והדבר עלה גם בחקירותיו. לדברי הסנגור העורר הודה בחקירתו בביצוע העבירה והסביר שמצבו החמיר בגלל מצב המלחמה בו מדינת ישראל מצויה, שהכניס אותו ללחצים וחרדה. הסנגור טען כי מדובר בעורר צעיר שזקוק להליך טיפולי ובשל כך ביקש לבחון עניינו של העורר באמצעות תסקיר שירות המבחן.
מנגד ביקשה ב"כ המשיבה להורות על דחיית הערר והותרת העורר במעצר עד תום ההליכים. ב"כ המשיבה טענה כי העורר ביצע עבירות דומות בשנת 2022, כאשר את העבירות המיוחסות לו במסגרת התיק דנן ביצע כשלחובתו מאסר על תנאי בר הפעלה. ב"כ המשיבה טענה כי במקרה דנן מדובר בעורר שנטוע בעולם הסמים ובעולם העברייני. משכך טענה כי אין מקום לבחינת עניינו באמצעות תסקיר שירות המבחן.
לאחר ששמעתי את הצדדים, ניתנה החלטה ביום 25.12.23, בה הוריתי, בין היתר, לשירות המבחן להגיש תסקיר בעניינו של העורר.
ביום 22.1.24, התקבל תסקיר שרה"מ בו הומלץ על הפניית העורר לקהילה טיפולית סגורה, אשר תהווה מסגרת טיפולית שתוכל להפחית את הסיכון לעבריינות מצד העורר וכן ציין שרה"מ כי לאור נכונותו של העורר יש לאפשר לו הזדמנות לשקם את חייו.
בתסקיר מיום 8.2.24, צוין כי העורר ביקש להשתלב בקהילה הטיפולית "רוח במדבר" בלבד, שכן תקופת הטיפול במסגרת זו קצרה יותר. שרה"מ ציין כי תואם לעורר ראיון קבלה, ולאור זאת ניתנה החלטה והדיון בעניינו נדחה. כן נתבקשו דחיות נוספות ע"י שרה"מ.
ביום 25.3.24 התקבל תסקיר נוסף של שרה"מ, בו ניתנה המלצה לאפשר לעורר להשתלב בקהילת "רוח במדבר", בתנאי המקום על מנת לאפשר לעורר להשתתף בכל מגוון הפעילויות הטיפוליות במסגרת ומחוצה לה בהתאם להנחיות הצוות הטיפולי במקום. כמו כן צוין כי סבתו של העורר אינה מתאימה לשמש כערבה מגבה מכיוון שבביתה מתגורר בן משפחה מכור, נקי הנוטל תחליף סם. לפיכך המליץ שרה"מ להורות לגורמי הקהילה כי במידה והעורר יושעה או יעזוב מיוזמתו את הקהילה, הוא יפנה לתחנת משטרה וכן יועבר דיווח למשטרה והוא יעצר עד לקיום דיון בעניין. כמו כן הומלץ על הטלת צו פיקוח מעצרים.
ביום 28.3.24 קוים דיון נוסף, בו טען ב"כ העורר כי יש לקבל את המלצת שרה"מ לשילוב העורר בקהילה טיפולית. לדברי הסנגור שירות המבחן המליץ על שהות העורר בקהילה הטיפולית ללא ערב, וכי כל הפרה או עזיבה של העורר תדווח ישירות למשטרה. הסנגור טען כי העורר עצור מחודש דצמבר, ועל אף הצעה עונשית נמוכה, הוא התעקש להשתלב בהליך טיפולי מתוך רצון להצליח בטיפול.
ב"כ המשיבה טען כי בהמשך לטיעוניו מהדיון מיום 17.12.23, ובהמשך להחלטה מיום 25.12.23, מתסקיר שירות המבחן עלה כי העורר לא עומד בתנאי הלכת סויסה. ב"כ המשיבה טען כי העורר לא החל בהליך גמילה טרם מעצרו, וכן פוטנציאל הצלחת ההליך לא גבוה, כי נדרשים כוחות רבים להירתם להליך הטיפולי, וכן שההליך לא יתן מענה הולם למסוכנות הנשקפת מהעורר. עוד טען ב"כ המשיבה כי שירות המבחן התרשם שככל שבעתיד יגמל העורר, תופחת מסוכנותו, אך לדבריו הבחינה צריכה להיות בשלב העכשוי, כאשר לטענת ב"כ המשיבה אין מענה בתסקיר האם החלופה המוצעת נותנת מענה הולם.
ב"כ המשיבה טען כי לאור הרשעתו הקודמת של העורר בעבירת סמים ולאור כך שלא החל בהליך שיקומי בטרם נעצר, וכן לאור כמות הסמים שנתפסה ברשות העורר, אין בחלופה המוצעת לאיין את המסוכנות ממנו, ויש להותיר העורר במעצר.
דיון והכרעה -
מדובר בעורר כבן 32, שקיימות בענינו ראיות להחזקת סם מסוג קוקאין של כ-26 גרם שלא לצריכה עצמית.
מדובר אמנם בעורר שביצע עבירות דומות בשנת 2022, אך ככלל ניתן לומר כי עברו הפלילי אינו מכביד ולמעט הרשעתו האחרונה האמורה אין לו הרשעות משמעותיות נוספות בסמים.
כך עיון ברישומו הפלילי של העורר מעלה כי לעורר הרשעה משנת 2022 בעבירת סחר בסם שבגינה נדון ל-5 חודשי מאסר, ולמאסר מותנה של 8 חודשים שהוא בר הפעלה. בשנת 2020 הורשע העורר בהחזקת סכין, בשנת 2019 הוא הורשע בעבירות איומים והפרעה לשוטר, ובשנת 2015 הוא הורשע בהחזקת סם לצריכה עצמית. בשנת 2013-14 הורשע העורר בעבירות תקיפת עובד ציבור וקבלת נכסים שהושגו בעוון.
במהלך הדיונים שבפני בית משפט קמא ובפניי, צוין על ידי הסניגור כי העורר זועק שהוא נפל לסמים, הוא מודה בביצוע העבירה, והוא מבקש בכל לשון של בקשה לשלוח אותו להליך טיפולי.
יודגש כי מדובר בעורר שמצוי כבר מזה 5 חודשים במעצר, ועל פי טענת בא כוחו הוא עדיין מתעקש לפנות להליכי שיקום, על אף האפשרות שאם יודה בכתב האישום הוא ישלח לתקופת מאסר לא ארוכה. ב"כ העורר גם ציין , בין היתר, כי העורר עתיד להתארס, וארוסתו התנתה הנישואין עמו בכך שיצלח הליך טיפולי.
בהחלטה מיום 25.12.23 הוריתי כי בענינו של העורר יוגש תסקיר שירות המבחן, ובתסקיר שירות המבחן מיום 11.1.24 צוין, בין היתר, כי מדובר בעורר כבן 32, רווק ואב לילד בן 9 שנים.
העורר תיאר בפני שירות המבחן שימוש בסמים שונים וביניהם קוקאין, לצד צריכת אלכוהול מגיל צעיר, והוא הביע רצון לערוך שינוי באורחות חייו, ולהיגמל מן הסם בקהילה טיפולית סגורה.
שירות המבחן התרשם מאדם בעל יכולות ורבליות תקינות, המביע רצון לערוך שינוי בהתנהלותו. כן התרשם שירות המבחן כי בהעדר דמויות הוריות מכוונות התחבר העורר לחברה שולית, שכללה שימוש בסמים. שירות המבחן ציין כי עם השנים הוא הפנים דרכי התנהגות שולית, וההתרשמות היא כי כיום הוא חש עייפות מאורח החיים השולי, ומביע רצון להיגמל במסגרת מתאימה.
שירות המבחן העריך כי קיימת רמת סיכון להישנות התנהגותו בתחום הסמים, אותה ניתן להפחית במידה וישתלב בקהילה טיפולית.
שירות המבחן ציין כי לאור נכונות העורר להתגייס להליך טיפולי יש להפנותו לראיון בקהילה טיפולית.
בהמשך ביקש העורר שלא להשתלב בקהילת "בית אור אביבה" אלא בקהילת "רוח במדבר".
בתסקיר מיום 25.3.24 ציין שירות המבחן כי מדיווח עדכני של גורמי הטיפול נמסר כי ניתן לשלב את העורר בטיפול במסגרת קהילת "רוח במדבר" ביום 2.4.24.
שירות המבחן פירט בתסקירו כי סבתו של העורר שהוצעה כערבה, אינה מתאימה לשמש כערבה, ולאור זאת ביקש כי במידה ויוחלט על ידי גורמי הטיפול על השעייתו מהקהילה או שהעורר יעזוב מיוזמתו את הקהילה, יועבר דיווח למשטרה והוא ייעצר עד קיום דיון בענינו.
בבש"פ 1981/11, מדינת ישראל נ' אשר סויסה, נקבעו שלושה מבחנים עיקריים שמהם ניתן יהיה לגזור האפשרות לשלב אדם בהליך טיפולי בשלב מעצרו, כאשר המבחנים הם: תחילת הליך גמילה בטרם מעצר, פוטנציאל הצלחה גבוה להליך הגמילה, ומתן מענה הולם בהליך הגמילה למסוכנות.
בנסיבותיו של העורר, לאור עברו הפלילי, כאמור, ולאור הרצון העז שהוא המביע להשתלב בהליך, מצאתי לנכון להורות על כך שיוגש בעניינו תסקיר מעצר שיבחן מידת התאמתו להליך טיפולי.
לטענת ב"כ המדינה העורר אינו עומד בתנאים שנקבעו בבש"פ סויסה, אך על פי הבנתי אין הדבר כך. העורר לא החל אמנם בהליך טיפולי טרם מעצרו, אך דברי שירות המבחן בתסקירו מיום 11.1.24, שלפיהם ההתרשמות היא שהעורר חש עייפות מאורח החיים השולי, וקיימת אמנם רמת סיכון אך ניתן להפחיתה בהשתלבות בקהילה טיפולית, יעלו כי קיים פוטנציאל ממשי להצלחת העורר בהליך הטיפולי, וההליך הטיפולי גם יתן מענה הולם למסוכנות העורר.
בנסיבות האמורות, אני מקבל את המלצת שירות המבחן בתסקירו מיום 25.3.24 ומורה כי העורר יועבר "מדלת לדלת" ביום 2.4.24 עד השעה 10:00 לקהילת "רוח במדבר", במועצה אזורית רמת נגב, טלפון: 050-4816800, וזאת בליווי שב"ס.
העורר ישהה בקהילה בתנאי המקום, וזאת על מנת לאפשר לו להשתתף במגוון הפעילויות במסגרת ומחוצה לה, על פי הנחיות הצוות הטיפולי.
במידה ויעזוב את המסגרת או יושעה ממנה יעדכן שירות המבחן את בית המשפט באופן מיידי, ויקויים דיון משפטי דחוף. במידה ויוחלט על השעיה או שהעורר יעזוב מיוזמתו את הקהילה, הוא יפנה לתחנת המשטרה, יועבר דיווח למשטרה והוא ייעצר עד לקיום דיון משפטי בענינו.
על מנת לאפשר השתלבות העורר בקהילה לפחות בשלב הראשוני, יקויים דיון נוסף בעניינו בבית משפט קמא, לא לפני חודש יולי 2024.
מוצא צו פיקוח מעצרים למשך חצי שנה מהיום.
ההחלטה תועבר לצדדים ולשב"ס.
ניתנה היום, כ"א אדר ב' תשפ"ד, 31 מרץ 2024, בהעדר הצדדים.