עפ"א 15019/01/15 – ח'ליל עיסא נגד הוועדה המקומית לתכנון שומרון
בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים |
|
|
|
עפ"א 15019-01-15 עיסא נ' ועדה מקומית לתכנון שומרון |
1
בפני |
|
|
המערער |
ח'ליל עיסא ע"י ב"כ עו"ד עאדל בויראת |
|
נגד
|
||
המשיבה |
הוועדה המקומית לתכנון שומרון |
|
פסק דין |
1. לפניי ערעור על גזר הדין שניתן על ידי בית משפט השלום בחדרה (כב' השופטת טל תדמור-זמיר) מיום 24.12.14, בתו"ב 34516-02-13, במסגרתו הורשע המערער באי קיום שני צווים שיפוטיים. האחד - הורה למערער להרוס חדר וסככה, והשני - הורה לו להרוס שתי חנויות שבנה ללא היתר ואף עשה בהן שימוש בניגוד לייעוד המקרקעין, שהוא למגורים.
בית משפט קמא גזר על המערער את העונשים כדלקמן:
א. מאסר בפועל למשך 3 חודשים.
ב. הופעל מאסר מותנה בן 8 חודשים, שנגזר עליו ביום 5.12.02, בתיק 5392/01 בבית משפט השלום בחדרה (להלן: "המאסר המותנה").
בית משפט קמא הורה, כי שני המאסרים ירוצו בחופף, באופן שבסך הכול ירצה המערער 8 חודשי מאסר בפועל.
ג. מאסר על תנאי בן 4 חודשים למשך 3 שנים, שלא יעבור עבירה של אי קיום צו בית משפט.
ד. קנס בסך 25,000 ₪ או 5 חודשי מאסר תחתיו.
ה.
חתימה על התחייבות כספית על סך 10,000 ₪ להימנע במשך 3 שנים מביצוע עבירה של אי
קיום צו שיפוטי או עבירה לפי סעיף
2
ו. חיוב בתשלום אגרת בנייה בסך 5,165 ₪.
ז. צו איסור שימוש במבנים בהן נעשה שימוש חורג.
ערעורו של המערער מופנה נגד חלקי גזר הדין המפורטים בסעיפים א, ב ו- ד לעיל, בלבד.
ב. הערעור נגד הפעלת המאסר המותנה.
טיעוני המערער:
2.
המערער טוען, כי על פי סעיף
בטיעונו לעניין
המועד ממנו יש למנות את תקופת ההתיישנות, נסמך בא כוח המערער על האמור בעניין זה
בפסק הדין שניתן בעפ"א (מחוזי חיפה) 416603/14 ג'רבאן נ' ועדה מקומית
לתכנון שומרון (מיום 22.6.2014) (להלן: "עניין ג'רבאן") שם
נקבע, כי על פי סעיף
3. ב"כ המערער טוען, כי אינטרס סופיות הדיון ואינטרס הציפייה של הנאשם, שעה שמוטל עליו מאסר על תנאי הוא, לדעת מתי צפוי סיום העונש בגין העבירה שביצע.
עוד נטען, כי יש להתייחס לענישה כמקשה אחת ולא לחלק אותה למרכיבים, כי קביעה אחרת עלולה לפגוע באמון הציבור במערכת המשפט וכי יש צורך "בריסון המושכות" ובזירוז הטיפול בתיקים ולא בהזנחתם ובהימשכות הליכים פליליים.
טיעוני המדינה:
3
4. המדינה הגישה תגובה בכתב, בה חזרה על העמדה שהביעה בטיעוניה בעניין ג'רבאן, לפיה יש למנות את תקופת ההתיישנות רק מהיום בו הופעל המאסר על תנאי.
לדעת המדינה, ההסדר
הקבוע בסעיף
לטענת המדינה, עונש
מאסר על תנאי כלל אינו מתיישן ולכן, אם נעברה עבירה בתקופת התנאי (להלן: "העבירה
הנוספת"), ניתן להפעיל מאסר מותנה, שנגזר בהליך קודם, ללא כל הגבלת זמן -
בכל עת בה יורשע נאשם בגין עבירה, שנכללה בעבירות התנאי, אם היא נעברה בתקופת
התנאי. נטען, כי הוראת סעיף
המדינה מצביעה על
כך, שסעיף
על מנת להמחיש את השגותיה על פסה"ד בעניין ג'רבאן, הביאה המדינה, בדיון בפניי, דוגמאות למקרים בהם, על פי הפרשנות בעניין ג'רבאן, יתיישן המאסר על תנאי, גם אם כתב האישום בגין העבירה הנוספת הוגש תוך זמן סביר וזאת - עקב הימשכות ההליכים המשפטיים.
5. המדינה הוסיפה וטענה, כי הפרשנות כפי שנקבעה בעניין ג'רבאן תעודד נאשמים לגרור את ההליך, על מנת שלא ניתן יהיה להפעיל מאסר על תנאי שהיה תלוי ועומד נגדם בעת ביצוע העבירה הנוספת. המדינה טוענת, כי הימשכות הליכים - הן הליכי חקירה והן הליכי משפט - בעבירות מסוג פשע, אינו חזיון נדיר, כך שאם הוטל מאסר על תנאי, בתיק בו הורשע נאשם בעבירה מסוג עוון והוא בר הפעלה בתיק בו הוגש כתב אישום בעבירה מסוג פשע, לגביה משך הזמן מביצוע העבירה ועד סיום ההליך הוא, מטבע הדברים, ארוך יותר, עלולים להיווצר מקרים רבים בהם, עד שההליך יגיע לשלב של גזירת הדין, יתיישן התנאי ולא ניתן יהיה להפעילו.
עוד נטען, כי לא יעלה על הדעת שמועד מתן גזר הדין בו הוטל מאסר על תנאי, ולא מועד הגשת כתב האישום וניהול התיק, הוא עצמו לבדו יכריע אם ניתן יהיה להפעיל את המאסר על תנאי, אם לאו.
4
6. ספציפית לעניין דנן נטען, כי עבירה של אי קיום צו שיפוטי, היא עבירה נמשכת, אשר מתקיימת כל עוד לא נפסקת הפרת הצו וכך גם עבירה של שימוש חורג וכי עולה קושי אנושי בעבירות אלה, דווקא בשל פסיקת בית משפט העליון אשר קבעה, כי עבירות אלה אינן מתיישנות לעולם.
המדינה מסכימה, כי במצב בו כתב האישום מוגש בשיהוי ניכר, יכולה לחול הגנה מן הצדק וכן יכול שתחול דוקטרינת הביקורת המנהלית בפלילים, כפי שבאה לידי ביטוי ברע"פ 8520/09 - ניר עם כהן ירקות אגודה שיתופית חקלאית בעמ ואח' נ' מדינת ישראל-משרד התעשייה המסחר והתעסוקה, (מיום 29/10/2009), אך סייגה דבריה וציינה, כי לדעתה אין דוקטרינות אלה חלות במקרה דנן.
דיון והכרעה לענין הפעלת המאסר על תנאי:
7. לאחר ששקלתי בדבר, מצדדת אני בעמדת המדינה ואלה נימוקיי.
8.
בחינת לשון סעיף
זו לשון סעיף
"עונש שהוטל לא יתחילו בביצועו ואם נפסק ביצועו לא ימשיכו בו, אם מיום שפסק הדין נעשה לחלוט, או מיום ההפסקה, הכל לפי המאוחר, עברו:
(1) בפשע - 20 שנים;
(2) בעוון - 10 שנים;
(3) בחטא - 3 שנים".
סעיף
5
לטעמי, גם התיבה "לא יתחילו בביצועו", אינה הולמת מאסר על תנאי, שכן כלל לא ניתן להתחיל בביצועו. עונש מאסר על תנאי הוא לא רק עונש שביצועו נדחה, אלא הוא עונש מותנה, והתנאי הוא - הרשעה בביצוע עבירה נוספת, היכולה להפעיל את התנאי. מאסר על תנאי איננו יכול להיות מבוצע בטרם הרשעה בעבירה נוספת ואם לא יעבור הנאשם עבירה נוספת - הוא לא יבוצע לעולם. פשיטא - שלא ניתן, כלל, להתחיל בביצוע עונש מאסר על תנאי, בטרם הרשעה המאפשרת הפעלתו ולכן הוראה האומרת, כי "לא יתחילו בביצועו", איננה רלבנטית למאסר על תנאי, והיא יכולה להיות רלבנטית רק למאסר על תנאי שהופעל.
9.
אבהיר, כי אינני מתעלמת מהאמור ברע"פ 5798/00 ריזי נ' מדינת ישראל,
פד"י נט (3)(1) (להלן: "עניין ריזי"), אשר קבע, כי:
"במהותו עונש מאסר, בין שנקבע לריצוי בפועל ובין שהוטל על תנאי, הוא אותו
עונש. אלא, שעונש המאסר על תנאי הוא בבחינת מאסר שריצויו נדחה. לפיכך, כאשר הוטל
על נאשם עונש שחלקו לריצוי בפועל וחלקו על תנאי, יש לראות בעונש המותנה חלק מתקופת
המאסר הכוללת שהושתה על הנאשם".דברים אלה אף עולים בקנה אחד עם
ניסוחו של סעיף
אולם, הדברים הנ"ל נאמרו בהקשר אחר ואין ללמוד מהם לעניין התיישנות עונש המאסר על תנאי. בענין ריזי נדונו השאלות, האם ניתן להטיל מאסר על-תנאי לתקופה העולה על העונש המרבי הקבוע בחוק לעבירות התנאי, האם ניתן להטיל עונש מאסר (בפועל או מותנה) כולל, או שמא יש לייחד עונש לכל עבירה וכן, מהו היחס שבין העונש המרבי הקבוע לעבירת התנאי לבין אורך תקופת המאסר המותנה.
בעניין זה, אמר ביהמ"ש העליון:
"... לא מצאתי בהוראת סעיף
6
ברי, כי לעניין הסמכות להטיל עונש מאסר על תנאי יש לראות במאסר על תנאי כחלק מעונש המאסר הכולל, באופן שתקופות המאסר על תנאי והמאסר בפועל, לא יעלו על העונש המרבי לאותן עבירות, שאחרת, אם וכאשר יופעל המאסר על תנאי (שהוא מאסר נדחה), יימצא הנאשם כמי שנדון לתקופת מאסר כוללת, העולה על התקופה המרבית שקצב המחוקק לאותה עבירה, והדברים מובנים. כאשר נאמר, כי "על שניהם חלים אותם כללים", הכוונה היא לכללים הנוגעים לסמכות להטילם, בהקשר לשאלות שנדונו בעניין ריזי.
אולם, דווקא משום שמאסר על תנאי הוא מאסר נדחה ויתירה מזו - במאסר שאולי לעולם לא יופעל (אם לא יתמלא התנאי המוקדם), יש ליתן את הדעת להבדל מהותי זה בין עונש מאסר בפועל ובין עונש מאסר על תנאי, כאשר דנים בשאלת התיישנות עונשים.
10. אולם, בכך אין להסתפק, שכן ניתן לטעון שלשון הסעיף איננה חד משמעית וכי היא סובלת גם פרשנות אחרת.
לפיכך יש לפנות אל
המהות - אל המשמעות של קביעה, לפיה סעיף 10 ל
לטעמי, קביעה כזו
עומדת בסתירה לאמור בסעיף
כך - כאשר המאסר בפועל, בו נושא הנאשם הוא מאסר שנגזר עליו בתיק קודם וכך גם כאשר מדובר במאסר בפועל שנגזר עליו באותו תיק.
11.
מכאן קצרה הדרך למסקנה, לפיה, אם נאשם נדון (בגין עבירת פשע), למאסר על תנאי (שלא
יעבור עבירה מסוג עוון) ובאותה עת הוא מרצה (או נגזר עליו) עונש מאסר בפועל לתקופה
העולה על 10 שנים, כך שתקופת המאסר המותנה תחל עם שחרורו מהמאסר, לעולם לא ניתן
יהיה להפעיל את המאסר המותנה והוא יהיה, מעת שהוטל (ליתר דיוק -
45 ימים לאחר מכן, ככל שלא הוגש ערעור), בבחינת אות מתה. זאת - מאחר שתקופת
ההתיישנות של 10 שנים, הקבועה בסעיף 10 ל
7
ברי כי תוצאה כזו
כלל איננה מתקבלת על הדעת וכי המחוקק לא התכוון לתוצאה כזו, אך זו התוצאה של
פרשנות, לפיה סעיף
למעלה מן הצורך
אציין, כי גם אם ניתן לפרש את סעיף
זאת, מאחר שלעיתים תכופות מואשמים נאשמים, באותו כתב אישום, במספר אישומים, שחלקם בגין עבירות מסוג פשע וחלקם בגין עבירות מסוג עוון, כך שעונש המאסר בפועל, הכולל, שנגזר עליהם עולה על 10 שנים. במקרים כאלה, קורה לעיתים תכופות, שנגזרים עונשי מאסר על תנאי נפרדים. נגזר מאסר על תנאי לעבירות מסוג פשע, בהן הורשע הנאשם ונגזר, בנפרד, מאסר על תנאי לעבירות מסוג עוון, בהן הוא הורשע. לטעמי, אין זה סביר לקבוע, כי מאסר על תנאי שנגזר בתיק כזה, על עבירת עוון, יתיישן רק לאחר 20 שנה.
מכל מקום, דוגמא זו
מצביעה על קושי נוסף, לפרש את סעיף
12.
דומני, כי די באמור לעיל, כדי שייקבע, כי סעיף 10 אינו חל על מאסר על תנאי,
אלא על מאסר שהוטל בפועל, ובכלל זה - גם מאסר על תנאי שהופעל.
במקרה של מאסר על תנאי שהופעל, פסק הדין עליו מדבר סעיף
אומר עוד, כי מוצאת אני ממש גם בטיעונים הועלו על ידי המדינה לעניין הימשכות הליכי חקירה והליכי משפט, כפי שקורה לא מעט במקומותינו, באופן שעלול לרוקן מתוכן מאסרים על תנאי, שהושתו על נאשם, על אף שהנאשם עבר, בתקופת התנאי, עבירה המפעילה את התנאי.
13.
אוסיף ואומר, כי עמדתי גם מתיישבת יותר עם סעיף
8
אמנם, כפי שציין ב"כ המערער (מפי המלומד גבריאל הלוי בספרו "תורת הדין הפלילי", חלק ג' עמ' 183), אין התיישנות העונשים מותנית בהתיישנות העבירות, אולם הפרשנות בה אני מצדדת, עולה בקנה אחד עם הרציונל של התיישנות העבירות (למעט חריגים בעבירות מיוחדות כגון עבירות עשיית דין הנאצים ובעוזריהם).
סעיף
ואם יטען הטוען, כי
מכלל הן נשמע לאו, היינו - מכך שנקבעה הוראה כזו לגבי התיישנות עבירות ולא נקבעה
לגבי התיישנות עונשים, יש ללמוד שהמחוקק לא ראה מקום להאריך את תקופת התיישנות
העונשים, אף אני אשיב לו, כי המנגנון להתיישנות עבירות אינו מתאים למנגנון של
התיישנות עונשים וכי בסעיף
לטעמי, אין זה סביר שהמחוקק יביא בחשבון לעניין התיישנות עבירות, את תקופות החקירה וההליך הפלילי, כך שניתן יהיה להשלים את ההליך הפלילי, ללא שחרב ההתיישנות תהיה מונפת מעל העבירה ואילו על הפעלת מאסר מותנה, בגין עבירה נוספת, שהחקירה וניהול ההליך הפלילי בגינה מתארכים, ירד הכורת, עוד בטרם הסתיים ההליך הפלילי בהרשעה, המפעילה את התנאי.
14. שקלתי, אם יש מקום לקבוע, כי מנין תקופת ההתיישנות של מאסר מותנה יחל במועד בו נעברה העבירה הנוספת, בגינה ניתן להפעיל את התנאי ומסקנתי היא, כי יש לשלול אפשרות זו. ראשית, אין לכך עיגון בהוראות החוק. שנית, כל שנאמר לגבי הארכת המועד להתיישנות עבירות, תקף גם כאן, שהרי התמשכות הליכי חקירה ו/או הליכי משפט מסיבות כאלה ואחרות (שחלקן תלוי בנאשם), הינו חזון נפרץ ולעיתים אף מחויב המציאות.
15. עוד יש לציין, כי על אף הקביעה לפיה מאסר מותנה אינו מתיישן (ובלבד שאמנם נעברה עבירה נוספת בתוך תקופת התנאי), קיימים בדין פתרונות, אשר מאפשרים לביהמ"ש, במקרים מתאימים, שלא להפעיל מאסר על תנאי. זאת, מנימוקים שונים ובכללם - גם כאשר מבוקשת הפעלתו לאחר תקופה ארוכה, אם היא בלתי סבירה ובלתי מידתית, בנסיבות העניין.
9
פתרון אחד טמון,
מניה וביה, בהוראה בדבר התיישנות עבירות (הוראת סעיף 9 ל
פתרון נוסף מצוי
בסעיף
פתרון שלישי מצוי, כפי שציין גם ב"כ המשיבה, בהגנות המוקנות לנאשם בדין הפלילי - דוקטרינות ההגנה מן הצדק והביקורת המינהלית בפלילים, אשר ניתן להפעילן במקרים המתאימים (ומסכימה אני כי מקרה זה אינו נמנה עליהם).
16.
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת, כי סעיף
17. כל שאמרתי לעיל נכון גם לגבי עבירה נמשכת. ההבדל בין עבירה שאיננה עבירה נמשכת לבין עבירה נמשכת, הוא, שעבירה נמשכת יכולה להביא להפעלת התנאי, לגבי כל יום, מתחילת תקופת התנאי ועד היום האחרון של תקופת התנאי, בעוד שעבירה שאיננה נמשכת יכולה להביא להפעלת התנאי רק בגין היום בו היא נעברה (ככל שהוא מצוי בתקופת התנאי), הא ותו לא.
סופו של דבר, אני דוחה את הערעור על הפעלת המאסר המותנה.
ג. הערעור על רכיב המאסר בפועל ועל רכיב הקנס:
18. המערער טוען, כי בגזרו את הדין התעלם בימ"ש קמא מנתוניו ומנסיבותיו האישיות של המערער, מכך שמדובר באדם "בא בימים", בן 54 שנים (!), נשוי ומפרנס יחיד למשפחה המונה 6 נפשות. ב"כ המערער ציין בעיות בריאות ואחרות, הקיימות במשפחה והגיש מסמכים רפואיים ואישור לימודים בחו"ל, של בנו.
19. גם בהביאי בחשבון את הנסיבות האישיות שציין ב"כ המערער, סבורה אני שאין מקום להתערב ברכיב כלשהו מרכיבי גזר הדין.
10
המערער הורשע בביצוע שתי עבירות חמורות של אי קיום צו שיפוטי וכן בעבירה של שימוש חורג. אין מדובר "רק" בהוספת חדר, אלא גם בבניית שתי חנויות ללא היתר ובעשיית שימוש חורג במקרקעין המיועדים למגורים, לצרכי מסחר. בנוסף, מדובר באי ציות לצווי בימ"ש, הנמשך על פני שנים רבות. כ- 13 ו- 15 שנים, שכן על פי הצו השיפוטי הראשון היה על המערער להרוס את החדר והסככה עד ליום 3.5.00 ואת החנויות, עד ליום 22.9.02.
לא רק זאת, אלא
שלחובת המערער 3 הרשעות קודמות, בעבירות על
גם בהביאי בחשבון את מצבו הכלכלי של המערער, כפי שהובא בטיעוניו בבית משפט קמא ובפניי, הקנס שנגזר עליו הוא קנס מתון בשים לב לחומרת העבירות ולמשך הזמן בו לא ציית המערער לצווי בית משפט.
ד. התוצאה:
העונשים שנגזרו על המערער בבית משפט קמא, הולמים ואין להתערב בהם.
הערעור נדחה, על כל חלקיו.
ניתן היום, י"ד שבט תשע"ה, 03 פברואר 2015, בהעדר הצדדים.
