עת"א 33033/11/14 – ויקטור סילברה נגד משטרת ישראל/שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר,מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים |
|
|
|
עת"א 33033-11-14 סילברה(אסיר) נ' משטרת ישראל/שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר ואח'
תיק חיצוני: |
1
בפני |
כב' השופטת דניאלה שריזלי |
|
העותר |
ויקטור סילברה (עצור) |
|
נ ג ד
|
||
המשיבים |
1.משטרת ישראל/שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר 2.מדינת ישראל |
|
פ ס ק ד י ן |
1. העותר נעצר עד תום ההליכים בגין עבירות שעניינן רצח, הצתה ועוד. הוא שוהה במעצר מאז 7.5.14. העותר מבקש מבית המשפט המחוזי להורות לרשויות שב"ס לאשר לו התייחדות עם אישה אשר לטענתו היא בת זוגו.
2. העותר הגיש לשב"ס תצהיר מאת בת הזוג, גב' אושרית טייב, מאושר בידי נוטריון, בו מצהירה גב' טייב שהיא חברתו מזה שלוש שנים. כן, צירף העותר מסמכים נוספים, בכלל זה, מספר תצהירים תומכים והסכם שכירות דירה. העותר טוען כי עמד בתנאים הקבועים בפקודת הנציבות ולמרות זאת, סורבה בקשתו להתייחד עם גב' טייב. סירוב שב"ס להכיר בה כבת זוגו ולאפשר להם להתייחד, נטען בעתירה, למרות שעמד בדרישות פקודת הנציבות, הוא סירוב בלתי סביר. מכאן העתירה שבפני.
3. נציג שב"ס, עו"ד אילן רוזנר, הבהיר בטיעוניו, כי הסירוב לאפשר לעותר להתייחד עם בת זוג נשען על שני אדנים שבסיסם בפקודה, שהאחד הוא התנהגותו הבלתי תקינה בכלא, והאחר הוא העדר ראיות מספקות באשר למעמדה של גב' טייב כבת זוג, או, ידועה בציבור. לתמיכת עמדתו הגיש נציג שב"ס לעיוני מידע מודיעיני אודות התנהלותו השלילית של העותר בכלא בחודשים האחרונים, וכן, את תוצאותיו של הליך משמעתי שהתקיים לא מכבר, בתאריך 24.11.14, בגין איומיו של העותר כי אם לא יוצא מתאו לאלתר ישרוף את התא. העותר נדון לבידוד ושלילת ביקורים למשך חודש.
2
4. שקלתי את נימוקי העתירה והמסמכים שבבסיסה, וכן, את תשובת ב"כ שב"ס, לרבות, המידע שנמסר לעיוני, והגעתי למסקנה כי יש לדחות את העתירה.
5. פקודה 04.47.00 בפקודת הנציבות (להלן: הפקודה) שכותרתה התייחדות וסיוע לפריון אסירים ועצורים קובעת, כי שירות בתי הסוהר יאשר לאסירים ולעצורים טובת הנאה של התייחדות או סיוע לצרכי פריון, ובלבד שמתקיים לגביו (כמפורט בפרק א') תנאי הבסיס שהוא נשוי, והציג תעודת נישואין, או, שהגיש לרשויות שב"ס תצהיר על הידועה בציבור, והתצהיר מאושר בידי נוטריון. בנוסף, נדרש האסיר או העצור לעמוד בתנאים נוספים (כמפורט בפרק ב'), ובין השאר, השלמת 6 חודשי מעצר לפחות, התנהגות טובה במהלך המעצר, ועוד.
6. זכות ההתייחדות עם בת זוג/ידועה בציבור הוכרה כזכות מיוחדת, וכראוי לאופייה, ובהיותה טובת הנאה לאסיר ולעצור, היא נבחנת ונשקלת בתשומת לב ובזהירות הנדרשת, שעל כן, גם זכתה לפרק מיוחד בפקודה. אולם, בשל אופייה המיוחד, נקבעו תנאי בסיס שרק בהתקיימם ניתן להעניק לאסיר ולעצור זכות זו.
7. תנאי מוקדם למתן היתר להתייחדות הוא שהתנהגותו של העצור בכלא היא תקינה. מטיעוני שב"ס ומהחומר הרב שהוצג לעיוני עולה, כי העותר אינו עומד בתנאי המקדמי הנ"ל. הידיעות המודיעיניות הרבות שהונחו בפניי, והן מתייחסות לחודש יולי 2014 ואילך מורות, כי העותר מעורב, לכאורה, בפעילות עבריינית בכלא, ומקיים קשרים עברייניים גם מחוצה לו. גם במישור המשמעתי התנהגותו אינה תקינה. הדבר עולה מהדין המשמעתי שהתקיים לפני כחודש בגין איומיו שישרוף את התא. בנסיבות אלו העותר אינו עומד בתנאי המקדמי לקבלת טובות הנאה בכלל וטובת הנאה של התייחדות בפרט.
8. למעשה, די בכך כדי לדחות את העתירה, ואין צורך להידרש כלל לדיון שהתקיים בפניי בכל הנוגע לאמות המידה לפיהן תוכר גב' טייב כבת זוג או כידועה בציבור. למרות זאת, לא אמנע מלהביע עמדתי בנושא זה.
3
9. הטענה כי גב' טייב היא בת זוגו של העותר, בזכות יחסי החברות שביניהם מזה שלוש שנים, נתמכת בתצהיר עליו חתמה גב' טייב ב-18.9.14, מאושר בידי נוטריון, ובתצהירה של האם, גב' מרסל סילוורה, לפיו, גב' טייב היא אכן חברתו של בנה בשלוש השנים האחרונות, כי היא התגוררה בביתה עם בנה וכי בכוונתם להינשא. בנוסף, הוגשו שני תצהירים, האחד של חבר בשם לירן רבינוביץ', והאחר, של הילה נחמיאס, בהם מצהירים השניים כי הם מכירים את העותר ואת חברתו כחברים מזה שלוש שנים ברציפות. חותם את סידרת המסמכים הסכם שכירות דירה שנערך ב-2.8.13, ולפיו, שכרו העותר ואושרת טייב מעמי אדרי דירה ברח' קרייתי 9 ברמלה, לתקופה של שנה, בשכר של 2700 ₪ לחודש.
10. המסמכים האמורים אינם יכולים לשמש ראיה לכך שגב' טייב היא ידועתו בציבור של העותר. כל שנאמר הוא כי מדובר ב"חברה". הפסיקה בעניין זה קובעת, כי עצם העובדה שתצהיר אושר ע"י עורך דין, או, נוטריון לא הופכת את תוכנו של התצהיר לאמת מוכחת. ניתן וראוי לבחון נתונים נוספים אשר מאמתים או מפריכים את מעמדה של הטוענת למעמד של בת זוג. מאשר התצהיר אכן אישר את זהות המצהירים וכי המצהירים הוזהרו בדבר בחובה לומר אמת; ואולם, אין בכך כדי לקבוע כי האמור בתצהיר הוא בהכרח אמת לאמיתה. מכאן שאישור הנוטריון את תצהירה של הגב' טייב אינו הופך את הצהרתה לאמת מוכחת. שב"ס רשאי ומוסמך לדרוש הבאת ראיות נוספות ואם הראיות שבפניו מעוררות ספק באמיתות הגרסה שבתצהיר מוסמך הוא, כראשות מנהלית, שלא לקבל את תוכנו של התצהיר ככזה ראה וקדש [עת"א (מחוזי חיפה) 22730-02-12 לטי נ' שרות בתי הסוהר ואח' (4.3.12); עת"א (מחוזי ב"ש) 21142-07-14 פרץ נ' שרות בתי הסוהר (21.7.14)].
11. אשר על כן, יש ממש בטיעוני ב"כ המשיבים ביחס לספק הראייתי שמעוררים המסמכים בכלל, והסכם השכירות בפרט, בהיותו מסמך מצולם, ולא מסמך מקור. יש ממש בתהיית ב"כ המשיבים על כך שמי שמתיימרת להיראות כ"בת הזוג" ממעטת לבקר את העותר. למרות שהיא זכאית לבקרו אחת לשבוע, ביקוריה בכלא ספורים ביותר: ביקור אחד בחודש יולי, שני ביקורים באוגוסט ובספטמבר, וארבעה ביקורים בחודש אוקטובר האחרון.
12. הספקות שעורר נציג שב"ס הם ספקות סבירים. ככל שיש לשב"ס ספק סביר באמיתות תוכן התצהירים שהוגשו, זכאי הוא למנוע את טובת ההנאה המתבקשת. במקרה זה, יש בסיס של ממש לספק.
4
13. כאמור לעיל, מהנימוקים המצטברים, ובשים לב, במיוחד, לאי תקינות התנהגותו של העותר, אני דוחה את העתירה בדבר ההתייחדות.
המזכירות תמציא החלטתי לצדדים.
מסמכי שב"ס יימסרו לנציגם.
ניתן היום, ג' טבת תשע"ה, 25 דצמבר 2014, בהעדר הצדדים.
