עת”א 34388/08/14 – מור יהודה שלום נהר סקרה (אסיר), נגד שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר,מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים |
|
|
10 נובמבר 2014 |
עת"א 34388-08-14 סקרה(אסיר) נ' משטרת ישראל/שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר ואח' עת"א 34386-08-14 סקרה(אסיר) נ' משטרת ישראל/שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר ואח' עת"א 34379-08-14 סקרה(אסיר) נ' משטרת ישראל/שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר ואח' עת"א 33924-08-14 סקרה(אסיר) נ' משטרת ישראל/שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר ואח' |
1
בפני |
כב' השופט רון שפירא, סגן נשיא
|
|
העותר |
מור יהודה שלום נהר סקרה (אסיר), ת"ז 066123100 |
|
נגד
|
||
המשיבים |
1. שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר 2. מדינת ישראל |
|
פסק דין |
העותר הגיש מספר עתירות. יצוין כי חלק מעתירותיו הוגשו בעת שהיה אסיר בכלא חרמון. חלק מעתירות אלו, למעשה, אינן דרושות עוד לבירור, מעת שעבר העותר לכלא כרמל. אציין לעניין זה, כי ככל שיש לעותר טענות בדבר התנהגות אנשי סגל בכלא חרמון, זכותו לפנות ליחידה לחקירת תלונות נגד סוהרים, ותלונותיו ייבחנו.
מכאן אבחן את העתירות, ככל שהן נוגעות להחלטות שב"ס הרלוונטיות לעניינו של העותר כעת.
טענתו הראשונה של העותר, היא כי הוא הועבר מכלא אחד לכלא שני, כאשר בכל עת הוא מבקש לעבור טיפול של גמילה מעבירות הימורים ומרמה. לטענתו, רק מטעם זה הועבר מכלא בדרום לכלא חרמון. בסופו של יום החליטו גורמי שב"ס כי העותר אמור לעבור הליך של גמילה מאלכוהול וסמים. לטענת העותר, הוא אינו מעוניין בהליך זה, וגם לא סובל מהתמכרות להימורים ולמרמה. בנסיבות אלו, טוען הוא כי לא היה מקום להעבירו מכלא חרמון לכלא כרמל, ולמעשה כך טוען הוא, כי אם היה מבקש לעבור טיפול של גמילה מסמים או מאלכוהול, כי אז היה מקום להשאירו בכלא באזור מגוריו, בדרום.
עיינתי במסמכי הגורמים הטיפוליים. לטענת הגורמים הטיפוליים, הצהיר העותר על התמכרות לסמים, אלכוהול והימורים. כפועל יוצא מכך נבדק על ידי גורמי הטיפול, אשר התרשמו כי העותר אינו מגלה תובנה אמיתית למצבו. עמדת גורמי הטיפול היא כי לא ניתן לטפל בבעיית ההימורים בלא שתטופל קודם התמכרותו של העותר לאלכוהול, ויתכן שגם לסמים. יש לראות את טיפולי הגמילה מאלכוהול ומסמים כשלב בהליך גמילה ארוך, שבמהלכו גם יעבור העותר גמילה מהימורים. גורמי הטיפול מציינים כי מדובר באסיר מניפולטיבי, בעל דפוסים של אסירי מרמה, אשר אינו מודע למצבו ואינו משתף פעולה.
בנסיבות אלו, בשים לב לעמדת גורמי הטיפול, לא מצאתי מקום להתערב בהחלטות שב"ס.
2
עם זאת, לדברי העותר, הוא הועבר מכלא בדרום לכלא חרמון, מאחר ורק בכלא חרמון קיים טיפול לגמילה מהימורים ומרמה. אם אכן נדרש העותר לטיפול בתחום גמילה מסמים ואלכוהול, ואין מניעה לספק טיפול זה בבתי הכלא בדרום הארץ, קרוב למקום מגוריו, כי אז יש לשקול את העברתו לכלא הקרוב למקום מגוריו. בהתאם, בד בבד לדחיית העתירה לעניין זה, אני מורה כי שב"ס יבחן את האפשרות להעביר את העותר לכלא באזור הדרום.
עניינה של העתירה השנייה הוא בנושא רפואי. העותר טוען כי הוא זקוק לטיפול רפואי בתחום הטחורים. לטענתו, עבר כבר בדיקות אצל גורמי שב"ס ונמצא כי הוא אכן זקוק לטיפול ואף נקבע לו תור לניתוח, ואולם בכל עת שנקבע תור לעותר, הוא מועבר לכלא אחר ועקב מעברו מתחיל נושא הבדיקות הרפואיות מחדש.
מתגובת מערך הרפואה של מחוז הצפון בשב"ס, עולה כי לעותר קבוע תור בבית חולים רמב"ם ליום 10.12.14 כדי לבחון אם אכן יש צורך בניתוח, או שניתן להסתפק בטיפול שמרני. מכלול בעיותיו הרפואיות של העותר ידועות לשב"ס ומטופלות.
בנסיבות אלו, וגם אם בעבר בוטל תור של ניתוח שלא כדין, אין מקום עוד להתערב בהחלטות כפי שהתקבלו, מאחר ולא ניתן לשחזרן. עם זאת, אני מורה כי יש להקפיד בכך שהעותר יגיע לבית חולים רמב"ם במועד שנקבע, זאת גם אם מסיבה כלשהי יעבור לכלא אחר. יש לדאוג לכך שהבדיקה תיערך בהקדם האפשרי, וככל שיידרש לבצע ניתוח, כי ניתוח יבוצע מוקדם ככל שניתן. יוער לעניין לוחות הזמנים, כי שב"ס אינו קובע את לוחות הזמנים של בתי החולים השונים, והסדרת התור בבית החולים אינה בסמכותו של שב"ס. בהתאם, לא ניתן להורות לשב"ס במסגרת עתירה זו כיצד לקבוע את התור לניתוח, ככל שהניתוח יידרש. עם זאת, וככל שתעלה הבדיקה הקבועה בבית חולים רמב"ם כי העותר צריך לעבור ניתוח, יש לדאוג לכך שייקבע ניתוח במועד מוקדם אפשרי, ושהעותר יגיע לניתוח כפי שנקבע, זאת גם אם בינתיים יעבור לכלא אחר.
עתירה נוספת של העותר מתייחסת לתנאי כליאה ובידוד בכלא חרמון. כפי שצוין, העותר אינו מרצה עוד מאסר בכלא חרמון, כך שלא מצאתי מקום להידרש לנושא במסגרת דיון בעתירה. עם זאת, ראוי כי תלונותיו של העותר לעניין תנאי הכליאה שם יועברו לידיעת מבקר המשרד לביטחון פנים, כדי שיבחן את הטענות.
3
עוד יצוין כי בפתח הדיון ביקש העותר לבטל עתירה שהתייחסה לקצין מודיעין מסוים, וכן העלה טענות בנוגע להליכי חילוט המתנהלים כנגדו בבית המשפט בבאר שבע. הוסבר לעותר כי בכל מקרה, הליכים שעניינם ערעור על החלטות של בית משפט במחוז הדרום יש להגיש לבית המשפט המוסמך, ובית משפט זה מנוע מלדון בטענות מסוג זה. כאמור, העותר ביקש לבטל את רכיב זה בעתירתו, ובהתאם רכיב זה נמחק.
בסיכומו של דבר, בכפוף להנחיות בדבר הסדרת הטיפול הרפואי ובעניין בחינת האפשרות להעביר את העותר לכלא בדרום, וזאת על רקע טיפול הגמילה שהוא זקוק לו, העתירות נדחות.
לתשומת לב המזכירות - פסק הדין ניתן בכל העתירות המפורטות בראש הדף, ויש לסגור את כל התיקים.
יש לשלוח פסק הדין לב"כ הצדדים וכן לעותר באמצעות מחלקת האסיר בשב"ס.
ניתן היום, י"ז חשוון תשע"ה, 10 נובמבר 2014, בהעדר הצדדים.
|
ר' שפירא, ס. נשיא |
