עת”א 2482/02/14 – טוביה נדב נגד מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד |
||
עת"א 2482-02-14 נדב(אסיר) נ' משטרת ישראל/שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר ואח'
|
|
25 מאי 2014
|
1
לפני כב' השופטת רות לורך, אב"ד שופט צבי דותן, שופטת עירית וינברג-נוטוביץ
|
|
העותר |
טוביה נדב (אסיר) |
נגד
|
|
המשיבה |
מדינת ישראל |
|
|
|
|
נוכחים:
ב"כ העותר: עו"ד משה וייס ממשרד עו"ד אבי חימי
ב"כ המשיבה: עו"ד אפרת פאר
העותר הובא ע"י שב"ס
פסק - דין
1. בפנינו עתירה נגד החלטת ועדת השחרורים המיוחדת לאסירי עולם, אשר דחתה את בקשת העותר, אסיר עולם, בן 85 כיום, לשחרור על-תנאי מטעמים רפואיים.
2. בין העותר לבין לאון אדם (להלן- "המנוח") היתה היכרות עיסקית. בשלב כלשהו נתגלע ביניהם סכסוך, על רקע טענתו של המנוח כי העותר חייב לו כסף. באותה עת ניהל העותר עסק למכירת מכשירי חשמל, שכלל גם תחנת שירות בבני ברק. העותר נפגש עם המנוח ביום 30/7/04, בשעה 14:00 לערך, בתחנת השירות, לאחר שגמלה בלבו ההחלטה להמיתו. העותר ירה במנוח, מטווח קצר, שתי יריות, מאקדח בו החזיק ברישיון. היריות פגעו בחלקו האחורי של ראש המנוח, וגרמו למותו. בהמשך, הזמין העותר גרר, והעביר באמצעותו את רכבו של המנוח לתל אביב. גופת המנוח הובלה והושלכה בסמוך לאתר בניה בתל אביב. בית המשפט המחוזי בת"א הרשיע את העותר בעבירת רצח בכוונה תחילה, וערעור שהוגש על ידו לבית המשפט העליון נדחה. הוא נדון למאסר עולם. לימים, נקצב עונשו ל- 30 שנה.
2
3. העותר החל לרצות את מאסרו ביום 3/8/04, ומרצה עד היום מעט פחות מעשר שנות מאסר. מועד שחרורו המלא (בניכוי התקופה המינהלית) יחול ביום 15/2/2034, ומועד 2/3 (בניכוי התקופה המינהלית) יחול ביום 16/2/2024. לנוכח מצבו הרפואי שוהה העותר, מזה כשלש וחצי שנים, במר"ש.
4. בקשתו
של העותר לשחרור מוקדם נסמכת על סעיף
7.(א) "הועדה רשאית, בכל עת, לשחרר על-תנאי אסיר ממאסרו, לאחר ששקלה חוות דעת של רופא, בהתקיים אחד מאלה:
(1) ...
(2) ...
(א) ...
(ב) האסיר מחוסר הכרה באופן קבוע או נמצא במצב דמנציה מתקדמת, שבשלהם הוא זקוק להשגחה רצופה במשך 24 שעות ביממה; לענין זה, "דמנציה מתקדמת" - אי התמצאות בזמן ובמקום באופן קבוע מפאת מצב גופני או בשל ירידה קוגניטיבית".
5. ועדת
השחרורים המיוחדת קבעה, על יסוד חוות דעת רפואיות, כי העותר אכן לוקה בדמנציה
מתקדמת, שצוברת תאוצה עם הזמן, אך החליטה לדחות בקשתו לשחרור מוקדם, בשל שיקולים
של טובת הציבור (סעיף
טענות העותר
6. טוען ב"כ העותר כי מדובר בעותר קשיש, בן 85, שאיבד צלם אנוש, ומפאת מצבו הרפואי הקשה, מצב של דמנציה מתקדמת, אין עוד כל אינטרס ציבורי ממשי, ואין כל רציונל, להמשך החזקתו בבית הסוהר. ובלשונו: "אנו כחברה לא רוצים שגוף ללא נשמה, ללא תובנה, ישהה בין כותלי בית הסוהר, כשהוא לא יודע שהוא בבית סוהר, ולא מבין על מה מרצה עונש מאסר". וכן: "למי גמול והרתעה? מה זה רלוונטי גמול והרתעה לבן אדם דמנטי?".
3
עוד הוא טוען כי התנהגות אלימה כלפי אסירים אחרים היתה רק בתחילת תקופת אשפוזו במר"ש, ולא בחודשים הסמוכים לדיון בועדה, כפי שעולה גם מן הדו"ח הסוציאלי לועדת השחרורים, שם נאמר כי "לאורך זמן לא התקבלו דיווחים על ההתנהגויות המתוארות". להיפך, לטענתו, מאז אובחן כלוקה בדמנציה מתקדמת, הוא פסיבי, דכאוני, ולא מתמצא, ואלה יכולים ללמד כי אינו מסוכן לציבור.
ובאשר להתנגדות משפחת הקורבן הוא טוען כי זו איננה מאיינת את הרציונאלים העומדים ביסוד הסעיף המאפשר שחרור אסיר עם דמנציה מתקדמת.
טענות המשיב 2
7. ב"כ המשיב 2, בתגובתה לעתירה, מפרטת את מצבו הרפואי של העותר, כעולה מחוות הדעת השונות. העותר הוא בעל תובנה נמוכה ביותר למצבו, אינו מתמצא בזמן ובמקום, הוגדר תשוש נפש סיעודי, סובל משילוב של בעיות גופניות ודמנציה מתקדמת, המתדרדרת בחודשים האחרונים בקצב מואץ, זקוק להשגחה 24 שעות ביממה, זקוק לעזרה ברוב הפעילויות היומיומיות, מצבו הגופני בשלבי החמרה.
יחד עם זאת, ב"כ המשיב 2 טוענת כי יש לדרוש שמידת "ההתקדמות" של הדמנציה תהיה גבוהה במיוחד, מקום בו מתבקש שחרור מוקדם של אסיר עולם, 20 שנה לפני תום תקופת מאסרו.
לטענתה, העותר לא
הרים הנטל לשכנע כי הוא אכן לוקה בדמנציה מתקדמת ביותר, וזאת הן משום שהרופאים,
אשר על חוות הדעת שלהם הוא מסתמך, אינם עונים על הגדרת "רופא" בסעיף
עוד נטען כי העותר ביצע 6 עבירות משמעת במהלך 5 השנים האחרונות (האחרונה שבהן מאוגוסט 2010 - תקיפת אסיר), אולם לאורך זמן לא התקבלו דיווחים על התנהגויות אלימות, אלא על כך שנראה פסיבי ומדוכא.
באשר ליחסו לעבירה, הוא הכחיש לאורך שנים את המיוחס לו וציין כי אין לו יד בדבר. במהלך מאסרו לא נטל אחריות על מעשיו.
4
להערכת משטרת ישראל, רמת מסוכנותו גבוהה ולא ניתן לאיינה, ועל כן מתנגדת לשחרורו המוקדם.
עמדתם של נפגעי העבירה היא שיקול כבד משקל ההולך ותופס מקום מרכזי בדין הישראלי בכלל, ובשחרור מוקדם מטעמים רפואיים בפרט.
נפגעי העבירה מתנגדים נחרצות לשחרורו המוקדם. תיארו את סבלה של המשפחה, שנותרה ללא אב ומפרנס. טוענים כי שחרורו המוקדם של העותר יגרום לילדיו של המנוח סבל ופגיעה נפשית כבדים וקשים. הם טוענים גם, שהעותר הטריד אותם במהלך שהותו בבית הסוהר, ויש חשש שעם שחרורו, ימשיך להטרידם ולפגוע קשה בשלומם הנפשי.
בנוסף,
ואולי העיקר, נטען כי ישנם שיקולים ציבוריים מהותיים, אשר גוברים על אינטרס העותר
לשחרור מוקדם מטעמים רפואיים. סעיף
הכרעה
8. גם אם נקבל את טענת העותר, כי הוא הוכיח, באמצעות שתי חוות דעת רפואיות של ד"ר אייל בן בסט, שהוא רופא שנכלל ברשימה שקבע לענין זה מנכ"ל משרד הבריאות, שפורסמה ברשומות, כי העותר "סובל מדמנציה מתקדמת... המדרדרת במהלך החודשים האחרונים בקצב מואץ", וכן כי הוא "זקוק להשגחה 24 שעות ביממה" - אין די בכך.
5
שכן, עמידה
בתנאי סעיף
שיקולים של
טובת הציבור כוללים, בין היתר, את מהות העבירה וחומרתה, ומסוכנותו של העותר לשלום
הציבור (בג"ץ 387/76 בן ציון נ' שר המשטרה פ"ד ל"א (1) 484,
בעמ' 489). שיקולים נוספים הבאים בחשבון הם הצורך בהרתעת הרבים (א' שרון, "שחרור
מוקדם ממאסר" הוצאת נבו, 2003, עמ' 214), הפגיעה בתחושת הצדק של הציבור
(שרון, עמ' 222), וכמובן - שלום משפחתו של האסיר, ושלום נפגע העבירה ומשפחתו (סעיף
9. במקרה שבפנינו, גם אם העותר מצוי במצב של דמנציה מתקדמת, אנו סבורים כי באיזון הראוי בין שיקול זה לבין שיקולי טובת הציבור, יד האחרונים על העליונה. בענין זה הבאנו בחשבון את אלה:
(א) העותר הורשע בעבירה של רצח בכוונה תחילה, ונדון למאסר עולם.
(ב) העותר טרם סיים לרצות אפילו 10 שנים מתוך 30 שנות המאסר שנקצבו לו.
(ג) העותר הכחיש לאורך כל השנים את המיוחס לו, ולא נטל אחריות על מעשיו.
(ד) התנהגותו בכלא בעייתית. בחמש השנים האחרונות עבר 6 עבירות משמעת. אמנם, מ"דיווח תיפקוד לצורך שחרור מוקדם" מיום 8/10/13 (עמ' 2 של טופס ת/903 מיום 6/1/14) עולה כי העבירות האחרונות הן משנת 2010, אולם ב"דיווח תיפקוד לצורך שחרור מוקדם" מיום 15/8/13 (עמ' 3 של טופס ת/903 מיום 6/1/14) מופיע כי "בחודשים האחרונים התקבלו דיווחים רבים על התנהגויות בלתי צפויות עם גוון אלים, גניבת חפצים, הכאת אסירים אחרים, ובעיקר צוות התומכים הסיעודיים".
(ה) חוות דעת משטרת ישראל בנוגע לעותר היא, שבשל כך שמדובר באסיר שלא נטל אחריות על מעשיו, והתקבל לגביו מידע מודיעיני שלילי של שב"ס, ההערכה היא כי רמת מסוכנותו של העותר גבוהה, על אף מצבו הרפואי, ולא ניתן לאיינה.
6
(ו) שחרורו של אסיר, שביצע רצח בכוונה תחילה, נדון למאסר עולם, ועונשו נקצב ל- 30 שנה, אחרי פחות מ- 10 שנות מאסר, יפגע באמון הציבור במערכת המשפט (שרון, עמ' 156 - 158, עמ' 222) ובתחושת הצדק של הציבור.
(ז) שחרור
כאמור יפגע גם בגורם החשוב של הרתעת הרבים והמורא בפני ה
(ח) סעיף
10 בבג"ץ 89/01 הועד הציבורי נגד עינויים נ' ועדת השחרורים פ"ד נ"ה (2) 838, בעמ' 871, נאמר, מפי הנשיא א' ברק, כי "כדי שבית משפט זה יוכל להתערב בהחלטתה, על החלטתה של ועדת השחרורים להיות כה מוטעית, עד כי שום ועדת שחרורים סבירה לא היתה יכולה להחליט כמוה". כיוצא בזה נאמר גם ברע"ב 1942/05 אבו צעלוק נ' מ"י (בפיסקה 8) כי "אין מקום להתערבות שיפוטית בשיקול דעת הועדה, מקום ששיקול דעת זה, אפילו אינו מקובל על בית המשפט, הוא שיקול דעת שועדת שחרורים סבירה עשויה להפעילו".
7
במקרה שבפנינו, שיקולי הועדה נראים לנו ומקובלים עלינו, ובכל מקרה, מדובר בוודאי בשיקול דעת שועדת שחרורים סבירה עשויה להפעילו. אנו סבורים כי שיקולי טובת הציבור ויתר השיקולים, הכל כמפורט לעיל, גוברים על מצבו הרפואי של העותר, ומטים את הכף לכיוון דחיית בקשתו לשחרור מוקדם, למצער לעת הזאת.
11. העתירה נדחית.
ניתן והודע היום כ"ה אייר תשע"ד, 25/05/2014 במעמד העותר וב"כ הצדדים.
|
|
|
רות לורך, שופטת אב"ד |
צבי דותן, שופט |
עירית וינברג-נוטוביץ, שופטת |
|
|
|
![text](https://www.verdicts.co.il/wp-content/themes/verdicts/images/plain_text_icon.gif)