ע”פ 15963/02/14 – קרן אדמוני נגד רחל בן ארי
בית הדין הארצי לעבודה
בפני כבוד הנשיא יגאל פליטמן |
|
|
עפ"ס 15963-02-14 |
1
קרן אדמוני |
||
- |
||
רחל בן ארי |
||
בשם המערערת - עו"ד אמיר מזרחי בשם המשיבה - עו"ד אדם פיש |
||
פסק דין |
הנשיא יגאל פליטמן
1. לפניי ערעור על החלטתו של בית הדין האזורי בתל אביב - יפו (השופטת איריס רש; סע"ש 39757-01-13, 3.2.14), שלא לפסול עצמו מלדון בתביעה העיקרית שהגישה המערערת במסגרת ההליך שלפניו.
הרקע לבקשה
2.
ביום
21.1.13 הגישה המערערת לבית הדין האזורי כתב תביעה בו עתרה לתשלום הפסדי שכר,
פיצויי פיטורים, פיצוי בגין נזק בלתי ממוני בגין הפרת הוראות
3. ביום 24.3.13 הגישה המערערת "בקשה דחופה למתן צו מניעה במעמד צד אחד", בו התבקש בית הדין קמא ליתן צו מניעה המורה למשיבה לחדול מלהפנות המחלוקת נשוא התיק לבוררות ולקבוע כי הסמכות הבלעדית לדון בטענות העולות מהסכם העבודה בין הצדדים הינה לבית הדין לעבודה (להלן - הבקשה). בו ביום הורה בית הדין האזורי, בהחלטת השופט אסף הראל, כי אין לקבל החלטה בבקשה מבלי שתשמע עמדת המשיבה וכי הכרעה בבקשה תינתן על ידי מותב בראשות השופטת איריס רש.
2
4. בהחלטת השופטת איריס רש, מיום 4.4.13, נקבע כי הבקשה תידון במעמד הצדדים. במעמד הדיון בבקשה, מיום 25.4.13, נמחקה הבקשה בהסכמת הצדדים ללא צו להוצאות. עוד נקבע, בהסכמת הצדדים, כי השופטת בדימוס גב' דינה אפרתי, תמונה כמגשרת בהתאם לסעיף 13(3) להסכם שחל על הצדדים, וכי ככל שהליך הגישור לא יצלח, הצדדים יחזרו לבורר שבפניו נפתח הליך הבוררות - רו"ח בלנגה. עוד נקבע כי הליך הבוררות בפני רו"ח בלנגה מעוכב עד למיצוי הליך הגישור. ביום 19.12.13 הגיש בא כוח המשיבה הודעה "על מיצוי הליכי גישור וחידוש הליכים משפטיים". בו ביום קבע בית הדין האזורי, השופטת איריס רש, את התיק לדיון ליום 11.5.14.
5.
ביום
26.1.14 הגישה המערערת "בקשה לפסילת שופט ולהעברת הדיון בפני בית הדין
הארצי לעבודה". המערערת טענה כי חברותה של המשיבה בוועדה לבחירת שופטים
(להלן - הוועדה), אשר דנה בין היתר בקידומם של שופטים מהווה חשש למשוא פנים
ואף אינה מתיישבת עם לשון סעיף
6. באותו היום ניתנה החלטת השופטת בבקשה לפסילתה, כדלקמן:
3
"הח"מ נבחרה לשיפוט על ידי הוועדה לבחירת שופטים בחודש פברואר 2012. בניגוד לנטען בבקשה, לח"מ לא ידוע האם הנתבעת המליצה על המינוי של הח"מ אם לאו. יתר על כן, הח"מ אינה מועמדת לתפקיד בערכאה אחרת, בוודאי שלא בטווח הזמן שבו צפוי התיק להתנהל. לפיכך, חברותה של הנתבעת בוועדה לבחירת שופטים אינה יכולה להשפיע על הח"מ ואין בכך כדי להוות חשש ממשי למשוא פנים מצידי"
7.
בית
הדין הוסיף וקבע כי חברותו של חבר בוועדה לבחירת שופטים שהחליטה בעבר על מינויו של
השופט, אינה יוצרת קרבה מיוחדת בין חבר הוועדה לבין אותו שופט ואין בעובדה זו כדי
ליצור חשש ממשי למשוא פנים מצד השופט בניהול המשפט. יתר על כן, דיוני הועדה הם
סודיים ואין לדעת מי מחברי הוועדה תמך במועמד כזה או אחר. מבחינת מועד העלאתה של
טענת פסלות, קבע בית הדין קמא כי, על המערערת היה להעלות את טענת הפסלות במועד
הראשון שבו נודע לתובעת על קיום הדיון בפני השופטת רש או לכל המאוחר במועד הדיון
שהתקיים בהליך הזמני, ביום 25.4.2013. בית הדין ציין כי המערערת, כמי שהייתה שותפה
במשרדה של המשיבה, חזקה שידעה כי המשיבה חברה בוועדה. מכאן, שבקשת הפסלות הוגשה
בשיהוי ניכר של חודשים רבים
ודי בכך כדי לדחות את הבקשה. בית הדין קבע כי סעיף
הערעור שלפניי
4
8.
המערערת הגישה לבית דין זה ערעור על החלטת בית הדין האזורי שלא לפסול את
עצמו מלדון בתביעתה. בערעורה טענה המערערת כי יש מקום להורות על
צירופה של שרת המשפטים כמשיבה בתיק. מאחר שמדובר בעניין תקדימי. לסברת המערערת,
טעה בית הדין קמא בקובעו כי סעיף
9.
המשיבה התנגדה לבקשה וטענה כי ערעור זה נועד לעכב את בירור התביעה
הכספית שהוגשה על ידי השותפות כנגד המערערת ביום 14.1.13, עובר להגשת תביעת
המערערת לבית הדין האזורי, וכן על מנת להכפיש באופן אישי את שמה של המשיבה. המשיבה
טענה כי המערערת לא הודיעה לבית הדין קמא על הגשת הערעור, בהתאם לחובתה לפי סעיף
דיון והכרעה
10. לאחר שנתתי דעתי לכלל החומר שהובא לפניי ולנסיבות העניין, הגעתי למסקנה כי דין הערעור להידחות. טעמיי לכך אבאר להלן.
5
11. ככלל, חזקההיא "כיהשופטהיושבבדין, מקצועיומיומןובידולבחוןאת הענייניםהמובאיםבפניוללאמשואפנים. אףכללהוא, כייינתןמשקלרבלעמדת השופטהסבורכיאינומנועמלישבבדין, וערכאתהערעורלאתתערבבחוותדעתו שלהשופטהסבורכיבידולנהלאתההליךבאובייקטיביות, אלאבמקרים קיצונייםבלבד" (עפ"ס 16943-11-11 חברהישראליתלמוביליםבע"מ -אבנרמאירי, ניתן ביום 26.1.2012 והאסמכתאותשם; וראוגם עפ"ס 28458-10-11עמותתאנוארלקידוםמעמדהאישה - אומיימהמחאמיד, ניתן ביום 10.11.2011 והאסמכתאותשם). זאת ועוד, הלכההיאכי "מעצםהיותהבקשהלפסלותשופטבקשההמטילהצלכבדעל שופטאישיתועלמערכתהשפיטה, מתחייבותראיותמשמעותיותלשםהוכחת קיומהשלעילתפסלות" (ראו, למשל, עפ"ס 31944-03-12פנחסמורגנשטיין - בנקהמזרחי המאוחדבע"מ, ניתן ביום 4.4.2012). עילתהפסלותתיבחןבאמת מידה אובייקטיביתואיןדיבתחושתםשלבעליהדין ובאיכוחםאובהשקפתם הסובייקטיבית (ראו, למשל, עפ"ס 57019-01-11ליאתיחן -בן עליזהחןושות', ניתן ביום 21.2.2011, להלן - ענייןליאתיחן).עוד נפסק כי ככל שמדובר בתחושותיו ובהשקפותיו הסובייקטיביות של המערער, הרי אלה כשלעצמן אינן מקימות עילה לפסלות אב בית הדין (עפ"ס 27592-03-12 עמוס אפלברג - מכון היהלומים הישראלי IDI בע"מ, ניתן ביום 25.4.12, להלן - עניין אפלברג, וכן עניין ליאתי חן)
12. בענייננו, אין מתקיימות נסיבות אובייקטיביות המעלות חשש ממשי לקיומו של משוא פנים מצד בית הדין האזורי, ואין די בתחושתה של המערערת ובהשקפתה הסובייקטיבית לכך. המניעות הנגזרת משיטת המערערת - אשר גורסת כי יש להעביר הדיון בתיק לבית הדין הארצי כי גם נשיא בית הדין האזורי נבחר באמצעות אותה וועדה בה המשיבה כיהנה כחברה - הינה למעשה מניעות בעל דין מלהתדיין בפני כל שופטי בתי הדין האזוריים. מאחר שלגישת המערערת הוועדה דנה, בין היתר, "בקידום שופטים ומינויים ובעניינים אחרים העלולים להשתייך בין היתר לכבוד השופטת". גזירה שרירותית וכוללנית זו יש לדחות מכל וכל. כדי שתתקבל טענה בדבר פסלות, על בעל הדין להוכיח כי ישנו חשש ממשי ואובייקטיבי למשוא פנים בנסיבות המקרה.
6
13. כנקבע בהחלטת בית
הדין האזורי "כאשר אין מדובר בשופט אשר צפוי להתמנות בעתיד הנראה לעין,
החשש הינו חשש רחוק, אשר אין ראוי כי יפגע הן בזכויותיו של עורך הדין והן בזכויות
של בעל הדין". אשר לסעיף
14. לעניין טענת המערערת באשר להחלטה הדיונית של בית הדין האזורי, בבקשת המערערת לצו מניעה, ייאמר כי דינה להידחות. "הלכה פסוקה היא, כי בהחלטות דיוניות כשלעצמן אין די כדי לבסס עילת פסלות" (עניין אפלברג). מעבר לנדרש יצוין, כי החלטת השופטת רש ניתנה במעמד הדיון בנוכחות הצדדים ובהסכמתם. יודגש, כי ענייננו בערעור על החלטת מותב בית הדין האזורי שלא לפסול עצמו מלישב בדין בתביעת המערערת, וכי המערערת לא הגישה בקשת רשות ערעור על אותה החלטה. אשר על כן לא מצאתי כי בהחלטתו הדיונית של בית הדין האזורי יש כדי להעיד על משוא פנים כלשהוא מצד מותב בית הדין האזורי.
15. באשר לעתירת המערערת לביטול ההוצאות שנפסקו כנגדה, הכלל הוא שעניין פסיקת הוצאות ושיעורן נתון לשיקול דעתה של הערכאה הדיונית וערכאת הערעור אינה נוהגת להתערב בשיקול דעת זה, אלא אם נפל בהחלטת אותה ערכאה פגם יסודי או טעות יסודית בשיקול הדעת. בית הדין הגיע למסקנתו באשר לשיעור ההוצאות לאחר שנתן דעתו לכלל נסיבות העניין, לרבות לשיהוי הניכר בו הוגשה הבקשה לפסילה. לפיכך, בנסיבות המקרה, אני סבור כי אין לחרוג מהכלל של אי התערבות בפסיקת הוצאות.
16. נוכח כלל האמור, לא מצאתיכי מתקיימות נסיבות אובייקטיביות המעלות חשש ממשי לקיומו של משוא פנים מצד בית הדין האזורי, משנסיבות המקרה אינן באות בגדר המקרים החריגים שבהם ערכאת הערעור תתערב בחוות דעתו של השופט הסבור כי בידו לנהל את ההליך באובייקטיביות.
17. סוף דבר - הערעור נדחה. משהמשיבה הגישה תגובתה לערעור, יילקח עניין זה בחשבון על ידי בית הדין האזורי, במסגרת כלל שיקוליו בנוגע לפסיקת ההוצאות, בסיומו של ההליך העיקרי.
ניתן היום, כ"ז אדר תשע"ד (27 פברואר 2014) בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.