ע”פ 772/13 – איברהים יחיא נגד מדינת ישראל
1
לפני: |
|
|
כבוד השופט י' דנציגר |
|
כבוד השופט צ' זילברטל |
|
נ ג ד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
ערעור על הכרעת דין מיום 3.12.2012 ועל גזר דין מיום 12.12.2012 של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בת"פ 90/12 שניתנו על ידי כב' השופט צ' גורפינקל |
תאריך הישיבה: |
כ"ו באייר התשע"ד (26.05.14) |
בשם המערער: |
עו"ד עלא תלאווי |
בשם המשיבה: |
עו"ד מורן פולמן |
1.
ערעור על גזר דינו מיום 12.12.2012 של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (ת"פ
90/12, כב' השופט צ' גורפינקל), בגדרו נגזרו
על המערער, אשר הורשע בעבירות שוד ושהייה בלתי חוקית, העונשים הבאים: ארבע שנות
מאסר בפועל; 18 חודשי מאסר על תנאי, כשהתנאי הוא שהמערער לא יעבור עבירת שוד,
אלימות או רכוש מסוג פשע למשך שלוש שנים; וששה חודשי מאסר על תנאי, כשהתנאי הוא
שהמערער לא יעבור עבירה לפי הוראות
2
רקע
2.
המערער הוא תושב הרשות הפלשתינאית, יליד
1990. על-פי העובדות המתוארות בכתב האישום המתוקן, שהה המערער בישראל באופן בלתי
חוקי מיום 15.8.2012 ועד ליום 18.8.2012. ביום 15.8.2012 בסמוך לשעה 12:00 שהה
המערער בגן הציבורי "גן הפסגה" שבעיר יפו. המערער ניהל שיחה קצרה עם
אישה שישבה על ספסל בגן הציבורי (להלן: המתלוננת), ואז נטל את התיק שלה ונמלט מהמקום בריצה. המתלוננת החלה דולקת אחר המערער
תוך שהיא צועקת לעברו "גנב", ובחלוף מספר שניות של מרדף הצליחה להשיג
אותו. בשלב זה חסם המערער את פיה של המתלוננת כדי להשתיקה, אחז בידה בכוח והפילה
ארצה. המערער שכב על גופה של המתלוננת והכניע אותה, ולאחר מכן קם ונמלט מהמקום
כשהתיק בחזקתו. כתוצאה מהאירוע נשרטה המתלוננת בפניה ונגרם לה שטף דם קל בידה. בשל
המעשים המתוארים יוחסו למערער עבירות שוד לפי סעיף
3. ביום 3.12.2012 הרשיע בית המשפט
המחוזי את המערער בשתי העבירות שיוחסו לו בכתב האישום, תוך שדחה את טענתו לעניין
סיווג העבירה. נקבע, כי מעשה האלימות שבוצע כלפי המתלוננת נעשה בתכוף לאחר ביצוע
מעשה הגניבה, ולא ניתן לנתק את הקשר בינו לבין הגניבה, ולפיכך התמלאו כל יסודותיה
של עבירת השוד.
3
4. ביום 12.12.2012 גזר בית המשפט המחוזי את עונשו של המערער. בגזר הדין צוין, כי למערער אין רישום פלילי ולטענתו נכנס לישראל על-מנת למצוא עבודה כדי לפרנס את עשרת אחיו ואחיותיו. בית המשפט המחוזי אישר למתלוננת להגיש הצהרה על השלכות האירוע, וקבע, על בסיס האמור בה, כי המתלוננת מציינת שאיבדה את אמונה בבני אדם, חוששת מבני מיעוטים, ונפגעה יכולתה לעסוק במקצועה כמורת דרך כיוון שמאז האירוע היא נמנעת להביא תיירים למקומות קדושים בהם מבקר קהל מוסלמי. נאמר, כי חומרת המעשים נעוצה בעיקר במעשה האלימות שביצע המערער במהלך השוד, ונקבע, בהסתמך על מדיניות הענישה הנוהגת, כי מתחם הענישה ההולם את נסיבות המקרה עומד על שלוש עד שש שנות מאסר בפועל. אשר לנסיבות הקשורות למערער עצמו, נקבע כי קיימים שיקולים לקולא הנזקפים לזכותו, ביניהם הודאתו המיידית במעשים שיוחסו לו אשר חסכה זמן שיפוטי ואת צורך להעיד את המתלוננת, והעובדה כי הוביל את חוקרי המשטרה למקום בו השליך את חפציה של המתלוננת. מנגד, זקף בית המשפט המחוזי לחובתו את שהותו הבלתי חוקית בישראל אשר נוצלה לביצוע עבירה חמורה. בסיכומם של דברים הדגיש בית המשפט המחוזי, כי היה מקום להעמיד את עונשו של המערער על חמש שנות מאסר בפועל, אך בהתחשב בשיקולים לקולא, גזר על המערער את העונש האמור לעיל. בצד זאת, הוחלט שלא לחייב את המערער בפיצוי המתלוננת.
טענות
הצדדים
5. במקורו הוגש הערעור הן כלפי הכרעת הדין והן כלפי גזר הדין. אשר להכרעת הדין, התמצה הערעור בטענה המשפטית כי עובדות כתב האישום אינן מגבשות את עבירת השוד, אלא לכל היותר עבירות של גניבה ותקיפה לשם גניבה. בדיון שנערך בפנינו חזר בו המערער מטענה זו ומשכך אין עוד צורך לדון בה. במאמר מוסגר יצוין כי אכן נראה שלא היה מקום לעמוד על הערעור על הכרעת הדין, שכן לא נפל פגם בקביעתו של בית המשפט המחוזי כי המדובר בענייננו במעשה שוד. טענות דומות לאלו שהעלה המערער בהקשר זה נדונו זה מכבר בפסיקה ונדחו: ע"פ 4803/97 אבועזיז נ' מדינת ישראל (18.12.1997), (להלן: עניין אבועזיז); ע"פ 1160/09 אזולאי נ' מדינת ישראל, פסקה 70 (19.10.2009)).
4
אשר לגזר הדין, טוען המערער כי בית המשפט המחוזי לא יישם באופן הראוי את הוראות
תיקון 113 ל
6. באת כוח המשיבה טענה כי מעשה השוד שבצע המערער גרם נזק נפשי משמעותי למתלוננת. כן נמסר על-ידה, כי בשיחה שניהלה עם המתלוננת, מסרה האחרונה כי מאז האירוע היא חדלה מעיסוקה כמדריכת טיולים ונמנעת מלחזור לאותם מקומות שבהם הדריכה. באת-כוח המשיבה טענה כי המתחם שנקבע הולם את חומרת המעשים ואת שילוב העבירות בהן הורשע המערער. המשיבה ביקשה שיינתן משקל לדברי בית המשפט המחוזי לפיהם היה ראוי שעונשו של המערער יועמד על חמש שנות מאסר בפועל, אך על אף זאת בפועל נגזר עונש קל יותר ובכך מוצו השיקולים לקולא.
דיון והכרעה
7.
הלכה ידועה היא שערכאת הערעור תתערב בעונש שגזרה הערכאה הדיונית רק במקרים חריגים
בהם ניכרת סטייה ממדיניות הענישה הראויה או כשנפלה טעות מהותית בגזר הדין
(ע"פ 200/13 ברמן נ' מדינת ישראל (5.2.2014);
ע"פ 5960/13 מדינת ישראל נ' עון,
פס' 7 (23.4.2014)). דומה כי המקרה שלפנינו מצדיק את התערבותנו. בענייננו, הוראות
תיקון 113 ל
8.
כידוע, על-פי הוראות תיקון 113 ל
5
9.
ראשית ייאמר, כי בית המשפט המחוזי לא הפריד בין האירועים המתוארים בכתב האישום
וקבע מתחם ענישה אחד לכלל העבירות המפורטות בו. על-פי הקווים המנחים בסעיף
10.
אשר לקביעת מתחמי הענישה: כמפורט ב
מקריאת גזר הדין עולה כי בית משפט קמא לא קבע את מתחם הענישה על יסוד כלל הקריטריונים המנויים בעקרון המנחה, והסתפק לעניין זה באמירה כי "מדיניות הענישה נקבעה לגבי עבירת שוד וצוין בה כי מתחם הענישה נע בין 3 ל-6 שנות מאסר". מדיניות הענישה הנהוגה היא בגדר שיקול אחד בלבד מבין מספר שיקולים שיש לשקלם בקביעת מתחם הענישה הראוי, והיא אינה מייתרת את הצורך בבחינת נסיבות המקרה הפרטניות (השוו: ע"פ 4815/13 מדינת ישראל נ' אלעוקבי, פס' 12 (1.1.2014); ע"פ 1127/13 גברזגיי נ' מדינת ישראל, פס' 25 (15.1.2014)). זאת ועוד, אף בבחינת מדיניות הענישה הנוהגת לא התייחס בית המשפט המחוזי לפסיקותיו של בית משפט זה. אמנם, אין משמעות הפגמים האמורים כי בהכרח יש להתערב בתוצאה העונשית אליה הגיע בית משפט המחוזי, ככל שלא ניכרת סטייה ממדיניות הענישה הראויה; ואולם, בענייננו, להילוכו זה של בית משפט קמא היתה השלכה על העונש שנקבע בסופו של דבר.
6
אין צורך להרחיב את הדיבור באשר לערך החברתי שנפגע מביצוע עבירת השוד. רבות נאמר על החומרה הרבה הגלומה בעבירה זו, ועל היותה מחייבת ענישה הולמת. אכן, "מעבר להיבט הכספי והכלכלי של התופעה, יש ליתן את הדעת לפגיעות הפיזיות, ולא פחות חמור מכך, לפגיעות הנפשיות הנגרמות לקורבנות העבירה, בצד הפגיעה בשלומו ובביטחונו של הציבור בכללותו" (ע"פ 588/13 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 13 (27.8.2013); ע"פ 5617/13 כהן נ' מדינת ישראל, פס' ט' (27.5.2014)). יחד עם זאת, יש לזכור כי קיימת קשת רחבה של מעשי שוד אפשריים הנבדלים זה מזה בנסיבותיהם ובמדרג חומרתם. מידת הפגיעה בערכים החברתיים, וכך גם מדיניות הענישה הנוהגת, תלויים, אפוא, בנסיבותיו הקונקרטיות של מעשה השוד וחומרתו. מכאן החשיבות היתרה בבחינת כל מעשה שוד ושוד לגופו, ויפים לעניין זה דברי השופט א' רובינשטיין בע"פ 4841/13 ספי נ' מדינת ישראל, פס' יא (6.2.2014):
"באשר לקביעת מתחם העונש ההולם – כנודע, לובשת עבירת השוד פנים וצורות רבות וקביעת מתחמי הענישה ההולמים בגינה מגוונת; אך פטור בלא כלום אי אפשר (בבלי, חולין כז ע"ב), ואת המסגרת קבע כמובן המחוקק בקביעת 'תג העונש' לעבירה זו – אין זהה דינה של עבירה שנעברה תוך פגיעה פיסית אלימה לעבירה שבוצעה על דרך הפחדה בלבד; אין זהה דינה של עבירה שנעברה לאחר תכנון והכנה מוקדמים לעבירה אקראית-ספונטנית; אין זהה דינה של עבירה שנעברה בחבורה לדינה של עבירת אדם יחיד; אין זהה דינה של עבירה שנעשתה תוך שימוש בנשק, חם או קר, לעבירה שנעשתה ללא שימוש בנשק; אין זהה דינה של עבירה חד פעמית למסכת שיטתית של עבירות [...]" (לדברים דומים ראו: ע"פ 7240/13 סבהט נ' מדינת ישראל, פס' 11 (18.5.2014)).
במקרה שלפנינו מדובר בשוד חד-פעמי, שבוצע (על-פי הנתונים שבידינו) באופן ספונטאני ובלתי מתוכנן, ללא שימוש בנשק, מבלי שנלוו לו איומים, בשעת יום, כאשר המערער פועל לבדו ולא כחלק מחבורה. בנוסף, מעשה האלימות, שאין לפקפק בחומרתו כשלעצמו, לא נעשה תוך כדי נטילת הרכוש שנגנב, אלא לאחר הנטילה, כאשר המערער חשש שייתפס. כמו כן, אף שאין להמעיט או להקל ראש בנזקים הנפשיים שנגרמו למתלוננת כפי שמשתקף מהצהרתה, במבחן התוצאה קשה לומר כי מקרה זה בא בקהלם של מעשי שוד חמורים בהרבה, בגדרם ננקטה אלימות ברף חומרה גבוה ואף נגרמו נזקים פיסיים וממוניים ישירים ומשמעותיים לקרבנות העבירה.
7
11.
מדיניות הענישה ביחס למעשי שוד הדומים בנסיבותיהם למקרה דנא, על-פי סעיף
מודע אני לכך שבצד הפסיקה המצוינת לעיל ניתן להצביע על מקרים אחרים בהם נקבעו
מתחמי ענישה ועונשים מחמירים יותר ביחס לעבירות על-פי סעיף
8
זאת ועוד. על מתחם הענישה ההולם את נסיבות המקרה הנוכחי, ניתן ללמוד גם מפסיקה
שעניינה עבירות שוד בנסיבות מחמירות לפי סעיף
ממכלול האמור מתבקשת המסקנה, כי מתחם הענישה אשר נקבע בגזר
דינו של בית המשפט המחוזי אינו תואם את נסיבות ביצוע העבירה, אינו מתיישב עם
מדיניות הענישה הנוהגת ועם פסיקתו של בית משפט זה, וקביעתו לא נעשתה תוך יישום
מלוא הוראות תיקון 113 ל
12. אשר לעבירת השהייה הבלתי חוקית בישראל, המערער שהה ימים ספורים בלבד בישראל. על-פי הרישום הפלילי, זו כניסתו הראשונה לתחום ישראל שלא כדין. הוא עשה זאת, לדבריו, על מנת למצוא פרנסה. מאידך גיסא, השהות בישראל "נוצלה" לצורך ביצוע מעשה שוד. אין צורך לפרוש באופן נרחב את הערכים החברתיים הנפגעים מביצוע עבירה זו (להרחבה ראו: רע"פ 3173/09 פראגין נ' מדינת ישראל (5.5.2009). בנסיבות אלה ברי כי מדובר במעשה שחומרתו אינה ברף הגבוה של העבירה הנדונה, אך גם לא ברף הנמוך של כניסה חד פעמית, לשעות ספורות, שלא לוותה בביצוע עבירה נוספת. מכאן שמתחם הענישה ההולם אותה נע בין מאסר בעבודות שירות ברף התחתון ועד ששה חודשי מאסר בפועל ברף העליון (השוו: רע"פ 3683/13 חושיה נ' מדינת ישראל (4.8.2013); רע"פ 4088/13 הדרי נ' מדינת ישראל (11.6.2013); ולהתייחסות מפורטת לאופייה של עבירת השהייה הבלתי חוקית ולמתחם הענישה ההולם אותה, ראו: אורן גזל-אייל "מתחמים לא הולמים: על עקרון ההלימה בקביעת מתחם העונש ההולם" משפטים על אתר ו' 27 (2013)).
9
13.
מכאן לקביעת העונש בתחומי המתחמים האמורים. ראשית יובהר, כי אף על פי שהיה מקום
לקבוע שני מתחמי ענישה ביחס לאירועים המפורטים בכתב האישום, אין מניעה לקבוע עונש
כולל לכל האירועים (סעיף 40יג(ב)), וכך ייעשה בענייננו. הקווים המנחים הקבועים ב
14.
על יסוד המפורט לעיל, יש מקום לקבל את הערעור ולגזור את עונשו של המערער ביחס לשתי
העבירות, באופן שהוא יעמוד על 24 חודשי מאסר
בפועל החל מיום מעצרו (18.8.2012); 12 חודשי מאסר על תנאי, כשהתנאי הוא שהמערער לא
יעבור עבירת שוד, אלימות או רכוש מסוג פשע למשך שלוש שנים; וארבעה חודשי מאסר על
תנאי, כשהתנאי הוא שהמערער לא יעבור תוך שלוש שנים עבירה בניגוד ל
ניתן היום, א' בתמוז התשע"ד (29.6.2014).
המשנָה לנשיא |
ש ו פ ט |
ש ו פ ט |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 13007720_L05.doc סח