רע”פ 7004/22 – פלוני נגד מדינת ישראל
1
בבית המשפט העליון |
לפני: |
כבוד השופט ח' כבוב |
המבקש: |
פלוני |
|
נ ג ד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
בקשה לרשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי באר שבע מיום 03.10.2022 בעפ"ג 60324-06-22 שניתן על ידי כבדו השופטים: י' עדן, ט' לחיאני וי' עטר |
בשם המבקש: בעצמו
1. בקשה לרשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע (כבוד השופטים י' עדן, ט' לחיאני שהם וי' עטר) בעפ"ג 60324-06-22 מיום 03.10.2022, בגדרו נדחה ערעור המבקש בקשר עם גזר דינו של בית משפט השלום בבאר שבע (סגנית הנשיא, כב' השופטת ע' חולתא) בת"פ 60810-05-17 מיום 22.05.2022.
2. על-פי עובדות כתב האישום המתוקן, במועד הרלבנטי לכתב האישום, המבקש היה נשוי למתלוננת, אשר הייתה בהריון מתקדם. ביום 05.03.2017, בסמוך לשעה 23:00, התפתח ויכוח בין המבקש לבין המתלוננת - במהלכו המבקש הרים את ביתם הקטינה על מנת להניחה במיטתה, או אז המתלוננת שאלה את המבקש מדוע הוא מרים אותה. בתגובה לשאלתה, תקף המבקש את המתלוננת בכך שהכה אותה, המתלוננת בתגובה דחפה אותו, והמבקש תקף שוב את המתלוננת בכך שהכה אותה במכת אגרוף לעינה השמאלית.
2
3. ביום 08.12.2021 הרשיע בית משפט השלום את המבקש, בעבירה של תקיפה הגורמת חבלה של ממש בבן זוג לפי סעיף 382 (ג) לחוק העונשין, התשל"ז-1977. הרשעה זו התקבלה לאחר קיומם של הליכים ממושכים, כמו גם שמיעת ראיות בתיק. ביום 22.05.2022 נגזרו על המבקש תשעה חודשי מאסר בפועל אשר ירוצו בדרך של עבודות שירות; מאסר על תנאי; ופיצוי למתלוננת בסך של 4,000 ש"ח.
4. ערעור המבקש על גזר דינו בבית המשפט המחוזי - נדחה. בית משפט קמא עמד על חומרת העבירה וחומרת נסיבות ביצוע העבירה, ועל קולת העונש הכוללת מאסר על דרך עבודות שירות בלבד, אשר אינה מצדיקה התערבות של ערכאת הערעור.
5. המבקש, שאינו מיוצג, הגיש בגפו את הבקשה למתן רשות ערעור שלפניי. במסגרת הבקשה, המבקש מעלה טיעונים שונים המצדיקים לטענתו חריגה ממתחם העונש שנקבע, לרבות חלוף הזמן ומעבר התיק בין שופטים שונים, שיקולי שיקום המבקש וכן טענת הגנה מן הצדק, המתייחסת לחקירת המבקש על הודאתו שניתנה בהליך גישור חסוי. זאת ועוד, מוסיף המבקש לטעון לשגיאה בעצם קביעת מתחם הענישה - כאשר לגרסתו, שישה חודשי מאסר בפועל מהווים ענישה מחמירה לתחתית המתחם. המבקש מפרט עוד את תוכן תסקיר שירות המבחן בעניינו, תוך טענה כי שגה בית משפט קמא עת לא הפנה את המבקש לקבלת תסקיר נוסף לבחינת האפשרות לשלבו בהליך טיפולי, נוכח מאמציו לשקם את חייו.
דיון והכרעה
6. לאחר עיון מצאתי כי דין הבקשה להידחות.
7. הלכה היא כי בקשה לרשות ערעור ב"גלגול שלישי" שמורה למקרים בהם מתעוררת שאלה משפטית עקרונית החורגת מעניינם הפרטי של הצדדים או בנסיבות המקימות חשש לעיוות דין, או אי-צדק חמור שנגרם למבקש (רע"פ 6789/22 ירון נ' מדינת ישראל, פסקה 9 (20.10.2022)). זאת ועוד, במקרים בהם הבקשה נסובה על חומרת העונש כשלעצמה, לא תינתן רשות ערעור אלא כאשר העונש שנגזר על המבקש סוטה באופן קיצוני ממדיניות הענישה הנוהגת במקרים דומים (ע"פ 5757/22 כמיסה נ' מדינת ישראל, פסקה 11 (01.09.2022)). הבקשה שלפניי אינה עומדת באמות מידה אלה, ודי בכך כדי לדחות אותה.
3
8. חרף האצטלה העקרונית אותה ניסה המבקש לשוות לבקשתו, היא נטועה כולה בעניינו הפרטני. המבקש טוען לעיוות דין שנגרם לו עקב הימשכות ההליכים דלמטה, התחלפות השופטים בתיק וחקירתו ביחס להודאתו - וכל אלה נידונו וקיבלו מענה בבית משפט השלום אשר התיר למבקש לחזור בו מהודאתו. סוגיות אלה נשקלו גם על-ידי בית משפט קמא, אשר לא מצא להתערב בגזר דינו של בית משפט השלום. אשר לטענות המבקש לקיומה של הצדקה שיקומית להפחתה בעונשו, הרי שבית משפט קמא התייחס במפורש לשיקולי שיקום המבקש ולמצבו המשפחתי, אך קבע כי לא ניתן עוד להפחית מעונשו בהינתן חומרת העבירה ונסיבות ביצוע העבירה ולא מצאתי בבקשה טעם להתערבות במסקנה זו.
9. עיקרו של דבר, אמת המידה המחייבת בבחינת מתן רשות ערעור על חומרת עונש בלבד, היא סטייה באופן קיצוני ממדיניות הענישה הנוהגת. לא זו בלבד שהמבקש לא הוכיח קיומם של שיקולים אחרים יוצאי דופן לקבלת בקשתו, אלא כפי שציין בית משפט קמא - ענישה הכוללת מאסר על דרך עבודות שירות בלבד אינה ענישה מחמירה, ודאי שלא באופן המחייב התערבות ערכאת הערעור. יפים לעניין זה דברי כבוד השופטת א' פרוקצ'יה בע"פ 6758/07 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 7 (11.10.2007)):
"באלימות במשפחה, נגישותם של קרבנות העבירה למערכת המשטרתית או למערכות הסיוע האחרות היא ענין מרוכב וקשה, הטעון רגשות חזקים, פחדים ואימה. הבושה, והרצון לשמור על שלמות המשפחה הופך לא אחת את התלונה על אלימות במשפחה למהלך קשה וטעון. לא אחת, קיימת תלות כלכלית ורגשית של בן הזוג המוכה בבן הזוג המכה, ותלות זו גם היא מקשה על חשיפת הפגיעה. גורמים אלה ואחרים בשילובם, משווים מימד מחמיר לעבירות אלימות במשפחה. נפוצותן של עבירות אלה, והצורך להגן על קרבנות האלימות שהם על פי רוב חסרי ישע, תורמים אף הם להחמרה הנדרשת בענישה בעבירות אלה".
10. סוף דבר: הבקשה נדחית.
ניתנה היום, א' בחשון התשפ"ג (26.10.2022).
|
|
ש ו פ ט |
_________________________
22070040_C01.docxמא