תה"ג 31226/03/17 – היועץ המשפטי לממשלה נגד אורי סעדון
בית המשפט המחוזי בירושלים |
תה"ג 31226-03-17 מדינת ישראל נ' סעדון(עציר)
|
1
כבוד השופטת חנה מרים לומפ
|
||
עותר |
היועץ המשפטי לממשלה |
|
נגד
|
||
משיב |
אורי סעדון (עציר)
|
|
החלטה
|
||
לפניי עתירה
להכריז על המשיב, אורי סעדון, כבר-הסגרה מתוקף סעיף
רקע
1. בין מדינת ישראל ובין ארצות הברית קיים הסכם הקובע הדדיות בהסגרת עבריינים, והוא האמנה בדבר הסגרה, אשר פורסמה בכתבי אמנה 505, כרך 13, עמ' 795 (הנוסח העברי תוקן בכתבי אמנה 639, כרך 16, בעמ' 591) (להלן: האמנה), אשר תוקנה ביום 10.1.07 בפרוטוקול שנחתם בין ממשלת ישראל לממשלת ארה"ב (להלן: הפרוטוקול המתקן) (נספח ב' לעתירה).
2. ביום 24.1.17 הוגש נגד המשיב כתב אישום לבית המשפט המחוזי במחוז קולומביה על ידי חבר מושבעים גדול בגין עבירת הפעלת עסק להעברת כספים ללא רישיון ובגין עבירת קשירת קשר לביצוע עבירה או להונות את ממשלת ארה"ב (הפעלת עסק להעברת כספים ללא רישיון).
3. באותו יום, הוצא צו מעצר נגד המשיב, בבית המשפט בעיר וושינגטון, מחוז קולומביה בגין העבירות כאמור.
2
4.
ביום 1.3.17 הגישה ממשלת ארה"ב, באמצעות
שגרירות ארה"ב בישראל, בקשה להסגיר לידיה את המשיב בגין עבירת קשירת קשר
להפעלת עסק להעברת כספים ללא רישיון (נספח ג' לעתירה) וביום 3.3.17 הגישה ממשלת
ארה"ב בקשה משלימה להסגיר לידיה את המשיב (נספח ד' לעתירה). ביום 8.3.17
הורתה שרת המשפטים, הגב' אילת שקד, מכוח סמכותה לפי סעיף
5.
לפי סעיף
בקשת ההסגרה
6. על פי בקשת ההסגרה והחומר המצורף אליה, החל מיום 11.6.15 ועד ליום 6.4.16, העבירו המשיב ואחרים כספים שמקורם בעבירות עבור חבורות המבצעות מעשי הונאה שונים המכונים "הונאות מכירת כלי רכב" במסגרת רשת המכונה "חוואלה" (שיטה להעברת כספים המבוססת על אמון בין מפעילי "חוואלה" ומסירה וקיזוז כספים מבלי להעביר בפועל כסף באמצעות שליח או בהעברה בנקאית/ אלקטרונית), בערים שונות בארה"ב ומחוצה לה. השיטה פועלת באמצעות קבלת כספים על ידי מפעיל "חוואלה" היוצר קשר עם מפעיל "חוואלה" באזור אליו מבקש מי שמבקש להעביר את הכסף, ומפעיל "חוואלה" זה מוסר סכום זהה בניכוי עמלה, לאדם אליו הכסף אמור לעבור. בין שני מפעילי ה"חוואלה" נוצר חוב שמתקזז בהעברות נוספות. באופן זה מועבר כסף ללא העברה בפועל של מזומן או העברה בנקאית/ אלקטרונית וללא דיווח ויידוע הרשויות.
7. בקשת ההסגרה נתמכה בתצהיר התובעת במחוז קולומביה מיום 1.2.17, עו"ד דיאן לוקאס, בו היא מתארת את ההליכים נגד המשיב ומספקת הסברים על אודות רכיבי העבירה בגינה מואשם המשיב. עוד צורף לבקשת ההסגרה תצהיר סוכן ה- FBI ג'וזף לואיס מיום 1.2.17 וכן תצהיר משלים מיום 17.2.17, המתאר את האירועים מושא כתב האישום, כולל רקע לאירועים, וכן מתאר חלק מחומר הראיות התומך בכתב האישום, הכולל הודעות שמסרו שותפים בחבורה, האזנות סתר וראיות שהתקבלו במסגרת עזרה משפטית ממדינות זרות ועדי תביעה.
טענות המשיב
3
8. לטענת ב"כ המשיב, הבקשה ונספחיה אינם עומדים בסף הראייתי הנדרש לצורך קבלת העתירה (תצהיר התובעת ותצהיר סוכן ה-FBI המצורפים לעתירה הם עדות מפי השמועה). במסגרת טענה זו עותר ב"כ המשיב לראיות ישירות או פורנזיות אחרות המבססות "אחיזה לאישום" כנגד המשיב בארה"ב ולא רק לראייה יחידה גולמית הקיימת (תמליל שיחה בין סוכן A לבין אדם אחר). לטענתו, אין בעתירה ובחומר הראיות המצורף כדי לגבש כנגד המשיב כתב אישום בעבירות המיוחסות לו. לשיטתו, לא התגבש היסוד העובדתי והיסוד הנפשי לביצוע העבירה המיוחסת למשיב בארה"ב. לדבריו, התצהירים שצורפו לבקשה הם בגדר עדות מפי השמועה ולא עולה מהם כי המשיב מודע לכך שהוא מנהל עסק ללא רישיון עם אותם אנשים, אינו יודע באלו אנשים בארה"ב מדובר ולא יודע מה הם מנהלים.
9.
עוד טען ב"כ המשיב, כי אין בראיות
ובמעשים המיוחסים למשיב בארה"ב כדי לגבש נגד המשיב עבירות לפי
יתרה מכך, לטענתו מתקיים הסייג הקבוע בסעיף
טענות העותר
10.
לטענת ב"כ העותר, הסייגים להסגרה
הקבועים בסעיף 2ב ל
4
11. עבירת הקשר המיוחסת למשיב בארה"ב היא הסכם לביצוע עבירה. צד לעבירת הקשר אינו נדרש להיות מודע לכל פרטי התוכנית העבריינית או זיהוי כל הצדדים לקשר ודי בעצם מודעותו לאופי הבלתי חוקי של התוכנית ובנכונות להצטרף אליה כדי להטיל אחריות על מעשיו של הקושר ומעשיהם של יתר הצדדים. גם אם חלקו של אחד מהקושרים הוא משני, וגם אם העבירה לא בוצעה בסופו של יום, עצם העובדה שאחד הקושרים ביצע פעולה אחת מהתוכנית ודי בה כדי להאשים אותו בקשר כולו.
12.
עוד טען ב"כ העותר לכך שניתן להעמיד
לדין בישראל את המשיב בגין המעשה שביצע בהתאם לעבירות המקבילות ב
13. ביחס לטענה על קבילות התצהירים, ב"כ העותר טען כי יש בראיות "אחיזה לאישום" וחומר הראיות שהוצג מצדיק את המשך בירור אשמתו של הנאשם בהליך הפלילי העתיד להתנהל במדינה המבקשת הסגרתו והפנה לפסיקה לתמיכה בטענותיו.
14.
לדבריו, המעשים שביצע המשיב מהווים על פי
הדין הישראלי עבירת הלבנת הון ואין להקל בהם ראש.
15. לסיום טען, כי אי היעתרות לבקשת הסגרה תהווה פגיעה במחויבות ישראל כלפי ארה"ב ופגיעה בתכלית המרכזית העומדת בפני מוסד ההסגרה והיא מיצוי הדין עם עבריינים באמצעות שיתוף פעולה בינלאומי.
16. המשיב טען שלא ידע מהי רשת "חוואלה". בחור חרדי מירושלים נתן לו את מספר הטלפון של האדם שאליו הועברו הכספים בארה"ב. הוא שאל את סוכן א' ובדק אם מדובר בכסף לא כשר כתוצאה מפשע או מסחר בסמים ושאין עליו חוברת דיווח ולאחר מכן הוא העביר לסוכן א את הטלפון של האדם אליו הועברו הכספים בארה"ב. לדבריו ההבדל בין התיק שלו לבין תיקים אחרים, שבתיקים אחרים גנבו או הלבינו כספים בסכומים של עשרות מיליוני אירו, בעוד שהוא הקפיד ובדק עם הסוכן אם מדובר בכסף שמקורו בפשע, סמים או נשק.
הליך ההסגרה - המסגרת הנורמטיבית
5
17.
18.
סעיף
19.
הסייגים להסגרה מנויים בסעיף
2ב(א) ל
20.
הנטל הראייתי הנדרש לצורך הכרזה על
אדם כבר-הסגרה קבוע בסעיף 9(א) ל
6
"אכן, מרכיב הכרחי להסגרה הוא קיומן של ראיות לכאורה לאשמת המבוקש. בית משפט זה חזר ופסק כי הליך הסגרה אינו חופף להליך פלילי, הבוחן לגופה את שאלת אשמתו או חפותו של המבוקש. בבקשת הסגרה אין בוחנים את המסכת הראייתית לגופה, וגם אין קובעים בענין משקלן של הראיות, ומידת התיישבותן זו עם זו. כל שנבחן הוא 'האם יש בחומר הראיות משום אחיזה לאישום'".
21.
עולה אפוא, כי לפנינו שתי שאלות הצריכות
הכרעה : האחת, האם נתמלאה דרישת סעיף
דיון והכרעה
דיות הראיות
22. ליבת חומר הראיות היא תצהיר התובעת במחוז קולומביה מיום 1.2.17, עו"ד דיאן לוקאס, בו היא מתארת את ההליכים נגד המשיב ומספקת הסברים על אודות רכיבי העבירה בגינה מואשם המשיב. עוד צורף לבקשת ההסגרה תצהיר סוכן ה-FBI ג'וזף לואיס מיום 1.2.17 וכן תצהיר משלים מיום 17.2.17, המתאר את האירועים מושא כתב האישום, כולל רקע לאירועים, המתאר חלק מחומר הראיות התומך בכתב האישום, הכולל הודעות שמסרו שותפים בחבורה, האזנות סתר וראיות שהתקבלו במסגרת עזרה משפטית ממדינות זרות ועדי תביעה.
23. כאמור, תכליתו היחידה של הליך ההסגרה הינה לברר האם ישנה הצדקה להמשך בירור המקרה בהליך הפלילי במדינה המבקשת, ואני סבורה כי תכלית זו מתקיימת בענייננו. הפגמים (לכאורה) עליהם הצביע ב"כ המשיב, אינם נוטלים את כוחן הלכאורי של הראיות התומכות בבקשת ההסגרה, ואינם משנים באופן מהותי את עובדת קיומה של תשתית ראייתית כנגד המשיב, קרי, תצהיר התובע ותצהיר הסוכן המפרט עדויותיהם של הסוכנים והשותפים לעבירה. ראיות אלה מקיימות את דרישת ה"אחיזה לאישום". כמו כן, לא מצאתי כי טענותיו של ב"כ המשיב ביחס לכך שתצהיר הסוכן הוא בגדר עדות מפי השמועה כמערער את הראיות לכאורה הקיימות בתיק. שכן נפסק לא אחת כי לצורך הליך זה ניתן לבסס את דרישת האחיזה לאישום על תצהירים.
7
24. הלכה מושרשת היטב היא, כי "הליך ההסגרה אינו חופף להליך הפלילי ... בבקשת ההסגרה אין בוחנים את המסכת הראייתית לגופה, וגם אין קובעים בענין משקלן של הראיות ומידת התיישבותן זו עם זו. כל שנבחן הוא 'האם יש בחומר הראיות משום אחיזה לאישום' ... במסגרת הליך הסגרה, אין בית המשפט נדרש לבחון את מהימנות הראיות, או לשקול את משקלן, ובלבד שהן אינן חסרות ערך על פניהן ... יתר על כן, לצורך הליך הסגרה, אין הכרח בצירוף מלוא חומר הראיות הקיים בידי המדינה המבקשת. די בהצגתו של חומר ראיות המשקף בצורה הוגנת את התשתית הראייתית הקיימת כנגד המבוקש" (ע"פ 8010/07 חזיזה נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] (13.5.09)). ועוד אומר בית המשפט העליון באותו הקשר, "כי הכללתם של תצהירי חוקרים, פרי חקירה שהתנהלה במדינה המבקשת, במסגרת חומר הראיות שהוצג בהליך ההסגרה מתיישבת עם כללי הראיות המקובלים בדיני הסגרה, ויש להתייחס אליהם כראיות קבילות לצורך הליך הסגרה" (פרשת חזיזה, שם).
25.
מאחר שבמסגרת ההליך להכרזתו של המשיב כבר
הסגרה למדינה זרה, בית המשפט בישראל אינו בודק את סיכויי ההרשעה של המבוקש וכפועל
יוצא מכך אינו בוחן את מהימנות העדויות, אני מוצאת, כי חומר הראיות כאמור קושר את
המשיב במידה הנדרשת לביצוע המעשים המיוחסים לו וממלא אחר דרישת האחיזה לאישום,
הקבועה בסעיף
תקנת הציבור
26.
לטענת ב"כ המשיב, הסגרת המשיב
לארה"ב אינה מתיישבת עם תקנת הציבור, זאת כאמור בסעיף
2ב(א)(8) ל
27.
בתי המשפט נדרשו בעבר לשאלת פרשנותו של מושג
"תקנת הציבור" בגדרי
8
28. בע"פ 2144/08 מונדרוביץ נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (ניתן ביום 14.1.10) (להלן ע"פ מונדרוביץ), עמדה כבוד השופטת א' פרוקצ'יה על טיבו של מושג תקנת הציבור: "עיקרון 'תקנת הציבור' אוצר תחת כנפיו ערכים שונים, שהמשותף להם הוא בהיותם בליבת יסודות השיטה המשפטית הישראלית. על ערכים אלה נמנית זכות היסוד של נאשם בפלילים להליך הוגן. בזכות זו שלובה גם הדוקטרינה של 'הגנה מן הצדק', אשר התפתחה בדורות האחרונים, והעצימה את ההגנה על זכותו של נאשם להליך פלילי ראוי. ערכים אלה מוחלים, על-פי שיטת המשפט בישראל, גם על החמורות שבעבירות המיוחסות לנאשם בפלילים" (שם בפסקה 110).
29. בית המשפט העליון שב וחזר על כך, שמדובר בנטל כבד ומשמעותי, וכי על הטוען לקיומו לבסס טענתו על עובדות ונתונים בדוקים: "אין די בהעלאתן של טענות כלליות - טענות-של-סתם - ושומה עליו על הטוען לייסד חשש ממשי לפגיעה בו שלא-שכדין" (ע"פ 6914/04 פיינברג נ' היועמ"ש, ניתן ביום 7.3.05 [פורסם בנבו] בפסקה 17). וראו גם ע"פ 4596/05 רוזנשטיין נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (ניתן ביום 30.11.05), שם נקבע, כי "על הטוען לפגיעה בהוגנות ההליך להצביע על מכשלה קונקרטית" (פסקה 29).
30.
כאמור, הפעלת הסייג של תקנת הציבור היא בחינת
"חריג שבחריגים", ועליה להיעשות "בזהירות ובאורח מדוד, ותצטמצם
למצבים קיצוניים בלבד, שבהם החשש לפגיעה בנאשם עקב ההסגרה היא בעלת עוצמה וכוח
מיוחדים" (ר' ע"פ 2144/08 מונדרוביץ
נ' מדינת ישראל, בפסקה 114). זאת, לנוכח האינטרסים המדינתיים והבין-מדינתיים
החשובים המגולמים בדיני ההסגרה: פגיעה ביחסים הבינלאומיים שבין ישראל לארה"ב;
חשש להפיכת ישראל למדינת מקלט לעבריינים; פגיעה בזכותה של מדינה להגן על עצמה מפני
מי, שלטענתה, ביצע בשטחה מעשים פליליים; וסיכול מטרות מוסד ההסגרה (שמירה על שלטון
ה
31.
כאמור, טענתו של ב"כ המשיב כי הסגרתו של
המשיב אינה מתיישבת עם תקנת הציבור, עומדת על נימוק אחד: העבירה בגינה יוסגר המשיב
לארה"ב אינה עומדת בדרישת סעיף 2(א) ל
הפליליות הכפולה
32.
דרישת "הפליליות הכפולה", אשר לפיה
עבירת הסגרה היא כל עבירה שאילו נעברה בישראל דינה מאסר שנה או עונש חמור מזה, מוסדרת
בסעיף 2(א)
ל
"2. (א) ב
(ב) על אף הוראות סעיף קטן (א), הוכרז אדם בר-הסגרה בשל עבירת הסגרה אחת לפחות, ניתן להסגירו גם בשל עבירה שאינה עבירת הסגרה".
9
33. דרישה זו מציבה תנאי להסגרת מבוקש מישראל למדינה המבקשת את הסגרתו, שהמעשה שבגינו התבקשה ההסגרה, ייחשב עבירה פלילית הן במדינה המבקשת הסגרת המבוקש והן במדינה ממנה מתבקשת הסגרתו.
34.
אשר לתוכנה המהותי של דרישת הפליליות הכפולה,
הלכה היא, כי עקרון הפליליות הכפולה אינו דורש שהמעשה יהווה את אותה עבירה ממש
בשתי המדינות, אלא "מה שדרוש הוא, כי המעשה המיוחס למבוקש תהא עבירה לפי
35.
לדידי, עבירת קשירת קשר לביצוע הלבנת הון
בהתאם לדין הישראלי התקיימה כאן. המשיב התקשר עם סוכן א, סוכן ב' ואנשים נוספים על
מנת להעביר כספים מנוי יורק לאנגליה בשני מקרים לפחות וקשרו קשר על מנת להעביר
כספים בתחומי ארה"ב. יוער, כי מבחינת ה
36. מכאן, מתקיימת במקרה דנא זהות מושגית בין העבירות המיוחסות למשיב בדין הישראלי לבין העבירות בהן מואשם המערער בארה"ב; מדובר בזהות המעשה אף אם לא מדובר בחפיפה של כל יסודות העבירה. כך שהמעשים המיוחסים למשיב, מרכיבים את יסודות עבירות הלבנת ההון וקשירת הקשר בדין הישראלי.
37. באשר לטענת המשיב כי בדין הישראלי מדובר בעבירה קלת ערך שבפועל ניתן להטיל
בגינה עונש של שנת מאסר אחת ואף להסתפק בעיצום כספי, כך שאינה עומדת בדרישת סעיף
38. ראשית אני סבורה כי העבירות המקבילות בדין הישראלי הינן עבירות על פי
10
39.
אשר לסייג תקנת הציבור,
בשל כך שמדובר במעשה קל ערך שאינו מצדיק את הסגרתו של המשיב, לא מצאתי לקבל אף
טענה זו. בעניין זה ניתן לגזור גזירה שווה מע"פ
459/12 אמארה נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו], (ניתן ביום 13.3.13), בו נדון עניינו של משיב, אשר התבקשה הסגרתו לארצות
הברית לאחר שהוגש נגדו כתב אישום בשל מעורבות בקשירת קשר ובהעסקתם ביודעין של
עובדים שלא כדין, אשר החזיקו בתיעוד מזויף, וכמו כן סייע להם ועודדם לרכוש תיעוד
מזויף שנועד לאפשר את המשך העסקתם במפעל. עמדת הרוב היתה כי העבירה המקבילה בישראל,
היא עבירה לפי
סוף דבר
40. אשר על כן, אני מקבלת את העתירה ומכריזה על המשיב בר-הסגרה לארה"ב, בגין העבירה המיוחסת לו בבקשת ההסגרה.
41. יובהר, כי בשל הסכמת הצדדים, המשיב זכאי להגנה הקבועה בסעיף
42. המשיב יוחזק במשמורת בתי הסוהר עד להסגרתו בפועל.
- 54678313
זכות ערעור לבית המשפט העליון בתוך 30 יום מהיום.
ניתנה היום, ה' ניסן תשע"ח, 21 מרץ 2018, במעמד ב"כ הצדדים והמשיב.
