ת”פ (ירושלים) 3854-06-21 – מדינת ישראל נ’ אדם אבו עצב
ת"פ (ירושלים) 3854-06-21 - מדינת ישראל נ' אדם אבו עצבשלום ירושלים ת"פ (ירושלים) 3854-06-21 מדינת ישראל תביעות ירושלים נ ג ד אדם אבו עצב ע"י ב"כ עו"ד מחמד ח'לאילה בית משפט השלום בירושלים [08.09.2024] כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר גזר דין
כתב האישום המתוקן בו הודה הנאשם 1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירות של שהייה בישראל שלא כדין, לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952; קבלת רכב גנוב, לפי סעיף 413י' לחוק העונשין, התשל"ז-1977; נהיגה ברכב ללא ביטוח, לפי סעיף 2א לפקודת ביטוח רכב מנועי ונהיגה ללא רישיון נהיגה (מעולם לא הוציא), לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה.
2. מעובדות כתב האישום עולה, כי ביום 18.5.2021 המתלונן החנה את רכבו בשכונה בירושלים, כאשר אחרים הגיעו למקום החניה כשהם מצויידים בכלי פריצה לרבות מכשור לעקיפת מערכת ההתנעה של הרכב. האחרים התפרצו לרכב ובאמצעות כלי הפריצה הניעו את הרכב. בשלב זה קיבל הנאשם לידיו את הרכב הגנוב ונהג עמו לכיוון מחנה הפליטים שועפט. הנאשם מתגורר מחוץ לשטחי ישראל ולא היה לו אישור שהיה באותה עת.
3. במסגרת הצגת ההסדר והודאת הנאשם במיוחס לו, הוסכם על הצדדים כי יוצהר, כי בנוסף לאמור בכתב האישום תטען המאשימה כי הנאשם ניסה לדרוס שוטרת, בעוד הנאשם יטען כי נורה במהלך האירוע.
מהלך הדיון |
|
4. הנאשם נעצר במועד האירוע 18.5.2021 ושוחרר ביום 7.6.2021 בין היתר בתנאי הפקדה של 8,000 ₪ ותנאים נוספים. לאחר הרשעת הנאשם ביקש הסניגור לשלוח אותו לשירות המבחן לקבלת תסקיר. המאשימה התנגדה נוכח היותו של הנאשם תושב האיזור ונוכח עמדתה העונשית למאסר.
תסקיר שירות המבחן 5. מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם עולה, כי כיום הוא בן 22, רווק ומתגורר עם אמו ואֵחיו, עובד בבית דפוס. הוא סיים 9 שנות לימוד, וגדל בנסיבות של מצוקה כלכלית וכן בנסיבות של התפרקות משפחתו על רקע מורכבות ביחסים עם אבי המשפחה. הנאשם שלל שימוש בחומרים משני תודעה. הנאשם אישר שנהג ללא רישיון אך הכחיש את יתר חלקיו של כתב האישום, כאשר טען שכשניסה לברוח מהשוטרים נורה ונפצע ואף היה מאושפז בגין פציעתו. שירות המבחן התרשם מהיעדר קבלת אחריות ולכן לא בא בהמלצה טיפולית, והמליץ על ענישה מוחשית ומחדדת גבולות. שמעתי את טענות הסניגור לעניין הפערים בתסקיר לעומת העובדות, ויש מקום לקבל חלק מהטענות נוכח המסמכים שהוצגו לי במסגרת הטיעונים לעונש.
טיעונים לעונש 6. הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית. מחד גיסא, ב"כ המאשימה עתר למתחם ענישה שבין 8 ל-12 חודשי מאסר ועתר להטיל על הנאשם עונש בראשית המתחם וענישה נלווית. מאידך גיסא, ב"כ הנאשם טען כי ניתן להסתפק בעונש צופה פני עתיד נוכח הנזקים שנגרמו לנאשם (העובדה שנורה במהלך האירוע ונפצע), נוכח היעדר עבר פלילי, גילו הצעיר בעת ביצוע העבירה, היעדר פתיחה של תיקים חדשים ונסיבותיו המשפחתיות. כל צד היפנה לפסיקה.
קביעת מתחם הענישה 7. מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה.
8. אשר לערכים המוגנים, במעשיו פגע הנאשם בערכים המוגנים של קניינו של הציבור, תחושת הביטחון האישי של הפרט ופרטיותו, וכן פגע בביטחון הציבור, נוכח פוטנציאל התדרדרות האירוע עד כדי סיכון חיים של ממש.
|
|
9. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: הנאשם קיבל מחבורת פורצי כלי רכב את הרכב בנסיבות שברור מאליהן שהן פסולות. הנאשם אף סיפר, כי הובטחה לו תמורה בגין הסעת הרכב, והוא נעתר להזמנה עקב מצוקה כלכלית. הנאשם אחראי באופן מלא למעשים, ואך בנס לא נגרם נזק לרכוש או לנפש. עצם העובדה שהנאשם נורה באירוע, מלמדת על עצימותו ועל הסכנה שהייתה גלומה בו, והדבר פועל לחובתו. יש לקחת בחשבון לזכות הנאשם את גילו הצעיר בעת ביצוע העבירה, כאשר התנהלותו נטולת השיפוט מאפיינת לא אחת בגירים צעירים בקבוצת גיל זו.
10. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, זו נעה בין עבודות שירות למאסר בפועל. א. רע"פ 2097/14 דויכאת נ' מ"י (מיום 20.3.2014) - נסיבות דומות למקרנו שבהן הנאשם קיבל רכב מאחר, ובעת שברח משוטרים ביצע תאונה עצמית ונפגע. אושר מתחם שבין מאסר קצר ל-18 חודשי מאסר ועונש של 5 חודשי מאסר. ב. רע"פ 4909/18 אמחארב נ' מ"י (מיום 8.7.2018) - נסיבות של קבלת רכב גנוב, זיוף סימני זיהוי והסעת יותר משישה שב"חים. אושר עונש של 9 חודשי מאסר בפועל. ג. ע"פ (ירושלים) 17006-05-14 ח'רטביל נ' מ"י (מיום 16.2.2015) - נאשם שהורשע בקבלת רכב גנוב ובנהיגה ללא ביטוח נדון ל-6 חודשי עבודות שירות (הופחתו מ-10 חודשי מאסר) על בסיס מתחם שבין עבודות שירות ל-18 חודשים. המקרה האמור חל ממקרנו.
11. מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על 6 ועד 12 חודשי מאסר.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה והמיקום במתחם 12. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מדובר בצעיר ללא עבר פלילי שזו הסתבכותו היחידה ולא נפתחו לו תיקים נוספים. הנאשם הודה במיוחס וחסך הזמן שיפוטי. בנסיבות אלו, כאשר מדובר בצעיר שחווה מעצר ראשון, אין מקום למצות עמו את הדין ויש להטיל עונש מאסר בפועל בחלק הראשון של המתחם. ככל שהנאשם יכול היה לרצות עבודות שירות, היה זה העונש הראוי. בכל ההבנה, אין לקבל את עמדת הסניגור כאילו ניתן להסתפק בתקופת מעצרו של הנאשם, שכן עבירות מסוג זה מסכנות את הציבור, ביטחונו ורכושו, ויש להגיב מבחינה עונשית באופן מוחשי ומרתיע.
גזירת הדין 13. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים: א. 6 חודשי מאסר בפועל ויום אחד, לריצוי בניכוי ימי מעצרו על-פי חישוב שב"ס שיכריע; הנאשם יתייצב למאסרו בבית סוהר "ניצן", ביום 17.11.2024 עד השעה 10:00, כשברשותו תעודת זהות ופסק דין זה. על ב"כ הנאשם לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס, טלפונים: **-*******, **-*******. על רשויות צה"ל לאפשר כניסת הנאשם לריצוי מאסרו. ב. 6 חודשי מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים משחרורו כל עבירת רכוש מסוג פשע; |
|
ג. 3 חודשי מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים משחרורו כל עבירת רכוש מסוג עוון וכן כל עבירה על חוק הכניסה לישראל וכל עבירה של נהיגה בפסילה או ללא רישיון; ד. קנס בסך 3,000 ₪, או 12 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם עד ליום 1.1.2025; ה. פיצוי למתלונן ע"ת 1 בסך 1,000 ש"ח. הפיצוי ישולם עד ליום 1.1.2025;
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות: · בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il · בטלפון: 35592* או 073-2055000 · במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
במקרה של עונש מאסר בפועל, לא יבוצע קיזוז, וניתן יהיה לבקש זאת, רק לאחר התייצבות לעונש.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ה' אלול תשפ"ד, 08 ספטמבר 2024, במעמד הצדדים.
|