ת”פ (ירושלים) 44688-06-22 – מדינת ישראל נ’ פואד חשימאת
ת"פ (ירושלים) 44688-06-22 - מדינת ישראל נ' פואד חשימאתשלום ירושלים ת"פ (ירושלים) 44688-06-22 מדינת ישראל מטעם הסניגוריה הציבורית נ ג ד פואד חשימאת ע"י ב"כ עו"ד אוסאמה חלבי בית משפט השלום בירושלים [08.09.2024] כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
כתב האישום 1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירה של כניסה לישראל שלא כדין, לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, בכך ששהה בבית משפחתו בבית חנינא (איזור ישראל) שלא כדין ביום 20.6.2022.
מהלך הדיון 2. הנאשם היה עצור בתיק זה ארבעה ימים (20.6.2022 - 23.6.2022). לחובת הנאשם עבר פלילי הכולל 10 הרשעות קודמות משנת 1985 ועד לשנת 2021 בעבירות על חוק הכניסה לישראל ועבירות נלוות לה, רכוש וסמים. תלוי ועומד נגדו מאסר מותנה של 3 חודשים בר-הפעלה שהוטל עליו בת"פ 69775-11-20 (מיום 25.1.2021) (המאסר המותנה, תיק התנאי). הסניגור עתר לקבלת תסקיר שיבחן את שאלת הארכת המאסר המותנה.
תסקיר שירות המבחן |
|
3. מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם עולה, כי הנאשם כבן 56, נשוי, אב לשישה ילדים וסב לנכדים, עובד באופן מזדמן בתחום השיפוצים ומתגורר עם משפחתו בבית חנינא (בישראל), הגם שאין לו מעמד בישראל, בעוד שלאשתו ולידיו יש מעמד. לדבריו, ניסיונות להסדרת המעמד נתקלו בסירוב נוכח עברו הפלילי, אך הוא לא חדל לנסות ולהסדיר את מעמדו נוכח מציאות חייו בה מעוניין לגור עם משפחתו, מעשה שבפועל עושה, הגם שהדבר נגוע באי-חוקיות. שירות המבחן עמד על קורות חייו של הנאשם ועל עברו הפלילי, וניתן לומר שמדובר באדם שנסיבות חייו אינן מן הקלות. בשורה התחתונה שירות המבחן המליץ על הארכת התנאי, הואיל וביצוע העבירה נובע ממציאות חייו המורכבת של הנאשם, וכן על רקע רצונו של הנאשם להסדיר את מעמדו. שירות המבחן עמד על כך שהנאשם סועד את אשתו שמצבה הנפשי מורכב.
טיעונים לעונש 4. הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית. מחד גיסא, ב"כ המאשימה ביקש לאמץ את הלכת אלהרוש ועתר לעונש של 4 חודשי מאסר כולל הפעלת התנאי, ועונשים נלווים. מאידך גיסא, ב"כ הנאשם ביקש להאריך את התנאי בהתבסס על המלצת שירות המבחן.
קביעת מתחם הענישה 5. מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה.
6. אשר לערכים המוגנים, במעשיו פגע הנאשם בערכים המוגנים של ריבונות המדינה ויכולתה לקבוע מי יבוא בשעריה, וזאת במידה בינונית נמוכה.
7. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: גם מכתב האישום עולה, כי הנאשם שהה בישראל בבית משפחתו, ומכאן שאף המאשימה אינה מתכחשת למציאות חייו המורכבת של הנאשם, שהלכה למעשה מתגורר בישראל ביודעו שהדבר מנוגד לחוק. מכאן שהנאשם אחראי למעשיו. לא ניתן לומר שבעצם שהותו בישראל הוא חושף אותה לנזק ביטחוני בנסיבותיו הקונקרטיות, ואולם עצם שהייתו במודע בארץ, פוגעת במפגיע בשלטון החוק.
8. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, יש להפנות להלכת אלהרוש, רע"פ 3677/13 אלהרוש נ' מ"י (מיום 9.12.2014) שם אומץ מתחם שבין מאסר מותנה ל-5 חודשי מאסר לעבירת שב"ח בפני עצמה ללא קשר לעבר פלילי. גם המאשימה עתרה לאותו מתחם.
9. מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על מאסר מותנה ועד 5 חודשי מאסר וקנס שלא יפחת מ-2,000 ₪.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה והמיקום במתחם |
|
10. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מדובר באדם מבוגר, אב וסב, החי במציאות חיים מורכבת שבה כל משפחתו בעלת מעמד בישראל, מרכז חייה בישראל, ואילו הוא, בניגוד אליהם, ללא מעמד ולמרות רצונו לדבוק במשפחתו, הוא אינו מצליח לקבל מעמד. בהקשר זה לחובת הנאשם עברו הפלילי והמאסר המותנה. לצד זאת, מציאות חייו של הנאשם המורכבת עד מאוד, ובחינה מדוקדקת של העבר הפלילי מלמדת שההרשעה הלפני אחרונה היא משנת 2012, כאשר ההרשעה האחרונה משנת 2021 עניינה בכניסה לישראל ובעבירת סמים שאינה ברף גבוה, כך נראה שניתן לומר, שיש התייצבות מסוימת במצבו. במכלול הנסיבות יש למקם את הנאשם בחלק הראשון של המתחם.
שאלת הארכת התנאי 11. סעיף 56(א) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, קובע כי בית המשפט רשאי להאריך מאסר מותנה בר-הפעלה אם מצא טעמים לפיהם לא יהיה זה צודק להפעילו. קראתי את התסקיר המגלה מציאות חיים מורכבת שבמסגרתה, הנאשם הוא היחיד מבין בני משפחתו ללא היתר, כאשר הוא גם סועד את אשתו החולה. הגם שיש כאן קושי מסוים לו אני ער נוכח העבר הפלילי והמאסר המותנה, נדמה כי יהא זה לא צודק להפעיל את המאסר המותנה ויש מקום להאריכו, ולו מן הטעם שקיים סיכוי להסדרת המעמד גם בדרך של היתרי שהייה מטעמים הומינטריים. בהקשר זה, הנאשם מוזמן להעביר את גזר הדין לרשויות משרד הפנים שישקלו בנפש חפצה את בקשותיו, נוכח המצב האישי המורכב.
גזירת הדין 12. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים: א. מחדש את המאסר המותנה של 3 חודשים בתיק התנאי, וזאת למשך 18 חודשים נוספים מהיום (מועד השחרור היה 8.6.2021); ב. קנס בסך 5,000 ₪ או 20 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-10 תשלומים החל מיום 1.12.2024 ובכל 1 לחודש רציף ועוקב.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות: · בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il · בטלפון: 35592* או 073-2055000 · במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק זה או בתיק המעצר על אף עיקולים וככל שהכספים לא חולטו.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום. |
|
ניתן היום, ה' אלול תשפ"ד', 08 ספטמבר 2024, במעמד הצדדים.
|