ת”פ (כפר סבא) 36328-04-23 – מדינת ישראל – שלוחת תביעות כפר-סבא נ’ מוהנד חאסקיה
בית משפט השלום בכפר סבא |
|
ת"פ 36328-04-23 מדינת ישראל נ' חאסקיה |
לפני |
כבוד השופט אביב שרון |
בעניין: מדינת ישראל - שלוחת תביעות כפר-סבא המאשימה
ע"י ב"כ עו"ד חן הלצבנד
נ ג ד
מוהנד חאסקיה הנאשם
ע"י ב"כ עו"ד מוחמד ענבוסי
גזר דין
1. הנאשם, יליד 1998, הורשע על פי הודאתו ובמסגרת הסדר טיעון בעבירה של החזקת אגרופן או סכין שלא כדין, לפי סעיף 186(א) לחוק העונשין, תשל"ז-1977.
על פי עובדות כתב האישום ביום 9.2.23 בשעה 12:00 בלשכת ההוצאה לפועל ברח' דרך השרון 12 בכפר-סבא, החזיק הנאשם סכין מתקבעת מחוץ לתחום ביתו או חצריו בלא שהוכיח כי החזיקה למטרה כשרה.
2. הצדדים הגיעו להסדר דיוני לפיו הנאשם יודה במיוחס לו בכתב האישום ויורשע וכל צד יטען לעונש כראות עיניו.
3. ב"כ המאשימה הגישה לבית המשפט את תמונת הסכין שנתפסה ברשות הנאשם (תע/1). היא הפנתה לערכים החברתיים המוגנים בעבירה, ובהם שמירה על שלום הציבור וביטחונו מפני תופעת הסכינאות, כאשר אזרחים מסתובבים ברשות הרבים ונוטלים עמם סכין, לצד שמירה על שלטון החוק. נטען שהפסיקה עמדה על הסיכון הגלום בעבירה זו ועל הפוטנציאל לסיכון חיי אדם הטמון בהחזקת נשק קר. בהתייחס לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה נטען שהנאשם נכנס למשרד ציבורי, לשכת ההוצאה לפועל, בעודו מחזיק בסכין ומכאן שפוטנציאל הנזק גבוה.
בנסיבות אלה, ועל סמך פסיקה שהגישה, עתרה המאשימה לקביעת מתחם עונש הולם הנע בין 3 ל-15 חודשי מאסר, ובהתחשב בעובדה שהנאשם נעדר עבר פלילי, הודה בהזדמנות הראשונה ולקח אחריות על מעשיו, ביקשה למקם את עונשו ברף התחתון של המתחם, לצד מאסר על תנאי וקנס.
4. ב"כ הנאשם טען שמתחם העונש ההולם בנסיבות ביצוע העבירה, וכעולה מהפסיקה הנוהגת, נע בין מאסר על תנאי למספר חודשי מאסר לריצוי בעבודות שרות. נטען שהפסיקה אליה הפנתה המאשימה חריגה ואינה מייצגת, ודנה במקרים בעלי נסיבות חמורות יותר הנוגעות לנאשמים בעלי עבר פלילי. הסניגור טען שהנאשם עובד כחשמלאי והסכין שנתפסה ברשותו משמשת אותו בעבודתו. נטען שהנאשם הגיע ללשכת ההוצאה לפועל אחרי שעבר ליד חנות, קנה את הסכין, ובעת הבידוק הביטחוני הוציא את הסכין והניח אותה. נטען שנוכח העובדה שהנאשם נעדר עבר פלילי, מנהל אורח חיים נורמטיבי, הודה בכתב האישום בהזדמנות הראשונה וחסך בזמן שיפוטי יקר, יש למקם את עונשו בתחתית מתחם העונש ההולם. לפיכך, עתר ב"כ הנאשם להסתפק בענישה צופה פני עתיד.
דיון והכרעה
5. בתי המשפט עמדו לא אחת על החומרה שבעבירת החזקת סכין, ובית המשפט העליון הדגיש פעמים רבות את "האינטרס הציבורי שבמיגור התופעה בה צעירים נושאים על גופם כדבר שבשגרה סכינים בפרט ושאר כלי משחית בכלל"; וכי "סכין זו המוחזקת בהיחבא שלא כדין, הנה בבחינת האקדח שתיאר אנטון צ'כוב, הנראה במערכה הראשונה וסופו לירות במערכה השלישית, ועם כך לא ניתן להשלים" (רע"פ 4079/10 ג'בשה נ' מדינת ישראל (23.8.10) בעמ' 4)).
במעשיו פגע הנאשם בערכים מוגנים שעניינם שמירה על שלום הציבור וביטחונו, הגנה על ביטחונו האישי של הפרט ושמירה על הסדר הציבורי בשל פוטנציאל הסיכון הגלום בהחזקת נשק קר בכליו של אדם, אשר יכול להביא למעשה אלימות כשהוא בהישג יד ועקב השימוש בו.
לא בכדי קבע המחוקק עונש של עד 5 שנות מאסר בצידה של עבירת החזקת סכין למטרה לא כשרה, כשעסקינן בעבירה מסוג פשע, ויש בכך כדי ללמד על החומרה שמייחס המחוקק לעבירה זו [ת"פ (שלום ב"ש) 5795-08-22 מדינת ישראל נ' אלאסד (18.9.23) בפסקה 20].
בענייננו מידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים נמוכה-בינונית.
מחד, מדובר בעבירה יחידה, ללא עבירות נילוות וללא שימוש בסכין או הימצאות ראיה לכוונה לעשות בה שימוש.
מאידך - ואלה שתי הסיבות התומכות במסקנה שעל תחתית מתחם העונש ההולם, במקרה שלפניי, לעמוד על תקופת מאסר קצרה שיכול ותרוצה בעבודות שרות - האחת, שמדובר בסכין מאסיבית, עם להב חדה ומתקבעת, כזו שחזותה אינה תומכת במסקנה שהוחזקה לצרכי עבודתו של הנאשם כחשמלאי (וראה תמונת הסכין, תע/1); והשניה, שהסכין הוחזקה על ידי הנאשם במקום ציבורי בעל רגישות יתרה, לשכת ההוצאה לפועל, מקום בו לא אחת חווים האזרחים הפוקדים את הלשכה התפרצות רגשות, כזו העלולה להביא להתנהגות בלתי נשלטת או אלימה, עובדה המעצימה את פוטנציאל הסיכון.
6. עיון בפסיקה הנוהגת במקרים של עבירה יחידה של החזקת סכין שלא כדין, ללא עבירות נלוות, מעלה שמנעד הענישה רחב ונע בין מאסר על תנאי לבין מספר חודשי מאסר בפועל [רע"פ 1297/22 ממן נ' מדינת ישראל (1.3.22); עפ"ג (מחוזי מרכז) 27461-06-23 אלעאבד נ' מדינת ישראל (26.6.23)];
קיימת פסיקה במסגרתה הוטל צו של"צ או שהוטל עונש מאסר לריצוי בעבודות שרות [רע"פ 4200/12 אבו זניד נ' מדינת ישראל (27.6.12); רע"פ 1490/12 אבו-גוש נ' מדינת ישראל (15.7.12)];
ואף כזו במסגרתה הוטל מאסר קצר לריצוי בפועל [רע"פ 9400/08 מועטי נ' מדינת ישראל (20.11.08)];
וראה גם פסיקה במסגרתה אושר מתחם עונש הולם נפרד בגין עבירה של החזקת סכין שלא כדין הנע בין 6 ל-12 חודשי מאסר [רע"פ 322/15 ג'נאח נ' מדינת ישראל (22.1.15) בפסקה 3)].
7. בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה, במידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים ובמדיניות הענישה הנוהגת, אני קובע כי מתחם העונש ההולם במקרה שלפניי נע בין תקופת מאסר קצרה לריצוי בעבודות שרות ל-12 חודשי מאסר, לצד רכיבי ענישה נלווים.
8. את עונשו של הנאשם החלטתי למקם בתחתית מתחם העונש ההולם, וזאת נוכח הנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה, כמפורט להלן:
א. הנאשם כבן 26, נעדר עבר פלילי, מקיים אורח חיים נורמטיבי, עובד כחשמלאי.
ב. הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה, נטל אחריות מלאה על מעשיו וחסך בזמן שיפוטי יקר.
ג. מאז ביצוע העבירה, משך כשנה וחצי, לא שב הנאשם להסתבך עם החוק.
9. לאור האמור לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. חודש מאסר בפועל שירוצה בעבודות שרות, בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות השרות מיום 9.9.24, ובהסכמת הנאשם.
הנאשם ירצה את עבודות השרות בשב"ס מתחם הדרים, בימ"ר הדרים, 5 ימים בשבוע על פי טווח השעות המתאפשר בחוק העונשין.
נוכח נסיבותיו האישיות של הנאשם, ישקול הממונה, ויעשה כמיטב חוכמתו ושיקולו, לקצר שעות עבודות השרות היומיות.
לצורך תחילת ריצוי העונש יתייצב הנאשם ביום 31.10.24 שעה 08:00 ביחידת ברקאי, עבודות שרות, מחוז מרכז, רח' אברבנאל 49 תל אביב (בנין רשות המיסים).
מובהר לנאשם שבמידה ולא יבצע את עבודות השרות או שלא יישמע להוראות הממונה על עבודות השרות ולנהליו, יהיה מוסמך הממונה להפקיע את עבודות השרות והנאשם יישא את יתרת עונשו במאסר.
ב. 6 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מהיום שלא יעבור את העבירה בה הורשע.
ג. קנס בסך 1,000 ₪ או 7 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם עד ליום 15.12.24.
ניתן צו להשמדת הסכין.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז בתוך 45 יום.
ניתן היום, ז' אלול תשפ"ד, 10 ספטמבר 2024, במעמד ב"כ המאשימה, עו"ד מורן בן דוד, הנאשם ובא-כוחו.