ת"פ 37803/08/20 – מדינת ישראל ע"י נגד מתן מימון חדידה ע"י
ת"פ 37803-08-20 מדינת ישראל נ' חדידה
|
|
1
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
||
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד נעמה ישראל תביעות ירושלים |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מתן מימון חדידה ע"י ב"כ עוה"ד אלכס גפני |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות ובעובדות המנויות בכתב האישום המקורי, בכך שביום 28.11.2018, החזיק הנאשם בחדר במלון בירושלים 6.4428 גרם נטו חשיש ו - 60.2111 גרם נטו קנביס כשהם מחלוקים במקומות שונים. כן החזיק הנאשם במשקל דיגיטלי. בגין כך, הורשע הנאשם בעבירות של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף 7(א) + 7(ג) רישא לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש), תשל"ג - 1973 והחזקת כלים להכנת סם שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף 10א רישא לפקודת הסמים.
מהלך הדיון
הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב האישום, במסגרת הסדר טיעון, ללא הסכמה עונשית ונשלח לשירות המבחן שיגיש תסקיר בעניינו.
תסקירי שירות המבחן
2
בעניינו של הנאשם הוגשו שני תסקירים. מהתסקירים עולה כי הנאשם כבן 28 חי בזוגיות ויש לו שתי בנות. הנאשם מתגורר בשדרות ועובד במפעל כצבע מתכת. הנאשם סיים 12 שנות לימוד והיה לו קושי להשתלב במערכות החינוך. הוא התגייס לצבא ושוחרר על רקע חוסר התאמה. לאחר מכן יצא לשוק העבודה. שירות המבחן עמד על עברו הפלילי של הנאשם. הנאשם סיפר כי פעל מתוך מצוקה כלכלית ורצון לספק את צרכיו המיידיים. לאחר שחרורו ממאסר, שהיווה עבורו גורם מציב גבולות, כך לדבריו, עלה על דרך יציבה מתוך רצון לפתוח דף חדש בחייו. הנאשם שלל שימוש לרעה בחומרים משני תודעה, אך ציין כי צורך אלכוהול וסמים על רקע חברתי ושלל בעיית התמכרות. שירות המבחן סבר כי הנאשם מתקשה לערוך חשבון נפש לגבי התנהלותו וכי קיימים בקרבו דפוסי חשיבה עברייניים. יחד עם זאת ציין שירות המבחן את שאיפות הנאשם לנהל אורח חיים נורמטיבי. הנאשם לא מסר בדיקות סמים בטענה שממילא תצאנה חיוביות לשרידי סמים. בתסקיר הראשון המליץ שירות המבחן על הטלת מאסר מותנה, וקנס ובתסקיר השני נמנע כליל מהמלצה טיפולית.
ראיות לעונש
לנאשם 5 הרשעות קודמות בעבירות סמים מרמה והפרת הסדר הציבורי. הנאשם ריצה 2 תקופות מאסר, הארוכה שבהן 8 חודשים, האחרונה בשנת 2019. מאז לא הוגשו נגדו כתבי אישום חדשים והאירוע בתיק זה קודם לתיקיו האחרונים משנת 2019.
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה עתרה למתחם שבין 4 ל-12 חודשי מאסר ונוכח מכלול הנסיבות ביקשה להטיל עליו מאסר בפועל לתקופה של 8 חודשים וענישה לנווית.
מאידך, הסניגור ביקש להסתפק במאסר מותנה וענישה נוספת, נוכח חלוף הזמן והעובדה שתיק זה לא צורף למכלול תיקיו של הנאשם בגינם הוטל עליו מאסר בן 8 חודשים. צוין כי לא נפתחו תיקים חדשים מאז סיים לרצות מאסרו. הסניגור היפנה לנסיבות חייו של הנאשם, ולדעתו הנאשם מנהל אורח חיים נורמטיבי בשנים האחרונות.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מידת אשמו של הנאשם, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של שמירה על שלום הציבור ובריאותו מפני נגע הסמים, שתוצאות השימוש בהם וההתמכרות אליהם קשות, ארוכות טווח ורחבות היקף וחורגות מעניינו של אדם אחד, ונוגעות לכלל החברה. בעניינו הפגיעה בערך המוגן בינונית.
3
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: ניתן לקבוע כי היה תכנון מוקדם לביצוע העבירות, שכן הסמים חולקו והוחבאו במקומות שונים בחדר בית המלון והחזקת המשקל יכולה להעיד על כוונת סחר. הנאשם בגיר והיה צריך להימנע מביצוע המעשים ולו האחריות הבלעדית על ביצועם. אמנם מדובר בכמות לא קטנה של סמים, אך טיב הסם אינו מהחמורים. עם זאת, החזקה שלא לצריכה עצמית של כל סוג סם, עלולה להזיק מאוד לשלום הציבור ובריאותו.
מדיניות הענישה הנוהגת - סקירת הפסיקה בנסיבות דומות מלמדת על טווח עונשי רחב המוטל על נאשמים. מפנה לת"פ (קרית שמונה) 14998-08-16, מדינת ישראל נ' כהן, שם סקר ביהמ"ש בהרחבה את הפסיקה הנוהגת המגוונת בתחום זה וקבע כי בנסיבות העניין מתחם הענישה צריך לעמוד על בין מאסר מותנה עד 12 חודשי מאסר. באותו תיק , בנוסף לעבירת החזקת סמים לשימוש עצמי, הורשע הנאשם בסחר בסמים ולאחר תסקיר חיובי הטיל ביהמ"ש מאסר מותנה, של"צ, קנס ופסילה. לא הוגש ערעור על פסק דין זה. בנסיבות חמורות בהרבה, בית המשפט העליון מסתפק לעתים קרובות בענישה הכוללת רכיב של מאסר בעבודות שירות: ר' לדוגמה: רע"פ 6161/16 יזרעאלוב נ' מ"י (מיום 20.2.2017); רע"פ 5478/19 לוין נ' מ"י (מיום 25.8.2019), שם הסתפק בית המשפט העליון בעונש של של"ץ בנסיבות חמורות יותר של סחר במספר מקרים.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על מאסר על תנאי, של"ץ ועד 8 חודשי מאסר בפועל.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מחד הנאשם קיבל אחריות למעשיו ובשנים האחרונות הוא מתפקד באורח נורמטיבי, מפרנס יחיד לבת זוגו ובנותיו. מאידך, לנאשם רישום פלילי רלבנטי והתנהלותו מול שירות המבחן מלמדת כי אינו מפסיק לצרוך סמים. עם זאת לא נטען כי הוא צורך סמים מעבר לקנביס, ובהתחשב בהתייחסות לסם מסוג זה כיום, המשמעות של עובדה זו מתונה. יש לקחת בחשבון את מועד ביצוע העבירה. אינני מקל עם הנאשם בשל אי צירוף התיק, אלא סבור, ששליחת הנאשם למאסר כיום, תהווה צעד מדרדר שאינו עומד בקנה אחד עם האינטרס הציבורי והפרטי כאחד.
4
המיקום במתחם - במכלול הנסיבות ניתן הסתפק בענישה בתחתית המתחם, תוך איזונה בהטלת קנס משמעותי.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת פשע לפי פקודת הסמים המסוכנים בתוך שלוש שנים מהיום;
ב. קנס בסך 4,000 ₪, או חודש מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-20 תשלומים שווים ורצופים ב-1 בכל חודש החל מיום 1.9.2022. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי. מורה על קיזוז הקנס מההפקדה שבתיק, על אף כל הודעת עיקול. ככל שתיוותר יתרת חובה, תשולם כפי שקבעתי. ככל שתיוותר יתרת זכות תוחזר לנאשם בכפוף להיעדר כל הוראת עיקול;
ג. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת פשע לפי פקודת הסמים במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
מורה על השמדת הסמים והמוצגים.
יש לשלוח לשירות המבחן.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ג סיוון תשפ"ב, 22 יוני 2022, במעמד הצדדים.
