ת”פ 4005/08/21 – מדינת ישראל-תביעות נגב נגד עודיי אלבדור-בעצמו
בית משפט השלום בבאר שבע |
|
ת"פ 4005-08-21 מדינת ישראל נ' אלבדור
|
|
בפני |
כבוד השופט יניב בן הרוש
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל-תביעות נגב ע"י ב"כ עוה"ד מאירי לב |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
עודיי אלבדור-בעצמו ע"י ב"כ עוה"ד נואף אבו קוידר |
|
|
|
גזר דין |
רקע
1. על יסוד הודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן ביום 7.11.2022, הנאשם הורשע ב - 22 עבירות של הונאה בכרטיסי חיוב, לפי סעיף 17 רישא לחוק כרטיסי חיוב תשמ"ו - 1986.
2. בהתאם לעובדות כתב האישום המתוקן, בתקופה הרלוונטית לכתב האישום, עבד הנאשם בחנות נוחות. בין התאריכים 1.7.2020 - 22.7.2020, ב- 22 הזדמנויות הניח הנאשם את הטלפון הנייד שלו על הדלפק סמוך לקופה כשהמצלמה דולקת וצילם באמצעותו את כרטיסי האשראי של לקוחות בחנות. בהמשך לאמור, השתמש הנאשם במרכיבי כרטיסי האשראי, בכך שפתח חשבונות PAYPAL וביצע 163 עסקאות במסגרתן רכש משחקים במרשתת בסכום כולל של 6,581 ₪, מתוכן אושרו עסקאות בסך כולל של 4,155 ₪.
3. במסגרת ההסדר לא הייתה הסכמה עונשית, וסוכם כי הצדדים יטענו באופן פתוח לאחר קבלת תסקיר לבקשת ב"כ הנאשם.
תסקיר שירות המבחן
4. בתסקירו מיום 21.3.2023 סקר שירות המבחן את אורחות חיי הנאשם, רווק בן 23, נעדר עבר פלילי ועובד כקופאי בתחנת דלק כשנה. שירות המבחן התרשם כי הנאשם מתקשה לקחת אחריות על ביצוע העבירות ונוטה להשליך אחריות על גורמים חיצוניים. הנאשם מסר לשירות המבחן כי עמיתיו לעבודה הפעילו עליו לחץ לבצע את המעשים נשוא כתב האישום. שירות המבחן התרשם כי הנאשם גדל במשפחה קשת יום ונטל פרנסת המשפחה הוטל עליו ועל אחיו באופן שאינו מותאם לגילו. עוד התרשם שירות המבחן ממאפייני אישיות חלשים וכי הנאשם עלול להיגרר תחת לחץ חברתי ולפעול ללא שיקול דעת. לצד האמור, שירות המבחן התרשם כי הנאשם מקיים אורח חיים נורמטיבי, מגלה יציבות תעסוקתית, ומאז ביצוע העבירה לא שב למעשיו הפליליים. הנאשם שלל נזקקות טיפולית מעבר לסיוע הנחוץ להשגת הקלה עונשו ועל כן, שירות המבחן לא בא בהמלצה טיפולית בעניינו. הומלץ על ענישה הרתעתית בדמות מאסר בדרך של עבודות שירות.
טיעוני הצדדים
5. ב"כ המאשימה הגיש טיעונים לעונש בכתב (ת/1). בטיעוניו תיאר את המעשים שבוצעו על ידי הנאשם, עמד על הפגיעה בערכים המוגנים וטען כי מידת הפגיעה הינה גבוהה בשים לב לריבוי העבירות. עתר למתחם ענישה הנע בין 8-20 חודשי מאסר בפועל והפנה לפסיקה. במעמד הדיון הפנה לתסקיר שירות המבחן ממנו עולה כי הנאשם שלל נזקקות טיפולית בעניינו מעבר לסיוע בהקלת עונשו, וטען כי כל רצונו הוא להתחמק מן הדין ובשים לב להיעדר המלצה טיפולית בעניינו. ביקש למקם את עונשו של הנאשם ברף התחתון נוכח היותו נעדר עבר פלילי, לצד ענישה נלווית בדמות מאסר מותנה, קנס כספי משמעותי, חלף פיצוי, והתחייבות.
6. ב"כ הנאשם טען כי כתב האישום תוקן משמעותית ובשים לב להיקף הנזק שנגרם בפועל, עתר למתחם ענישה הנע בין מאסר מותנה ועד 6 חודשי מאסר בעבודות שירות. ביקש לאבחן את הפסיקה אליה הפנה ב"כ המאשימה וטען כי מדובר במקרים חמורים מענייננו. ציין כי הנאשם הודה במעשיו עוד בשלב חקירתו במשטרה, נטל אחריות על מעשיו והבין את חומרת מעשיו. לטענתו, ייתכן שהייתה אי הבנה בין הנאשם לקצינת המבחן בגינה התרשמו מקושי בנטילת אחריות על המעשים. ביקש לשקול את הפגיעה בשיקום ובפרנסתו של הנאשם בשים לב לגילו הצעיר, היעדר עבר פלילי וכי מאז ביצוע העבירה עובד במקום אחר ולא שב למעשיו הפליליים. ביקש להסתפק בענישה צופה פני עתיד ולכל היותר בהטלת מאסר בדרך של עבודות שירות במתחם הנמוך ביותר.
7. הנאשם בחר שלא להוסיף על דברי בא כוחו.
דיון
קביעת מתחם העונש ההולם
8. בקביעת מתחם העונש על בית המשפט להתחשב בערכים המוגנים, במידת הפגיעה בהם, בענישה הנוהגת ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
9. הערכים המוגנים שנפגעו ממעשיו של הנאשם הגנה על קניינו ורכושו של אדם, לצד קיום חיי מסחר תקינים. ראה בעפ"ג 16560-09-19 אבישי כהן נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (22/01/20):
"כרטיסי האשראי הם אמצעי התשלום הנפוץ ביותר, באמצעותם מתבצעים רוב העסקאות. עשיית שימוש בהם למעשי מרמה, פוגעת בכלי תשלום מרכזי, מערערת את אמון המשתמשים בכרטיסי האשראי, גורמת נזקים לחברות האשראי, לסוחרים, לאנשים שפרטיהם הוכנסו לכרטיסים המזויפים (גם אם בסופו של דבר הם יכולים לקבל פיצוי מחברת האשראי) ולציבור בכללו, ויש להתייחס אליה בחומרה רבה"
10. מידת הפגיעה בערכים המוגנים היא ברף הבינוני, וזאת בשים לב לכך שהמעשים נעשו תוך ניצול מעמדו כעובד בחנות נוחות, מספר הפעמים בהם צילם הנאשם את כרטיסי החיוב של לקוחות שונים במשך כשלושה שבועות, כמות העסקאות הגדולה שביצע תוך שימוש בנתוני כרטיסי החיוב, לצד העובדה כי סכום אינו גבוה במיוחד ועומד על 4,000 ₪.
11. ביחס לגובה הנזק שנגרם מביצוע העבירות, נקבע בע"פ 10786/04 שמואל נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (03/04/06) כי "גם אם יש ממש בטענה כי טובת ההנאה בה זכה אינה גדולה. השימוש בכרטיסי אשראי נפוץ בקרב הציבור, ומעשיו של המערער ואחרים החוטאים בתחום זה גורמים נזק לחיי המסחר, ועם כך אין להשלים."
12. באשר לנסיבות ביצוע העבירה, מעובדות כתב האישום עולה שהנאשם, בעת היותו עובד בחנות נוחות, ניצל את האמון שניתן לו וצילם בסתר ב-22 הזדמנויות שונות את כרטיסי האשראי שמסרו לו הלקוחות בחנות לצורך תשלום על פריטים שרכשו. הנאשם עשה שימוש בפרטי האשראי אותם צילם על מנת לפתוח חשבון PAYPAL וביצע 163 עסקאות במרשתת. התנהלות הנאשם דרשה תכנון והתמשכה על פני מספר שבועות, כך שיכול היה להפסיק את המעשים בכל נקודת זמן, החל במספר ההזדמנויות בהם צילם את כרטיסי האשראי ובהמשך בכמות העסקאות שביצע באמצעות פרטיהם, אולם הנאשם בחר במודע שלא לחדול ממעשיו. עם זאת, מידת הנזק אינה גדולה ביחס לכמות העסקאות שאושרו ועומדת על סך 4,155 ₪.
13. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת בעבירות דומות מעלה מתחם ענישה במנעד רחב כמפורט להלן:
ברע"פ 1524/21 מרים מישייב נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (04/04/21) המבקשת הודתה והורשעה בביצוע 5 עבירות של גניבה בידי עובד, 2 עבירות של הונאה בכרטיס חיוב וגניבת כרטיס חיוב. המבקשת בעלת עבר פלילי, גנבה ממשקי בית בהם עבדה. למרות נסיבות חייה הקשות של המבקשת, בית משפט השלום גזר עליה 24 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית. בית משפט המחוזי הקל בעונש והפחית עונש המאסר ל 15 חודשים, בבית העליון נדחה בקשתה.
ברע"פ 5658-15 סמירנוב נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (24/08/15) נדחה בקשת רשות ערעור של מי שהורשע ביחד עם אחרים בעבירות של החזקת ציוד לזיוף כרטיסי חיוב, ניסיון לקבלת דבר במרמה, הונאה בכרטיס חיוב וניסיון הונאה בכרטיס חיוב בכך ששכפל כרטיסי חיוב באמצעות מכשיר מיוחד ומשך באמצעותם כסף מזומן מכספומטים. מתחם הענישה נקבע בין 6-24 חודשי מאסר בפועל, ועונשו נקבע ל-10 חודשי מאסר בפועל. יצוין כי מדובר במקרה חמור מענייננו בשל כך שהמעשים בוצעו בצוותא, בתחכום רב באמצעות שיטה ולאור פוטנציאל הנזק.
ברע"פ 5212/13 אדינה נגד מדינת ישראל [פורסם בנבו] (29/08/13), אליו הפנתה גם המאשימה, נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשמת, אשר הורשעה בביצוע 2 עבירות של גניבת כרטיס חיוב, 2 עבירות של הונאה בכרטיס חיוב, ו-2 עבירות של קבלת דבר במרמה. בית משפט השלום הטיל על הנאשמת, בין היתר, 10 חודשי מאסר בפועל וכן הפעיל מאסר מותנה אשר היה תלוי ועומד כנגדה, חלקו במצטבר, כך שבסך הכל נקבע כי תרצה 12 חודשי מאסר בפועל.
בעפ"ג 18518-07-15 גולם נ' משטרת ישראל תביעות [פורסם בנבו] (27.10.15) הורשעה הנאשמת על פי הודאתה, ב- 43 עבירות של הונאה בכרטיס חיוב בסכום של 13,631 ₪. בית משפט השלום קבע מתחם עונש הנע מצו של"צ ועד ל- 15 חודשי מאסר בפועל והטיל על הנאשמת בעלת עבר פלילי מאסר לתקופה של 6 חודשים בדרך של עבודות שירות, מאסר על תנאי, קנס בסכום של 3,000 ₪, פיצוי לחברת האשראי בסכום של 13,600 ₪ וצו מבחן למשך שנה. בית המשפט המחוזי הפחית הקנס לסכום של 1,400 ₪.
בעפ"ג 34485-06-14 פבלוביץ נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (21.9.14), המערער הורשע בעבירות הונאה בכרטיס חיוב, שימוש בכרטיס חיוב מזויף, קבלת דבר במרמה וניסיון לקבלת דבר במרמה. המדובר היה במספר מקרים בהם נכנס המערער לחנויות ורכש טובין באמצעות כרטיסי אשראי מזויפים בהיקף כולל של 11,445 ₪. המערער נדון ל- 6 חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות וקנס בסך 9,000 ₪. הערעור נדחה.
בת"פ 46951-05-18 מדינת ישראל נ' פדידה [פורסם בנבו] (26/02/23) הורשעה הנאשמת בעבירות של הונאה בכרטיסי חיוב ועבירה של ניסיון להונאה בכרטיסי חיוב בכך שבמהלך עבודתה בחברת ביטוח צילמה פרטים של כרטיס חיוב והשתמשה בו לביצוע 22 עסקאות בסכום של 8,356 ₪. מתחם העונש נקבע בין 6-20 חודשי מאסר בפועל ועונשה נגזר ל- 6 חודשי מאסר על תנאי תוך סטייה מהמתחם משיקולי שיקום.
בת"פ 27284-10-18 מדינת ישראל נ' מרום [פורסם בנבו] (22/06/21) הורשעה הנאשמת בריבוי עבירות של הונאה בכרטיסי חיוב ועבירה של ניסיון של הונאה בכרטיסי חיוב בכך שמהלך עבודתה במשק בית צילמה פרטי אשראי באמצעותם ביצעה 6 עסקאות בסכום של 13,145 ₪ וניסתה לבצע עסקה בסך של 1,960 ₪. מתחם העונש נקבע בין מספר חודשי מאסר בפועל ועד 15 חודשי מאסר בפועל ועונשה נגזר ל-3 חודשי מאסר בפועל שירוצו בדרך של עבודות שירות.
14. לאור כל האמור, אני קובע כי מתחם העונש ההולם בנסיבות עבירת ההונאה בכרטיס החיוב המיוחסת לנאשם נע בין 3 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד 12 חודשי מאסר.
גזירת העונש המתאים לנאשם
15. בגזירת העונש המתאים לנאשם, בגדרי מתחם העונש ההולם, יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה. במסגרת זו מן הראוי לתת את הדעת לכך שמדובר בנאשם בן 23, רווק, נעדר עבר פלילי. הנאשם אמנם הודה במיוחס לו ובכך חסך זמן שיפוטי יקר, אולם מהתסקיר עולה כי התקשה ליטול אחריות על מעשיו, ונטה להשליכה על אחרים.
16. נתתי דעתי לחלוף הזמן מעת ביצוע העבירות לפני למעלה משלוש שנים, מאז הנאשם לא הסתבך שוב בפלילים ומהתרשמות שירות המבחן כי הנאשם מנהל אורח חיים נורמטיבי ויציבות תעסוקתית. עוד נתתי דעתי לנסיבות האישיות כפי שפורטו בתסקיר ולכך שהינו מפרנס עיקרי ביחד עם אחיו.
17. לצד האמור, נתתי דעתי להתרשמות שירות המבחן מהנאשם כבעל מאפייני אישיות חלשים, נטייתו להיגרר תחת לחץ חברתי וללא שיקול דעת. בשים לב כי שלל נזקקות טיפולית, שירות המבחן המליץ בעניינו על ענישה הרתעתית.
18. באיזון בין השיקולים השונים, סבורני כי יש לגזור על הנאשם עונש ברף התחתון של המתחם.
סוף דבר
19. אשר על-כן, הריני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 3 חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות באולם הקונכיה ומגרשי ספורט - חברת כיוונים ברחוב האצ"ל 2, באר שבע החל מיום 10.10.2023.
אני מזהיר את הנאשם, כי עליו לנהוג בהתאם לכללים ולתנאים שיקבע הממונה על עבודות השירות, ושאם לא יעשה כן, יכול ויופסקו עבודות השירות, והוא יידרש לרצות את יתרת עונשו בכלא.
ב. מאסר על תנאי לתקופה של 6 חודשים, והתנאי הוא שבמשך 3 שנים מהיום לא יעבור כל עבירת רכוש או מרמה מסוג פשע.
ג. מאסר על תנאי לתקופה של 3 חודשים, והתנאי הוא שבמשך 24 חודשים מהיום לא יעבור כל עבירת רכוש או מרמה מסוג עוון.
ד. בשים לב לעתירת המאשימה להשתת קנס כספי משמעותי חלף פיצוי, אטיל על הנאשם קנס בסך של 5,000 ₪ או 25 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם בחמישה שיעורים שווים, הראשון עד ליום 1.2.2024 ובכל 10 לחודש שלאחריו.
את הקנס ניתן לשלם כעבור 3 ימים מהיום באחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il .
· מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בהצגת בשוברי תשלום).
הודעה זכות ערעור לבית-המשפט המחוזי תוך 45 ימים.
ניתן היום, כ"ח תמוז תשפ"ג, 17 יולי 2023, במעמד הצדדים.