ת"פ 4439/06/22 – מדינת ישראל ע"י יחידת תביעות ש"י נגד אייהם שרחה ע"י
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 4439-06-22 מדינת ישראל נ' שרחה
|
|
בפני |
כבוד השופט ארנון איתן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י יחידת תביעות ש"י |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
אייהם שרחה ע"י ב"כ עוה"ד עיסא מוחמדיה |
|
|
|
גזר דין |
כתב -האישום:
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו, ובמסגרת הסדר טיעון, בכתב אישום המייחס לו עבירות של הסעת שלושה תושבים זרים או יותר, לפי סעיף 12א(ג)(1א)(ב) לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב-1952 + סעיף 25 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (להלן: "חוק העונשין") והפרעה לעובד ציבור, לפי סעיף, 288א(1) לחוק העונשין.
2. על פי הנטען בכתב האישום, ביום 29.5.2022, בשעה 12:30 או בסמוך, אסף הנאשם מהעיר דורא שברשות הפלסטינאית, באמצעות רכב שבבעלותו נושא לוחית רישוי: 63-970-60 (להלן: "הרכב"), שלושה שוהים בלתי חוקיים, אשר שאין בידיהם אישור כניסה לישראל, כשהם ישובים במושבי הרכב, והחלו בנסיעה לכיוון מחסום המנהרות.
3. בתמורה להסעתם והכנסתם לישראל, שילמו הנוסעים לנאשם 200 ש"ח כל אחד. בדרך, וטרם הגעתם למחסום המנהרות, בסמוך לכיכר חוסאן, הורה הנאשם לנוסעים להיכנס לתא המטען של הרכב. בהמשך, הגיע הנאשם למחסום המנהרות, כשהנוסעים שכובים בתא המטען של הרכב, כשכוונתו להכניסם לתחומי מדינת ישראל.
4. באותן הנסיבות, ביצעה החיילת טל דיין בידוק שגרתי לנאשם ובתוך כך נמצאו הנוסעים כשהם שכובים בתא המטען של הרכב.
תסקיר שירות המבחן:
5. הנאשם כבן 36, נשוי ואב לשלושה ילדים בגילאי שנה, חמש ושמונה. הנאשם שוהה במעצר בית חלקי בבית הוריו בבית חנינא, ועובד בתחום הבנייה. במסגרת התסקיר פורטו נסיבות חייו של הנאשם. הנאשם מסר בשירות המבחן, כי בעקבות ההליכים הפליליים ומעצר הבית, בו היה נתון משך כ-7 חודשים, נפגעה משפחתו, ומצבם הכלכלי הורע. צוין, כי לחובת הנאשם 3 הרשעות קודמות, אחת מהן משנת 2012, בגין ביצוע שתי עבירות של הסעת תושב זר. לנאשם רישום תעבורתי הכולל 32 רישומים.
6. בהתייחס לעבירות מסר הנאשם, כי בתחילה סירב להסיעם, אך לאחר שדחקו בו, ואביו של אחד מהם מסר לו כי בתו חולה, נענה בחיוב מתוך רצון לעזור. הנאשם הוסיף, כי בתחילה סירב לקבל תשלום, אך מאחר והאב הפציר בו לקבלו, נענה בחיוב. על פיו בגין ההסעה כלל לא קיבל תמורה.
7. שרות המבחן התרשם מאדם אשר מבטא חרטה, בעיקר על רקע ההשלכות האישיות של ההליך הפלילי, אך אינו מביע תובנה מעמיקה באשר להתנהלותו וההשלכות האפשריות של מעשיו. בנוסף, וכתוצאה מנסיבות חייו המורכבות של הנאשם, קיימים לו דפוסי התנהגות אימפולסיביים שעשויים לבוא לידי ביטוי גם בהתנהלות תוקפנית ואלימה. הוסף, כי ענישה מוחשית לא היוותה עבור הנאשם גורם מרתיע בעבר, והנאשם שלל אף צורך בשיקום. להערכתם, יש בכל אלו כדי להוות גורמי סיכון להישנות עבירות דומות בעתיד. מאידך, הנאשם ביטא רצון לנהל אורך חיים תקין והוא מגלה יציבות תעסוקתית אשר אלו בבחינת גורמי סיכוי לשיקום.
8. שירות המבחן ממליץ על הטלת ענישה מוחשית אשר תהווה גורם מרתיע עבור הנאשם, תוך התחשבות בתנאי המעצר בהם שהה.
תמצית טיעוני הצדדים:
9. בטיעוניה לעונש הפנתה המאשימה לחומרת האירועים כעולה מנסיבות האירוע. צוין, כי במעשיו פגע הנאשם בערכים מוגנים הנוגעים בריבונות המדינה וביטחון אזרחיה. המאשימה ציינה, כי לחובת הנאשם רישום פלילי הכולל ביצוע עבירות דומות. את מתחם העונש, ביקשה לקבוע החל מ-6 חודשים ועד 24 חודשים לצד ענישה נלווית.
10. המאשימה הוסיפה בטיעוניה וציינה, כי יש לתת משקל להערכת הסיכון שנקבעה בעניינו של הנאשם במסגרת תסקיר המבחן, וכן התייחסותו של הנאשם לעבירה. לדבריה, אף עמדת שרות המבחן הינה להטלת ענישה מוחשית, ובנסיבות אלו יש להטיל על הנאשם 9 חודשי מאסר בפועל, לצד ענישה נלווית, לרבות חילוט הרכב, ורכיב של פסילה למשך שנתיים ימים.
11. הסנגור ביקש לקחת בחשבון את הודאת הנאשם וחיסכון בזמן שיפוטי. הסנגור הפנה לנסיבות חייו המורכבות של הנאשם, כמפורט בתסקיר, לרקע בו צמח, וההשלכות הפוגעות של המעצר על התא המשפחתי. הסנגור ביקש שלא ימוצה הדין עם הנאשם, וכי יוטל עליו עונש מאסר על דרך עבודות השירות, זאת בהתאם לפסיקה נוהגת, במסגרתה הוטלו גם עונשים בדמות צו שירות לתועלת הציבור.
12. הנאשם הביע צער וחרטה על המעשים וציין, כי יש לו מחויבות לפרנס את ילדיו ומשפחתו.
מתחם העונש ההולם:
13. עבירות על חוקי הכניסה לישראל פוגעות בריבונות המדינה, ובביטחון אזרחיה. את העבירות בתיק דנן, ביצע הנאשם תמורת בצע כסף, תוך שהוא מורה לשוהים הבלתי חוקיים, טרם הגעתם למחסום, להסתתר בתא המטען. מידת הפגיעה בערך המוגן הינה גבוהה, נוכח נסיבות האירוע, פעולת ההסתרה אשר נעשתה ביוזמת הנאשם, וכן העובדה כי אין לנאשם היכרות קודמת עם אותם שוהים בלתי חוקיים, כך שפוטנציאל הסיכון במעשה, הינו ממשי. למרבה הצער, ורק לאחרונה למדנו במדינתנו, על ההשלכות ההרסניות, המסוכנות והמצערות של הסעת שוהים בלתי חוקיים, על ביטחונם של אזרחי ישראל, שכן בדרך זו נכנסו לתחומי ישראל גם מפגעים, אשר ביצעו פעולות טרור במרכזי ערים, פיגועים אשר קיפחו את חייהם של אזרחים.
ראו: ע"פ 617/15 רשק מונתסר נ' מדינת ישראל (2.4.15). עוד נקבע בפסיקה כי המסיעים, המלינים והמעסיקים את השוהים הבלתי חוקיים, חטאתם עולה משל השוהים הבלתי חוקיים, שכן "חוטאים הם ומחטיאים את הרבים, ומכאן גישת המחוקק שהחמירה עמהם". ראו: רע"פ 3173/09 מוחמד פראגין נ' מדינת ישראל (5.5.09).
14. בהתאם לפסיקת בתי המשפט במקרים דומים, יש לקבוע את מתחם העונש ההולם החל ממספר חודשי מאסר (שניתן לרצותם בדרך עבודות שירות), ועד 12 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית.
15. להלן גז"ד רלוונטיים לצורך קביעת מתחם העונש ההולם: (רע"פ 4062/17 פתחי אלקואעין נ' מדינת ישראל (19.06.17), עפ"ג (מחוזי מרכז) 35429-10-11 עומר סמארה בן אחמד נ' מדינת ישראל (נבו 19.02.2012), עפ"ג (מחוזי מרכז) 56862-05-13 וגים נ' מדינת ישראל (נבו 18.8.2013) עפ"ג (מחוזי מרכז) 36697-06-14 מסעד קיעאן נ' מדינת ישראל (נבו 11.01.2015)).
העונש המתאים לנאשם:
16. הנאשם כבן 36 נשוי ואב לשלושה ילדים קטינים.
17. הנאשם נטל אחריות על מעשיו בבית המשפט, ואולם בשרות המבחן נטילת האחריות הייתה מסויגת. הנאשם מסר כי ביצע את המעשה מתוך לחץ שהפעילו עליו השוהים הבלתי חוקיים, ולדבריו אף סירב לקבל תמורה, ומשהפצירו בו נענה בחיוב והסיעם. אעיר, כי גרסה אינה עולה בקנה אחד עם אופן פעולת הנאשם טרם הגעתם למחסום, עת נקט בפעולה אקטיבית שנועדה למנוע את חשיפתם של השוהים הבלתי חוקיים במחסום. אף להתרשמות שרות המבחן, לא קיימת תובנה מעמיקה מצד הנאשם באשר להתנהלותו וההשלכות האפשריות של מעשיו. החרטה, כך לדבריהם, הינה על רקע ההשלכות האישיות מההליך הפלילי והמעצר.
18. שרות המבחן מוסיף ומציין, כי ענישה מוחשית בעבר לא היוותה עבור הנאשם גורם ממתן, והנאשם אף שלל צורך בשיקום, ובנסיבות אלו, המלצתם הינה להטלת עונש מוחשי אשר יהווה גורם מרתיע לעתיד.
19. כאמור, לחובת הנאשם רישום קודם הכולל ביצוע שתי עבירות דומות משנת 2012. אכן כמאמר ההגנה חלף פרק זמן ניכר מאז אותם אירועים, ואולם ביצוע מעשים חוזרים יכול ללמד, כי הנאשם אינו סר למרות החוק, ובעיקר אינו מפנים את חומרת המעשים, ופוטנציאל הסיכון הגלום בהם. אם לא די בכך, הרי שלחובתו רישום תעבורתי הכולל בין היתר ביצוע עבירות של נהיגה בזמן פסילה, שאף בהם קיים ממד של פגיעה בשלטון החוק, וכיבוד החלטות שיפוטיות. בגין ביצוע עבירות אלו, ריצה הנאשם גם עונשי מאסר, ואף בכך לא היה כדי למתנו.
20. הבאתי בחשבון את משך תקופת המעצר אותה ריצה הנאשם, והיותו נתון בתנאים מגבילים משך כ-7 חודשים.
21. בנסיבות אותן תיארתי לעיל, לא סברתי כי ניתן לשקול את האפשרות לריצוי העונש בדרך של עבודות שירות, כפי שביקשה ההגנה. ואולם נוכח נסיבותיו האישיות של הנאשם כפי שפורטו בתסקיר, וכן טיעוני ההגנה בפניי בדבר הפגיעה בתא המשפחתי, סברתי כי נכון יהיה לקבוע את עונשו של הנאשם בתחתית המתחם. בהיבט זה שקלתי גם את חלוף הזמן מעת ביצוען של העבירות הקודמות שבמרשם הפלילי.
22. אשר על כן ראיתי להטיל על הנאשם את העונשים הבאים:
א. פסילה מלקבל ו/או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 18 חודשים. הפסילה תימנה מיום 3.6.2023 והנאשם פטור מהפקדה.
ב. פסילה מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 6 חודשים, וזאת על תנאי למשך 3 שנים.
ג. תשלום קנס בסך 8000 ₪, אשר ישולם ב- 10 תשלומים חודשיים החל מיום 3.9.2023.
החוב מועבר למרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה, בהתאם למועדים והתשלומים שקבע בית המשפט.
ניתן יהיה לשלם את הקנס/ פיצוי/ ההוצאות כעבור שלושה ימים מיום מתן ההחלטה/ גזר הדין לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il
· מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
ד. אני מצווה על מאסרו של הנאשם בפועל למשך 4 חודשים.
על הנאשם להתייצב לריצוי עונש המאסר בימ"ר ניצן אזור התעשייה הצפוני רמלה, ביום 11.6.2023 בשעה 10:00 כשברשותו תעודת זהות או דרכון והעתק מגזר הדין.
על הנאשם לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס, טל': 08-9787377, 08-9787336 או בפקס: 08-9193314, דואר אלקטרוני MaasarN@ips.gov.il.
ה. אני מצווה על מאסרו של הנאשם למשך 5 חודשים, וזאת על תנאי למשך שלוש שנים, שלא יעבור עבירות על חוק הכניסה לישראל, או עבירה של הכשלת שוטר במילוי תפקידו.
ו. החלטה בעניין הרכב תינתן בנפרד.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ו אייר תשפ"ג, 17 מאי 2023, במעמד הנוכחים.
