ת”פ 49363/06/20 – מדינת ישראל נגד אלחנן אמזלג
46
לפני כבוד השופט אביחי דורון
|
||
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
אלחנן אמזלג (אחר/נוסף) |
|
|
|
הנאשמים |
גזר דין |
הנאשם הודה והורשע, ביום 15.11.2020, בכתב אישום מתוקן שלא כלל הסכמה עונשית, בשלוש עבירות של סחר בסם מסוכן לפי סעיפים 13+19א לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח משולב) תשל"ג - 1973, וכן בעבירה אחת של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, לפי סעיפים 7(א)+(ג) רישא לאותה פקודה.
במסגרת ההסדר הוסכם גם כי הנאשם יישלח לתסקיר שירות המבחן אשר בנוסף להמלצה עונשית, על פי בקשת הסנגור, יבחן גם את שאלת הרשעת הנאשם.
המאשימה הבהירה שעמדתה למאסר בפועל.
הנאשם נעצר במסגרת הליך מ"י, והיה עצור מיום 11.6.20 ועד 21.6.20, שאז שוחרר בתנאים מגבילים.
על פי כתב האישום המתוקן, ביום 11.6.2020, החזיק הנאשם סם מסוג קנביס במשקל של כ 75 ג' מחולק ל 10 שקיות.
באותו יום מכר הנאשם קנביס במשקל 5 ג' לקונה פלוני, וכן קנביס במשקל של כ 15 ג' לקונה אחר. בתמורה ל 500 ₪ ו-1300 ₪ בהתאמה, ולבסוף - לקונה נוספת, במשקל כ 5 ג', בתמורה ל 500 ₪.
תסקירי שירות המבחן:
בתסקיר ראשון מיום 15.7.21 סקר שירות המבחן את חייו של הנאשם, מצא כי הנאשם בא ממשפחה יציבה ותומכת, בשלב מסוים עזב את בית הוריו הדתיים, ובהיותו ברשות עצמו החל משתמש בסמים והגיע כדי התמכרות אליהם. הנאשם עבד טרם מעצרו, וגם לאחר שחרורו עובד.
עוצמת ההתמכרות הייתה המניע, לדבריו, לפנייה לסחר בסמים, על מנת לממן את צריכת הסמים שלו עצמו.
שירות המבחן מצא כי לנאשם אין עבר פלילי ואף שהודה ולקח אחריות לעבירותיו, מודעותו לצורך הטיפולי ולמורכבות מצבו הינה נמוכה, והוא עסוק יותר במחירים אותם משלם בשל ההליך המשפטי ופחות בהעמקה בסיבות שהביאו אליו.
בדיקות הסמים שערך נמצאו נקיות.
הנאשם שלל צורך טיפולי אך שולב בכל זאת בקבוצה לצעירים עוברי חוק.
להערכת שירות המבחן, הנאשם מצוי בסיכון להישנות ביצוע עבירות דומות, ומידת יכולת ההתבוננות הפנימית שלו הוגדרה נמוכה.
בהינתן כל אלה ביקש שירות המבחן דחיה על מנת לבחון את השתלבות הנאשם בטיפול ותוצאותיו.
בתסקיר שני מיום 15.10.21 מצא שירות המבחן כי הנאשם השתלב היטב בסדנת ההכנה לטיפול, החל מגבש תובנה התחלתית, ואף שהוא שומר על ניקיון מסמים, קיימת נזקקות לטיפול העשוי להפחית סיכון להישנות עבירות דומות.
הנאשם הופנה ליחידה להתמכרויות באזור מגוריו, ושירות המבחן המליץ לסיים את ההליך המשפטי בענישה של מאסר בעבודות שירות, ענישה נלווית, ובמיוחד צו מבחן במסגרתו ישולב בטיפול באותה יחידה.
בתסקיר שלישי ואחרון מיום 5.3.23 ציין שירות המבחן כי הנאשם עתיד להתחתן במאי 2023, ובחודש יוני יסיים לימודיו במכללת ג'ון ברייס.
אף שהשירות התרשם מאידיאליזציה של המציאות, במקביל התרשם כי מצב הנאשם התייצב והוא מצוי במגמה חיובית.
במהלך הדחיה שולב הנאשם ביחידה לטיפול בהתמכרויות.
להערכת גורמי הטיפול הנאשם עבר תהליך משמעותי של למידת גבולות חיצוניים, ורכש דרכי התמודדות אלטרנטיביים במצבי דחק ולחץ.
שירות המבחן התרשם כי לנאשם כוחות ויכולות לתפקוד טוב ותקין, בכל היבטי חייו, ומוטיבציה להתפתחות אישית ומקצועית.
בהינתן כל אלה, סבר השירות כי אין עוד צורך בטיפול ונסוג מהמלצתו לצו מבחן.
נוכח ההתייצבות במצבו ובחייו והפחתת הסיכון להישנות עבירות מהסוג בהן הורשע, שינה השירות המלצתו למאסר בעבודות שירות, ותחתיהן המליץ להטיל על הנאשם של"צ בהיקף של 250 שעות לפי תכנית שהכין.
באיזון שבין חומרת העבירות שעבר והיעדר נזק קונקרטי, נמנע השירות מהמלצה על ביטול הרשעתו.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות מצאה את הנאשם מתאים לריצוי מאסר בהן, אך היא תצא מתוקפה טרם שימוע גזר הדין.
טיעוני הצדדים לעונש:
המאשימה סקרה את עובדות כתב האישום, זיהתה את בריאות הציבור והפשיעה שהיא תולדה של עצם העיסוק בסמים, ומכאן - הסדר הציבורי - כערכים המוגנים שנפגעו.
לזכות הנאשם זקפה המאשימה את העדר העבר הפלילי ונטילת האחריות על מעשיו, כמו גם את התמונה החיובית העולה מתסקירי שירות המבחן.
המאשימה עתרה למתחם ענישה הנע בין 6 - 12 חודשי מאסר עבור כל אישום, ובהתחשב בכל נתוניה עתרה להטיל על הנאשם עונש של מאסר בן 12 חודשים, מאסר מותנה, קנס והתחייבות.
הסנגור ביקש תחילה לראות בכל האישומים אירוע אחד מתמשך, היות שנעשו באותו יום.
הסנגור הדגיש את הודאת הנאשם ולקיחת האחריות, מעצרו של הנאשם והתנאים המגבילים שהיה שרוי בהם תקופה ממושכת, כמו גם את סוג הסם שמדובר בו והמשקלים הנמוכים של הסחר.
הסנגור סקר את התהליך שעבר הנאשם מתחילת הקשר שלו עם שירות המבחן, אמר כי הנאשם אדם יצרני, עבד לפני ועבד אחרי מעצרו, תלה בהתמכרות הנאשם לקנביס את המניע לעבירות, ומנגד, את גמילתו מהתמכרות זו, כעולה מבדיקות השתן הנקיות שמסר לאורך כל הקשר עם השירות.
עוד הדגיש הסנגור את התרשמות שירות המבחן מהנאשם, והערכתו כי הסיכון להישנות הפך נמוך מאד, נוכח ההליך המשפטי שעבר, ובעיקר הטיפול שכיוון למניעי ביצוע העבירות, ורכישת דרכי התמודדות אלטרנטיביים בעת משברים.
הסגגור עתר לקבל את ההמלצה העונשית של שירות המבחן, והפנה לאסופת פסיקה המאפשרת ענישה במקרים דומים, לאחר הליך טיפולי, עונשי של"צ לנאשמים.
הנאשם הבהיר כי הוא לוקח אחריות על מעשיו, עבר תהליך בן למעלה משנתיים עם שירות המבחן ועו"ס מלווה, חייו השתנו לחלוטין, והוא ביקש כי תינתן לו הזדמנות להתחיל דרך חדשה.
דיון והכרעה:
השאלה היחידה במחלוקת הינה האם ניתן - ועד כמה - להחריג את הנאשם ממתחם הענישה המקובל בעבירות סחר בסם מסוכן.
אין מחלוקת על הערכים המוגנים שנפגעו, כפי שזיהתה המאשימה בדבריה.
אני סבור שגם אין מחלוקת על מתחם הענישה שטענה לו המאשימה באותן עבירות, אף כי בהסכימי עם הסנגור שמדובר באירוע אחד מתמשך ובעיקר בשאר נסיבותיו ונתוניו של הנאשם אני סבור כי יש למקם את הנאשם בתחתית מתחם הענישה שמתחה המאשימה, דהיינו עונש של ששה חודשי מאסר.
עיינתי בפסיקה שהגיש הסנגור, אכן, במקרים דומים ואף חמורים מזה שלפניי הוחרגו נאשמים ממתחמי הענישה על בסיס שיקום.
עיינתי במסקנות שירות המבחן, וכאשר השירות עצמו נסוג מהמלצה לצו מבחן, היות שהנאשם רכש את כל התובנות מדוע הגיע לעבור עבירות, ואף רכש דרכי התמודדות אלטרנטיביים במצבי משבר ודחק, ניתן לומר שהטיפול הצליח, הנאשם השתקם ומטעמי שיקום ניתן להחריגו ממתחם הענישה שנקבע לגביו.
עד כמה יש להחריג את הנאשם?
שאלה זו מערבת בתוכה גם את אלמנט ההלימה, ומכוח נגזרותיו גם את ההרתעה הציבורית.
בהינתן עקרון ה"מדרון החלקלק האבולוציוני" של הענישה (החריג של היום הוא הסטנדרט של מחר וכן הלאה), אני סבור ששופט צריך לקחת גם שיקול זה בסך שיקוליו לעונש.
אשר על כן אני קובע כי מהלך הטיפול אותו עבר הנאשם בשירות המבחן מצדיק החרגתו ממתחם הענישה שקבעתי.
במאזן שיקוליי אני גוזר אפוא על הנאשם את העונשים הבאים:
מאסר בן חודש בניכוי ימי מעצר הנאשם, הנאשם ירצה מאסרו בעבודות שירות לפי חוות דעת הממונה על עבודות השירות, הנאשם יחל בעבודות השירות ביום 21.04.24.
של"צ בהיקף של 150 שעות, לפי תכנית שהכין שירות המבחן לנאשם, הפחתתי מהמלצת שירות המבחן נוכח הטלת המאסר בעבודות השירות.
מאסר למשך 7 חודשים אך הנאשם לא ירצה עונש זה אלא אם יעבור בתוך 3 שנים מסיום ריצוי עבודות השירות כל עבירה מסוג פשע לפי פקודת הסמים המסוכנים.
מאסר למשך 3 חודשים אך הנאשם לא ירצה עונש זה אלא אם יעבור בתוך 3 שנים מסיום ריצוי עבודות השירות כל עבירה מסוג עוון לפי פקודת הסמים המסוכנים.
קנס בסך 5000 ₪ או 20 ימי מאסר תמורתו. הקנס יקוזז כנגד הפקדה שהפקיד הנאשם, היה וקיימת יתרה - תוחזר לידיו, היה ואין הפקדה או ישנה נמוכה יותר, ישולם הקנס עד ליום 1.7.24.
אני מחייב את הנאשם להצהיר כי אם יעבור אחת מעבירות התנאי בתוך שנה מסיום ריצוי עבודות השירות, ישלם סך 7500 ₪. הצהרת הנאשם נרשמה לפניי.
המוצגים יושמדו.
המזכירות תעביר העתק הפרוטוקול לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 45 יום.
7.2.2024