ת"פ 53082/12/21 – מדינת ישראל נגד פארוק עוודאללה (עציר) ע"י
בפני |
כבוד השופט ארנון איתן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י פרקליטות מחוז ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
פארוק עוודאללה (עציר) ע"י ב"כ עוה"ד אנדרה רוזנטל |
|
|
|
גזר דין |
כתבי- האישום:
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו ובמסגרת הסדר טעון, בעבירות של תקיפת עובד ציבור בנסיבות מחמירות, לפי סעיף 382א(ב)(1) לחוק העונשין, תשל"ז 1977 (להלן: "חוק העונשין"), חבלה חמורה לפי סעיף 333 לחוק העונשין, והתנגדות למעצר לפי סעיף 47(א) לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש] תשכ"ט 1969.
2. על פי הנטען בכתב האישום המתוקן, ביום 19.12.2021 בשעה 21:50 לערך, הגיע הנאשם יחד עם אייהם עבדאללה, ומעצתז עדוואן (להלן: "חבריו"), לשדרות החוצבים במבשרת ציון כשהם מחזיקים בידם בקבוק אלכוהול וכוסות מלאים במשקה אלכוהולי.
3. בשלב זה, הגיעו השוטר ירון שפירא והפקחית אור לוי למקום, וביקשו מהנאשם וחבריו להזדהות. לאחר שהזדהו לקח השוטר את תעודת הזהות לתא המטען של ניידת המשטרה במטרה לתעד אותו במערכת. בהמשך, התנגדו הנאשם וחבריו לכך, הנאשם ניסה לקחת את תעודת הזהות שלו מהשוטר.
4. בהמשך לאמור, צילם השוטר את הנאשם באמצעות מכשיר הטלפון הנייד שברשותו. בתגובה לכך הדף הנאשם את ידיו של השוטר שהחזיק את מכשיר הטלפון הנייד שלו, אשר נפל לרצפה. בשלב זה הודיע השוטר לנאשם על מעצרו, ואולם הנאשם התנגד למעצר- דחף את השוטר ואת הפקחית אור שניסתה להשתלט עליו ולאוזקו. בשלב מסוים, בעט הנאשם באמצעות רגלו בפקחית אור, וכן תפס בידה השמאלית ועיקם אותה.
5. שוטר נוסף הגיע למקום, וסייע לשוטר ירון במעצר הנאשם, ואולם הנאשם התנגד למעצרו בכך שמנע מהשוטר ירון לאזוק את ידיו תוך שהניף את ידיו באוויר.
6. כתוצאה מהמעשים, נגרם לפקחית אור שבר באצבע רביעית ביד שמאל, חתכים בעצבים ושברים ברדיוס מרוחק בכף ידה השמאלית. בנוסף התקשתה להזיז את אצבעותיה.
7. הנאשם צירף תיק מספר 59415-10-21: במסגרת זו הורשע בעבירה של תקיפה הגורמת חבלה של ממש, לפי סעיף 380 לחוק העונשין.
8. על פי הנטען בכתב האישום, הנאשם ומחמד עוודאלה (להלן: "המתלונן") הם קרובי משפחה, וקיים ביניהם סכסוך על מקרקעין בישוב עין נקובא.
9. ביום 1.9.2020 בשעה 19:47 או בסמוך, בישוב עין נקובא בסמוך למסגד, הגיע המתלונן למקום ופירק רהיטים לדירה נשואת המחלוקת.
10. או אז יצא הנאשם כשהוא מחזיק במקל, ותקף את המתלונן באמצעותו.
11. כתוצאה מכך נגרמה למתלונן שריטה מאחורי אוזנו.
12. מטעם המאשימה הוגשה הצהרת נפגעת עבירה.
תסקירי שרות המבחן:
13. מפאת צנעת הפרט אביא בתמצית מתוכנם של התסקירים שהוגשו בעניינו של הנאשם: בתסקיר מיום 1.1.2023 צוין, כי הנאשם הינו כבן 21 רווק. טרם המעצר התגורר בבית הוריו, ועבד באופן מזדמן בתחום השיפוצים, ניהל אורח חיים התמכרותי לסמים ואלכוהול.
14. שרות המבחן מפנה לרקע אישי ומשפחתי מורכב בו צמח הנאשם (ראו: עמוד 1 פיסקה אחרונה, עמוד 2).
15. הנאשם הופנה לשרות המבחן בחודש ינואר 2021 וביחס לעבירה בתיק המקור, מסר כי היה תחת השפעת אלכוהול. הנאשם שולב בקהילה הטיפולית "מלכישוע" מחודש אפריל 2022. במסגרת זו סיים הנאשם את השלב הראשון, ולקראת השלב השני, חרג מכללי הקהילה, הושעה וחזר לטיפול ביום 29.9.2022. תקופה זו בה המשיך בטיפול, אופיינה בעליות ומורדות, והוא אף הביע רצון לסיים את הטיפול, ואולם צוין, כי הוא שוהה משך 9 חודשים במסגרת זו, עובר תהליך טיפולי משמעותי ומרגיש בהדרגה את השינוי שחל בו.
16. נוכח זאת, הומלץ על דחייה למשך 4 חודשים, לה נעתרתי.
17. ביום 6.2.2023 הוגש תסקיר משלים במסגרתו דווח כי ביום 2.1.2023 עזב הנאשם את הקהילה. צוין, כי על אף התהליך אותו עבר, הנאשם התקשה לגייס כוחות לשוב לטיפול, ובנסיבות אלו נעדר שירות המבחן מהמלצה טיפולית, ואולם ממליץ כי בין יתר שיקולי הענישה יילקח בחשבון התהליך הטיפולי אותו עבר, וכן תקופת מעצרו.
תמצית טיעוני המאשימה:
18. ב"כ המאשימה בטיעוניה לעונש הפנתה לנסיבות האירוע והחורה העולה מהם- אלימות שהופנתה כלפי עובדי ציבור, וכן לתיק שצורף במסגרתו נקט הנאשם באלימות כלפי המתלונן, תקף אותו באמצעות מקל וגרם לו שריטה. המאשימה הפנתה לתוכנו של תסקיר נפגע העבירה, וכן הנזקים שנגרמו לפקחית.
19. בהתייחס למתחם צוין, כי הוא נע בין מספר חודשי עבודות שירות ועד 16 חודשים, ובתיק שצורף ממספר חודשי מאסר, שניתן לרצותם על דרך עבודות השירות, ועד שנת מאסר.
20. המאשימה לקחת בחשבון את הודאת הנאשם, חלוף הזמן ותוכנם של התסקירים, מהם עולה שיתוף פעולה בתחילתו של ההליך. נוכח טעמים אלו ביקשה המאשימה להטיל על הנאשם מאסר למשך 8 חודשים, לצד מאסר על תנאי ורכיב של פיצוי.
21. הסנגור שם את הדגש על הרקע האישי של הנאשם, ויכולתו להתמיד בטיפול משך כ-3 חודשים, אף שלאחר מכן איבד כוחות, ופרש מהטיפול. הסנגור ביקש להסתפק בתקופת המעצר אותה מרצה הנאשם (כ-5 חודשים).
22. הנאשם נטל אחריות על המעשים, והביע צער על מעורבותו בהן, והוסיף כי הוא אינו זוכר דבר מהאירוע משום שהיה נתון בשכרות.
מתחם העונש ההולם:
23. הערכים החברתיים אשר נפגעו במעשיו של הנאשם, נוגעים בשמירה על שלמות גופו של אדם ושלוות נפשו של אדם, וכן כיבוד רשויות החוק, ועובדי ציבור הפועלים על פי דין. מידת הפגיעה בערך המוגן הינה גבוה, בנסיבות בהן האלימות מופנית כלפי שוטר ופקחית, וכן משום תוצאות האירוע, עת נגרם שבר לאחת מאצבעותיה של הפקחית, חתכים בעצבים, ושברים בכף ידה השמאלית.
24. מתחם העונש ההולם בכל הנוגע לתיק המקור, הינו החל ממספר חודשי מאסר שיכול וירוצה על דרך עבודות השירות ועד 12 חודשים, לצד ענישה נלווית, וביחס לתיק שצורף מעונש שאינו כולל רכיב של מאסר ועד מספר חודשי מאסר אשר יכול וירוצו על דרך עבודות השירות.
העונש המתאים לנאשם:
25. הנאשם הינו בחור צעיר כבן 21 נעדר רישום פלילי. הנאשם נטל אחריות על מעשיו בבית המשפט, וכן צירף תיק נוסף, גם עליו נטל אחריות.
26. הבאתי בחשבון את תוכנה של הצהרת נפגעת העבירה, ביחס לאירוע עצמו, נסיבותיה האישיות כפי שפירטה, וכן תחושותיה מאז.
27. הבאתי בחשבון את תוכנו של תסקיר המבחן, הרקע האישי והמשפחתי המורכב בו צמח הנאשם, וכן ובעיקר את פרק הזמן בו שהה במסגרת הקהילה הטיפולית "מלכישוע", ואף שלא סיים את השלב השלישי, הרי שבהתאם לדיווח שהתקבל מגורמי הטיפול, הנאשם יצר קשר חיובי עם מטפליו, והחל לעבור הליך משמעותי במסגרתם, תוך שהרגיש את השינוי שחל בו. לדעתם, הנאשם מסוגל כיום לערוך התבוננות עצמית, ולשמור על ניקיון מסמים, גם עתה ובמסגרת המעצר. בנוסף, הנאשם מבין את הצורך להמשיך בטיפול גם לאחר שחרורו מהמאסר.
28. בנסיבות אלו, ראיתי לקבוע את עונשו של הנאשם בחלקו התחתון של המתחם, ולהטיל עליו את העונשים הבאים:
א. 5.5 חודשי מאסר בניכוי ימי המעצר.
ב. מאסר למשך 3 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים מהיום שלא יעבור כל עבירת אלימות.
ג. פיצוי לע"ת 2 בסך 3000 ₪. הפיצוי יופקד במזכירות בית המשפט עד ליום 2.7.2023 ויועבר למתלוננת ישירות על ידי המזכירות.
ד. פיצוי לע"ת 5 בתיק שצורף בסך 750 ₪ אשר ישולם עד ליום 2.7.2023.
המזכירות תשלח העתק ההחלטה לשירות המבחן.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום.
ניתן היום, כ"א אדר תשפ"ג, 14 מרץ 2023, במעמד הנוכחים.
