ת”פ 70345/03/23 – מדינת ישראל נגד אמג’ד אלעמורי
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 70345-03-23 מדינת ישראל נ' אלעמורי(עציר)
|
|
בפני |
כבוד השופט ארנון איתן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל באמצעות פרקליטות מחוז ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
אמג'ד אלעמורי ע"י ב"כ עוה"ד ריאד סוואעד |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום:
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו, במסגרת הסדר טעון, בכתב אישום מתוקן בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, לפי סעיף 499(א)(1) לחוק העונשין, תשל"ז 1977 (2 עבירות).
2. על פי הנטען בחלק הכללי שבכתב האישום נ.פ 77-12 שימש במועדים הרלבנטיים לכתב האישום כ"סוכן" מטעם משטרת ישראל. בינו לבין הנאשם קיימת היכרות מוקדמת בת מספר שנים עובר למתואר בכתב האישום, על רקע חברותם.
3. במסגרת הקשר בין הסוכן לנאשם, במועדים הרלבנטיים לכתב האישום, קשר הנאשם קשר עם הסוכן לבצע עסקאות בהן ימכור לסוכן כלי השק.
4. בהתאם לעובדות שבכתב האישום, במועד שאינו ידוע למאשימה, פנה הסוכן לנאשם והתעניין ברכישת נשקים. בהמשך, פנה הנאשם למכריו, שוחח עמם על כלי נשק לרבות סוג כלי הנשק ומחירם, במטרה למכור את כלי הנשק לסוכן.
5. לצורך ביצוע עסקה עם הסוכן, ביום 29.11.2022 התקשר הנאשם למכרו מוחמד חמדאן (להלן: "חמדאן"). במהלך השיחה ביקש הנאשם מחמדאן תמונה של נשק על מנת לשלוח אותה לסוכן במטרה למכור לסוכן את הנשק.
6. לצורך ביצוע עסקה נוספת עם הסוכן, ביום 1.12.2022 התקשר הנאשם למכרו מוחמד חטיב (להלן: "חטיב"). השניים סיכמו ביניהם כי אדם נוסף יביא אקדח נוסף לנאשם, בעוד הנאשם יביא כסף מהסוכן. עסקה זו לא יצאה אל הפועל. בהמשך אותו יום נפגשו הסוכן והנאשם במחסום הזיתים, שם הראה הנאשם לסוכן תמונות של אקדח אותו רצה למכור לסוכן.
7. ביום 2.12.2022 שוחחו הנאשם וחטיב. במהלך שיחה זו הציע חטיב לנאשם נשק מסוג M16 והנאשם התעניין באקדח מסוג בלגי תמורת 30,000 ₪. בסמוך לכך, שלח חטיב לנאשם מספר תמונות של אקדחים. בהמשך אותו יום, יצא הסוכן ברכב מירושלים ונפגש עם הנאשם במחסום הזיתים, שם הראה הנאשם לסוכן את תמונות האקדחים. הסוכן התעניין ברכישת אחד מהנשקים. לאחר מכן פנה הנאשם לחטיב לצורך קידום העסקה.
8. ביום 3.12.2022 שוחחו הסוכן והנאשם. במהלך שיחות אלו ניסו השניים לתאם מועד לביצוע העסקה, והנאשם אמר לסוכן כי הוא יוודא שהאקדח אמיתי. בהמשך שוחח הנאשם עם חטיב. במהלך השיחה אמר חטיב לנאשם כי האקדח סדוק ולא תקין.
9. ביום 4.12.2022 שוחחו הנאשם וחטיב. במהלך השיחה חטיב אמר לנאשם כי הוא ישלח לו תמונות של כלי נשק נוספים, ויוודא שאקדח שברצונם למכור לסוכן תקין וזמין. בהמשך אותו יום שוחח הסוכן עם הנאשם. במהלך השיחה אמר הנאשם לסוכן כי בכוונתו לגשת לבית לחם לבדוק את האקדח, אולם משהתברר לנאשם כי לא יוכל להשיג את האקדח במחיר בו רצה למכור אותו לסוכן, העסקה לא יצאה אל הפועל.
10. לצורך ביצוע עסקה נוספת עם הסוכן, ביום 5.12.2022 שוחח הנאשם עם אחיו, איימן. במהלך השיחה ביקש הנאשם מאיימן לברר אם יוכל להשיג נשק ממכר שלו, עז מוגרבה, מתוך כוונה למכור אותו לסוכן תמורת 30,000 ₪.
תמצית טיעוני הצדדים:
11. המאשימה הפנתה בטיעוניה לערכים המוגנים בעבירה בה הורשע הנאשם- שלום הציבור וביטחונו. צוין, כי מגמת הפסיקה להחמרה בעונש המוטל על נאשמים בגין ביצוע עבירות הקשורות בנשק, משום פוטנציאל הסיכון שבמעשים. לדבריה, על אף שבמקרה זה העסקאות לא יצאו אל הפועל, הרי שכתב האישום מלמד על מאמצים ניכרים מצד הנאשם להשלים את ביצוע אותן עסקאות, לרבות מפגשים אותם הנאשם ערך עם הסוכן.
12. המאשימה הפנתה לפסיקה במסגרתה נקבעו מתחמי עונש שבין 8 חודשים ועד 18 חודשים, ו-6 חודשים ועד 12 חודשים, כאשר באותם מקרים דובר על קשירת קשר לביצוע עסקאות נשק בהיקפי עסקה נמוכים יותר. צוין, כי במקרה שבפנינו נעשה ניסיון למכור גם כלי נשק מסוג M16. בנסיבות אלו עתרה המאשימה לקביעת מתחם שבין 14 חודשים ועד 28 חודשים.
13. המאשימה ביקשה לזקוף לזכות הנאשם את הודאתו והחיסכון בזמן שיפוטי, ולקבוע את עונשו בחלקו התחתון של המתחם, כך שיוטלו עליו 18 חודשי מאסר לצד ענישה נלווית, וכן חילוט מכשיר הטלפון הנייד של הנאשם.
14. הסנגור ציין, כי מעשיו של הסוכן גובלים בשידול אשר נעשה מצד הסוכן מספר רב של פעמים, כך בהתאם לעובדות המפורטות בכתב האישום. על אף זאת, הנאשם לא סיפק לסוכן נשק, ופעולתו, כעולה מכתב האישום, אף אינה מצביעה על נגישות לכלי נשק, אלא מעשים טיפשיים בהם נקט הנאשם כך לדבריו, למען חבר עמו ישנה לו היכרות רבת שנים.
15. הסנגור אבחן בטיעונו את השלב המוקדם בו מצוי המעשה בו נקט הנאשם, כשלב מקדמי המתבטא בשיחות אותן ערך אל מול גורמים אחרים. לכך לדבריו, השלכה לדבריו על מידת הפגיעה בערך המוגן, וכן באשר למתחם העונש אותו יש לקבוע בנסיבות העניין.
16. הסנגור הפנה לפסיקה התומכת בטיעוניו, במסגרתם נקבעו מתחמי ענישה שבין עבודות שירות למשך מספר חודשים ועד 10 חודשים.
17. הסנגור ביקש לקחת במסגרת שיקולי הענישה גם את הודאת הנאשם, החיסכון בזמן שיפוטי, רישומו הפלילי המקל, וכן היותו נשוי ואב לילדים אשר משך שנים רבות גילה יציבות תעסוקתית.
18. הנאשם ציין, כי הסוכן הינו חבר קרוב שלהם היכרות משך 7 שנים, ומשך תקופה ארוכה פנה אליו בבקשות להשיג עבורו כלי נשק, ואולם הוא חזר וציין בפניו, כי הוא אינו עוסק בכך.
דיון:
19. לנאשם מיוחסות עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, כאשר העיקרון אשר חל על עבירה זו בנסיבות האירוע, זהה לאותם עקרונות החלים על עבירות הקשורות בנשק, והוא מניעת יכולת הפצה והרחבה של כמות כלי הנשק המוחזקת בידיהם של גורמים פליליים או אף ארגוני טרור, נוכח הסיכון הנשקף לשלום הציבור וביטחונו. בהתאם, מגמת הפסיקה הינה עקבית להחמרה בעבירות מסוג זה, על כל צורותיה. מידת הפגיעה בערך המוגן במקרה דנן, מצוי ברף בינוני- נמוך. בין הנאשם לסוכן קשר חברי קרוב אשר היווה את הבסיס לפניית הסוכן אליו, על מנת שזה יפנה אל מכריו במטרה לקדם עסקאות בכלי נשק. מכך ניתן ללמוד כי לנאשם קיימת הייתה יכולת לפנות למספר גורמים לצורך ביצוע עסקאות מסוג זה, וביחס למספר סוגים של כלי נשק. אותן פניות נעשו בתוך מספר ימים בודדים, במהלכם נפגש עם הסוכן והראה לו תמונות של אקדחים, ואף ציין בפניו באחד המקרים, כי בכוונתו להגיע לעיר בית לחם כדי לבדוק את אחד האקדחים המוצעים למכירה. במקרה נוסף, הוצע לו לרכוש נשק מסוג M16 כאשר בתמורה לאותן עסקאות הציע הנאשם לשלם סך של 30,000 ₪. לצד זאת, יש להביא בחשבון את העובדה, כי לנאשם מיוחסות שתי עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, כאשר המעשים בהם נקט הנאשם בסופו של דבר לא יצאו אל הפועל, ואף לא הבשילו לכדי תחילת יישום. בצדק נטען על ידי הסנגור, כי המדובר בשלב ראשוני, בו אמנם הנאשם יצר קשר עם מכריו ובמסגרת המפגש שערך הנאשם עם הסוכן אף הציג בפניו תמונות, ואולם כתב האישום אינו מלמד כי גובשה בכל אותם מקרים הסכמה ממשית בין הצדדים כולם: (הנאשם אל מול הסוכן ו/או הנאשם אל מול מכריו אליהם פנה). בנוסף, הפנייה אליהם מלמדת כי לנאשם לא הייתה נגישות לכלי נשק ספציפי. כך בהתאם לכתב האישום, ערך הנאשם בדיקה אל מול מספר גורמים לבדיקת היתכנות לביצוע עסקה מסוג זה. כאמור, שתי העסקאות כלל לא יצאו אל הפועל מטעמים הקשורים בהיות אחד מכלי הנשק לא תקין, ובאירוע הנוסף משום העדר הסכמה בדבר המחיר בו יימכר האקדח לסוכן.
20. לעניין פסיקה מנחה ממנה ייגזר המתחם ראו לדוגמה: ת"פ 24215-06-13 מדינת ישראל נגד פואד דוידאר ואח' (מחוזי ירושלים) מיום 17.2.2014 בכל הנוגע לנאשם 1, ת"פ 20778-11-12 מ"י נ' סלפיתי (7.5.2013) נקבע מתחם שבין 6 חודשים ועד 24 חודשים ביחס לנאשם 4 ביחס לעבירה אחת של ניסיון לביצוע עסקה אחרת בנשק. על הנאשם הוטלו 8 חודשי מאסר. בעניין נאשם 6 שהורשע באותה פרשה בשתי עבירות של ניסיון לעסקה אחרת בנשק, נקבע מתחם שבין 12 ועד 40 חודשים, והוטל עליו עונש של 18 חודשים, בהיותו בעל רישום פלילי קודם. וראו גם: ת"פ 4795-12-17 מ"י נגד בדראן (18.12.2019) בכל הנוגע למתחם שנקבע ביחס לעבירות שעניינן ביצוע עסקה אחרת בנשק).
21. בשים לב לאמור, ראיתי לקבוע את מתחם העונש ההולם החל מ-10 חודשים ועד 22 חודשים לצד ענישה נלווית.
22. בכל הנוגע לעונש המתאים לנאשם בתוך המתחם, הבאתי במסגרת שיקוליי את נסיבותיו האישיות כפי שפורטו על ידי סנגורו. הנאשם נשוי ואב לשני ילדים אשר משך שנים עבד במסגרת תעסוקה קבועה. בנוסף נתתי משקל להודאתו וכן החיסכון בזמן שיפוטי.
23. לנאשם הרשעה משנת 2019 בעבירה של הכשלת שוטר והפרת תנאי רישיון בגינה נדון למאסר למשך 10 ימים לצד ענישה נלווית.
24. באיזון בין שיקולים אלו ראיתי לקבוע את עונשו של הנאשם בחלק התחתון של מתחם העונש ההולם ולהטיל עליו את העונשים הבאים.
א. מאסר למשך 12 חודשים בניכוי ימי המעצר (החל מיום 14.3.2023).
ב. מאסר למשך 5 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים מיושם שחרורו מהמאסר שלא יעבור את העבירה בה הורשע ו/או עבירות הקשורות בנשק או ניסיון לעבור אותן.
ג. תשלום קנס בסך 3000 ₪, אשר ישולם עד ליום 1.5.2024.
החוב מועבר למרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה, בהתאם למועדים והתשלומים שקבע בית המשפט.
ניתן יהיה לשלם את הקנס/ פיצוי/ ההוצאות כעבור שלושה ימים מיום מתן ההחלטה/ גזר הדין לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il
· מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
ד. מכשיר טלפון נייד שנתפס בעת המעצר יחולט.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום.
ניתן היום, י"ז חשוון תשפ"ד, 01 נובמבר 2023, במעמד הנוכחים (הנאשם בוויעוד חזותי).