תת"ע 15121/12/17 – מדינת ישראל נגד ניקיטה לבדב
בית משפט השלום לתעבורה בחיפה |
||
תת"ע 15121-12-17 מדינת ישראל נ' לבדב
|
|
08 פברואר 2018 |
1
|
|
|
דו"ח תעבורה 14210083805 |
|
|
|
לפני כבוד השופט אור לרנר |
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל
|
||
נגד
|
|||
הנאשם |
ניקיטה לבדב
|
||
נוכחים:
ב"כ המאשימה - עו"ד חנא קובטי
ב"כ הנאשם - עו"ד יאיר נדשי (מטעם הסנגוריה הציבורית)
הנאשם - בעצמו
[פרוטוקול הושמט]
גזר דין
הנאשם הורשע בעבירות של נהיגה ברכב מנועי ללא רישיון (בלתי מורשה), נהיגה ברכב מנועי ללא רישיון רכב ובניגוד להודעת איסור שימוש ושימוש ברכב ללא פוליסת ביטוח בת תוקף.
על פי עובדות כתב האישום , בתאריך 22.12.17 נהג הנאשם, אשר מעולם לא הוציא רישיון נהיגה בקטנוע מ"ר 44-331-30, למרות שלקטנוע אין רישיון רכב בתוקף ואף הוצאה לגביו הודעת איסור שימוש מיום 10.12.17.
2
אציין כבר עתה, כי היות ולא הוצגו בפניי פרטי איסור השימוש וברי כי יש הבדל בין איסור שימוש שמקורו בטיחותי וגורם לסיכון לבין איסור שימוש שמקורו טכני ואולי אף תוקן למרות שלא הוסר רשמית, הרי שחובה עליי לבחון את הדברים כאילו אין המדובר באיסור שימוש חמור ומוטב היה לו הדברים היו מפורטים בכתב האישום המתוקן שנמצא בפניי.
ב"כ המאשימה ביקשה לקבוע כי המתחם ההולם לעבירות אותן ביצע הנאשם נע בין 15 ימי מאסר ל-18 חודשי מאסר ופסילה הנעה בין 6 ל-60 חודשי פסילה בפועל ועונשים נלווים והפנתה לפסיקה שלטענתה תומכת בעמדתה.
ב"כ הנאשם, ביקש להקל עם מרשו, אשר הודה בהזדמנות הראשונה ולקח אחריות על מעשיו וזאת בשל חרטה אַמִתִּית. עוד הפנה ב"כ הנאשם לעברו הנקי של שהנאשם ולנסיבות ביצוע העבירה שלטעמו אין חמורות. בסופו של יום ביקש ב"כ הנאשם להתחשב במרשו ולקבוע מתחם שנע בין של"צ ללא הרשעה, פסילה קצרה וקנס ועד פסילה משמעותית ומאסר על תנאי וביקש להקל עם מרשו בהתאם ליכולותיו הכלכליות ונסיבותיו האישיות.
הנאשם, בדברו האחרון לעונש, מסר כי הינו בן 19 שנים וכיום, לאחר שסיים לימודיו בתיכון "אורט מוצקין" הוא עובד בחברת "פז-גז" ויש לו חוב בבנק אותו הוא מתעתד להסדיר באמצעות עבודתו.
הערך החברתי עליו יש להגן הינו הצורך להגן על ציבור המשתמשים בדרך מפני נהגים מסוכנים ובכלל זה מפני מי שמעולם לא הוציא רישיון נהיגה ובעצם נהיגתו מהווה סכנה של ממש לציבור המשתמשים בדרך ויוצר בדרך התנהגותו פוטנציאל סיכון לאפשרות גרימת תאונה. כמו כן, יש לתת משקל לאינטרס של שלטון החוק והערך בדבר כיבוד החוק.
בעניין זה יש לזכור כי הנאשם נהג בקטנוע בטבורה של עיר ובאמצע היום. אמנם, מחד, מדובר בקטנוע אשר רמת הסיכון ממנו אינה גבוהה כמו מי הנוהג במשאית כשאינו מורשה (ר' לעניין זה, דבריה של כב' השופטת חיימוביץ' בעפ"ת (ב"ש) 22585-11-12: "מדובר בנהיגה על אופנוע אשר מסכנת את הציבור פחות מאשר נהיגה על רכב"), אך מאידך גיסא המדובר בקטנוע שרישיון הרכב שלו אינו בתוקף ואף הוצאה לגביו הודעת איסור שימוש.
הענישה בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה משתרעת על פי קשת רחבה של עונשים, החל ממאסר מותנה ופסילה קצרה בת מספר חודשים ועד מאסר בפועל משמעותי ופסילה למשך מספר שנים, הכול על פי נסיבות המקרה ובעניין זה יש לזכור כי רמת הענישה הנוהגת מהווה רק נדבך אחד מבין שאר השיקולים המובילים לקביעת מתחם העונש ההולם:
3
· עפ"ת 51844-03-16 מ"י נ' סכראן (לא פורסם)- בית המשפט המחוזי בנצרת הותיר על כנו עונש של מע"ת, 7 חודשי פסילה בפועל, פסילה על תנאי וקנס על מי שמעולם לא הוציא רישיון נהיגה (מקרה ראשון, ללא עבר), וזאת מהטעם שערכאת הערעור לא ממצאה את הדין.
· עפ"ת (מרכז) 18158-03-13 חן נ' מדינת ישראל -נדחה ערעור של נאשם בגין הרשעתו בנהיגה ללא רישיון (בלתי מורשה), ללא ביטוח, כשהוא נוהג ברשלנות ומבצע תוך כדי עבירות של אי ציות לרמזור צהוב, ושבעברו 20 הרשעות תעבורה והרשעות פליליות המעידות על עבר קודם של נהיגה ללא רישיון מעולם. על הנאשם הושתו 15 חודשי מאסר בפועל, הופעלו במצטבר 6 חודשי מאסר נוספים, רישיון נהיגה נפסל ל- 5 שנים , 12 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים והתחייבות כספית.
"לא היה די לו בנהיגה הראשונה בהיותו בלתי מורשה, אלא הוא חוזר פעם אחר פעם ועולה על הרכב בהיותו בלתי מורשה, ומבצע עבירות נוספות הוא מהווה פצצה מתקתקת בכל עת שהוא נמצא על הכביש. הסיכון מפניו ממשי ואין צורך להמתין לתוצאות נוראיות של תאונת דרכים בעקבות נהיגתו על מנת להענישו בכל חומרת הדין. די בעובדה כי המערער שבפניי בז לחוק, לבתי המשפט, לביטחון הציבור ולחייו שלו עצמו, שכן גם הוא עשוי להיפגע מנהיגתו בהיותו בלתי מורשה".
· רע"פ 3149/11 רסאם נ' מדינת ישראל - המבקש הודה והורשע בבית משפט השלום בכך שנהג ללא רשיון נהיגה בתוקף וללא ביטוח תקף. בית המשפט גזר עליו חצי שנת פסילת רישיון בפועל, שישה חודשי מאסר על תנאי, שלושה חודשי פסילה על תנאי וקנס בסכום 1,200 ש"ח. ערעורו של המבקש לבית המשפט המחוזי נדחה, ובקשת רשות ערעור בעליון גם נדחתה.
· עפ"ת (ב"ש) 22585-11-12 מדינת ישראל נ' אשורוב - ערעור על נאשם שהורשע בעבירה של נהיגה ללא רישיון (בלתי מורשה) וללא ביטוח כשאין לו עבר תעבורתי, ונדון ל- 15 ימי מאסר בפועל, שמונה חודשי פסילה, קנס ופסילה על תנאי, בית המשפט בערכאת ערעור קבל את הערעור ובטל את רכיב המאסר בפועל.
וכך ציינה כב' השופטת חיימוביץ באשר למתחם הענישה בעבירה זו:
"לטעמי, גם על פי הפסיקה המקובלת בה עיינתי, מתחם העונש ההולם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה , אינו מתחיל במאסר בפועל, אלא הוא נע בין מאסר מותנה לבין מאסר בפועל למשך מספר חודשים ואף שנה, בהתאם לנסיבות העבירה.
4
...
נסיבות אלה, דהיינו, העדר עבר תעבורתי, הודיה מהירה, ביחד עם נהיגה על רכב קל (אופנוע- א"ל), מעמידות את העבירה ברף הנמוך של מתחם העונש ההולם. אילו הייתי מקבלת את גישת בית משפט קמא, הרי שמכן נסיבות העניין הן הקלות ביותר האפשריות. כאמור איני סבורה כך".
· עפ"ת (י-ם) 37090-05-10 עודה נ' מדינת ישראל - ערעור של נאשם שהורשע 7 פעמים בנהיגה ללא רישיון מעולם וללא פוליסת ביטוח ובעבירה של שימוש ברישיון נהיגה במרמה, בעל עבר קודם רב של עבירות דומות בגינן ריצה עונש מאסר ואף בעל עבר פלילי. הנאשם נדון ל- 18 חודשי מאסר בפועל, ו- 9 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, וערעורו על חומרת העונש נדחה בשל הרצידיביזם המובהק.
· רע"פ 2666/12 אמיר עטאללה נ' מדינת ישראל - בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה, בגדרו נדחה ערעור המבקש על גזר דינו של בית המשפט לתעבורה בעכו, שם המבקש נדון בגין עבירות של נהיגה ללא רישיון ונהיגה ללא תעודת ביטוח תקפה והוטלו עליו 7 חודשי מאסר בפועל במצטבר לעונש המאסר שהוא מרצה (בגין גרימת תאונת דרכים קטלנית), 7 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, ופסילה מקבלת רישיון נהיגה למשך 12 חודשים במצטבר לעונש הפסילה שכבר הוטל עליו. בקשת רשות הערעור נדחתה.
· עפ"ת 59233-05-15 יוסף גואר נ' מדינת ישראל (מחוזי חיפה) נדון ערעורו של נאשם שהורשע בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה (בלתי מורשה) ונדון ל-שני חודשי מאסר בפועל תוך הפעלת מאסר על תנאי למשך 7 חודשים באופן חופף, פסילה בפועל למשך 24 חודשים ועונשים מותנים כולל מאסר על תנאי. הערעור כלפי רכיב המאסר בפועל נדחה.
לאחר ששקלתי את חומרת העבירה, נסיבות ביצועה, הערכים החברתיים עליהם יש להגן והפסיקה הנהוגה, אני סבור כי מתחם העונש ההולם נע בין מאסר מותנה ועד מאסר בפועל של שנה, פסילה מלנהוג לתקופה של 6 חודשים ועד שנתיים, קנס משמעותי ועונשים נלווים.
לאחר שהתחשבתי בעובדה שמדובר במי אשר אין לו עבר מכל סוג שהוא, אשר הודה בהזדמנות הראשונה, חסך מזמנו היקר של בית המשפט והביע חרטה והנתפסת עליי כאמינה כמו גם הבנה לחומרת האירוע, תוך התחשבות בגילו הצעיר של הנאשם ובעובדה שהוא כרגע אך בתחילת חייו על כל המשתמע מכך (לרבות היותו "בגיר צעיר"), החלטתי לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
5
- אני דן את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,000 ש"ח.
הקנס ישולם ב-5 תשלומים שווים ורצופים, כאשר התשלום הראשון ישולם בתאריך 15.4.18 ובכל 15 בחודש שלאחריו.
הנאשם הונחה לגשת למזכירות לקבל שוברי תשלום.
- אני פוסל את הנאשם מלנהוג ו/או מלקבל ו/או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 9 חודשים בפועל.
ריצוי הפסילה יחל היום.
היות והנאשם הינו בלתי מורשה ומעולם לא הוציא רישיון נהיגה המזכירות תנפיק לנאשם אישור הפקדה מהיום.
- אני פוסל את הנאשם מלנהוג
ו/או מלקבל ו/או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 6 חודשים על תנאי למשך 2
שנים והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור אותה/ן עבירה/ות שעליה/ן הורשע או אחת העבירות
המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת השנייה ל
- הנני גוזר על הנאשם עונש מאסר על תנאי לתקופה של 6 חודשים שלא יעבור בתוך 3 שנים עבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה (בלתי מורשה), או עבירה של נהיגה בפסילה.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 ימים.
ניתן והודע היום כ"ג שבט תשע"ח, 08/02/2018 במעמד הנוכחים.
|
אור לרנר, שופט |
הוקלדעלידימירבכהןויניאק
