תת"ע 6657/06/15 – מדינת ישראל נגד פראס שבאנה
בית משפט השלום לתעבורה בירושלים |
|
תתע"א 6657-06-15 מדינת ישראל נ' שבאנה
|
|
1
בפני |
כבוד השופטת שרית זוכוביצקי-אורי
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
פראס שבאנה
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
העבירה והעבר
הנאשם הודה והורשע בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה שעה שלא הוציא רישיון נהיגה מעולם בניגוד לסעיף 10(א) לפקידת התעבורה, התשכ"א-1961 ובנהיגה ברכב ללא פוליסת ביטוח בת תוקף בניגוד לסעיף 2א לפקידת הביטוח רכב מנועי,התש"ל-1970.
הנאשם יליד 1984 ועד היום אין ברשותו רישיון נהיגה. לנאשם 4 הרשעות בתעבורה .בשנת 2011 הורשע הנאשם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף ונהיגה בפסילה והושתו עליו 14 ימי מאסר לריצוי בפועל, מאסר מותנה של 8 חודשים שפקע קודם לביצוע העבירות בתיק דנן, פסילת רישיון למשך שנה, פסילה על תנאי למשך 4 חודשים וקנס.
2
בשנת 2008 הורשע הנאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה והושתו עליו פסילה ,פסילה על תנאי וקנס.
לנאשם עבר פלילי הכולל הרשעות בעבירות של סיוע לכניסה לישראל שלא כחוק וסיוע להעברת תעודה לשם התחזות בגינן הושתו עליו מאסר על תנאי וקנס.
טיעונים לעונש
המאשימה בקשה להשית על הנאשם מאסר בפועל למשך 6 חודשים, מאסר על תנאי של 18 חודשים למשך 3 שנים, שנתיים פסילה, פסילה על תנאי של 18 חודשים למשך 3 שנים וקנס.
לטענת המאשימה מתחם הענישה לעבירה של נהיגה ללא רישיון נע בין מאסר של 15 ועד 18 חודשים, פסילה בפועל מ- 6 חודשים ועד 60 חודשים, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי וקנס.
המאשימה הפנה לרע"פ 665/11 בו הורשע הנאשם במספר רב של עבירות של נהיגה בפסילה, רישיון נהיגה לא תקף ועבירות נלוות. אציין כבר עתה כי פסק דין זה חמור בהרבה מהמקרה שבפני ועל כן אינו רלוונטי. לפסק דין נוסף אליו הפנתה המאשימה אתייחס בהמשך.
לטענת המאשימה נוכח עברו של הנאשם הכולל 2 הרשעות בעבירה של נהיגה ללא רישיון ואף בעבירה של נהיגה בפסילה יש להחמיר עם הנאשם ולהרחיקו מהציבור. לטענתה העובדה שהנאשם שב לבצע את אותה עבירה חרף העונשים שהוטלו עליו מעידה על כך שלא הפנים את חומרת מעשיו ולא למד לקח.
ב"כ הנאשם טען כי יש להתחשב לקולה בנסיבות ביצוע העבירה וכן בעובדה שהנאשם הודה וחסך זמן שיפוטי. לטענתו הנאשם נסע מטרים ספורים מביתו לכביש הראשי על מנת להציג שם את רכבו למכירה. כמו כן ביקש ב"כ הנאשם להתחשב בנסיבותיו האישיות והמשפחתיות ובמחלת האפילפסיה ממנה הוא סובל . בשל כך ביקש ב"כ הנאשם להימנע מהטלת מאסר ולהסתפק במאסר על תנאי, פסילה וקנס.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות
הנאשם לא נמצא מתאים לביצוע עבירות שירות בשל מצב רפואי.
חומרת העבירה ומתחם הענישה
3
מי שנוהג ללא רישיון נהיגה מעולם הוגדר על ידי בית המשפט העליון כ"איום נע" היות ובנהיגתו הוא מהווה סכנה ממשית ומוחשית לעוברי הדרך שכן לא הוכשר ולא הוסמך לנהיגה מעולם ונוהג בכלי תחבורה שעלול ברגע להפוך לכלי משחית כנגד כל הסובבים אותו (רע"פ 3149/11 רסאם נ' מדינת ישראל, מיום 15.5.11).
מי שנוהג כך מספר פעמים ואף נעדר ביטוח חובה לנהיגתו מעיד על עצמו כמי שמורא הדין אינו עליו.
מתחם הענישה לעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה נע בין מאסר על תנאי למאסר בפועל למשך שבועות או חודשים ספורים, תלוי בתדירות ביצוע העבירה, בעברו התעבורתי והפלילי של הנאשם, בהסרת המחדל והוצאת רישיון ובנסיבות אישיות של הנאשם.
בעפ"ת (מרכז) 36814-07-16 לולבה נ' מדינת ישראל, מיום 28.11.16, נדון ערעורו של נאשם שהורשע בעבירה של נהיגה ללא רישיון מעולם. תחילה הושתו על הנאשם צו של"ץ, קנס, מאסר מותנה של 10 חודשים ל- 3 שנים, פסילה למשך שנה, ופסילה על תנאי. טרם החל נאשם לבצע את צו השל"צ נעצר בתיק אחר ונמנע ממנו לבצע השל"ץ. חלף השל"צ הושת על הנאשם 8 חודשי מאסר בפועל. הערעור התקבל ועל הנאשם הושתו 6 חודשי מאסר בעבודות שירות.
בעפ"ת (ב"ש) 22585-11-12 מדינת ישראל נ' אשורוב, מיום 3.12.12, נדון ערעורו על נאשם ללא הרשעות קודמות בתעבורה, שהורשע בעבירות של נהיגה ללא רישיון מעולם ונהיגה ללא ביטוח תקף. על הנאשם הושתו 15 ימי מאסר בפועל, שמונה חודשי פסילה, קנס ופסילה על תנאי. בית המשפט קבל את הערעור ובטל את רכיב המאסר בפועל.
כב' השופטת חיימוביץ קבעה כי מתחם הענישה בעבירה של נהיגה ללא רישיון אינו מתחיל במאסר בפועל אלא במאסר מותנה ותלוי בנסיבות המקרה:
"לטעמי, גם על פי הפסיקה המקובלת בה עיינתי, מתחם העונש ההולם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה , אינו מתחיל במאסר בפועל, אלא הוא נע בין מאסר מותנה לבין מאסר בפועל למשך מספר חודשים ואף שנה, בהתאם לנסיבות העבירה.
נסיבות אלה, דהיינו, העדר עבר תעבורתי, הודיה מהירה, ביחד עם נהיגה על רכב קל, מעמידות את העבירה ברף הנמוך של מתחם העונש ההולם. אילו הייתי מקבלת את גישת בית משפט קמא, הרי שמכן נסיבות העניין הן הקלות ביותר האפשריות. כאמור איני סבורה כך".
4
בעפ"ת (י-ם) 8013/13 מדינת ישראל נ' בנימיני, מיום 4.9.12, נדון ערעורו של נאשם בן 19 שנהג בקטנוע ללא רישיון מעולם. על הנאשם הושתו חודש מאסר על תנאי, פסילת רישיון למשך 89 יום ופסילה על תנאי וקנס בסך 1000 ₪. בית המשפט המחוזי קבל את ערעור המדינה על קולת העונש באופן חלקי והאריך את תקופת הפסילה ב- 90 יום נוספים.
בעפ"ת (י-ם) 37090-05-10 עודה נ' מדינת ישראל, מיום 7.7.10, נדון ערעורו של נאשם שהורשע ב- 7 עבירות של נהיגה ללא רישיון מעולם וללא פוליסת ביטוח ובעבירה של שימוש ברשיון נהיגה במרמה. לנאשם הרשעות קודמות בעבירות דומות בגינן ריצה עונש מאסר ואף עבר פלילי. על הנאשם הושתו 18 חודשי מאסר בפועל ו- 9 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים. הערעור על חומרת העונש נדחה בשל הרצידיביזם המובהק של הנאשם.
בעפ"ת (י-ם) 3655-12-11 שאער נ' מדינת ישראל, מיום 24.1.12, נדון ערעורו של נאשם שהודה והורשע בשתי עבירות של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע לפני 8 שנים על הנאשם הוטלו 5 חודשי מאסר בפועל, פסילת רישיון נהיגה למשך 6 חודשים, מאסר על תנאי למשך שנה ופסילה על תנאי. בית המשפט דחה את הערעור בשל עברו המכביד ביותר של הנאשם הכולל 19 הרשעות בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף אשר בגין חלקן היה תלוי ועומד עונש מאסר על תנאי בר הפעלה שהופעל.
בתע"א (חי') 3420-09-16 מדינת ישראל נ' אבו חמוד, מיום 5.12.17, הורשע נאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף. הנאשם אשר לחובתו הרשעה דומה רחוקה ביצע נסיעה קצרה . בית המשפט קבע כי נסיעה קצרה אינה מהווה שיקול לקולה שכן גם בנסיעה קצרה עלולה להתרחש תאונת דרכים. בית המשפט השית על הנאשם מאסר על תנאי של 4 חודשים ל- 3 שנים, פסילה בפועל למשך 9 חודשים, פסילה על תנאי וקנס.
בתע"א (פ"ת) 536-01-16 מדינת ישראל נ' פלוני, מיום 5.12.17, הורשע נאשם בעבירות של נהיגה ללא רישיון מעולם, נהיגה ללא ביטוח תקף ונהיגה רכב שרישיונו פקע מזה כשנה. לנאשם 2 הרשעות קודמות בעבירה של נהיגה ללא רישיון משנת 2012 ומשנת 2008 ולחובתו עבר פלילי. שירות המבחן המליץ התערבות טיפולית לצמצום הסיכון הנשקף מהנאשם. על הנאשם הושתו 6 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, 24 חודשי פסילה, פסילה על תנאי, קנס וצו מבחן לשנה.
5
בתת"ע (עכו) 1392-01-17 מדינת ישראל נ' פייסל, מיום 26.11.17, הורשע נאשם כבן 19 בעבירה של נהיגה ללא רישיון. הנאשם תקן את המחדל והוציא רישיון נהיגה. בית המשפט אימץ את המלצת שירות המבחן והשית עליו 85 ימי פסילה, פסילה קצרה על תנאי, התחייבות וקנס.
בפל"א (פ"ת) 9811-11-17 מדינת ישראל נ' בראשי, מיום 21.11.17, הורשע נאשם ללא עבר תעבורתי בעבירה של נהיגה ללא רישיון מעולם וללא ביטוח. על הנאשם הושתו מאסר מותנה של 6 חודשי מאסר, פסילה בפועל של 12 חודשים, פסילה על תנאי של 6 חודשים ל- 3 שנים וקנס.
בת"ד (י-ם) 1242-03-12 מדינת ישראל נ' ויגדרוביץ, מיום 9.9.13, הורשע נאשם ללא עבר תעבורתי בעל נסיבות חיים קשות בעבירה של נהיגה ללא רישיון ובגרימת תאונת דרכים. על הנאשם הושתו מאסר של חודש ימים בעבודות שירות, מאסר על תנאי של חודשיים למשך שלוש שנים ופסילה של 15 חודשים.
בפל"א 2896-07-14 מדינת ישראל נ' גנאם, מיום 28.7.14, הורשע נאשם על פי הודאתו בעבירות של נהיגה ללא רישיון מעולם, נהיגה ללא ביטוח ושימוש בטלפון הנייד ללא דיבורית לנאשם שתי הרשעות קודמות בעבירה של נהיגה ללא רישיון מעולם. לפי הסדר שגובש בין צדדים הושתו על הנאשם מאסר בפועל של 6 חודשים, מאסר על תנאי של 7 חודשים, פסילה בפועל ל- 18 חודשים, פסילה על תנאי של 12 חודשים למשך 3 שנים והתחייבות בסך 10,000 ₪.
בתתע"א (ב"ש) 3725-02-14 מדינת ישראל נ' סמאחה, מיום 26.4.15 הורשע נאשם צעיר לאחר שהודה בעבירה של נהיגה ללא רישיון מעולם. לנאשם שנסיבות חייו הוגדרו כקשות הרשעה קודמת בעבירה זהה שבוצעה מספר חודשים קודם לכן. בהתחשב בנסיבותיו האישיות של הנאשם ובמבנה אישיותו הקל בית המשפט עם הנאשם והשית עליו 5 חודשי מאסר על תנאי, 24 חודשי פסילה, התחייבות כספית וקנס נמוך.
6
בפ"ל (י-ם) 2136-11-13 מדינת ישראל נ' עוויסאת, מיום 5.2.15, הורשע נאשם בן 20 בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה. לנאשם הרשעה בעבירה זהה אותה ביצע כנער. על הנאשם הושתו 30 ימי מאסר בפועל, פסילה ל- 11 חודשים ו- 4 חודשי מאסר על תנאי.
בתת"ע (פ"ת) 8467-03-11 מדינת ישראל נ' אבשייב, מיום 3.9.12, הורשע נאשם בעבירות של נהיגה ללא רישיון מעולם, נהיגה כשרישיון הרכב פקע ונהיגה ללא ביטוח תקף לנאשם עבר תעבורתי הכולל 4 הרשעות בעבירה של נהיגה ללא רישיון ועבר פלילי עשיר. בית המשפט התחשב בנסיבות חייו הקשות של הנאשם ובכך שלטענתו פתח בדף חדש בחייו והשית עליו 3 חודשי מאסר בעבודות שירות, 8 חודשי מאסר על תנאי, פסילה למשך 5 חודשים תוך הפעלת פסילה על תנאי, פסילה על תנאי וקנס בסך 2,500 ₪.
מפסיקה דלעיל עולה כי מתחם הענישה בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה נע בין מאסר על תנאי כאשר אין לנאשם הרשעות דומות ובהתקיים נסיבות מיוחדות לבין מאסר בפועל עד למעלה משנה בנסיבות חמורות של רצידיביזם קשה, פסילה ארוכה בפועל, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות כספית.
העונש המתאים לנאשם
הענישה היא לעולם
אינדיווידואלית, ואף לאחר תיקון 113 ל
מחד יש צורך לתמוך בנאשם שלא ייפול שוב לעולם העבריינות, ומאידך יש להבהיר לו באופן חד משמעי את חומרת מעשיו וכי אם ישוב ויבצעם צפוי הוא לעונש מאסר ממשי וארוך.
מצאתי למקם את הנאשם ברף הבינוני של המתחם וזאת בשל הרשעותיו בעבירות זהות.
בנסיבות אלה מצאתי להשית על הנאשם מאסר בפועל.
בהתאם לעקרון הדרגתיות בענישה ובהתחשב בכך שבין הרשעתו האחרונה הושתו עליו 14 ימי מאסר בפועל בלבד אסתפק ב-30 ימי מאסר בפועל, לצד ענישה מרתיעה של מאסר על תנאי .
לקולה התחשבתי בכך שהנאשם הודה וחסך זמן שיפוטי וכן את נסיבותיו האישיות והרפואיות.
7
לחומרה הבאתי בחשבון את עברו של הנאשם ואת חומרת העבירה.
נסיעתו הקצרה של הנאשם אינה מהווה שיקול לקולה שכן גם בנסיעה קצרה עלול להתרחש אסון שעה שהנאשם לא הוכשר לנהיגה מעולם בשל מצבו הכלכלי הקשה אמנע אשית עליו קנס נמוך.
לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. תשלום קנס בסך 500 ₪, אשר ישולם ב-2 תשלומים חודשיים, החל
מיום 3.4.18.
2. פסילה מלקבל ו/או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 12 חודשים.
הנאשם פטור מהפקדת רישיון נהיגה.
המזכירות תחשב מועד הפסילה מהיום.
תשומת לב הנאשם לכך שהעונש המקובל על נהיגה בזמן פסילה הוא מאסר בפועל.
3. פסילה מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 6 חודשים, וזאת על תנאי
למשך 3 שנים.
4. אני מצווה על מאסרו של הנאשם בפועל למשך חודש ויום.
על הנאשם להתייצב לריצוי עונש המאסר בימ"ר ניצן אזור התעשייה הצפוני רמלה, ביום 18.2.18 בשעה 9:00 כשברשותו תעודת זהות או דרכון.
על הנאשם לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס, טל': 08-9787377, 08-9787336.
8
5. אני
מצווה על מאסרו של הנאשם למשך 6 חודשים, וזאת על תנאי למשך שלוש שנים, אם יעבור על
הוראות סעיף
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ה' שבט תשע"ח, 21 ינואר 2018, נוכחות הצדדים.
