ת"ד 11105/02/17 – מדינת ישראל נגד דיאב חסן
ת"ד 11105-02-17 מדינת ישראל נ' חסן
|
03 מאי 2018 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
מדינת ישראל באמצעות עו"ד אורית מנדלוביץ'
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
דיאב חסן
|
|
|
באמצעות עו"ד חנא חורי |
הנאשם |
גזר דין |
הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה (מעולם לא הוצא), תוקף רישיון הרכב פקע בתקופה העולה על 6 חודשים, ונהיגה ברכב ללא ביטוח.
בהתאם לעובדות כתב האישום, ביום 22.1.17, בסמוך לשעה 11:00, נהג הנאשם ברכב פרטי, מסוג "הונדה", מ.ר. 7331300, בכפר יאסיף, הגיע לתחנת דלק, ושוטרים שנסעו בעקבותיו ניגשו אליו. אותה עת נהג ללא רישיון נהיגה, כשרישיון הרכב פקע בתאריך 27.3.16, וללא תעודת ביטוח תקפה.
ב"כ המאשימה עתרה לעונש מאסר בפועל, מאסר על תנאי, פסילה בפועל לתקופה בין 11 חודשים ל - 15 חודשים, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות כספית. לשיטתה, מתחם העונש ההולם בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, נע בין 15 ימי מאסר בפועל ל - 6 חודשים.
ב"כ המאשימה הצביעה על חומרת העבירה של נהיגה בידי מי שאינו מורשה, בנסיבות שאינן מקלות - נסיעה, לא קצרה, בכפר, עד תחנת הדלק -המצדיקות, לטענתה, מאסר בפועל לתקופה של חודשיים, והפנתה לפסיקה תומכת. כן צוין כי לנאשם אין עבר תעבורתי אך קיים עבר פלילי.
2
ההגנה עתרה להסתפק בפסילה בפועל, ארוכה יותר ומאסר על תנאי מרתיע. לשיטתה, הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה ונטל אחריות על מעשיו. הנאשם נעדר עבר תעבורתי ומדובר במעידה חד פעמית. עוד טען הסנגור לנסיבות אישיות קשות במיוחד - הנאשם, בן 40, גרוש, אב לשני ילדים, משלם מזונות, עובד בכריתת עצים, ומשתכר שכר מינימום. לשיטתו, על פי הפסיקה, בנסיבות דומות, של עבירה ראשונה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, הסתפק בית המשפט בפסילת רישיון. נטען כי ככל שיושת עליו מאסר, גם אם בעבודות שירות, לא יצליח הנאשם לעמוד בתשלום המזונות לילדיו.
חומרת העבירה, הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בו
עבירת נהיגת רכב בידי מי שאינו מורשה, מהווה פגיעה בערכים החברתיים של בטחון הציבור, החובה לציית לחוק ובאינטרס הציבורי המחייב הרשאה לנהיגה ברכב, לאחר שנבחנים כישוריו והתאמתו של הנהג בידי הגורמים המוסמכים לכך.
במקרה דנן הפגיעה בערך המוגן גבוהה משלא הוציא הנאשם רישיון מעולם.
בתי המשפט מתייחסים בחומרה לעבירה של נהיגת בלתי מורשה, לגבי מי שלא הוציא מעולם רישיון נהיגה.
ברע"פ 2666/12 עטאללה נ' מדינת ישראל (23.4.2012) ציין בית המשפט כי:
"נהיגה בלי רישיון משמעה הסטטוטורי נהיגה ללא כישורי נהיגה, וממילא סיכון הזולת. ומעבר לכך נאמר לא אחת, כי משמעות נהיגה כזאת, בהיעדר ביטוח, היא גם הטלת פיצוי הנפגעים על הציבור"
ברע"פ 3149/11 בראנסי ראסם נ' מדינת ישראל כינה בית המשפט נהיגתו של נהג בלתי מורשה כ"איום נע" על הכביש בציינו כי יש להטיל ענישה ממשית אשר תהווה הרתעה ותמנע עבריינים פוטנציאליים לנהוג ללא רישיון.
בעפ"ת 37090-05-10 אימן עודה נ' מדינת ישראל, בהתייחסו לחומרת העבירה והסיכון הטמון בה, קבע בית המשפט:
"אין להקל ראש בסיכון הנובע מהעבירה של נהיגה ללא רשיון. אדם הנוהג מבלי שיש בידיו רישיון נהיגה כלל, לעתים רבות אינו בקיא בחוקי התנועה ובאופן הפעלת הרכב. בכל אלה יש כדי להוות סיכון ממשי ומיידי לכלל הציבור בכביש - נהגים אחרים, הולכי רגל ואף המערער עצמו"
מדיניות הענישה
3
ברע"פ 2931/14, שגיא ברק נ' מדינת ישראל (12.5.14) נדון נהג קטנוע, בלתי מורשה, ל- 14 ימי מאסר בפועל, 3 חודשי מאסר מותנה ל-3 שנים ו-3 חודשי פסילה בלבד, לאחר שנשקלו שיקולי שיקום של הנאשם, אסיר משוחרר בהליך שיקומי, כשהנאשם בעל הרשעות תעבורה דומות ועבר פלילי.
בית המשפט העליון אישר את גזר הדין של כב' השופט א' טננבוים, בבית משפט קמא, בו צוין כי מתחם הענישה בעבירה מסוג זה נע בין 7 ל - 21 ימי מאסר בפועל, בנוסף לרכיבי ענישה נוספים.
בעפ"ת (ים) 4420-09-12 מ"י נ' פכורי (29.1.13), בעבירה שניה של נהיגה ללא רישיון נהיגה (פקע למעלה מעשור בשל קנסות), העיר כב' השופט אמנון כהן כי "במקרים המתאימים בעבירות מסוג זה ניתן יהיה להטיל גם מאסר בפועל". עם זאת, בשל נסיבותיו האישיות של הנאשם, והיותו אב לארבעה, קבע כי אין מקום להטיל מאסר, אימץ את גזר הדין לעניין המאסר המותנה למשך 3 שנים, וקבע כי יש להגדיל את הקנס משמעותית והעמידו על סך 5,000 ₪.
בעפ"ת (י-ם) 52021-04-13 מדינת ישראל נ' עבאסי (11.6.13), בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, בפעם הראשונה, כשמדובר בצעיר בן 21, אימץ בית המשפט המחוזי את גזר דינו של בית משפט קמא, אשר קבע כי מתחם הענישה במקרים אלה נע בין מאסר מותנה למאסר ימים, אך נקבע כי בנסיבות התיק אין מקום לשלוח את הנאשם מאחורי סורג ובריח. כב' השופט א' כהן, קבע כי אין מדובר בעונש חריג המצדיק התערבות בהטלת מאסר, הותיר את המאסר המותנה שנקבע ל - 3 חודשים, למשך שנתיים, ופסילה על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים, אולם האריך את תקופת הפסילה ל - 12 חודשים, קבע כי אין לאפשר למשיב לגשת למבחנים הקשורים ברישיון הנהיגה בתקופה זו והעמיד את הקנס על סך 3,000 ש"ח.
בתעא (י-ם) 9288-07-16 מדינת ישראל נ' חיים אברהם דרי (26.1.17) - הנאשם הורשע בעבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה תקף וללא ביטוח. הנאשם ללא עבר תעבורתי או פלילי ואוחז ברישיון נהיגה תקף. בגזר הדין ציינה כב' השופטת ש' זוכוביצקי-אורי כי מתחם הענישה בעבירות בהן הודה והורשע הנאשם נע בין מאסר מותנה למאסר בפועל של מספר חודשים, תלוי בסוגיית הסדרת הרשיון ובעברו הפלילי והתעבורתי של הנאשם ודנה את הנאשם לקנס בסך 750 ₪, פסילה של 4 חודשים על תנאי למשך 3 שנים, מאסר מותנה של חודשיים למשך שנתיים, וביצוע צו של"צ בהיקף של 150 שעות.
בתת"ע 4354-06-14 מדינת ישראל נ' אבו קטיש - הנאשם הורשע בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה ונדון למאסר של 5 ימים ומאסר על תנאי של חודש. כב' השופט א' טננבוים ציין כי מתחם הענישה נע בין מאסר קצר של ימים למאסר ארוך יותר שיכול להיות בעבודות שירות הכל בהתאם להקשר ולנסיבות ודן את הנאשם כאמור לאחר שהנאשם הסיר את המחדל והוציא רישיון נהיגה.
4
הפסיקה אליה הפנתה ב"כ המאשימה:
עפת (מרכז) 25225-03-13 יבין גיטנס נ' מדינת ישראל - המערער הורשע בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה וללא פוליסת ביטוח, נהיגה בקלות ראש וגרימת תאונת דרכים בה נפגע אדם ועזיבת מקום התאונה ואי הודעה על התאונה. נגזרו עליו חודשיים מאסר בעבודות שירות, 8 חודשי מאסר על תנאי ל - 3 שנים, 12 חודשי פסילה בפועל, 6 חודשי פסילה על תנאי ל - 3 שנים, צו מבחן לשנה. הערעור נדחה כשבית המשפט מציין כי מדובר בנהיגה ללא רישיון נהיגה, בה נפגע אדם, והוכח בכך כי אכן נהיגה בידי בלתי מורשה כמוה כ"פצצה מתקתקת". כב' השופטת נגה אהד ציינה שם:
"אין מקום לסליחה ואין מקום לרחמים למי שמבצע עבירה זו לראשונה בחייו. דווקא הגישה הסלחנית שהיתה עד כה למבצעי העבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה על ידי בלתי מורשים הביאה לתופעה הרווחת של נהיגה בידי בלתי מורשה פעם אחר פעם אחר פעם, בדיוק כפי שהיה בשני ערעורים שנשמעו היום. 18158-03-13 ו- 1279-03-13."
ועוד:
"לפיכך העונש ההולם לעבירת נהיגה על ידי בלתי מורשה, כבר בפעם הראשונה, הוא מאסר בפועל, לא בעבודות שירות, אלא בפועל ממש. התקופה תיגזר מהנסיבות, האם יש עבירות נוספות, מה התוצאות ומה ההשלכות של אותן עבירות ואלה יש להשפיע על אורך תקופת המאסר בפועל".
רעפ 11892/05 יוסף כולי נ' מדינת ישראל (9.3.06) - הורשע בעבירות דומות למקרה דנן, פעמיים, בתוך שבוע. בית משפט קמא גזר עליו מאסר בפועל לתקופה של 3 חודשים, מאסר מותנה של 8 חודשים למשך שנתיים, פסילה לשנתיים וקנס בסך 2,500 ש"ח. בית המשפט העליון דחה בר"ע שהוגשה לאחר שערעורו לבית המשפט המחוזי נדחה, בקובעו כי המבקש עבריין מועד, ביצע עבירות תעבורתיות ופליליות כאחד, כשבהרשעה זו ביצע העבירות בזו אחר זו, בתוך שבוע, והוכח כי עונש מאסר קודם ופיקוח קצין מבחן לא הרתיעוהו בעבר.
הפסיקה אליה הפנה הסנגור:
תת"ע 3347-12-16 מדינת ישראל נ' יצחק בן שטרית - הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בנהיגה כשתוקף רישיונו פקע כעשור. הנאשם נוהג משנת 83, ולחובתו 45 הרשעות וקיימות עבירות דומות ופסילה ברת הפעלה ונסיבות אישיות קשות. מותב זה כיבד את הסדר הטיעון ודן את הנאשם לחודש מאסר על תנאי למשך שנתיים, פסילה לתקופה של 6 חודשים, הפעלת פסילה על תנאי של 3 חודשים, במצטבר, פסילה על תנאי למשך 4 חודשים לתקופה של שנתיים, וקנס בסך 400 ₪, נוכח מצבו הכלכלי.
תת"ע 8390-06-16 מדינת ישראל נ' מאריו עבדו (3.1.17), הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירה של נהיגה על קטנוע, ללא רישיון נהיגה מעולם, וללא תעודת ביטוח תקפה. הנאשם נעדר עבר תעבורתי ופלילי ומדובר בעבירה ראשונה של נאשם צעיר. מותב זה דן אותו לקנס בסך 1,500 ₪, פסילה לתקופה של 5 חודשים, מאסר על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים ופסילה של 6 חודשים למשך 3 שנים.
5
תת"ע 5876-06-16 מדינת ישראל נ' עלא סמד (8.3.17) - הנאשם הורשע, בהתאם להודאתו, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה מעולם וללא תעודת ביטוח תקפה. הנאשם, נעדר עבר תעבורתי ופלילי. מותב זה דן גזר עליו 3 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, פסילה לתקופה של 11 חודשים, פסילה על תנאי של 10 חודשים למשך שנתיים, קנס בסך 1,000 ש"ח והתחייבות כספית על סך 3,000 ₪ למשך שנתיים.
עיון בפסיקה, בנסיבות דומות, מלמד על מתחם ענישה הכולל, בעבירה ראשונה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, לעיתים, הטלת מאסר בפועל, למספר ימים, ובמקרים אחרים הסתפקות בהטלת מאסר מותנה, פסילה, פסילה על תנאי וקנס.
קביעת העונש הראוי לנאשם
הענישה היא לעולם אינדיווידואלית, ועל בית המשפט לבחון, לצד מתחם הענישה המקובל, את המקרה הפרטי שבפניו ולשקול מהו העונש המתאים בהתאם לנסיבותיו האישיות של הנאשם.
במקרה דנן, הנאשם נסע ללא רישיון נהיגה, עד לתחנת הדלק, נסיעה שאינה קצרה ונעצר שם. לצד הנסיבות החמורות של ביצוע העבירה, יש לשים לב כי הנאשם הודה, נטל אחריות על מעשיו, נעדר עבר תעבורתי, גרוש וחב בתשלום מזונות ל - 2 ילדיו.
עם זאת, לנאשם עבר פלילי מכביד, הכולל 5 הרשעות קודמות, האחרונה משנת 2009, ביניהן, הפרת הוראה חוקית, אי מניעת פשע, בגינם נדון למאסר בפועל של 6 חודשים, איומים ותקיפה, מעשה מגונה בקטינה עד 14 ומעשה מגונה בכח, בגינם נדון למאסר בפועל של 7 חודשים, פריצה לבניין, גניבה, היזק לרכוש במזיד ומעשה מגונה בקטין עד 16.
לאחר ששמעתי את ב"כ הצדדים וטיעוניהם, שקלתי את האינטרס הציבורי, עיינתי בפסיקה, נתתי דעתי לכך שמדובר בעבירה חמורה כשלנאשם עבר פלילי מכביד ומאידך, והתרשמתי מנסיבותיו האישיות של הנאשם, הנעדר עבר תעבורתי, הגעתי למסקנה כי יש מקום להסתפק בנסיבות במאסר על תנאי.
אשר על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. אני דנה את הנאשם ל - 3 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה בזמן פסילה או נהיגה ללא רשיון נהיגה.
2. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה וזאת לתקופה של 9 חודשים.
כפי שעולה מכתב האישום, ועל פי הצהרת הנאשם הוא אינו מחזיק רשיון תקף להפקדה.
6
לפיכך, הפסילה בתיק זה בתוקף מהיום ותחושב מהיום בכפוף לסיום כל פסילה תקפה קודמת שטרם הסתיימה או חושבה.
לתשובת לב הנאשם, חישוב הפסילה בפועל הינו במשרד הרישוי, וכל עוד לא דאג הנאשם לחישובה וקבלת רשיון נהיגה תקף הנהיגה אסורה עליו והוא עלול להיחשב כנוהג בזמן פסילה.
3. אני
פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 3 חודשים, וזאת על תנאי
למשך 3 שנים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או
בתוספת השניה ל
4. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 3,000 ש"ח . הקנס ישולם ב- 10 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מתאריך 1.7.18.
על הנאשם לפנות בשעות הקבלה למזכירות לשם קבלת שוברי התשלום.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתן היום, י"ח אייר תשע"ח, 03 מאי 2018, במעמד הנוכחים
