ת"ד 2057/07/17 – מדינת ישראל נגד ענאן בדראן
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
ת"ד 2057-07-17 מדינת ישראל נ' בדראן
|
10 יוני 2019 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1
ענאן בדראן
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בנהיגה בחוסר זהירות, פניה שמאלה שלא בבטחה והתנהגות הגורמת נזק.
2. על פי כתב האישום, ביום 3.11.16, סמוך לשעה 12:30, נהג הנאשם ברכב פרטי, תוצרת "מזדה" מ.ר. 6486735, בכפר ראמה, מכיוון מערב למזרח. בעת שפנה שמאלה לכניסה לבית, שלא בבטחה ומבלי לנקוט באמצעי זהירות, חסם נסיעתו של רכב פרטי (להלן - הרכב המעורב), שנסע מאחוריו, וגרם להתנגשות. כתוצאה מהתאונה נהג הרכב המעורב נפגע וכלי הרכב המעורבים ניזוקו.
הנאשם היה פסול מנהלית מיום 14.11.16 ועד יום 11.12.16.
2
3. המאשימה עתרה לעונש של פסילה בפועל, פסילה על תנאי וקנס. צוין שבעת ביצוע העבירה הנאשם היה נהג חדש, צעיר, הוציא רישיון נהיגה בשנת 2015, ובעברו הרשעה אחת, בגין עבירה של נהיגה בכיוון הפוך, בכביש חד-סיטרי, מחודש מרץ 2016.
ההגנה עתרה, מנגד, להטלת קנס סמלי, ואם תושת פסילה על תנאי, ביקשה שזו תהא קצרה.
צוין שהתאונה ארעה בשנת 2016, וחלפו מאז 3 שנים. בתקופה זו היה הנאשם חייל בצה"ל, ושירת בעוטף עזה. הוטעם שהנאשם בן למשפחה קשת יום, לאביו דרגת נכות בשעור של 100%, ואמו, עובדת בנקיון. הסנגור טען שלנהג המעורב רשלנות תורמת בקרות התאונה. צוין שמאז הרשעתו זו, הנאשם לא ביצע עבירות נוספות. הסנגור הציג לעיון בית המשפט חוות דעת של מפקדו של הנאשם.
דיון והכרעה
4. הערך החברתי שנפגע מנהיגתו של הנאשם, הוא ערך השמירה על שלמות הגוף ועל הביטחון האישי של כל אדם.
ברע"פ 2996/13 נייאזוב נ' מדינת ישראל, נאמר:
"החובה לשמור על חוקי התנועה היא בחינת "ונשמרתם מאד לנפשותיכם" (דברים ד', ט"ו), שמירה לא רק על חייו של אדם עצמו אלא גם על חיי הזולת".
על חשיבותה של ענישה מרתיעה בתאונות דרכים, הכוללות חבלות ופציעות, עמד בית המשפט ברע"פ 2564/12 יחיאל קרני נ' מדינת ישראל:
"תאונות דרכים גובות קורבנות בגוף ובנפש מדי יום, וחלקה של מערכת המשפט לא ייפקד מן המערכה נ' תאונות הדרכים...לענישה הולמת תפקיד חשוב לא רק במקרים בהם גורמות תאונות הדרכים לקורבנות בנפש, אלא אף במקרים בהן נגרמות חבלות ופציעות, ובפרט כאשר חבלות ופציעות אלו חמורות הן".
מדיניות הענישה
3
5. עפ (נצ') 1211/07 דן ירדני נ' מדינת ישראל (25.10.07) - המערער, הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה בקלות ראש, סטיה מנתיב, סיכון חיי אדם ומהירות בלתי סבירה. הולך רגל נחבל חבלה של ממש. בית משפט קמא גזר עליו פסילה, בת 11 חודשים, בניכוי 60 ימי פסילה מנהלית, פסילה על תנאי, בת 6 חודשים, למשך שנתיים, וקנס בסך 2,000 ₪. מדובר ברופא, אב ל-5, כירורג ילדים בכיר, כונן בבית חולים, ורישיון הנהיגה נחוץ לו מאוד. המערער נוהג משנת 1975, ולחובתו 12 הרשעות קודמות בלבד, האחרונה משנת 2002. בית המשפט קיבל את הערעור לעניין רכיב הפסילה בלבד, והעמיד אותה על 7 חודשים, בניכוי ימי הפסילה המנהלית.
6. תד (חי') 30181-08 מ.י. לשכת תביעות חיפה-משטרת ישראל נ' ורון יצחק (14.6.09) - הנאשם הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של סטיה מנתיב נסיעה, נהיגה רשלנית, והתנהגות שגרמה נזק לרכוש וחבלה לגוף. דובר ברשלנות חמורה של נאשם שנהג במשאית סמיטריילר, ונהג מעורב, של רכב פרטי, שנאלץ לברוח כדי לא להימחץ על ידי המשאית. צוין שאף לאחר האירוע הנאשם לא פעל באופן ראוי וסרב למסור רישיונותיו, והתווכח עם הנהגת במקום לחוש לעזרתה ולעזרת בנותיה. הנהגת נפצעה בידה ונזקקה לטיפול רפואי. נוכח עמדת המאשימה המקלה, ציין בית המשפט שלא ישית עונש כבד יותר, שמן הראוי היה להשית. עם זאת צוין שמדובר בנהג בעל ותק נהיגה שלא קיימות לו תאונות קודמות. על הנאשם נגזרו פסילה לתקופה של 6 חודשים. פסילה על תנאי, בת 4 חודשים, למשך 3 שנים, קנס בסך 2,500 ₪, וחתימה על התחייבות בסך 3,000 ₪.
7. תד (חי') 30541-07 מ.י. לשכת תביעות חיפה-משטרת ישראל נ' פינטו טל (15.7.09) - הנאשם הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של סטיה מנתיב נסיעה והתנהגות שגרמה נזק לרכוש וזוכה מעבירות של נהיגה רשלנית ומהירות בלתי סבירה לתנאי הדרך ומזג האויר. צוין שהנאשם אף נחבל במהלך הארוע. הנאשם, צעיר, שלמרות גילו צבר לחובתו 4 הרשעות קודמות. בית המשפט גזר עליו קנס בסך 3,000 ₪, פסילה לתקופה של 5 חודשים, בניכוי שבוע הפסילה המנהלית, ופסילה על תנאי, בת 3 חודשים, למשך שנתיים.
8. תד (חי') 5971-10-14 מדינת ישראל נ' מרדכי אברהם גולן (27.11.16), הנאשם הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של נהיגה רשלנית, התנהגות שגרמה נזק לרכוש וחבלה לגוף, ואי ציות לאור אדום ברמזור. בהחלטתה, ציינה כב' השופטת כרמית פאר-גינת, שמתחם הענישה נע בין 3 חודשי פסילה עד פסילה בפועל של שנה. צוינו חומרתן של העבירות, ונסיבותיו האישיות של הנאשם, ועבודתו, נהג אמבולנס ופרמדיק. הנאשם נוהג משנת 2004, ועברו התעבורתי נקי. נוכח הנסיבות הסתפק בית המשפט בפסילת מינימום, 3 חודשים, פסילה על תנאי, בת 3 חודשים, למשך 3 שנים, וקנס בסך 850 ₪.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה
9. בהכרעת הדין קבעתי שהנאשם פנה שמאלה, ללא שבדק אם הדרך פנויה, וכתוצאה מכך התנגש בו הרכב המעורב, שעקפו מימין. הנאשם הורשע בעבירות המיוחסות לו, בהתבסס על עדותו של הנהג המעורב ועדות הבוחן, ונקבע שגרסתו לא הייתה עקבית, ולא עוגנה בחומר הראיות.
ההגנה טענה לרשלנות תורמת של הנהג המעורב, אולם הדבר לא נקבע בהכרעת הדין, ומכאן שטענתה זו נדחית.
4
נקבע בפסיקה שלענישה הולמת תפקיד חשוב לא רק בתאונות דרכים, בהם נגבו חיי אדם, אלא גם בתאונות דרכים, בהן נגרמו חבלות למי מהמעורבים. עם זאת, בתאונה שלפני לא נגרמו חבלות של ממש לנהג המעורב, והנאשם אף לא הורשע בכך.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
10. הנאשם נוהג משנת 2015, ובעת ביצוע העבירה היה נהג חדש וצעיר. המאשימה ציינה שלחובתו הרשעה אחת, נהיגה בכיוון הפוך, בכביש חד-סיטרי, מחודש מרץ 2016. יצוין שעברו של הנאשם בנסיבות אינו מעיד על התנהגותו בכביש בדרך כלל, שכן וותק נהיגתו קצר יחסית.
11. לקולא יש להתחשב בגילו הצעיר של הנאשם, היותו חייל, זה שלוש שנים, ומצבם הכלכלי של הוריו, אביו נכה, ואמו עובדת נקיון. כעולה מחוות דעת מפקדו הנאשם משרת בצבא בתפקיד נהג. מדובר בחייל אחראי, מקצועי וזהיר ששרת בגבול רצועת עזה, ומשקיע מאמצים לעמוד במשימותיו.
12. בנסיבת האמורות, נוכח גילו הצעיר של הנאשם, שירותו הצבאי, וההתרשמות שעולה מחוות דעת מפקדו, שלפיה, מדובר בנאשם בעל עולם ערכים ערכי ומוסרי, אני סבורה שאין למצות עם הנאשם את הדין. בשלב מוקדם זה של חייו, יש לתת לנאשם הזדמנות לתקן דרכיו, ולהוכיח שמדובר ב"מעידה חד פעמית". על העונש, בנסיבות אלה, לכלול פסילה, בת 4 חודשים, בניכוי התקופה בה היה פסול מנהלית, כדי להרתיעו מלשוב ולבצע עבירה דומה, קנס סמלי, עקב היותו חייל, לצד ענישה הצופה פני עתיד, בדמות פסילה על תנאי.
13. על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. פסילה מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 4 חודשים, בניכוי התקופה בה היה פסול מנהלית.
הנאשם יפקיד את רישיונו במזכירות בית משפט לתעבורה לא יאוחר מיום 1.7.2019, בשעות הקבלה. הסנגור יודיע במיידי לנאשם על דבר הפסילה ועל חובתו להפקיד את רישיונו במזכירות בית משפט לתעבורה.
2. פסילה
מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 3 חודשים, וזאת על תנאי למשך שלוש שנים
לבל יעבור עבירה בה הורשעה או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת
השניה ל
5
3. תשלום קנס בסך 850 ₪, בתשלום 1, בתוך 90 יום מהיום.
היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
המזכירות תנפיק שוברים בהתאם.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתן היום, ז' סיוון תשע"ט, 10 יוני 2019, במעמד הנוכחים
