ת"פ 11314/11/16 – מדינת ישראל,המאשימה נגד דוד לוי (אחר/נוסף),הנאשמים
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 11314-11-16 מדינת ישראל נ' לוי(אחר/נוסף)
|
|
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל - המאשימה
|
|
|
ע"י תביעות ירושלים |
|
|
נגד
|
|
|
דוד לוי (אחר/נוסף), - הנאשמים
|
|
ע"י ב"כ עו"ד אלכס גפני |
גזר דין |
האישומים
הנאשם הודה והורשע בעבירות של
סחר בסמים והחזקת סם לשימוש עצמי (סעיפים
מעובדות כתב האישום עולה כך:
באישום הראשון מצוין, כי הנאשם מכר בביתו חשיש במשקל של לא פחות מ-4.98 גרם לאדם בשם גרשון תמורת סכום כסף שאינו ידוע למאשימה;
באישום השני מצוין, כי הנאשם מכר באזור ביתו לאדם בשם יואל סם מסוג קנבוס במשקל של לא פחות מ-2.77 גרם תמורת סכום לא ידוע;
באישום השלישי מצוין, כי הנאשם מכר לאותו יואל באזור שוק מחנה יהודה, סם מסוג קנבוס במשקל שאינו קטן מ-6 גרם תמורת סכום כסף לא ידוע;
באישום הרביעי מצוין, כי הנאשם מכר לסוכן סם מסוג קנבוס במשקל 10.08 גרם תמורת 1,000 ₪;
באישום החמישי מצוין, כי הנאשם
מכר לאותו סוכן סם מסוג קנבוס במשקל 29.53 גרם תמורת
2,700 ₪;
2
באישום השישי מצוין, כי הנאשם מכר לאותו סוכן סם מסוג קנבוס במשקל 29 גרם תמורת 2,700 ₪;
באישום השביעי מצוין , כי הנאשם מכר לסוכן קנבוס במשקל 3.98 גרם תמורת 480 ₪, ולאחר שנעצר, נתפס עליו סם מאותו סוג במשקל 0.94 גרם.
תסקיר
הנאשם נשלח לשירות המבחן שהכין בעניינו תסקיר.
מהתסקיר עולה, כי מדובר באדם שמקורו במשפחה חרדית, כבן 30, רווק. הוא התחנך במסגרות חרדיות ובסוף שנות העשרה של חייו ניהל אורח חיים שאינו מתיישב עם החינוך שקיבל. הוא החל לצרוך סמים ואלכוהול, במיוחד לאחר שחווה משבר עם מותו המפתיע של גיסו בתאונה. הוא עקר לארצות הברית שם חי מספר שנים, והמשיך לצרוך סמים מסוג "גראס", וערב מעצרו החל להסדיר קבלתו ללימודי הנדסה לתואר. הנאשם עבר תהליך טיפולי במסגרת תיק המעצר בקהילת "רטורנו" לאורך תקופה של כשנה, ולאחר מכן השתלב בעבודה. הקשר עם בני משפחתו, על רקע התהליך הטיפולי, שב והתחזק והם מהווים לו גורם תמיכה משמעותי. גורמי הטיפול העריכו בחיוב את התקדמותו של הנאשם בתהליך הטיפולי, והמליצו על המשך טיפול בקהילה. שירות המבחן התרשם כי הנאשם חווה את ההליך הפלילי באופן מרתיע ומציב גבולות, והבין את הפסול שבמעשיו. שירות המבחן סבר כי לנוכח ההתקדמות הטיפולית והתמדתו של הנאשם בטיפול, קיים סיכון מסוים לחזרה על התנהגות עוברת חוק, אך עם זאת סבר, כי המשך טיפול יבסס אצל הנאשם את השינוי שערך בחייו בכיוון של הצלחה. לפיכך שירות המבחן המליץ על שילובו של הנאשם בצו מבחן למשך שנה, תוך הטלת של"ץ בהיקף 250 שעות.
טיעונים לעונש
מחד, המאשימה טוענת כי יש להטיל על המשיב עונש של 32 חודשי מאסר, ענישה נלווית, הכרזה על הנאשם כסוחר סמים, חילוט רכוש והשמדת הסמים, וזאת בהתבסס על מתחמי ענישה שנעים בין חודשי מאסר בודדים עד 36 חודשים. ב"כ המאשימה הדגיש את חומרת העבירות והישנותן. ב"כ המאשימה ביקש לראות את כתב האישום כמחולק לשלושה אירועים כפי שפירט בטיעוניו. הוגשה פסיקה לתמוך בעמדת המאשימה.
מאידך, הסניגור הדגיש את העובדה שמדובר בסוכן שהכיר את הנאשם ואת חבריו על-רקע חברי. בין היתר בשל כך סבר הסניגור כי יש להתייחס לעובדות כתב האישום כאל אירוע אחד. לטעם הסניגור לנוכח נסיבות ביצוע העבירה והנסיבות עליהן עמד, יש מקום לקבוע מתחם ענישה שמתחיל בעבודות שירות עד 12 חודשי מאסר. הוגשה פסיקה תומכת בעמדה זו. הסניגור טען כי יש לחרוג ממתחם הענישה בשל שיקולי שיקום לנוכח הדרך הטיפולית והשיקומית שעבר הנאשם.
3
קביעת מתחם הענישה
מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - מדובר בשמירה על שלום הציבור ובריאותו מפני נגע הסמים, שאינו מבחין בין "סמים קלים" ל"סמים קשים", שתוצאות השימוש בהם וההתמכרות אליהם קשות, ארוכות טווח ורחבות היקף וחורגות מעניינו של אדם אחד, ונוגעות לכלל החברה.
נסיבות
הקשורות בביצוע העבירה לפי סעיף
מדיניות הענישה הנוהגת - בעפ"ג 65233-03-17 (מחוזי י-ם) רוזנברג נ' מ"י (מיום 26.6.2017) נקבע מתחם ענישה שבין מס' חודשי מאסר עד 10 חודשי מאסר לנאשם שסחר בשתי פלטות חשיש, כאשר היתה לו היכרות חברית עם הסוכן לו מכר. במקרה זה הסתפק בית המשפט ב-49 ימי מעצר בהם שהה העורר, וכן התחשב לקולא בתקופה ממושכת בה שהה אותו עורר בפיקוח אלקטרוני. בעניינו מדובר בכמויות פחותות בהרבה, וכך גם ביחס לתמורה. יצוין כי מדובר בתיק במסגרת אותה "פרשיה" הרלבנטית גם בעניינו של נאשם זה, שכן מדובר באותו סוכן. עיינתי בפסיקה שהגיש ב"כ המאשימה. מתחמי הענישה אכן כוללים לרוב רכיב של מאסר מתחילתם, ואולם רמת הענישה משתנה בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה, ולא ראיתי הליכי שיקום מרשימים באותם פסקי דין אליהם היפנה התובע. מאידך, הסניגור היפנה לפסקי דין שהסתיימו בהסדרים מוסכמים לנוכח הליכי שיקום.
האם אירוע אחד או מספר אירועים? - אני סבור כי יש להתייחס למכלול האישומים בכתב האישום כאל "אירוע אחד" וזאת ע"פ המבחנים שנקבעו ב-ע"פ 4910/13 בני ג'אבר נ' מ"י (מיום 29.10.2014) שכן מדובר בתקופה קצרה יחסית בין יולי לאוקטובר 2016, הסחר בוצע באותו סוג סם ועם מכרים מאותו חוג חברתי, לרבות הסוכן המשטרתי.
4
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על חודשיים מאסר לרבות לריצוי בעבודות שירות עד 8 חודשי מאסר וענישה נלווית.
נסיבות
שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א ל
המיקום במתחם - פועל יוצא מכל האמור הוא, שאני סבור כי יש למקם את המשיב בחלק התחתון של המתחם.
חריגה
מן המתחם בשל שיקולי שיקום - בהתאם לסעיף
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 5
חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירה לפי
ב. 6 חודשי פסילה מלהחזיק ברישיון נהיגה שלא ייכנסו לתוקף אלא אם יעבור הנאשם במהלך שנתיים מהיום כל עבירה בה הורשע לפניי;
ג. קנס בסך 5,000 ₪, אשר ישולם החל מיום 1.2.2018, או 5 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-10 תשלומים שווים ורצופים בכל ראשון בחודש. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי.
5
ד. 300 שעות שירות לתועלת הציבור (של"ץ), אשר ירוצו בהתאם לתוכנית שיכין שירות המבחן ובפיקוחו. התוכנית תוגש לבית המשפט עד ליום 1.2.2018.
ה. צו מבחן לתקופה של שנה מהיום. במהלך תקופה זו הנאשם מחויב בשיתוף פעולה עם שירות המבחן, כאשר מובהר כי הפרת הצו תוכל להביא לפתיחה מחודשת של המשפט וגזירת עונשו של הנאשם, לרבות הטלת עונש מאסר.
ו. התחייבות
בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה לפי
ז. לא
מצאתי מקום להורות על חילוט לנוכח העובדה שאין מדובר ב"סוחר סמים" שמוכר
לכל דכפין אלא למכריו על רקע חברתי, ולנוכח העובדה שלא נתבקשתי להכריז עליו
"סוחר סמים" בעת מתן הכרעת הדין כנדרש ע"פ סעיף
ח. לפיכך, מורה על החזרת הרכוש שנתפס לנאשם, ומורה על השמדת הסמים.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, כ"ז טבת התשע"ח, 14 בינואר 2018 במעמד הצדדים.
