ת”פ 13451/12/22 – מדינת ישראל נגד טשגר אובה
בפני |
כבוד השופט אלון גביזון
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד אביב גדג' |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
טשגר אובה ע"י ב"כ עו"ד מיכאל בוסקילה |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום והסדר הטיעון:
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב אישום מתוקן הכולל שני אישומים, בעבירה של שוד - עבירה לפי סעיף 402(א) לחוק העונשין, תשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין") ובעבירה של חבלה בנסיבות מחמירות - עבירה לפי סעיף 333 +335 (א)(א)(1) לחוק העונשין.
2. על פי האישום הראשון, בו הודה הנאשם ובגינו הורשע בעבירה של שוד, ביום 24.11.2022 סמוך לפני השעה 20:00 היתה ל.מ (להלן: "המתלוננת") בעבודתה, בדוכן של מפעל הפיס, ברחוב ז'בוטינסקי בקרית מלאכי (להלן: "הדוכן").
הנאשם, שגמר בליבו לבצע שוד, הגיע סמוך לדוכן כשהוא לבוש במעיל ובכובע המעיל על ראשו, בידו אחת חפץ חד (להלן: "החפץ החד"), שמצא בסמוך למקום מגוריו ובידו השנייה שקית ניילון.
הנאשם התקרב אל חלון הדוכן עם החפץ החד, זרק לתוך חלון הדוכן את השקית ואמר למתלוננת שזה שוד ושתביא לו את כל הכסף.
המתלוננת ההמומה, שאלה אותו למה הוא מתכוון והנאשם אמר לה "מה את לא מבינה, זה שוד תביאי לי את הכסף" או בדומה לכך, על מנת להפחיד את המתלוננת ולמנוע ממנה להתנגד לגניבה.
המתלוננת המפוחדת פתחה את המגירה בה היה כסף של הדוכן, הוציאה מתוכה כ- 10-12 שטרות של 20 ₪ וזרקה אותם לעבר הנאשם.
הנאשם אסף את שטרות הכסף, ודרש מהמתלוננת שתביא לו סכום כסף נוסף. המתלוננת אמרה לו שהיא מזעיקה משטרה, התרחקה מחלון הדוכן והתקשרה למוקד 100 של המשטרה.
הנאשם ששמע את המתלוננת מתקשרת למשטרה ברח מהמקום, כשברשותו הכסף ששדד כאמור לעיל.
3. על פי האישום השני, בו הודה הנאשם ובגינו הורשע בעבירה של חבלה בנסיבות מחמירות, ד"ר ח.ב (להלן: "המתלונן") הוא רופא תורן במרפאת מר"מ, שברחוב ז'בוטינסקי שבקרית מלאכי (להלן: "המרפאה"). דלת הכניסה למרפאה היא דלת חשמלית שפתיחתה אפשרית באמצעות כפתור שנמצא בתוך המרפאה.
ביום 25.11.2022 בשעה 23:34 או בסמוך לכך שהה המתלונן במרפאה.
הנאשם הגיע אף הוא למרפאה, כשברשותו החפץ החד, דפק בדלת הכניסה למרפאה וניסה לפותחה. המתלונן ששמע את הדפיקות הגיע לדלת הכניסה ופתח אותה באמצעות הכפתור.
הנאשם הלין בפני המתלונן על כך שהוא מחכה כבר שעה להיכנס למרפאה והמתלונן בתגובה אמר לו שזה לא נכון.
הנאשם שלף את החפץ החד שהיה במעילו, הניף אותו לעבר המתלונן וניסה לדוקרו בפלג גופו העליון. המתלונן נאבק בחשוד, תפס אותו ביד אחת וביד השנייה אחז בלהב החפץ החד וניסה להרחיקו מגופו. הנאשם תפס בידו בחלק העליון של גוף המתלונן.
במהלך המאבק הצליח המתלונן להדוף את הנאשם אל מחוץ למרפאה, לסגור את דלת המרפאה ולהזעיק את המשטרה.
הנאשם עזב את המקום וזרק את החפץ החד מחוץ למרפאה.
כתוצאה ממעשיו של הנאשם, דלעיל, נגרמו למתלונן חתך באצבע שתיים ביד ימין, נפיחות וכאבים ביד שמאל. בחדר המיון אובחן כי המתלונן סובל משבר בבסיס גליל מקורביו אצבע 5 ביד שמאל. בוצעה רדוקציה לשבר ויד שמאל הונחה בסד גבס והחתך נתפר.
בבדיקה נוספת שנערכה למתלונן נמצא כי החתך באצבע שתיים ביד ימין גרם לפגיעה בעצב ויש לנתחו כדי לתפור את העצב הפגוע. עוד עלה כי יש צורך בקיבוע ניתוחי של השבר. ביום 30.11.2022 נותח המתלונן בשתי ידיו, העצב נתפר והשבר קובע והוא שוחרר באותו יום.
4. הנאשם הודה בכתב האישום המתוקן במסגרת הסדר טיעון שכלל הסכמה עונשית, ובאי כוח הצדדים עתרו במשותף כי בית המשפט יגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר בפועל למשך ארבע וחצי שנים בניכוי ימי מעצרו.
ב. מאסר מותנה לשיקול דעת בית המשפט.
ג. פיצוי למתלוננים לשיקול דעת בית המשפט.
טענות הצדדים:
5. ב"כ המאשימה הפנתה לרישום הפלילי של הנאשם (ת/2), ועתרה לכבד את הסדר הטיעון שכן הוא ראוי ומאזן את השיקולים השונים. נטען כי ההסדר כולל מאסר ממושך ההולם את העבירות החמורות שביצע הנאשם ובכלל זה תקיפת רופא. ההסדר הולם את עברו הפלילי של הנאשם, הגם שאינו מכביד. ההסדר לוקח בחשבון גם את הודאתו של הנאשם, החרטה שהביע והחיסכון בזמנו היקר של בית המשפט.
6. ב"כ הנאשם הצטרף לטענות ב"כ המאשימה וביקש לכבד את הסדר הטיעון שכן הוא מספיק כבד כדי לבטא ענישה ראויה.
ההגנה הוסיפה כי הנאשם הנו בחור צעיר שעלה מאתיופיה לישראל, סובל משחר נעוריו ממחלת הסוכרת ונוטל אינסולין. הוריו של הנאשם אינם עובדים בשל מצבם הרפואי, ומדובר במשפחה נורמטיבית וקשת יום.
הנאשם ביצע עבירות בהן הורשע על רקע התמכרותו לאלכוהול ולסמים, חי ברחוב, ולמעשה הוא זה שהסגיר את עצמו למשטרה לאחר ביצוע עבירת השוד.
עוד הוסיף בא כוח הנאשם כי הנאשם מבין את הטעות שעשה, וכי הוא מבקש לעבור הליך טיפולי, הנאשם מבקש לנצל את מעצרו לטובת שיקום אותו החל כבר בשלב מעצרו, והוא מבקש כי שב"ס ישלבו בהליך טיפולי בבית הסוהר חרמון.
7. בהתאם למצוות המחוקק ובסיום טיעוני באי כוח הצדדים לעונש, הנאשם אמר כי התחיל הליך טיפולי של טרום גמילה בן שלושה חודשים בכלא אוהלי קידר במסגרתו למד כי עליו להודות בהתמכרותו כחלק מההליך הטיפולי. הנאשם הוסיף כי הוא צורך סמים ואלכוהול מגיל 15 שנים והעבירות בוצעו על רקע זה. הנאשם ביקש להמשיך בהליך הטיפולי שעתיד לקחת כשנה-שנה וחצי אותן הוא מבקש לעבור בכלא ובמקום סגור. לדבריו הוא מתחרט על מה שעשה.
דיון והכרעה:
8. הנאשם יליד 1991, בעל עבר פלילי (ת/2), הורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירה של שוד וחבלה בנסיבות מחמירות ועצור מיום 26.11.2022.
9. בביצוע העבירות לעיל פגע הנאשם בערכים המוגנים של שלמות גופו של אדם ובזכותו לביטחון אישי ולחיים נטולי אלימות ופחד. כמו כן, פגע הנאשם ברכושו ובקניינו של האחר. עבירות האלימות ובכלל זה עבירת השוד, מכרסמות בתחושת הביטחון האישי ובשלוות הציבור.
10. כברוב העבירות, גם בעבירת השוד ובעבירת החבלה בנסיבות מחמירות, קשת העונשים המוטלים רחבה, יחד עם זאת מגמת הפסיקה היא להחמרה בענישה, מתוך העדפת שיקולי הגמול וההרתעה ומתן משקל מופחת יחסית לנסיבות הנאשם.
יפים לעניין זה דברי בית המשפט בע"פ 8314/03 רג'ח נ' מדינת ישראל (7.6.05):
"... יצא הקול מבית המשפט ויילך מקצה הארץ ועד קצה. יצא הקול ויידעו הכל כי מי שיורשע בעבירת אלימות יישא בעונש חמור על מעשיהו. והעונש יהיה על דרך הכלל כליאה מאחורי סורג ובריח. וככל שייעצם מעשה האלימות כן תארך תקופת המאסר".
11. עובדות כתב האישום המתוקן, בהן הודה הנאשם, כמו גם עברו הפלילי, מלמדים על דפוסי התנהגות עברייניים. חומרת נסיבות העבירות נלמדת, בין היתר, מהשימוש בחפץ חד כמו גם מביצוען של שתי עבירות חמורות תוך יומיים. חומרה נוספת יש ליתן לעובדה כי הנאשם נהג באלימות כלפי רופא, משרת ציבור, ואף גרם לחבלות בשתי ידיו אשר חייבו מתן טיפול רפואי ובכלל זה גיבוס וניתוח.
12. לקולת העונש התחשבתי בהודאת הנאשם, בחרטה שהביע וברצונו לעבור הליך טיפולי במסגרת מאסרו.
13. לאחר ששקלתי טיעוני הצדדים, לאור מדיניות בתי המשפט הנוהגת לכיבוד הסדרי טיעון, נוכח לקיחת האחריות של הנאשם והחרטה שהביע, ומשמצאתי כי ההסדר הנו סביר בנסיבות העניין, אכבד את ההסדר.
14. לאור האמור לעיל אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 54 חודשי מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו.
ב. 10 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מיום שחרורו שלא יעבור עבירת אלימות או רכוש מסוג פשע.
ג. הנאשם ישלם לע.ת.1 - ל.מ פיצוי בסך 250 ₪. הפיצוי ישולם לא יאוחר מיום 01.11.23. המזכירות תנפיק לנאשם שובר בהתאם.
ד. הנאשם ישלם לע.ת.3- ד"ר ח.ב פיצוי בסך 6,000 ₪. הפיצוי ישולם לא יאוחר מיום 01.02.24. המזכירות תנפיק לנאשם שובר בהתאם.
15. במהלך הטיעונים לעונש ביטא הנאשם רצון לעבור הליך טיפולי ושיקומי במסגרת הכלא ותוך כדי מאסרו, וכאמור לדבריו החל בהליך כבר בשלב מעצרו. המזכירות תמציא העתק מגזר הדין למפקד הכלא בו שוהה הנאשם אשר יפעל כמיטב תבונתו באשר לבקשתו זו של הנאשם.
זכות ערעור לבית המשפט העליון תוך 45 ימים.
ניתן היום, א' אב תשפ"ג, 19 יולי 2023, במעמד הצדדים.