ת”פ 13755/02/13 – מדינת ישראל נגד פראג סלבו
בית המשפט המחוזי בירושלים לפני כבוד השופט רפי כרמל |
|
|
ת"פ 13755-02-13 |
1
המאשימה |
מדינת ישראל באמצעות פרקליטות מחוז ירושלים |
נגד
|
|
הנאשם |
פראג סלבו ע"י ב"כ עו"ד ארז בר-צבי |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו, בגדר הסדר טיעון, בעבירות הכלולות
בכתב האישום המתוקן המחזיק ארבעה אישומים.
2. במסגרת האישום הראשון, הורשע הנאשם בעבירת סחיטה בכוח
2
לפי סעיף
3
3. כאמור, הודאתו של הנאשם באה בגדר הסדר טיעון. הנאשם הודה בעבירות שיוחסו לו והוסכם, כי הצדדים יהיו חופשים בטיעוניהם לעונש.
4. הנאשם כבן 24
ובעברו הרשעה בעבירות רכוש ואלימות משנת 2007, עת היה קטין. לצד זאת יש לציין כי
הנאשם סובל מבעיות נפשיות לא קלות. בטרם הגיעו הצדדים להסדר טיעון, העלה הסנגור את
הטענה לפיה הנאשם אינו כשיר לעמוד לדין ולא היה שפוי בעת ביצוע העבירות המיוחסות
לו, זאת לפי סעיף
4
5. שירות המבחן המציא תסקיר ותסקיר משלים בקשר עם הנאשם. שירות המבחן התרשם כי לנאשם קשיים בוויסות רגשי וקושי בשליטה בהתנהגותו. הוא נוטה להתנהגות אלימה ופוגענית כלפי הסביבה, אם כי במידה מסוימת, הוא מכיר בדפוסים הבעייתיים שלו ובצורך לקבל טיפול. התסקיר סוקר את משפחתו של הנאשם, שהינה משפחה המנהלת אורח חיים חרדי. בין הנאשם לבין משפחתו החלו להיווצר מתחים לאור העובדה שהנאשם החל לנהל אורח חיים חילוני. הנאשם התגייס לצה"ל, אולם שוחרר לאחר מספר חודשים בשל אי התאמה. בסמוך לתקופה זו, החל הנאשם לבטא בעיות התנהגות שונות, כגון שריפת תמונות מילדותו, שינוי שמו, שבירת חפצים והתפרצויות זעם. משפחתו הפנתה אותו לאבחון פסיכיאטרי שם אובחן כסובל מהפרעת אישיות, אולם הנאשם סירב לכל טיפול שהוצע לו. בהמשך החל הנאשם להזניח את עצמו ורמת התפקוד שלו הידרדרה. הנאשם גילה אלימות כלפי רכוש, גם במהלך מעצרו. שירות המבחן ביקש לבדוק אפשרויות טיפול במסגרות שיקומיות. לשם כך, הומצא תסקיר משלים. שירות המבחן הציע כי הוריו של הנאשם יפנו בשמו למוסד לביטוח לאומי ויגישו בקשה לזימון ועדה רפואית בעניינו לתכלית אבחנתו. לצד זאת, במידה שיוחלט שלא ללכת בנתיב זה, הומלץ להטיל על הנאשם ענישה מוחשית של מאסר קצר, תוך בחינת אפשרות לשילובו בטיפול נפשי ומעקב פסיכיאטרי במסגרת מעצרו.
6. ב"כ המאשימה בטיעוניה לעונש הפנתה לחומרת המעשים, לכך שנפגעו אנשים ממעשיו של הנאשם, נפגעו הערכים המוגנים הכוללים שלמות הגוף, שמירה על הסדר הציבורי והגנה על הציבור. ב"כ המאשימה הסכימה כי לאור הבעיות הנפשיות מהן סובלת הנאשם, יש ליתן משקל למצב זה, ועל כן יש לקבוע מתחמי ענישה נמוכים במעט בעניינו.
באשר לאישום הראשון - נטען, כי המתחם הינו שלוש עד שש שנות מאסר ולאור מצבו של הנאשם, המתחם אמור לנוע בין שתי שנות מאסר לארבע שנות מאסר.
באישום השני - נטען כי המתחם אמור לנוע בין שתיים עד ארבע שנות מאסר ולאור מצבו של הנאשם, שנה עד שלוש שנות מאסר.
באישום השלישי- נטען כי המתחם הראוי הינו שלוש עד שש שנות מאסר, ובעניין הנאשם, שנתיים עד ארבע שנות מאסר. באשר לאישום הרביעי נטען כי העונש המתאים הינו מאסר בעבודות שירות לבין 18 חודשי מאסר, ובעניינו של הנאשם, מאסר בעבודות שירות ברף הנמוך, עד לשנת מאסר בפועל. נטען, כי אין מקום לסטות ממתחמי הענישה לקולה בעניינו של הנאשם. קיים לו עבר פלילי, במצבו הינו מהווה סכנה לציבור ועל כן יש לגזור עליו עונשים מצטברים בצירוף מאסר על תנאי, קנס ופיצוי למתלוננים.
5
7. הסנגור, בטיעוניו, שם דגש על כך שהנאשם במצבו קרוב יותר לאי שפיות מאשר לשפיות ולכך שהיו התלבטויות בטרם הגיעו למסקנה בעניינו. הודגש, כי לא קדם תכנון למעשים, אלא מדובר בביצוע שנשען על מערכת שיקולים לקויה, עקב מצבו של הנאשם. גם הנזק שנגרם הינו בשל מצבו הנפשי, ויכולתו להימנע מהעבירות הייתה מצומצמת עד לא קיימת, מאחר, שלשיטת הסנגור, הנאשם קרוב לסייג של אי שפיות כחוט השערה ויש לכך השפעה משמעותית לעניין הענישה. הודגש כי האירועים התרחשו על פני פרק זמן קצר של מספר ימים. הנאשם זקוק לטיפול נפשי ובתקופת מעצרו מצבו מדרדר. הן הנאשם והן משפחתו נפגעו ממעשיו של הנאשם שהם תוצאה של כשירותו הלקויה באופן משמעותי.
8. הנאשם, בדבריו, אמר כי אינו יודע כיצד ביצע את המעשים שביצע והוא לא שעה לבקשת אביו לטיפול פסיכיאטרי.
אביו של הנאשם ביקש להוסיף כי אף הפסיכיאטר משב"ס אמר לו כי הנאשם אינו אמור להיות בבית הכלא אלא זקוק לטיפול. הנאשם אמר לו כי הוא סובל באופן קיצוני ממעצרו. לדבריו, אין מקום במדינה מתוקנת לכלוא אדם שמצבו כמצב הנאשם, אלא הוא זקוק לטיפול.
9.
6
נקבע כי התיקון
ל
ניתן לסטות מהמתחם כאשר מתקיים אחד משני חריגים: האחד לקולה אם הנאשם משתקם או קיים סיכויי של ממש שישתקם (סעיף 40ד'); והשני לחומרה, אם יש חשש ממשי שהנאשם ישוב ויבצע עבירות וכי החמרה בעונשו והרחקתו מהציבור נדרשות להגן על שלום הציבור (סעיף 40ה').
על-פי התיקון
ל
7
10. אכן, מעשיו של הנאשם פגעו בערכים מוגנים בעלי חשיבות: שלמות הגוף, שלמות הרכוש, ובטחון הציבור. מעשיו של הנאשם גילו פריקת עול מוחלטת, אי התחשבות בזולת, ורצון למלא אחר צרכים פנימיים על חשבון האחר. יחד עם זאת, מדובר בנסיבות יוצאות דופן: עניין לנו בנאשם שלפי הראיות שהובאו מטעם המאשימה, אף שהוא כשיר לעמוד לדין, מצבו כה רעוע עד כי הינו קרוב לקו שמעבר לו נמצאת אי הכשירות. המעשים בוצעו על פני לוח זמנים קצר מאוד. מצבו הנפשי של הנאשם היה קשה ונותר קשה, תפקודו לקוי. אמנם הנאשם נמצא כשיר לעמוד לדין, אולם, כאמור, מדובר בכשירות "על הצד הנמוך". לעניין מתחם הענישה, המתחם הראוי לאישומים 1 ו - 3 הנו שנתיים עד שש שנות מאסר, באישום השני המתחם הנו שנתיים עד ארבע שנות מאסר ובאשר לאישום הרביעי מאסר בעבודות שירות עד שנת מאסר.
המתחם הכולל בגין כלל האירועים אמור לעמוד, בעניינו של הנאשם, בין שתי שנות מאסר עד שש שנות מאסר. יצוין כי לאור רצף האירועים הקצר, יש לקבוע מתחם כולל לכלל האישומים.
לאור מצבו של הנאשם כפי שפורט לעיל ויתר הנסיבות, בצירוף עובדת הודאתו של הנאשם, יש לגזור את עונשו של הנאשם ברף הנמוך.
12. לפיכך אני גוזר על הנאשם כדלהלן:
א. מאסר בפועל לתקופה של 24 חודשים. תקופת מאסרו תחל מיום מעצרו.
ב. מאסר על תנאי לתקופה של 6 חודשים והתנאי שהנאשם לא יעבור עבירה מסוג פשע תוך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר.
תשומת לב שירות בתי הסוהר מופנית למצבו הנפשי הקשה של הנאשם ולצורך להעניק לו טיפול מתאים ביתרת תקופת מאסרו.
זכות ערעור לבית המשפט העליון תוך 45 יום.
העתק גזר הדין ישלח לשירות המבחן.
ניתן היום, י' ניסן תשע"ד, 10 אפריל 2014, במעמד ב"כ המאשימה, ב"כ הנאשם והנאשם עצמו.
|
רפי כרמל, שופט |
![text](https://www.verdicts.co.il/wp-content/themes/verdicts/images/plain_text_icon.gif)