ת"פ 14615/05/21 – מדינת ישראל – תביעות נגב נגד יורי נוביקוב (עציר) – הובא ע"י שב"ס
בפני |
כבוד השופטת שוש שטרית
|
|
|
המאשימה
|
מדינת ישראל - תביעות נגב ע"י ב"כ עוה"ד לי גורמן |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
יורי נוביקוב (עציר) - הובא ע"י שב"ס ע"י ב"כ עוה"ד אלכס גאוסקין |
|
|
|
גזר דין |
על יסוד הודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן, הורשע הנאשם בסחר בסם מסוכן, 5 עבירות, לפי סעיף 13 + 19א בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג- 1973 ( להלן: פקודת הסמים); ובהחזקת סם מסוכן לצריכה עצמית, לפי סעיף 7(א)+(ג) סיפא, בפקודת הסמים.
כתב האישום המתוקן
1. על פי העובדות באישום הראשון, הנאשם מכר סם לירדן אלון, ב 3 מועדים שונים וסמוכים בחודש ינואר 2021, סם מסוכן מסוג קנבוס, במשקל של כ- 10 גרם בתמורה לכ - 300 ₪.
על פי העובדות באישום השני, במהלך חודש ינואר 2021 במועד שאינו ידוע במדויק למאשימה, בערד, מכר הנאשם ליוליאן דניסיוק סם קנבוס בתמורה ל- 50 ₪. ועל פי העובדות באישום השלישי, במהלך חודש מרס 2012 במועד שאינו ידוע במדויק למאשימה, בפארק בערד, מכר הנאשם לדניאל יוקליוק, סם קנבוס, במשקל של 1 גרם בתמורה ל- 200 ₪.
עוד עולה מכתב ה אישום כי ביום 28.04.2021 החזיק הנאשם בביתו בערד, סם קנבוס במשקל כולל של 8.49 גרם נטו, וסם חשיש במשקל של 3.53 גרם נטו, לצריכתו העצמית ומבלי שהדבר הותר לו בפקודה, בתקנות או ברישיון מאת המנהל.
הערכת שירות המבחן
2. ההסדר בין הצדדים לא כלל הסכמה לעונש ולבקשת ההגנה הגיש שירות המבחן תסקיר ממנו עולה כי הנאשם בן 23, יליד הארץ, רווק, ללא ילדים, קודם ההליך הפלילי הנוכחי, עבד בעבודות מזדמנות והתגורר בבית הוריו בערד. הנאשם תיאר הישגים לימודיים טובים, אם כי נוכח שחלה במחלת אלופציה - מחלה אוטואמונית הגורמת להתקרחות, החל חש בושה רבה כשמראהו החיצוני הפך מושא ללעג והשפלות בקרב תלמידים ומכריו.
בהיותו בן 13 - 14 החלה מעורבותו בפלילים ועל רקע זה, בהתאם להחלטת בית המשפט ושירות המבחן לנוער, הופנה למעון נעול "מצפה ים", שם למד עד שנת 2018. הנאשם תיאר תקופה זו כחיובית, במהלכה רכש מיומנויות של ניהול סדר יום והצליח להיענות לגורמי סמכות. לדבריו, סיים את שהותו שם בעקבות ויכוח שהיה לו עם נער אחר במקום, בהמשך לא גויס לצבא עקב פטור שקיבל בשל מעורבותו בפלילים.
משפחת מוצאו מונה זוג הורים ושני אחים בגילאי 21 -25 שנים, ואחות למחצה מנישואיו הקודמים של אביו. הנאשם שלל מעורבות פלילית בקרב משפחתו, תיאר קשר טוב עם הוריו כיום, אם כי ציין שלאורך השנים התקשו הוריו להתמודד עם הקשיים שהיו כרוכים בגידולו על רקע מחלתו ומעורבותו הפלילית. הנאשם שיתף את השירות בכך שהחל לצרוך סמים מסוג קנבוס בגיל 16 על רקע תחושות של חוסר שייכות וניסיון להקהות רגשות וקשים על רקע המציאות הקשה שחווה. לדבריו, במשך תקופה מסוימת השימוש בגראס אף סייע לצמיחת הגבות והשיער שנשרו בעקבות המחלה ממנה סובל. לדבריו, טרם מעצרו הפסיק את השימוש בסמים באופן עצמאי וציין כי הוא בעיצומו של הליך לקבל אישור לצריכת קנביס רפואי.
לדברי הנאשם הוא ניתק קשריו השוליים וכיום הוא בקשר עם אנשים נורמטיביים ומתפקדים. לתפיסתו, אינו זקוק לטיפול שכן השימוש בסם הקנבוס עוזר לו להקהות כאבים פיזיים ורגשיים מהם הוא סובל.
השירות ציין כי הנאשם מוכר לו מהליכי המעצר הקשורים בתיק זה. אז, בהמלצתו שוחרר הנאשם לקהילה טיפולית סגורה "רוח המדבר" אולם כעבור למעלה מחודש ימים, הושעה מהקהילה נוכח שנתפס מחזיק מכשיר פלאפון. השירות קיים שיחה עם גורמי הטיפול בקהילה הטיפולית בקשר עם חזרתו של הנאשם להליך הטיפולי, אולם אלה לא הסכימו להחזיר את הנאשם לטיפול בקהילה ועל כן הנאשם המשיך לשהות במעצר בית, בפיקוח הוריו, בביתם.
מהתסקיר נלמד כי הנאשם לוקח אחריות מלאה על מעשיו, וכי הסבריו למעשי העבירות הינו "עישון חברתי" שנהג לעשות עם חבריו, עת סבור היה כי נוהג באופן חברי עמם, למרות שידע כי העישון אינו חוקי. נלמד כי הנאשם מבין שפעל בקלות ראש, ללא חשיבה מקדימה על השלכות מעשיו וניכר כי הוא כי מודאג ממצבו המשפטי.
השירות העריך כי ההליכים המשפטיים המתנהלים מהווים גורם מרתיע עבור הנאשם, ובהקשר זה פרט בתיאור הנאשם את מעצרו כחוויה הטראומטית אשר המשכה היה במעצר בית ממושך. לצד זאת, הנאשם תיאר את תקופת מעצר הבית בפיקוח הוריו כפלטפורמה ליצירת שיח מקדם עם הוריו, ובחינת התנהלותו, ואף כי החל לייצור מוסיקה אשר מסייעת לו גם כיום.
השירות ציין בהתרשמותו לפיה הנאשם מתוסכל ממצבו הנוכחי ומתמודד עם קשיים וחרדות לאורך תקופה ארוכה.
בהערכתו את גורמי הסיכון להישנות התנהגות עבריינית, ציין השירות בדימוי עצמי נמוך עמו מתמודד הנאשם, אשר היה נתון ללעג והשפלות בשל מראהו החיצוני ומגבלותיו הרפואיות. בתחושות קשות של היעדר שייכות, בשלן חבר הנאשם לחברה שולית והחל מעורבותו בפלילים, עד להשמתו במסגרת סגורה. בנוסף הביא בחשבון שימוש הנאשם בסמים ונזקקותו לכלים שיסייעו לו לקדם עצמו ולבחור בדרכי התנהגות אדפטיביים.
בהערכתו את גורמי הסיכוי לשיקום, ציין השירות ביכולת מילולית טובה של הנאשם, רצונו לרכישת מקצוע, תעסוקה סדירה וניהול אורח חיים תקין, והעובדה כי כיום עוסק במוזיקה כתחביב ומצליח להתפרנס מכך. בנוסף צוין בעובדה שהנאשם החל בהסדר רישיון לקבלת קנביס רפואי ונראה כי כיום מכיר בגבולות החוק ונשמע להם. יחד עם הדברים האמורים, לאחר שקלול כלל הגורמים הנ"ל, העריך השירות קיומו של סיכון להישנות התנהגות עוברת חוק, ועל כן הציע לנאשם להשתלב בטיפול אולם הנאשם סירב.
בשיחה עם הורי הנאשם, תיארה האם מצב נפשי מורכב של הנאשם, בין היתר נוכח שהיה נתון תקופה ארוכה במעצר בית. אביו של הנאשם, הביע חשש מפני מאסר מאחורי סורג ובריח, שם לדעתו, ילמד הנאשם התנהגויות עברייניות. הוריו של הנאשם הביעו שאיפתם לייצב את הנאשם ולאפשר לו תהליך טיפולי אצל פסיכולוג פרטי אשר יבחן את משקעי העבר. בסוף הדברים, לאחר ששירות המבחן הביא בחשבון את חומרת העבירות אל מול מאפייני אישיותו של הנאשם, המליץ על הטלת עונש מוחשי בדמות מאסר בעבודות שירות, לפרק זמן קצר והטלת מאסר מותנה שיהווה אלמנט צופה פני עתיד.
ראיות ותמצית טיעוני הצדדים לעונש
מטעם המאשימה, הוגש רישומו הפלילי של הנאשם.
מטעם ההגנה, הוגשה חוו"ד פסיכיאטרית ואסופה של מסמכים רפואיים (סומנו נ/1 ונ/2).
3. בטיעוניה בכתב ועל פה פרטה התביעה בערכים המוגנים שבבסיס האיסור על ביצוע עבירות סמים. נטען לפגיעה משמעותית בערכים המוגנים, בהינתן מספר עסקאות הסמים אותן ביצע הנאשם. מכאן, עתרה לקביעת מתחם עונש הולם שינוע בין 16 ל -24 חודשי מאסר בפועל, והפנתה למקרים בפסיקה, בהם יש לתמוך במתחם לו עתרה.
באשר לעונשו של הנאשם, ציינה התובעת כי בקשיו וחוויותיו של הנאשם מגיל צעיר לא נעלמו מעיניה. התובעת גם הסכימה כי "זה לא התיק של סוחר הסמים הגדול שצריך להכניס לכלא". עם זאת, נוכח סירובו של הנאשם להליך טיפולי שהציע שירות המבחן ובכלל, אל מול העובדה כי ב- 5 הזדמנויות סחר בסם - אין מנוס, אלא למצות עמו את הדין. לדידה במחלת העור ממנה סובל הנאשם ובקשיו האחרים, אין להצדיק פנייתו לעבירות סמים. בנוסף לכלל האמור, הפנתה לרישומו הפלילי ללמד כי אין מדובר במי שזו מעידתו והסתבכותו הראשונה עם החוק. בסופם של דברים עתרה למקם עונשו בתחתית המתחם, ולהוסיף ולהשית עליו מאסרים על תנאי, קנס והתחייבות להימנע מעבירות סמים.
4. ב"כ הנאשם, עוה"ד אלכס גאוסקין, סבור כי מתחם העונש ההולם את מעשי הנאשם צריך ויחל במספר חודשים קצר אשר יכול וירוצו בעבודות שירות, ולא כעתירת המאשימה למתחם שיחל ב 16 חודשי מאסר בפועל, ההולם עבירות סמים שבוצע בנסיבות חמורות הכוללות בין היתר, מכירת סמים קשים, בכמויות גדולות, לקטינים ושוטרים סמויים ואשר שיטת הביצוע מתוחכמת ועושה שימוש במדיה במטרה להגדיל את מעגל הקונים.
נטען כי נסיבות ביצוע העבירות מלמד על פגיעה נמוכה בערכים המוגנים, בין היתר, בשים לב כי הנאשם מכר סם קנבוס לסביבתו הקרובה, בעיקר חבריו, בני גילו, שנהגו לעשן עמו. נטען כי מכירת הסם נועדה בעיקר " להחזיר" לכיסו של הנאשם את ההוצאה שהוציא עבור צריכתו העצמית, כבהקשר זה פרט ברקע והסיבות לשימוש הנאשם בסם הקנבוס אשר נמצא כי מיטיב במצבו הפיזי והנפשי אשר סובל ממחלה הפוגעת ובאופן קשה במישורים רבים של חייו.
ב"כ הנאשם בקש ללמד על מתחם העונש ההולם, ממקרים בהם דובר בנסיבות חמורות פי כמה מהנסיבות במקרה הנדון, הן ביחס לסוג הסם והן ביחס לכמות הסמים שנסחרה, ועם זאת, מתחמי הענישה שנקבעו בבית משפט קמא ואושרו בבית המשפט העליון, נמוכים משמעותית מזה לו עתרה התביעה. בין היתר הפנה לעפ"ג 2379-09-17 שם נדון עניינו של מי שהורשע בעבירות סחר לסוכן סמוי בכמויות שבין 8 ל -90 גרם ומתחם העונש נקבע בין 10 ל- 17 חודשי מאסר בפועל. ב"כ הנאשם הגיש אסופת פסיקה וטען לקיומם של עשרות מקרים של עבירות סחר בנסיבות מחמירות יותר, בהם נגזרו עונשי מאסר בדרך של עבודות שירות ברף הנמוך. עוד בהקשר למתחם טען לשינוי בחקיקה ביחס לשימוש בסם מסוג קנבוס ונגזר מכך השינוי בערך המוגן שבבסיס האיסור בשימוש בסמים מסוג זה.
בכל הנוגע לעונשו של הנאשם, הגיש והפנה ב"כ הנאשם, לפרק הרלוונטי מדוח וועדת דורנר המתייחס להשלכות מאסר בפועל קצר ככל שיהיה, על סיכוי שיקום קיימים, וטען כי במקרה הנדון, בהינתן נסיבות ביצוע העבירות לצד הסיבות שהביאו את הנאשם לבצען, גוברים שיקולי השיקום על שיקולי ההרתעה. ב"כ הנאשם הוסיף כי בכל הנוגע לשיקולי הרתעת הנאשם, די להביא בחשבון כי הנאשם היה עצור למעלה מ3 חודשים רצופים, שלאחריהם הועבר " מדלת אל דלת" לקהילה טיפולית "רוח המדבר" שם שהה משך חודש ימים, ובהמשך, היה נתון במעצר בית מלא משך 3 חודשים נוספים.
ב"כ הנאשם ציין בעובדה כי העבירות בוצעו קודם שמלאו לנאשם 21 שנים. הפנה למסמכים הרפואיים, לחוות דעת פסיכיאטרית, ולעולה מתסקיר שירות המבחן בקשר עם מצבו הפיזי והנפשי של הנאשם בעבר וכיום, ובקש כי לאלה יינתן משקל בבחינת עונשו של הנאשם. עוד בקש לתת משקל לקולא לעובדה כי הנאשם הוא זה שסיפק למשטרה את המידע בקשר עם העסקאות נשוא כתב האישום, לאחריות שנטל על מעשיו והודאתו שחסכה משאבים רבים שהיו נדרשים לניהול משפטו.
נטען כי החזרת הנאשם למאסר מאחורי סורג ובריח תהא הרת אסון לנאשם והוריו, מאסר בפועל יוסיף ויחמיר במצבו הפיזי והנפשי של הנאשם, שהינו כבן 23 שנים, ומשקל גופו כ -48 ק"ג, ואשר מעבר לפגיעה בדימוי העצמי בשל משקלו החריג והעדר צמיחת שיער בכלל גופו, נאלץ להתמודד מדי יום בחוסר תיאבון חריג, והקאות של מצי קיבה אינטנסיביות.
בסוף הדברים, עתר ב"כ הנאשם להסתפק בימי מעצרו של הנאשם, לצד השתת רכיבי ענישה כספיים משמעותיים, תוך שהדגיש כי הסיכוי שיחזור על מעשיו, הינו אפסי.
הנאשם בדבריו, התייחס לטענת התובעת בנוגע לצריכתו סם קנבוס באמרו: "אני כן מעשן קנאביס ואני אמשיך לעשן כי אני סובל, לא היה לי שיער לפני 7 שנים הייתי נראה כמו חולה סרטן". בהמשך הסביר כי העובדה לפיה כיום אין לו שיער על הראש, היא " הרע במיעוטו" שכן קודם לשימוש בסם הקנבוס סבל מכאבים קשים ו "...לא היה לי שיער גבות, ריסים לא היה לי כלום. הקנאביס עזר לי. מאז שאני מעשן קנאביס אני מרגיש יותר טוב והשיער התחיל לצמוח בגבות ובריסים כמו שבית המפשט רואה". הנאשם מסר כי מיד עם מעצרו שיתף פעולה באופן מלא עם המשטרה, אישר חדירה למכשיר הנייד שלו והוסיף: " ...אמרתי לו מי שנתתי לו פרח פה פרח שם אלה חברים שלי. אין לי מה להוסיף, אני רוצה את החיים שלי בחזרה. נכון שעשיתי טעות בזה שנתתי לחברים שלי, עשיתי טעות שלקחתי תמורה עבור זה. חוץ מירדן אלון אני את כולם מכיר. אני מצטער אני אדם טוב ואני לא עבריין. אני לא מחפש צרות". בהמשך שיתף משקלו כיום הינו 48 ק"ג בלבד, כי הוא נמנע מאכילה בימים אלו נוכח שמשך 125 ימים הוא סובל מהקאות. עוד שיתף כי כיום הוא כותב ושר מוזיקה שחורה, היפ הופ, יש לו קהל שמזהה אותו ברחוב לאור שב אמ. טי .וי, משדרים את השירים שלו.
דיון והכרעה
מתחם העונש ההולם
5. עבירות סמים פוגעות בערכים החברתיים שנועדו להגן על שלומו ובריאותו של הציבור, נוכח השפעתם הבריאותית, החברתית והכלכלית על החברה כולה. הפגיעה בערכים המוגנים מתעצמת בעבירות הסחר נוכח שהסוחרים הם מהחוליות המהותיות בשרשרת הפצת הסם. על החשיבות והצורך במיגור עבירות הסמים, כמו גם על מקומם ומשקלם של שיקולי ההרתעה והגמול במכלול השיקולים לעונש, נראה כי אין צורך להרחיב, די לצורך הדוגמא, בדברי בית המשפט בע"פ 6165/16 כהן נ' מדינת ישראל, פסקה 3 (19.7.2017):
"נגע הסמים פושה בארצנו ומתפשט בכל פינות החברה. כך, למשתמשים בסם, שבהמשך נופלים קורבן להתמכרותם, וכך לאלה שאינם משתמשים בסם, האזרחים מן השורה, אשר חשופים לפגיעה ברכושם בשל תעשיית הסמים. הענישה חייבת להיות קשה וברורה במטרה להרתיע את המערער בפועל ואחרים בכוח."
6. מנעד הענישה בעבירה של סחר בסמים ואו החזקת סמים מסוכנים שלא לצריכה עצמית, הוא תלוי סוג הסם, הכמות שהוחזקה ו/או נמכרה, מספר העסקאות שבוצעו והתמורה שהתקבלה, לרבות אופן ו/או שיטת הפצת הסמים. חינת מקרים בפסיקה תשאף על פי רוב למקרים שנסיבותיהן דומות פחות או יותר לנסיבות המקרה הנדון, אם כי גם במקרים חמורים או קלים יותר יש ללמד על ההלימה הנדרשת בין נסיבות המעשה למתחם העונש שראוי שיקבע.
בת"פ (שלום ב"ש) 59067-03-21 מדינת ישראל נ' אבו סבילה ואח', (22.01.23), נקבע מתחם עונש הולם שבין 10 ל 27 חודשי מאסר בפועל, בנסיבות בהןהורשע הנאשם בשתי עבירות של סחר בסמים, עבירה אחת של תווך בעסקת סמים ועבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית.
בת"פ (שלום ב"ש) 34668-04-22 מדינת ישראל נ' צוצין (9.11.22), נקבע מתחם העונש ההולם, בין 9 ל -27 חודשי מאסר בפועל, במקרה בו הורשע נאשם ב 2 עבירות סחר בסם מסוכן מסוג קנבוס. נסיבות ביצוע העבירות כוללות מכירה לשוטר סמוי בשני מועדים שונים. בעסקה ראשונה דובר במשקל של 10.09 גרם תמורת 300 ₪, כשבסיומה של עסקה נמצא כי הנאשם מעודד את הסוכן לעסקאות נוספות, ובתוך כך מסר לסוכן מספר טלפון נוסף להתקשרות עמו. בעסקה שנייה דובר במשקל של 15.19 גרם נטו בתמורה ל 1,000 ₪. בנוסף, נמצא הנאשם מחזיק ברכב מחברת בה רישומים מספרי טלפון, שמות אנשים ולצדם סכומים שונים.
בת"פ (שלום ב"ש) 38257-03-21 מדינת ישראל נ' מלול (19.10.22) נקבע מתחם עונש הולם שבין 8 ל- 24 חודשי מאסר בפועל, במקרה בו הורשע נאשם ב - 3 עבירות של סחר בסם קנבוס, עבירה אחת של עסקה אחרת בסמים, ועבירה אחת של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית.
המדובר בנאשם שמכר בשלושה מועדים סמוכים, לחבר שלו, סם מסוג קנביס במשקלים שונים (1 גרם, 5 גרם, 5 גרם) בתמורה כוללת של 350 ₪. עסקה נוספת לא יצאה לפועל נוכח שנעצר, כשבהמשך, נמצא מחזיק בביתו 90 גרם קנביס ומשקל אלקטרוני. בשיקולי קביעת מתחם העונש, הובאו בחשבון כי המכירות היו לקונה בודד שהיה חברו הקרוב של הנאשם, ובאין חולק כי אין מדובר במי שבחר בסחר בסמים כעיסוק ולמטרות רווח. עונשו של הנאשם נקבע ל 4 חודשי בעבודות שירות, לאחר חריגה ממתחם העונש, משקולי שיקום מובהקים והמלצה חיובית של שירות המבחן.
בת"פ 4179-06-2021, מדינת ישראל נ' אבו עסא (13.06.2022) דובר על שלושה אירועים שכל אחד מהם כלל עבירה של סחר בסם קוקאין במשקל קטן, עבירה של הסתייעות ברכב לבצע עבירה ועבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית. מתחם העונש ההולם נקבע בין 16 ל- 28 חודשי מאסר בפועל, ועונשו של הנאשם (נאשם 1) נגזר ל 17 חודשי מאסר בפועל.
בת"פ (שלום פ"ת) 16690-05-19 מדינת ישראל נ' אוראל גרמה (08.11.20) נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 9 ל - 24 חודשי מאסר בפועל, במקרה בו הורשע הנאשם בסחר בסמים ב-11 הזדמנויות שונות, לקונים שונים והחזקת סמים שלא לצריכה עצמית. המדובר בסם מסוג קנאביס וחשיש במשקלים קטנים. משיקולי שיקום, נגזרו על הנאשם, צעיר נעדר עבר פלילי, 9 חודשי עבודות שירות וענישה נלווית.
בת"פ 15023-05-20 (שלום ב"ש) מדינת ישראל נ' אזריאן (16.9.20) הורשע הנאשם בשתי עבירות של סחר בסמים במועדים שונים ובהחזקה שלא לצריכה עצמית. פעם אחת מכר סם מסוג חשיש במשקל שאינו ידוע תמורת 50 ₪, ובמועד אחר נוסף, מכר סם מסוג קנבוס במשקל 2 גרם תמורת 100 ₪, כשבנוסף החזיק ב 25 גרם קנביס שלא לצריכתו העצמית. בית המשפט קבע מתחם עונש הולם בין 7 ל -20 חודשי מאסר בפועל וגזר על הנאשם, צעיר בעל עבר פלילי שלא בתחום הסמים, 8 חודשי מאסר בפועל.
בת"פ 54841-02-16 (שלום י-ם) מדינת ישראל נ' סלאימה (20.1.19) הורשע נאשם בשתי עבירות של סחר בסם מסוכן. הנאשם מכר לסוכן משטרתי בשתי הזדמנויות שונות סם מסוג חשיש במשקל 1.79 גרם תמורת 100 ₪ ובמשקל 1.65 גרם תמורת 100 ₪. בית המשפט קבע מתחם עונש הולם בין מספר חודשים קצר אשר יכול וירוצו בדרך של עבודות שירות ועד 12 חודשי מאסר, ועל הנאשם , בעל עבר פלילי, גזר 4 חודשי עבודות שירות.
7. בחינת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירות במקרה הנדון מעלה כי מידת הפגיעה בערכים המוגנים אינה גבוהה כפי שמבקשת התביעה להציג.
בבחינת נסיבות ביצוע העבירות, נדרש בית המשפט לשמור על יחס הולם בין מעשי הנאשם ומידת פגיעתו בערכים המוגנים, לעונש שיושת עליו.
סם הקנבוס, כידוע, אינו מהקשים שבפקודת הסמים, והגם שכך, מדובר בסם מסוכן שהסחר בו בעל פוטנציאל לחולל פשיעה בעבירות מתחום הרכוש.
בחינת הנסיבות מעלה כי אין מדובר בעסקאות סמים קלאסיות, גם לא עסקאות סמים שבוצעו בתחכום ו/או תוך שימוש במדיה הדיגיטלית/רשתות חברתיות, במטרה להרחיב את מעגל הקונים והפצת הסמים. המדובר בחמש הזדמנויות ( 4 פעמים בחודש ינואר ופעם אחת בחודש מרס ) בהן מכר הנאשם סם מסוג קנבוס ל 2 אנשים שונים ממעגל חבריו הקרוב.
עובדות כתב האישום תומכות בדברי הנאשם לשירות המבחן כי מכר למקורביו עמם נהג לעשן סמים בהזדמנויות שונות, מכמות הסמים שהחזיק לצרכיו, תוך שחזר והודה כי הוא עושה שימוש בסם מסוג קנבוס על מנת להקל על מצבו הבריאותי והנפשי המורכב, שעליו אין חולק.
עובדות כתב האישום נעדרות כל אינדיקציה לתכנון והתארגנות מוקדמים לצורך ביצוע עסקה כזו או אחרת. הנאשם לא ביצע את מכירות הסם תוך הסתייעות ברכב ולא חבר לאחרים בתכנית עבריינית מגובשת ומאורגנת להפצת סמים. גם בכמות הסמים שנתפסה ברשותו, אין ללמד על כי נועדו להפצה, והדברים מקבלים משנה תוקף בהעדר כל אינדיקציה בדמות משקל אלקטרוני, רשימת לקוחות וכספים וכדומה.
כאן המקום להסב שימת לב הצדדים, כי בת"פ 34668-04-22 מדינת ישראל נ' צוצין הנזכר לעיל, עתרה התביעה למתחם עונש הולם בין 10 ל -24 חודשי מאסר בפועל. אמנם דובר ב 2 עבירות של סחר בסמים, אולם נסיבות ביצוען חמורות יותר, נוכח חבירת הנאשם שם לקבוצה מאורגנת שעסקה בסחר בסמים והסתייעה בכלי רכב שונים להפצתם תוך עידוד הסוכן המשטרתי להוסיף ולרכוש סמים.
באין חולק כי כלל העבירות מהוות אירוע אחד הרי שיש לקבוע מתחם עונש אחד. מכאן, ולאחר שנתתי דעתי למידת פגיעת הנאשם בערכים המוגנים ומדיניות הענישה הנוהגת, לרבות למקרים אליהם הפנו ב"כ הצדדים, תוך התחשבות בתדירותן של העבירות והזיקה ביניהן, אני קובעת את מתחם העונש ההולם לכלל העבירות בהן הורשע הנאשם, כך שינוע בין 11 ל -27 חודשי מאסר בפועל.
עונשו של הנאשם
8. סעיף 40 ד' לחוק העונשין, קובע כי בשלב גזירת העונש, רשאי בית המשפט לחרוג ממתחם העונש ההולם את מעשיו של הנאשם, אם נמצא כי הוא "השתקם או כי יש סיכויי שישתקם". כידוע, אף סיכויי שיקום גבוהים של נאשם אינם מובילים בהכרח, למסקנה כי על בית המשפט לחרוג לקולה ממתחם העונש ההולם, וייתכנו מקרים, בהם יתר השיקולים הרלוונטיים לעונש, כמו חומרת המעשים או נסיבות ביצועם, לא יצדיקו חריגה ממתחם העונש ההולם, חרף הליך שיקומי משמעותי שעבר הנאשם ו/או סיכויי שיקום גבוהים, והדבר נתון לשיקול דעת בית המשפט.
הנאשם שלפניי, לא מצוי בשלבים מתקדמים של הליך טיפולי, אף לא החל הליך טיפולי כזה או אחר אצל או באמצעות שירות המבחן. יחד עם זאת, תסקיר שירות המבחן, חוות הדעת הפסיכיאטרית מיום 01.06.2022 ממנה נלמד על היסטוריה פסיכיאטרית קודמת, התקפים אפילפטים, והתרשמות ישירה של בית המשפט מהנאשם - מגלים קיומם של סיכויי שיקום משמעותיים אצל הנאשם. האמור, לצד מידת החומרה במעשי הנאשם, נסיבות ביצועם, מצבו הבריאותי והנפשי בעבר וכיום, לרבות ההתרשמות לפיה חונך על ערכים של עזרה הדדית וכבוד להוריו, אולם סיגל לעצמו דפוסי התנהגות שוליים, נוכח שנאלץ להתמודד מגיל צעיר מאוד, עם קשיים רגשיים ופיזיים רבים על רקע מצבו הרפואי הקשה והשלכותיו שפגעו בדימויו העצמי - הצדיקו חריגה ממתחם העונש ההולם.
מכלל האמור, ולאחר שהבאתי בחשבון את תקופת מעצרו של הנאשם - 3 חודשים - מאחורי סורג ובריח לראשונה בחייו, שוחרר " מדלת לדלת" לקהילה טיפולית סגורה בה שהה משך חודש אחד, ובהמשך היה נתון כ 9 חודשים במעצר בית מלא (למעט שעת אוורור ביום), ללא כל הפרה - התבקש הממונה על עבודות השירות להגיש חוות דעת על הנאשם, התאמתו וכשירותו לריצוי עונש מאסר בדרך של עבודות שירות. מחוות דעת שהתקבלה עולה כי הנאשם נמצא מתאים וכשיר.
למרבה הצער, סמוך ולפני מתן גזר הדין, הודיע הסנגור על מעצרו של הנאשם בחשד לביצוע עבירות סמים. פועל יוצא של מעצר הנאשם בחשד לביצוע עבירות סמים, הינו ערעור ממשי של סיכוי שיקומו, והצבת קושי טכני ומהותי כאחד, לריצוי עונש מאסר בדרך של עבודות שירות.
במצב הדברים האמורים, עונשו של הנאשם צריך ויבחן בתוך המתחם אותו קבעתי. בהקשר זה, אביא בחשבון כי ברישומו הפלילי נמצא הרשעה אחת מבית משפט לנוער, הכוללת צירוף של מספר תיקים, בעבירות איומים, אי מניעת פשע, הסגת גבול, היזק לרכוש במזיד ושבל"ר. בגין הרשעתו זו הושתו על הנאשם מאסר על תנאי, פיצוי ופסילת רישיון נהיגה על תנאי.
בגדרי השיקולים לקולא יינתן משקל לאחריות שנטל הנאשם על מעשיו והודאתו בביצוע העבירות בהזדמנות הראשונה וכבר בחקירתו במשטרה בגדרה שיתף פעולה עם חוקריו ולמעשה הביא בפניהם את העובדות המתוארות בכתב האישום.
כן יינתן משקל לגילו הצעיר, למצבו הרפואי והנפשי של הנאשם, עליו הורחב בסקירת התסקיר וטיעוני ההגנה, לרבות למאמצים הכנים שעשה במהלך התקופה מאז שחרורו ממעצר, להשתקם ולנהל אורח חיים נורמטיבי וייצרני.
סוף דבר
מכלל הדברים האמורים, לאחר שקלול מכלולשיקוליהענישה הנדרשים, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 11 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימיי מעצרו על פי רישומי שב"ס.
ב. 8 חודשי מאסר על תנאי, לתקופה של שלוש שנים מהיום, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור עבירות סמים מסוג פשע.
ג. 3 חודשי פסילה על תנאי, לנהוג, להחזיק או לקבל רישיון נהיגה, והתנאי שהנאשם לא יעבור עבירת סמים מוסג פשע, משך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר.
ד. קנס בסך 2,000 ₪ או 5 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם תוך 60 ימים מיום שחרורו מהמאסר.
צו כללי להשמדת מוצג הסמים.
את הקנס ניתן לשלם בדרכים הבאות:
בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה WWW.eca.gov.il
מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכב גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000.
במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בהצגת שוברי תשלום).
הודעה זכות הערעור.
ניתן היום, ד' סיוון תשפ"ג, 24 מאי 2023, במעמד הצדדים.
