ת"פ 17051/03/13 – מדינת ישראל נגד דיאא גאבר
בית משפט השלום בכפר סבא |
|
ת"פ 17051-03-13 מדינת ישראל נ' גאבר
|
31 דצמבר 2014 |
1
לפני |
כב' השופט מיכאל קרשן
|
|
בעניין: |
המאשימה |
מדינת ישראל
|
|
|
|
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
דיאא גאבר
|
|
|
|
נוכחים:
ב"כ המאשימה עו"ד דנית שושן ועוה"ד ליאת שפיר
הנאשם בעצמו וב"כ עו"ד תאמר עובייד
גזר דין |
1. הנאשם, דיאא ג'אבר יליד 1990, הורשע על יסוד הודאתו במסגרת הסדר דיוני, בעובדות כתב האישום בביצוע עבירה של סחר בסם מסוכן.
לפי עובדות כתב האישום, ביום 13.2.2013 בשעת צהריים נפגש מפעיל של סוכן משטרתי עם חמדאללה עזבה (שמו הנכון של האיש הוא חמדאללה עבדא ולהלן - "עבדא") בכניסה למושב ניצני עוז, וביקש ממנו לספק לו סם מסוכן מסוג קוקאין תמורת 800 ₪. הסוכן אמר לעבדא שישלח אדם נוסף (להלן - "הסוכן") למקום לשם ביצוע העסקה. משהגיע הסוכן למקום, ניגש איברהים עודה (להלן - "עודה") אל חלון רכבו. הסוכן שאל את עודה האם ארגנו לו את החומר, ועודה השיב לו "שנייה הוא עושה טלפונים ומארגן לך". עבדא ועודה נכנסו לרכבו של הסוכן וביקשו שייסע עמם לקלנסווה לצורך איסוף החומר. הסוכן השיב שאין לו זמן לנסוע, ואז יצאו השניים מהרכב ואמרו לסוכן להמתין. למקום הגיע רכב מיצובישי לבן בו נהג הנאשם. עבדא ניגש לנאשם ונטל ממנו סם מסוכן מסוג קוקאין. עבדא ניגש לסוכן, התיישב במושב שלצדו, מסר לו שקית ניילון ובה ארבע מנות קוקאין במשקל כולל של 0.7787 גרם נטו וקיבל ממנו 800 ₪. באותו מעמד אמר עבדא לסוכן "תפוס את זה חזק אם יש משטרה זרוק את זה מהחלון ותבוא אליי אני אתן לך בחינם". בהמשך, סימן עבדא לנאשם לגשת אליו, מסר לו סכום כסף של 600 עד 800 ₪ והנאשם החזיר לו שטר של 200 ₪.
2
אחר זאת התקשר עבדא אל מפעיל הסוכנים, אמר לו שמסר לסוכן את הקוקאין ואם ירצה עוד קוקאין או חשיש - ידאג לו.
2. במסגרת ההסדר הסכימו הצדדים כי יתקבל תסקיר מבחן אודות הנאשם, ועוד הסכימו כי ב"כ הנאשם יהיה רשאי לטעון בשלב הטיעונים לעונש טיעונים העולים מהודאת הנאשם במשטרה, בכל הנוגע למקורו של הסם ולתמורה אשר קיבל. המאשימה הצהירה כי לא תוכל לסתור טענות אלו של הנאשם (עמ' 10 לפרוטוקול שורה 19).
3. אין לחובתו של הנאשם הרשעות קודמות או מאוחרות.
4. נתקבלו בעניינו של הנאשם שני תסקירים. עולה מהם כי הנאשם התחבר בגיל צעיר לחברה שולית והחל להשתמש בסמים, וזאת על רקע קשיים משפחתיים. הנאשם הודה בביצוע העבירה, נטל אחריות עליה ושיתף כי היה מעוניין ברווח כספי קל על רקע מצבו הכלכלי הירוד. שירות המבחן התרשם כי הנאשם פעל מתוך מצוקה ולא מתוך דפוסים עברייניים מושרשים. הנאשם הביע חרטה על מעורבותו בעבירה, הוא מבין את חומרתה והשלכותיה ההרסניות עליו ועל הנפגעים מסחר בסמים. הנאשם מסר בשלב ראשון שלוש בדיקות שתן ובשתיים מהן נמצאו שרידי חשיש. להערכת שירות המבחן הנאשם זקוק למעורבות טיפולית והומלץ במסגרת התסקיר הראשון לגזור עליו מאסר שירוצה בעבודות שירות, וזאת לצד צו מבחן.
בהמשך הביע הנאשם רצון ונכונות להיות בקשר טיפולי. הנאשם מסר בדיקות שתן נקיות ושירות המבחן המליץ לשלבו בקבוצה טיפולית. אלא שזו לא פעלה מסיבות טכניות ולכן הנאשם טרם החל בטיפול. שירות המבחן חזר בתסקיר המשלים על המלצתו המקורית.
5. הממונה על עבודות שירות מצא את הנאשם מתאים לבצע עבודת שירות, וקבע את תנאיה.
6. להשלמת התמונה יצוין כי על עודה גזר בית משפט זה (תע/1; כב' השופטת מרשק מרום) 22 חודשי מאסר בפועל - זאת בגין חלקו בשלוש עסקאות סמים, אחת מהן היא זו בה הורשע הנאשם כאן. על עבדא, שהורשע בהיקף מעשים דומה לזה של עודה, גזרתי 22 חודשי מאסר בפועל (תע/2) ובית המשפט המחוזי ראה לנכון להמתיק את עונשו לכדי 18 חודשי מאסר בלבד (עפ"ג 4019-11-13).
3
תמצית טיעוני הצדדים
7. ב"כ המאשימה, עו"ד דנית שושן, טענה כי נוכח חלקו הפעיל של הנאשם בביצוע עסקת הסם, ראוי לקבוע במקרה זה מתחם עונש הולם שנע בין 10 ל-24 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית, ונוכח גילו הצעיר של הנאשם והעובדה כי אין לחובתו הרשעות קודמות, יש לגזור את עונשו בתחתית המתחם.
8. ב"כ הנאשם, עו"ד תאמר עובייד, טען בהמשך להסכמה הדיונית בין הצדדים כי חלקו של הנאשם בתמורת עסקת הסם היה 80 ₪ בלבד עבור סיגריות. עוד טען ב"כ הנאשם כי מרגע שהמעורב הנוסף פנה לנאשם על מנת לארגן את מנת הקוקאין, לקח לנאשם שעתיים וחצי להגיע לתחנת הדלק בכניסה לתנובות עם המנה אותה רכש לצורך העניין.
הסנגור הוסיף כי הנאשם היה עצור בתיק זה 93 יום ולאחר מכן שהה 19.5 חודשים בתנאי "מעצר בית" מלאים. התסקירים מעידים על שינוי חיובי אצל הנאשם ואין מקום להחזירו אל בית האסורים.
הנאשם בדברו האחרון לעונש הביע צער על מעשיו, אמר שעכשיו הוא רואה אותם בחומרה ולא יחזור עליהם בחיים. הנאשם הוסיף שהתארס והוא רוצה להתחתן ולהתקדם בחיים.
דיון
9. על מדיניות הענישה המחמירה בעבירות הסמים, ודאי בעבירת הסחר בסמים, אין מקום להכביר במילים. מדיניות הענישה הנהוגה אכן מחייבת במקרים רבים להשית על מי שסחר בסמים מסוכנים עונש מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח, על כך אין חולק.
10.
כפי שציינתי בגזר דינו של עבדא, תע/2, כאשר
בית המשפט נדרש לגזור את דינו של שותף לדבר עבירה שכבר נדון, אין טעם או הגיון
בהפעלת המבחן התלת-שלבי המתחייב מתיקון 113 ל
11. עומדים לפניי גזרי הדין בעניינם של עודה ועבדא. על עודה, שנדון בגין חלקו בשלוש עסקאות סמים וכן בגידול סם נגזרו 22 חודשי מאסר. על עבדא, שנדון בגין חלקו בשלוש עסקאות סמים, נגזרו בסופו של יום 18 חודשי מאסר.
4
12. הנאשם שלפניי היה מעורב בעסקת סמים אחת, והמאשימה הודיעה שאינה יכולה לסתור את טענתו כי זכה לקבל רק עשירית מכספי תמורת העסקה, כי פעל למעשה בשליחות האחרים וכי קנה את הסם אד-הוק.
13. סבורני כי, בהתחשב בעקרון ההלימה בין מעשה לעונש, במדיניות הענישה הנוהגת, בנסיבות המקרה ובעיקר: בעונשים שנגזרו על השותפים, מתחם העונש ההולם את מעשהו של הנאשם נע בין ששה חודשי מאסר בפועל או בעבודות שירות ועד ל-10 חודשי מאסר בפועל.
14. חרף העובדה כי הנאשם הוא בר שיקום, לא מצאתי לנכון במקרה זה לסטות לקולא ממתחם העונש ההולם. סיכויי השיקום של הנאשם יבואו לידי ביטוי יחד עם שיקולי הענישה האחרים.
15. שקלתי לזכות הנאשם את הודאתו בהזדמנות הראשונה, את העובדה כי נעדר הרשעות קודמות, את תקופת מעצרו ואת התקופה בה הוגבלה חירותו באופן ניכר בדרך אחרת, את נסיבותיו האישיות כפי שבאו לידי ביטוי במסגרת התסקירים, ואת נכונותו להשתלב בטיפול. כל אלה הביאוני למסקנה כי יש לגזור את דינו בתחתית המתחם שקבעתי.
אני גוזר אפוא על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר בפועל בן שישה חודשים, שירוצה בעבודות שירות ב"חברה קדישא כפר סבא", החל ביום 11.1.2015. על הנאשם להתייצב באותו יום בשעה 8:00 במפקדת עבודות השירות מחוז מרכז בשב"ס רמלה.
ב. מאסר על תנאי בן 12 חודשים, והתנאי הוא כי במשך תקופה בת שלוש שנים מהיום לא יעבור עבירת סמים מסוג פשע.
ג. מאסר על תנאי בן 6 חודשים, והתנאי הוא כי במשך תקופה בת שלוש שנים מהיום לא יעבור עבירת סמים מסוג עוון.
ד. קנס בסך 1,500 ₪ או 15 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישתלם עד ליום 1.3.2015.
5
ה. אני פוסל את הנאשם מלהחזיק או מלקבל רישיון נהיגה לתקופה בת 4 חודשים.
ו. אני פוסל את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה בת 6 חודשים, אם תוך תקופה בת שלוש שנים מתום תקופת הפסילה בפועל יעבור עבירת סמים מכל סוג.
ניתן צו להשמדת הסמים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 45 יום.
ניתן היום, 31 31 דצמבר 2014, במעמד הנוכחים.
