ת"פ 18041/06/22 – מדינת ישראל נגד ליאור פרדה (עציר)
בית המשפט המחוזי בבאר שבע |
|
|
|
ת"פ 18041-06-22 מדינת ישראל נ' פרדה(עציר)
תיק חיצוני: 3426/2022 |
|
|
||
בפני |
כבוד השופט יואל עדן
|
||
המאשימה: |
מדינת ישראל |
||
נגד
|
|||
הנאשם: |
ליאור פרדה (עציר) |
||
|
|||
החלטה
|
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה של שוד בנסיבות מחמירות לפי סעיף 402(ב) לחוק העונשין, ונשלח לקבלת תסקיר שירות מבחן.
הוגשו תסקירים בעניינו, ובתסקיר מיום 10.5.23 מציין שירות המבחן כי הנאשם הביע בפניהם מוטיבציה ונכונות להשתלב בקהילה טיפולית לצורך טיפול בהתמכרותו לסמים ואלכוהול, ואף עבר וועדת קבלה בקהילת "רוח במדבר" ונמצא מתאים להשתלב בטיפול בקהילה. לאחר וועדה נוספת שהתבקשה בקהילה, נמצא הנאשם מתאים להשתלבות בה.
שירות המבחן ציין עמד בקשר עם גורמי הרפואה בשב"ס, ונודע לו כי חלק מהבדיקות הנדרשות לא התקיימו בשל סירובו של הנאשם לבצען, ושירות המבחן מוסיף כי ניסה ליצור קשר טלפוני עם הנאשם, לדברי נציג שב"ס, סירב להגיע לשיחה הטלפונית.
צוין כי במצב דברים זה, לא ברורה עמדת הנאשם באשר לשילובו בקהילה הטיפולית, וכך גם על רקע הסירוב להמשך הבדיקות הרפואיות, ושירות המבחן נערך להיפגש עימו בוויעוד ולצורך כך ביקש דחייה.
בדיון שהתקיים ביום 21.5.23 ציינה ב"כ הנאשם כי נמסר לה מקצינת המבחן, הנאשם השלים את כל ההליכים המקדמיים לקליטה, וקצינת המבחן שוחחה עם הנאשם בוויעוד חזותי והוא הבהיר לה שנפלה טעות, ולא נאמר לו שהוא מוזמן לשיחה עם קצינת המבחן, וחשב שמבקשים ממנו דבר אחר.
נאמר כי הנאשם ביקש להשתלב בהליך הטיפולי שהוא ממתין לו זה זמן רב, וכי קצינת המבחן מסרה שהנאשם התקבל למסגרת, הם רוצים אותו והוא רוצה להגיע לשם.
התבקש להמתין עם ההחלטה עד לקבלת תסקיר שירות המבחן.
ב"כ המאשימה מסר כי הוא רוצה לראות תחילה את התסקיר, וככל שיתקבל תובע עמדתם בכתב.
ב"כ שני הצדדים הודיעו כי הם מסכימים שהחלטת בית המשפט תינתן ללא קיום דיון נוסף בעניין זה.
ביום 23.5.23 הוגש תסקיר נוסף של שירות המבחן, בו צוין כי הנאשם השלים את כל הבדיקות הרפואיות הנדרשות לשילובו בקהילה הטיפולית "רוח במדבר", וגורמי הטיפול בקהילה מסרו לשירות המבחן תאריך קליטה שהוא ליום 1.6.23 עד השעה 11:00.
שירות המבחן אף שוחח עם אחותו של הנאשם ועם אחיו, אשר אמרו שהם מוכנים לשמש כמפקחים מגבים.
שירות המבחן ציין כי במהלך הדחייה התחזקה התרשמותו כי הנאשם צעיר בעל נזקקות טיפולית משמעותית, אשר נמצא בראשית חייו העצמאיים, ובשלב של בחירת זהות, כאשר בסביבתו הקרובה גורמי הטיפול הינם חלשים.
שירות המבחן מוסיף התרשמותו כי ללא מתן הזדמנות לעריכת ניסיון טיפולי עם הנאשם ושילובו בקהילה טיפולית, הסיכון להישנות ביצוע עבירות גבוה.
מכל האמור, ממליץ שירות המבחן על השמתו של הנאשם בקהילה הטיפולית "רוח במדבר" ושהייתו בה בהתאם לתנאי הטיפול, כלליו ונהליו, ובהתאם להחלטת הצוות המטפל.
שירות המבחן המליץ כי במידה והנאשם יושעה מהקהילה מכל סיבה או לחילופין יבחר לסיים את הטיפול מבעוד מועד, יסגיר עצמו לתחנת המשטרה הקרובה לקהילה הטיפולית. זאת תחת פיקוח ערבות צד ג' של שני אחיו.
שירות המבחן המליץ על דחיית הדיון בארבעה חודשים בשל כך שבשלושת החודשים הראשונים ולפי כללי הקהילה רצוי כי המטופל לא ייצא בכלל מכותליה, מאחר וכל יציאה מהווה עבורו גורם סיכון. שירות המבחן הוסיף כי במהלך התקופה יעמוד בקשר עם הנאשם והצוות הטיפולי במקום ויעקוב אחר ההתקדמות שלו בטיפול.
בתגובה לתסקיר שירות המבחן האחרון, הודיע ב"כ המאשימה כי כפי שצוין בהסדר הטיעון עמדתה העונשית של המאשימה הינה כי העונש הראוי לנאשם הינו 3 שנות מאסר בפועל, מדובר בעבירה חמורה, שבוצעה באלימות בצוותא חדא ותוך שימוש בסכין, ולחובת הנאשם הרשעות קודמות, המלצת שירות המבחן אינה מחייבת את המאשימה, כי הנאשם הופנה לבחינת הליך טיפולי מבלי להידרש לתגובת המאשימה, ולאור כל האמור בתסקירים שהוגשו בעניינו של הנאשם, לא ברור מה סיכויי הצלחת הטיפול, וזאת בהתעלם מגורמי הסיכון הנשקפים מהנאשם. נטען כי בנסיבות אלה, ככל שיש אופק טיפולי, עמדת המאשימה הינה כי יש לרצותו במסגרת כותלי הכלא.
עוד צויין כי מהתסקיר מיום 23.5.23 אף עולה כי נשקף סיכון מיציאת הנאשם מכותלי החלופה המוצעת.
על כן, המאשימה מתנגדת להוצאתו של הנאשם בקהילה טיפולית.
ב"כ הנאשם עתרה בעקבות התסקיר להורות על שחרורו של הנאשם לקהילה טיפולית רוח במדבר.
נטען כי באופן מפתיע המדינה החליטה להתנגד לשחרורו של הנאשם. נטען כי התנהלות המדינה עד כה יצרה בליבו של הנאשם ציפייה שלא תתנגד לשחרור, והודגש כי שותפו של הנאשם בביצוע עבירות בתיק זה, שוחרר לקהילה טיפולית עוד בהליך המעצר והמדינה לא הגישה ערר על החלטה זו.
לאור זאת התבקש כי בית המשפט יורה על שחרורו של הנאשם לקהילה טיפולית "רוח במדבר" בתאריך 1.6.23 או לחילופין לקיים דיון בעניין.
כאמור בדיון שהתקיים ביום 21.5.23 הודיעו ב"כ שני הצדדים הסכמתם כי החלטת בית המשפט תינתן ללא קיום דיון נוסף בעניין זה, ולפיכך לאחר קבלת תסקיר וקבלת תגובת שני הצדדים, ולאור ההסכמה, ניתנת החלטה זו ללא קיום דיון.
לאחר שבחנתי את העולה מתסקירי שירות המבחן ובפרט התסקיר האחרון, ולאחר עיון ושקילת טענות ב"כ הצדדים, באתי למסקנה כי יש לקבל את המלצת שירות המבחן, ולהורות על שחרורו של הנאשם לקהילת "רוח במדבר", וזאת בהעברה מדלת לדלת באמצעות שב"ס.
אכן, כטענת ב"כ המאשימה, בשלבים מסוימים עלה שהנאשם אינו מעוניין בטיפול, ואכן מדובר בעבירה חמורה.
אשר לטענה כי בית המשפט הפנה את הנאשם לבחון הליך טיפולי מבלי להידרש לתגובת המאשימה, אין בידי לקבל טענה זו.
בתסקיר מיום 13.2.23 צוין כי הנאשם הביע אמביוולנטיות באשר לצורך בגמילה, זאת כאשר הוצע לו לבחון השתלבות בקהילה טיפולית המרוחקת משמעותית מאזור מגוריו. בעקבות זאת הודיעה ב"כ הנאשם כי שוחחה עימו בעניין השתלבותו בהליך טיפולי, ולטענתו הוא מעוניין מאוד להתחיל בהליכי גמילה, ובית המשפט התבקש להורות שלירות המבחן להפנות את הנאשם לראיון קבלה במסגרת טיפולית.
בהחלטה מיום 16.2.23 נאמר כי לאור האמור בהודעה, שירות המבחן יוכל לשוחח עם הנאשם שוב, ולבחון עימו שוב את נושא הטיפול, וככל שהדבר אפשרי יוגש תסקיר משלים עד לדיון הקבוע ליום 26.2.23.
החלטה זו איננה בבחינת הפניית הנאשם לבחון הליך טיפולי מבלי להידרש לתגובת המאשימה. החלטה זו עניינה שיחה נוספת של שירות המבחן עם הנאשם כדי לבחון עם הנאשם את נושא הטיפול, לאור כך שב"כ הנאשם הודיעה כי הנאשם מעוניין בהליך טיפולי.
כעת, לאחר התסקיר האחרון, התמונה העולה הינה כי הנאשם מעוניין בהליך טיפולי, ושירות המבחן מציין את התרשמותו בדבר נזקקות טיפולית משמעותית לנאשם.
במצב דברים זה, לאור הצרכים הטיפוליים, לאור הרצון של הנאשם והחשיבות שעולה מהתסקיר להליך הטיפולי, אני מוצא כי יש להיעתר להמלצה של שירות המבחן.
מובן, כי אין בשליחת הנאשם להליך טיפולי כדי לרמז על התוצאה הסופית, ואולם, לאור העולה מהתסקיר יש לאפשר לו תהליך זה.
אשר לטענה כי מהתסקיר עולה כי נשקף סיכון מיצאית הנאשם מכותלי החלופה המוצעת, יצויין כי בתסקיר שירות המבחן צוין הדבר לא ביחס לנאשם זה, אלא באופן כללי כי בשלושת החודשים הראשונים ולפי כללי הקהילה "רצוי כי המטופל לא ייצא בכלל מכותליה, ומאחר וכל יציאה מהווה עבורו גורם סיכון".
גם אם ייאמר כי הכוונה היתה לנאשם זה, ולא אמירה כללית, ואינני סבור כך, הרי שירות המבחן ממליץ כי בכל מקרה של השעיה מהקהילה או רצונו של הנאשם לסיים את הטיפול עליו להסגיר עצמו לתחנת המשטרה הקרובה וזאת תחת פיקוח של המפקחים.
מכל האמור אני מוצא לקבל את המלצת שירות המבחין ואני מורה כדלקמן:
בתאריך 1.6.23 עד השעה 11:00 יובא הנאשם ע"י שב"ס בהעברה מדלת לדלת אל הקהילה הטיפולית "רוח במדבר".
עם הבאתו של הנאשם ע"י שב"ס אל הקהילה הוא ישוחרר אל הקהילה, וישהה כל העת בקהילה בהתאם לתנאי הקהילה, הכללים והנהלים בה, ויפעל בהתאם להנחיות והחלטות הצוות הטיפולי במקום.
בכל מקרה בו הנאשם יושעה מהקהילה או לחילופין יבחר לסיים את הטיפול בו, עליו להסגיר עצמו מיד לתחנת המשטרה הקרובה לקהילה הטיפולית, שם ייעצר, ויובא בהקדם האפשרי בפני שופט.
יציאתו של הנאשם מהקהילה אל תחנת המשטרה, תהיה בפיקוח אחד משני המפקחים המפורטים להלן. ומובן כי טרם היציאה על הנאשם והקהילה להודיע למפקחים שעליהם להגיע.
המפקחים הם אחותו של הנאשם הגב' פרידה פרדה ואחיו של הנאשם מר יוסף פרדה.
תנאי לשחרור הנאשם אל הקהילה כאמור, הינו כי כל אחד משני מפקחים אלו חותם על ערבות צד ג' בסך 5,000 ₪ כל אחת, ערבות צד ג' זו הינה לפיקוחם על הנאשם בעת העברתו מהקהילה אל תחנת המשטרה, במידה ויושעה מהקהילה או יחליט לעזוב אותה.
ההחלטה תועבר אל ב"כ הצדדים ואל שב"ס.
ככל ומי מב"כ הצדדים מבקש לקיים דיון נוסף בטרם שחרור הנאשם לקהילה הוא רשאי להגיש בקשה מתאימה.
תשומת הלב לכך שעל המפקחים לחתום על ערבויות צד ג' כאמור, עוד בטרם השחרור לחלופה.
ההחלטה תישלח בדחיפות לב"כ הצדדים, לשב"ס ולשירות המבחן.
ניתנה היום, ט' סיוון תשפ"ג, 29 מאי 2023, בהעדר הצדדים.
