ת”פ 20264/04/22 – מדינת ישראל נגד פואד טוויל
בפני |
כבוד השופט ארנון איתן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל באמצעות פרקליטות מחוז ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
פואד טוויל ע"י ב"כ עוה"ד מדחת דיבה |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום:
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו, ובמסגרת הסדר טעון, בכתב אישום מתוקן המייחס לו ביצוען של עבירות התפרעות, לפי סעיף 152 לחוק העונשין תשל"ז 1977 (להלן: "חוק העונשין"), הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, לפי סעיף 275 לחוק העונשין, תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, לפי סעיף 274(1) לחוק העונשין, והתנגדות למעצר לפי סעיף 47(א) לפקודת סדר דין פלילי מעצר וחיפוש (נוסח חדש)? התשכ"ט 1969.
2. על פי הנטען בכתב האישום, החל מיום 2.4.2022 במהלך חודש הרמדאן 2022, התרחשו בשער שכם בירושלים, אירועי הפרות סדר שכללו פגיעה בכוחות הביטחון, בין היתר באמצעות זריקות אבנים, וחפצים לעבר השוטרים במהלך עבודתם.
3. ביום 4.4.2022 בעשה 22:30 או בסמוך, החלה הפרת סדר בסולטאן סולימאן, וכתוצאה מכך נכנס כוח משטרתי למקום במטרה לפזרה.
4. בשעה 22:56 לערך, בעוד הכוח מפנה את ההמונים ומבצע מעצרים, החלה התפרעות במקום במהלכה ידו המתפרעים בקבוקים וחפצים שונים לעבר הכוח. הנאשם שהשתתף בהתפרעות הרים בקבוק פלסטיק מהרצפה וזרק אותו לעבר הכוח ממרחק של כ-5 עד 7 מטרים, כחלק מהמון מתפרעים במקום, והפריע בכך למאמצי הפינוי.
5. זמן קצר לאחר מכן, בשעה 22:30 לערך, אותר הנאשם בכיכר ברחוב הנביאים, והשוטרים איינאו, עזאם וסלימאני הגיעו לשם על מנת לעוצרו. השוטרים שהיו בלבוש אזרחי הזדהו בפניו וביקשו ממנו לעצור, ואחזו בו על מנת להובילו לתחנה, אולם הנאשם החל להתנגד באמצעו גופו וניסה להשתחרר מאחיזתם. בהמשך, תקף את השוטרים באמצעות בעיטות ואגרופים בניסיון להדפם ולהתחמק ממעצר, ובין היתר היכה את השוטר איינאו באגרוף לעינו.
תסקיר שרות המבחן:
6. במסגרת תסקיר מבחן שהוגש לבית המשפט ביום 19.4.2023 פורט הרקע האישי של הנאשם, אביא מתוכנו בתמצית:
7. הנאשם הינו בחור צעיר כבן 22 נעדר רישום פלילי, אשר עבד עד למעצרו בעבודות מזדמנות בתחום הניקיון. הנאשם מתגורר עם הוריו בשכונת אבו טור בירושלים.
8. אמו של הנאשם נפטרה לפני כשלוש שנים ממחלה קשה. הנאשם שיתף בקרבתו ואהבתו אליה, ואת פטירתה תיאר כאובדן משמעותי בחייו המשפיע עד היום על מצבו הרגשי. לנאשם קשר תקין עם משפחתו, ועם אחיו.
9. שרות המבחן הביא מהתרשמותו מהנאשם מהליכי המעצר שנערכו במסגרת התיק דנן. צוין, כי המשך מעצרו וחשיפתו לעולם עברייני, עלולים להעמיק קשריו עם חברה שולית ולחשוף אותו לנורמות עברייניות, ועל כן הומלץ לשחררו מהמעצר. בנוסף, ובהתאם להמלצתם ניתנה החלטה לפיה הנאשם יועמד בצו פיקוח מעצרים למשך 6 חודשים. הנאשם החל ליטול חלק בהליך טיפולי בחודש אוגוסט 2022. הנאשם ביטא קושי במפגשים ביחס לתנאי המעצר בהם הוא נתון, וכן בעבודה כי חווית המעצר חידדה עבורו את הפסול במעשים אותם ביצע. שרות המבחן התרשם כי הנאשם מבטא רצון להתקדם ולהצליח בחייו, ותנאי המעצר הביאו לרתיעה ממשית מצדו, ובהתאם חלה הפחתה ברמת הסיכון הנשקפת ממנו להתנהגות עוברת חוק בעתיד.
10. הנאשם נטל אחריות על העבירות אותן ביצע, ואולם לדעת שרות המבחן הנאשם ביטא עמדה קורבנית המתמקדת בפגיעה הפיזית שנגרמה לו על ידי השוטרים במהלך מעצרו. לצד זאת התרשם שרות המבחן, כי אירוע זה אינו מאפיין את אורחות חייו, וכן ביטא עמדות אשר אינו נותנות לגיטימציה לאלימות כלפי גורמי חוק. הנאשם גם שלל את הצורך בשילובו בטיפול נוסף במסגרת שרות המבחן, שכן הפיק תועלת מההליך בו שולב.
11. בסיכומו של התסקיר צוין, כי הנאשם הינו בחור צעיר נעדר רישום פלילי, בעל יכולות קוגניטיביות וורבליות תקינות, אשר טרם מעצרו גילה מחויבות ואחריות ושמר על רצף תעסוקתי בשוק העבודה, ובאופן נורמטיבי. הנאשם שולב בהליך טיפולי, דבר המשקף את שאיפתו לניהול אורח חיים נורמטיבי. מנגד, מאפייני אישיותו אינם בשלים והוא נמצא בשלבי גיבוש זהותו. הנאשם התקשה להכיר בתחומי אחריותו בכל הנוגע למעורבותו בעבירות בהן הורשע, וחווה עצמו כמי שפעל מתוך איום ומצוקה. במכלול השיקולים סבור שרות המבחן כי ישנו צורך להטיל על הנאשם עונש מאסר אותו יישא בדרך של עבודות שירות, וזאת כדי למנוע את חשיפתו לחברה עבריינית בין כותלי הכלא, וכן משום הרצון להימנע מפגיעה בהיבטים מתפקדים בחייו, לצד מאסר על תנאי.
תמצית טיעוני הצדדים:
12. המאשימה הפנתה בטיעוניה לעונש לנסיבות האירוע כמפורט בכתב האישום, וכן הערכים המוגנים בהם פגע הנאשם במעשיו: שלמות גופם וחייהם של העוסקים במלאכת אכיפת החוק. צוין, כי הנזק שהיה צפוי מהמעשה הינו גבוה, וכתוצאה מהאלימות בה נקט נגרם נזק.
13. המאשימה הפנתה לפסיקה תומכת בה נקבעו מתחמי ענישה החל ממאסר בדרך של עבודות שירות ועד שנת מאסר, ואולם ערכה אבחנה בין מקרים אלו למקרה שבפנינו, בו התבקש בית המשפט לקבוע את המתחם החל מ-5 חודשים ועד שנת מאסר, לצד רכיבי ענישה נלווים.
14. לקולא ביקשה להביא בחשבון את הודאת הנאשם, החיסכון בזמן שיפוטי, והיותו נעדר רישום פלילי קודם. בהתייחס לתסקיר צוין, כי הנאשם מבטא עמדות חיוביות באשר לעתידו, ואולם נטילת האחריות הייתה מילולית בלבד. הנאשם גם סירב ליטול חלק בהליך טיפולי נוסף שהוצע לו על ידי שרות המבחן.
15. המאשימה ביקשה לדחות את המלצת שרות המבחן להטלת עונש מאסר שירוצה על דרך עבודות השירות, ולהטיל על הנאשם 5 חודשי מאסר בפועל, לצד ענישה נלווית.
16. לדעת הסנגור הנאשם הותקף על ידי צוות משטרתי שהיה בלבוש אזרחי, ועל כן תוקן כתב האישום. הסנגור ביקש להביא בחשבון את תקופת המעצר בה שהה הנאשם למשך חודשיים, וכן את תוכנו החיובי של תסקיר המבחן, לרבות שילובו של הנאשם בהליך טיפולי במסגרתם.
17. הסנגור ביקש להסתפק בתקופת המעצר אותה ריצה הנאשם למשך חודשיים, ולצדה להטיל עונש צופה פני עתיד.
18. הנאשם ציין כי הוא מצר על הטעות שעשה, וכיום הוא עובד, לאחר סיום הקבוצה הטיפולית בשרות המבחן.
דיון:
19. הנאשם פגע במעשיו בערכים מוגנים הנוגעים בביטחונם ושלמות גופם של אנשי כוחות הביטחון, וכן בערכים הנוגעים בשלטון החוק. התקופה בה ביצע הנאשם את העבירה, התאפיינה בהפרות סדר שכללו פגיעה בכוחות הביטחון, באמצעות זריקות אבנים וחפצים. האירוע המיוחס לנאשם, התרחש במהלך תקופה רגישה זו, והתבטא בזריקת בקבוק פלסטיק אותו הרים מהרצפה וזרק ממרחק קצר, אל עבר כוחות הביטחון. בהמשך, הנאשם התנגד למעצר עת אותר במקום אחר, ובמהלך אירוע זה תקף שוטר באמצעות מכת אגרוף לעינו.
20. בהתאם לפסיקה המנחה, מתחם העונש ההולם בגין עבירות של התפרעות ותקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, נע ממאסר שיכול וירוצה על דרך עבודות השירות ועד 12 חודשי מאסר בפועל (ראו לדוגמה: עפ"ג (מחוזי ירושלים) 48515-02-14 קאווס נ' מדינת ישראל (22.6.2014)[פורסם בנבו] ; עפ"ג (מחוזי ירושלים) 41746-02-14 חאמד נ' מדינת ישראל (22.5.2014); עפ"ג (מחוזי ירושלים) 45440-10-13 מדינת ישראל נ' אבו מאדי (18.11.2013)[פורסם בנבו] ). מתחם העונש ההולם בגין עבירת התפרעות בלבד, הינו נמוך יותר ונע ממאסר קצר בפועל ועד 10 חודשי מאסר בפועל (ראו לדוגמה: ת"פ (שלום ירושלים) 4180-08-14 מדינת ישראל נ' אבו אלעיש (24.12.2014)). בנסיבות המקרה שבפנינו, ראיתי לקבוע את המתחם, החל ממספר חודשי מאסר בודדים, אשר ניתן לרצותם בדרך עבודות השירות, ועד שנת מאסר, לצד ענישה נלווית.
21. בבחינת העונש המתאים לנאשם בתוך המתחם, הבאתי בחשבון את הנתונים הבאים: הנאשם הינו בחור צעיר כבן 22 נעדר רישום פלילי, אשר נטל אחריות על מעשיו בבית המשפט. הנאשם שהה בתנאי מעצר למשך חודשיים, ומאז שחרורו היה נתון משך רוב התקופה בתנאים מגבילים.
22. לדעת שרות המבחן, יש להימנע משליחתו של הנאשם לריצוי העונש בין כותלי הכלא, זאת כדי למנוע את חשיפתו לחברה עבריינית, וכן נוכח מאפייניו החיוביים: רצף תעסוקתי, שאיפה לניהול אורח חיים נורמטיבי, היותו בחור צעיר נעדר רישום פלילי, וכן העובדה כי העבירה אינה מאפיינת את אורחות חייו. בנוסף, הנאשם שולב במסגרתם בהליך טיפולי בקבוצת עצורי בית אותה סיים.
23. במסגרת שיקולי הענישה יש לקחת בחשבון גם שיקולים הנוגעים בהרתעת הרבים.
24. באיזון הכולל ראיתי לאמץ את עמדת שרות המבחן, ולקבוע את עונשו של הנאשם בחלקו התחתון של המתחם, ולהטיל עליו את העונשים הבאים:
א. אני מצווה על מאסרו של הנאשם בפועל למשך 6 חודשים. המאסר ירוצה בדרך של עבודות שירות. על הנאשם להתייצב ביום 26.9.2023 עד לשעה 10:00 בבוקר, בפני הממונה על עבודות שירות במפקדת מחוז דרום, יחידת עבודות שירות, ליד כלא באר שבע, לצורך קליטה והצבה.
תשומת לב הנאשם שעליו לבצע כל העבודות המוטלות עליו במסגרת עבודות השירות עפ"י הנחיות שתינתנה לו מעת לעת ע"י הממונה במקום. כל הפרה של עבודות שירות תגרום להפסקה מידית של עבודות השירות ולריצוי עונש מאסר בפועל.
ב. מאסר למשך 5 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים, שלא יעבור על העבירות בה הורשע.
ג. התחייבות על סך 5000 ₪ להימנע משך שלוש שנים מביצוע העבירות בהן הורשע. רשמתי את התחייבות הנאשם בע"פ.
ד. תשלום פיצוי בסך 2500 ₪ לעד תביעה 2. הפיצוי ישולם עד ליום 5.11.2023.
החוב מועבר למרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה, בהתאם למועדים והתשלומים שקבע בית המשפט.
ניתן יהיה לשלם את הקנס/ פיצוי/ ההוצאות כעבור שלושה ימים מיום מתן ההחלטה/ גזר הדין לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות:
בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il
מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000
במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
המזכירות תשלח העתק מגזר הדין לממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום.
ניתן היום, י"ב אב תשפ"ג, 30 יולי 2023, במעמד הנוכחים.