ת"פ 26146/02/16 – מדינת ישראל נגד גיל פהימה
ת"פ 26146-02-16 מדינת ישראל נ' פהימה
|
|
1
בפני |
כבוד השופטת נועה חקלאי
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
גיל פהימה
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
רקע
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב אישום
מתוקן בעבירות של שימוש ברכב ללא רשות, והפרעה לשוטר במילוי תפקידו לפי סעיפים
2
2. על פי עובדות כתב האישום המתוקן, ביום 8.11.15 נטל הנאשם את מפתחות רכבה של אחותו ונהג ברכב ללא רשותה, מרחוב הירדן בקרית גת לכיוון היציאה מהעיר, כל זאת בהיותו בלתי מורשה לנהיגה וללא פוליסת ביטוח בת תוקף. שוטרים כרזו לנאשם לעצור את רכבו, הנאשם לא עצר, המשיך במנוסה תוך הגברת מהירות הנסיעה עד שברחוב אדוריים איבד שליטה על הרכב, עלה על המדרכה, שפשף עם הרכב חומה שנמצאת מימין הדרך והתנגש ברכב חונה.
הסדר הטיעון
3. ביום 4.6.17 הציגו הצדדים הסדר טיעון על פיו הנאשם יודה בכתב האישום המתוקן, יורשע ויופנה לשירות המבחן. סוכם כי ישובו לשוחח לאחר קבלת תסקיר.
4. ביום 23.11.17 הציגו הצדדים הסכמה עונשית לפניה יוטלו על הנאשם מאסר מותנה, התחייבות, של"צ בהיקף של 120 שעות, קנס ופסילה מותנית. עוד סוכם כי המאשימה תעתור להטלת רכיב של פסילה וההגנה תעתור להימנע מכך.
תסקיר שירות המבחן
5. בתסקיר מיום 17.10.17 ציין שירות המבחן כי הנאשם בן 21, בוגר 10 שנות לימוד. משרת בשירות סדיר בצה"ל ובמקביל עובד במסעדה. שירות המבחן התרשם כי הנאשם בעל עמדות נורטיביות ללא עבר פלילי (למעט הרשעה צבאית בשל שימוש בסם), מנהל אורח חיים תקין ויציב. שירות המבחן התרשם כי בצעירותו הנאשם התקשה לעמוד בגבולות שהוריו הציבו לו והתקשה להשתלב במסגרות, אך בתקופה האחרונה חלה יציבות בהתנהגותו ושיפור במישורי חייו השונים. שירות המבחן ציין כי מאז ביצוע העבירה הוציא רישיון נהיגה ולא ביצע עבירות תעבורה נוספות. שירות המבחן העריך כי הסיכון להישנות עבירות נמוך והמליץ על הטלת ענישה חינוכית בדמות של"צ. שירות המבחן המליץ לקחת בחשבון במסגרת שיקולי הענישה כי הנאשם זקוק לרישיון הנהיגה על מנת לעבוד, על מנת להסיע את הוריו הנכים לטיפולים רפואיים ועל מנת לסייע בסידורים שוטפים של הבית.
טיעונים לעונש
6. המאשימה הגישה את גיליון הרישום הפלילי של הנאשם, ציינה שהינו יליד 1996 , חסך זמן שיפוטי. ציינה שגובש הסדר מקל לאור האמור בתסקיר המבחן ובשים לב שהנאשם ריפא את הפגם וכיום אוחז ברישיון נהיגה כחוק. ביקשה לאמץ את ההסדר שהוצג. לאור העבירות המיוחסות בכתב האישום עתרה להטיל רכיב של פסילה.
3
7. ב"כ הנאשם הפנה לגילו הצעיר של הנאשם בעת ביצוע העבירה (18.3) ולגילו הצעיר כיום (21). הפנה להליך ההתבגרות שעבר, כפי שעולה אף מתסקיר שירות המבחן, הפנה לכך שהנאשם תומך בהורים הנכים, מנהל אורח חיים תקין ונורמטיבי, ריפא הפגם וכיום בעל רישיון נהיגה כחוק, סיכון נמוך להישנות עבירות. לאור האמור, ביקש לכבד ההסדר ולהימנע מרכיב של פסילה.
8. הנאשם ביקש לומר דברים. ציין שהתבגר, שעוזר להוריו שזקוק לרישיון לפרנסתו, וכדי לתמוך בהוריו. מתכנן ללמוד טבחות.
דיון
9. כתב האישום מתאר אירוע אחד, על כן יקבע בגינו מתחם עונש הולם אחד.
מתחם העונש ההולם
10.הערכים המוגנים בעבירות עליהן נותן הנאשם את הדין הם שמירה על שלומם וביטחונם של ציבור המשתמשים בדרך ועל הסדר הציבורי, שמירה על קניינו של אדם, חלוקת הנטל הכלכלי הנגרם מתאונות הדרכים על כלל ציבור הנהגים באמצעות ביטוח חחובה.
11.מידת הפגיעה בערכים המוגנים אינה ברף הגבוה. הגם שהסיכון שיצר הנאשם למשתמשים בדרך הוא גבוה, הרי שהאירוע הסתיים ללא נפגעים בגוף.
12.באשר לנסיבות ביצוע העבירות, נתתי דעתי לכך שהנאשם לא הוכשר לנהיגה. נתתי דעתי לכך שהרכב בו השתמש הוא של אחותו, הנאשם נהג ברכב כשהמפתחות ברשותו. נתתי דעתי לכך שהנאשם ברח מהשוטרים שהורו לו לעצור, תוך הגברת מהירות הנסיעה, ועצר את הרכב רק לאחר שנבלם תוך שפוגע ברכב חונה. העבירות לא בוצעו בתחכום.
13.בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים דומים הוטלו על נאשמים עונשים הנעים ממאסר מותנה ועד לשנת מאסר, ומעונשי פסילה קצרים ועד לפסילה בת שנים. ראו למשל:
4
· עפ"ג 44368-01-17 סעידוב נ' מדינת ישראל (טרם פורסם, 16.5.17), המערער הורשע בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה, שימוש ברכב ללא רשות ונטישה במקום אחר ובנהיגה ללא ביטוח. המערער נהג בקטנוע שמצא יום לפני, נטוש, כשהוא נוהג בו ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח. נגזרו עליו 5 חודשי מאסר בפועל, הופעל מאסר על תנאי של תשעה חודשים: ארבעה בחופף וחמישה במצטבר כך שנגזרו עליו בסך הכל 10 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי ופסילה בת 6 חודשים. ערעורו בבית המשפט המחוזי נדחה.
· ת"פ (ת"א) 30293-12-12מדינת ישראל נ' בן אבו (פורסם בנבו, 2.4.15), הנאשם הודה והורשע בעבירות של שימוש ברכב ללא רשות, נהיגה ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח. הנאשם צעיר, נעדר הרשעות קודמות בתחום הפלילי, עבר הליך שיקומי משמעותי. נגזרו עליו מאסר על תנאי, התחייבות והפעלת פסילה בת 10 חודשים.
· ת"פ (רמ') 45840-12-15משטרת ישראל תביעות-שלוחת רמלה נ' קרן (פורסם בנבו, 31.01.16), הנאשם הורשע בעבירות של שבל"ר, שימוש בכוח כדי למנוע מעצר והפרת הוראה חוקית. הנאשם השתמש במכונית שנגנבה מבעליה בסמוך לפני כן, תוך שמפר תנאי מעצר הבית שנקבעו לו, והתנגד למעצרו בכך שהזיז את ידיו כשהשוטרים ביקשו לאוזקו. הנאשם נידון ל5.5 חודשי מאסר מיום מעצרו וענישה נלווית (ללא פסילה).
· ת"פ (קג"ת) 33600-09-14 מדינת ישראל נ' מרגליות (23.10.17). הנאשם הורשע בעבירות של שימוש ברכב ללא רשות בעליו, נהיגה ברכב בהיותו בלתי מורשה וללא. נדון ל- 45 ימי מאסר, מתוכם 30 לריצוי בחופף, 24 חודשי פסילה מתוכם 12 לריצוי בחופף וענישה נלווית.
· ת"פ (רמ') 35358-07-14משטרת ישראל תביעות-שלוחת רמלה נ' אבו עאמר (פורסם בנבו, 3.3.15) ו- ת"פ (רמ') 35358-07-14משטרת ישראל תביעות-שלוחת רמלה נ' אבו עאמר (פורסם בנבו, 3.3.15) הנאשם הורשע בעבירות של נהיגה פוחזת של רכב, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, נהיגה ללא רישיון נהיגה, ללא ביטוח ושימוש ברכב ללא רשות בעליו. כמו כן צירף תיק של הפרת הוראה חוקית. הנאשם מעולם לא הוציא רישיון נהיגה, לקח את רכבה של אימו ללא רשותה, לא נענעה לקריאות השוטרים לעצור, החל בנסיעה מהירה ברחובות העיר, עקף רכבים תוך עליה על שוליים וחציית רמזור אדום בצומת, פרץ מחסום משטרתי בנסיעה מהירה, המשיך בהימלטות, ונמלט רגלית מרכבו. צירף תיק בו הפרת תנאי מעצר בית. נידון לחודשיים מאסר בעבודות שירות, 6 חודשי פסילה וענישה נלווית.
· ת"פ (רח') 47341-12-12מדינת ישראל נ' עמר (פורסם בנבו, 29.1.14), הנאשם הורשע בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה, ללא ביטוח, שבל"ר, הפרעה לשוטר והתנגדות למעצר. הנאשם, בן 20, בעל רקע משפחתי ונפשי קשה, לקח את רכבה של אימו ללא רשות, ונהג ללא רישיון נהיגה תקף וללא ביטוח, משהורו לו שוטרים לעצור, המשיך הנאשם בנסיעתו, משעוכב סרב להיכנס לניידת והתנגד למעצר. לנאשם עבירות קודמות, שירות המבחן נמנע מהמלצה טיפולית. ביהמ"ש קבע כי מתחם הענישה הינו בין 6 חודשי עבודות שירות ל - 12 חודשי מאסר בפועל. נידון ל- 6 חודשי מאסר בפועל וכן הופעל מאסר על תנאי (סה"כ 8 חודשים), 12 חודשי פסילה וענישה נלווית.
· ת"פ (כ"ס) 16578-06-11מדינת ישראל נ' קאסם (פורסם בנבו, 15.01.12), נאשם הורשע בעבירות של נהיגה ללא רישיון, ללא ביטוח, בזמן פסילה, נהיגה בקלות ראש, הפרעה לשוטר ושבל"ר. הנאשם לקח את רכבו של אחיו ללא רשותו ונהג בו מבלי שהיה מורשה נהיגה ובזמן פסילה, משהורו לו שוטרים לעצור המשיך בנסיעה תוך שהוא עוקף במהירות רכבים, חוצה קו הפרדה וגורם לרכבים לסטות ממסלולם להאט או לבלום בפתאומיות. בנוסף צירף תיק בו הפר תנאי מעצר בית. הנאשם בן 20, ללא עבר פלילי, שירות המבחן המליץ להעמידו בצו מבחן. נידון ל- 6 חודשי עבודות שירות, 12 חודשי פסילה וענישה נלווית.
5
· ת"פ (נצרת) 4278-04-08 מדינת ישראל נ' מזוז (טרם פורסם, 17.6.09) הנאשם הורשע בעבירות של שבל"ר, הכשלת שוטר במילוי תפקידו, נהיגה ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח. הנאשם השתמש ביחד עם אחר בקטנוע, ללא רשות בעליו, ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח, כשהשוטר התקרב אליו ברח בריצה מהמקום. הנאשם צירף 2 תיקים נוספים של החזקת נכס חשוד כגנוב וגניבת רכב. נידון למאסר מותנה, פסילה בת שנה וענישה נלווית.
· ת"פ (ראשל"צ) 5046-07מ.י. תביעות ראשל"צ נ' בן עזרא (פורסם בנבו, 13.06.10), הנאשם הורשע בנהיגה ללא רישיון נהיגה, ללא ביטוח, שימוש ברכב ללא רשות, הכשלת שוטר, נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים ונהיגה פוחזת של רכב. הנאשם, כבן 18, שתה משקאות משכרים, לקח את רכבה של סבתו ללא רשותה ונהג ברכבה. הנאשם פגע ברכב חונה וכן התנגש בעמוד תאורה ובפח אשפה אשר פגע בהולכת רגל וגרם לה לחבלה. לנאשם נסיבות חיים קשות ובעיות נפשיות. נידון ל- 4 חודשי מאסר בעבודות שירות, 3 שנות פסילה וענישה נלווית.
14.לאור כל המפורט אני קובעת כי מתחם העונש ההולם לעבירות בנסיבות שבפני נע ממאסר מותנה ועד לשנת מאסר לצד פסילה ממושכת וענישה נלווית.
גזירת עונשו של הנאשם
15.בבואי לגזור את עונשו של הנאשם לקחתי בחשבון את השיקולים הבאים:
· זקפתי לזכותו של הנאשם את העובדה שבחר להודות ולקחת אחריות על מעשיו בהזדמנות ראשונה.
· לקחתי בחשבון את גילו הצעיר של הנאשם בעת ביצוע העבירות - בן 18.3 - "בגיר צעיר".
· לקחתי בחשבון את היותו נעדר הרשעות קודמות בתחום התעבורתי, והרשעתו היחידה בתחום הפלילי, בעבירה שלא מן העניין.
· לקחתי בחשבון כי ממועד ביצוע העבירה חלפו למעלה משנתיים.
· לקחתי בחשבון את נסיבותיו האישיות כפי שעולות מתסקיר שירות המבחן ומטיעוני ההגנה.
· לקחתי בחשבון את מאמצי השיקום שערך הנאשם - את העובדה כי מאז ביצוע העבירה פעל להסדרת רישיון נהיגה - וכיום אוחז רישיון נהיגה כחוק.
· לקחתי בחשבון את המלצתו העונשית של שירות המבחן, לרבות המלצתו להתחשב ביחס לרכיב הפסילה בשים לב לנחיצות רישיונו של הנאשם לאור המטלות הרובצות לפתחו במסגרת תפקידיו במשפחה, הסיוע לפרנסת הורים ולטיפול בהם על רקע נכותם.
16.לאחר שלקחתי בחשבון כל אלה, מצאתי לאמץ את ההסדר העונשי שהציגו הצדדים, אותו מצאתי ראוי והולם בנסיבות העניין.
6
17.באשר לרכיב הפסילה - לא מצאתי הצדקה לאמץ את עתירתו של ב"כ הנאשם ולהימנע כליל מרכיב של פסילה בפועל, זאת בשים לב לחומרת עבירות התעבורה שעבר הנאשם, עבירות שלצידן קבע המחוקק עונשי פסילת מינימום. עם זאת, בשים לב ליתר נתוניו של הנאשם, להמלצת שירות המבחן ולריפוי הפגם, מצאתי להתחשב עד מאוד במשך הפסילה שתוטל.
אף לקחתי בחשבון כי בטרם גזירת דינו של הנאשם ריצה הנאשם פסילה עד לתום ההליכים לתקופה של 60 יום.
עונשו של הנאשם
18.לאור כל האמור, מצאתי לנכון ולמידתי לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 5 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מהיום לבל יעבור עבירות של נהיגה רכב ללא רשות בעליו, נהיגה בהיותו בלתי מורשה לנהיגה, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו או נהיגה בזמן פסילה.
ב. הנאשם יחתום התחייבות בסך 3000 ₪ להימנע מביצוע עבירות בהן הורשע, וזאת תוך 3 שנים מהיום. ההתחייבות תחתם עוד היום במזכירות בית המשפט אחרת יאסר למשך 15 יום.
ג. פסילה בפועל מקבל או מהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של 85 יום.
מתקופת הפסילה לא תנוכה הפסילה שריצה הנאשם עד לתום ההליכים.
הפסילה בפועל תחל לא יאוחר מיום 28/2/18, ועל הנאשם להפקיד רשיון הנהיגה במזכירות בית המשפט השלום באשקלון לא יאוחר משעה 13:00 באותו מועד.
מוסבר לנאשם שהוא חייב להפקיד את רשיון הנהיגה במזכירות בית המשפט. לא יופקד הרשיון, הוא יחשב כפסול מלנהוג מיום 28.2.18 אך הפסילה לא תימנה ולכן לא תסתיים.
ד. פסילה מותנית של 6 חודשים למשך 3 שנים לבל יעבור הנאשם עבירות של נהיגה רכב ללא רשות בעליו, נהיגה בהיותו בלתי מורשה לנהיגה או נהיגה בזמן פסילה.
ה. הנני מטילה על הנאשם צו לביצוע 120 שעות שירות לתועלת הציבור וזאת במשך שנה.
השל"צ יבוצע במרכז הקהילתי החדש בקרית גת בעבודות אחזקה, בהתאם לתכנית שגובשה על ידי שירות המבחן ובפיקוח שרות המבחן.
אם יתעורר צורך בשינוי מקום ההשמה, שרות המבחן יעשה כן וידווח לבית המשפט.
הנאשם מוזהר כי אם לא ימולאו תנאי הצו במלואם, ניתן יהיה לבטלו ולהטיל עליו עונש נוסף, בגין העבירות בהן הורשע, במקום צו השל"צ.
ה. קנס 1000 או 10 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם תוך 90 יום.
7
זכות ערעור תוך 45 יום מהיום.
ככל שיש מוצגי ם- יושמדו בחלוף תקופת הערעור
ניתנה והודעה היום י' אדר תשע"ח, 25/02/2018 במעמד הנוכחים.
