ת"פ 28292/09/20 – מדינת ישראל נגד נסים לוי
בית משפט השלום בנצרת |
|
ת"פ 28292-09-20 מדינת ישראל נ' לוי(עציר) |
|
1
בפני |
כבוד השופטת רות שפילברג כהן
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
נסים לוי |
|
|
|
הנאשם |
גזר-דין |
כתב אישום ורקע
1. הנאשם הורשע, לפי הודאתו ובמסגרת בסדר טיעון, בכתב אישום מתוקן מיום 29.11.20, בעבירות של ייצור, הכנה והפקה של סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף 6 לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש), תשל"ג-1973, החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, לפי סעיפים 7(א) ו-7(ג) לפקודה, ועבירה של החזקת כלים המשמשים להכנת סם מסוכן, לפי סעיף 10 לפקודה.
בהתאם לכתב האישום המתוקן, במועד הרלוונטי התגורר הנאשם בדירה בעפולה עלית. כשלושה חודשים עובר לספטמבר 2020, הקים הנאשם מעבדה לגידול סמים בביתו, ולשם כך רכש ציוד המשמש לכך, ושתל באדניות שתילים רבים של סם מסוכן מסוג קנאביס בכל רחבי הבית. לצורך גידול הסם והשבחתו השתמש הנאשם בציוד הכולל בין היתר, מערכות אוורור, תאורה וקירור. בתאריך 2.9.20, במהלך חיפוש משטרתי בבית, נתפסו עשרות שתילים במשקל כולל של כ-44.36 ק"ג נטו של קנאביס. בנוסף, נתפסו בבית עשרות אדניות לגידול השתילים, עשרות מנורות חימום, 2 מאווררים, 24 שנאים, 12 מכלי דשן, 2 מדי לחות וטמפרטורה, מיכל מים, מזגנים, 3 מפוחים, צינור השקיה ומרסס.
2. ביום 29.11.20 הוגיעו הצדדים על הסדר טיעון, לפיו הנאשם הודה בעובדות כתב האישום המתוקן, הורשע בעבירות המיוחסות לו, והופנה לשירות המבחן לקבלת תסקיר בעניינו בטרם גזירת העונש. הובהר כי לאחר מכן הצדדים יטענו לעונש באופן חופשי.
2
תסקירי שירות המבחן
3. שירות המבחן המליץ על העמדת הנאשם בצו מבחן למשך 12 חודשים, במהלכם ימשיך בהליך הטיפולי בו החל בתקופת הדיון בעניינו, בצירוף מאסר על-תנאי והתחייבות.
בתסקיר מיום 18.4.21, נמסר כי הנאשם בן 58, גרוש בשנית ואב לשלושה ילדים משתי מערכות היחסים הקודמות שלו. הנאשם מתקיים מקצבת נכות על רקע מצבו הנפשי והפיזי, על רקע התמכרות לסמים, והוא זכאי לסל שירותי שיקום. הנאשם סיים 8 שנות לימוד, ובשל חוסר התאמה למסגרות ואי עמידה בדרישות נפלט ממסגרות החינוך. לדברי הנאשם התגייס לצה"ל אולם שוחרר בשל מעורבות פלילית, לאחר שריצה עונש מאסר בפועל במהלך שירותו.
הנאשם ציין כי לאורך השנים התקשה לגלות יציבות תעסוקתית ונטה להחליף עבודות. בין השנים 2013- 2019 עבד כשכיר בחנות בבעלות אחיו, אך בשל ויכוחים סוערים ביניהם, עזב את העבודה. בשנים האחרונות מתקיים, כאמור, מקצבת נכות.
הנאשם מסר כי בהיותו בן 13 החל לצרוך סמים, עשה בהם שימוש מתמשך, ולאורך השנים התנהל באופן עברייני הכולל ביצוע עבירות רכוש לשם מימון צריכת הסמים. בעבר ערך הנאשם מספר ניסיונות גמילה, וב-12 השנים האחרונות הוא שומר לדבריו על ניקיון מסמים.
הנאשם מסר עוד, כי בשל פריצת דיסק עבר ניתוח בגבו, הוא סובל מכאבים עזים ומחזיק ברישיון להשתמש בקנאביס רפואי. תוצאות בדיקת שתן אימתו כי הוא משתמש בקנאביס בלבד.
4. במישור הנפשי הנאשם מתמודד עם חרדה, דיכאון וחוויית ייאוש מתמשכת. דוח פסיכיאטרי עדכני שנערך בעניינו מלמד כי הנאשם היה מכור לסמים בעבר, עבר הליך שיקום ומאובחן עם דיסתימיה ואישיות אנטי סוציאלית, כשבתקופה האחרונה סובל מהחמרה דיכאונית ומדווח על קושי בתפקוד היום יומי מבחינה פיזית ונפשית. בוועדת סל שיקום שנערכה לו הוחלט כי יקבל שירותי דיור מוגן לבודדים, לצד טיפול בריפוי בעיסוק וליווי פסיכיאטרי. מאז מרץ 2020 מקבל הנאשם שירותי סל שיקום, באמצעות עו"ס ומדריך שיקומי.
3
הנאשם ציין כי הוא מקיים קשר קבוע ויציב עם ילדיו. בנו בן ה-27 התמכר לסמים ולהימורים, ומרצה כעת עונש מאסר בפועל בגין עבירות רכוש שביצע. הנאשם תיאר חווית כישלון, אשמה ובושה בנוגע ליחסיו עם ילדיו ולאור תפקודו כאב. לנאשם קשרים מצומצמים וקונקרטיים עם משפחת המוצא שלו, הוא העשירי מבין 12 ילדים כאשר הוריו נפטרו לפני שנים עקב בעיות בריאות, ששה מאחיו ניהלו אורח חיים התמכרותי לסמים ושניים מהם נפטרו כתוצאה מנטילת מנת יתר.
5. צוין בתסקיר כי לחובת הנאשם מספר רב של הרשעות קודמות בעבירות מגוונות, בגינן נדון למספר עונשי מאסר בפועל, כאשר הנאשם ציין כי מעורבותו הפלילית היוותה דרך חיים שמטרתה השגת הסם או כסף למימונו. יחד עם זאת, הרשעתו האחרונה הנה משנת 2010.
בהתייחס לעבירות הנדונות מסר הנאשם כי צבר חובות כלכליים לאור התמכרותו של בנו לסמים ולהימורים, ולכן גורמים בשוק האפור הציעו לו לגדל בביתו קנאביס, בתמורה למחיקת החוב. הנאשם מסר כי פעל מתוך תחושות פחד ודאגה לבנו, לצד נכונות לסייע לו כלכלית, ולכן העביר לאותם גורמים את מפתחות הבית לשם גידול הסמים. הנאשם ציין כי היה מודע לכך שבמעשיו הוא מפר את החוק.
6. שירות המבחן התרשם שהנאשם בעל עבר פלילי עשיר ממושך, אשר ניהל לאורך חייו אורח חיים התמכרותי ועברייני. הנאשם התפתח במשפחה ובסביבה נעדרת יציבות וביטחון ומשחר ילדותו נחשף למצבים קשים ומורכבים. בגיל צעיר התמודד הנאשם עם תחושות דחק ובדידות, התקשה לגלות יכולת הסתגלות ואחריות, כך שהתנהלותו התאפיינה בחוויית הישרדות מתמשכת. צוין כי הנאשם פועל באופן אימפולסיבי ובלתי שקול ומתקשה לווסת את דחפיו, כעולה ממעורבותו. חרף הזמן הרב שחלף מאז ביצע עבירות, שב הנאשם לדפוסיו המכשילים. שירות המבחן התרשם כי הנאשם נוטה לצמצם את חלקו בעבירות דנן, ומשליך מעשיו על דאגתו לבנו. שירות המבחן סבר כי אין לשלול קיומה של רמת סיכון להישנות ביצוע עבירות דומות בעתיד, ונמנע ממתן המלצה טיפולית בעניינו ואף נמנע ממתן המלצה על הטלת צו של"צ, נוכח מורכבות מצבו הפיזי של הנאשם. לפיכך הומלץ על הטלת מאסר מותנה.
7. בתסקיר משלים מיום 10.6.21, צוין כי בתקופת הדחייה נפגש שירות המבחן עם הנאשם. הנאשם מסר כי ביצע את העבירות עקב תחושות דאגה ומחויבות לבנו, שהחל לנהל אורח חיים התמכרותי, אך לא שקל את ההשלכות והסיכונים שבמעשיו. בשל ההליך המשפטי חווה הנאשם פגיעה בדימויו העצמי, שכן לתפיסתו ערך מאמצים לשמור על אורח חיים נורמטיבי ולהימנע מביצוע עבירות נוספות, כאשר בפועל הוא האחראי היחידי להסתבכותו הנוכחית. הנאשם ביטא נכונות לנהל אורח חיים תקין בסיוע אנשי המקצוע בהם הוא נעזר במסגרת סל השיקום, הכולל ליווי פסיכיאטרי ותרופתי, ליווי מטעם האגף לשירותים חברתיים לצד טיפול פרטני במסגרת היחידה לטיפול בהתמכרויות.
4
מעיון בדוח סוציאלי של האגף לשירותים חברתיים אשר הוגש לשירות המבחן עולה כי הנאשם מוכר לאגף מעל 20 שנים, על רקע שימושו בסמים. צוין כי בשנים האחרונות חווה הנאשם משברים מתמשכים, ביניהם פטירת אחיו, אשר הובילו להתדרדרות במצבו הנפשי ובמצבו הכלכלי. בשל קשייו בהתמודדות יעילה, פנה הנאשם לשוק האפור וכתוצאה מכך הסתבך בפלילים. צוין, כי הנאשם תיאר חרטה בגין מעשיו והביע רצון לשוב למוטב ולנהל אורח חיים חיובי.
מעיון בדוח סוציאלי של היחידה לטיפול בהתמכרויות עולה כי הנאשם עבר גמילה, לקח חלק בטיפול פרטני ביחידה וכיום מצוי בקשר מעקבי עם הצוות המטפל. בשיחות עמו הנאשם דיווח על מצב רוח ירוד כתוצאה מן המשברים עמם מתמודד בשנים האחרונות אשר השפיעו, לדבריו, על התנהלותו. הנאשם עדיין מצוי בטיפול מעקבי ומבטא רצון לחזור למוטב.
שירות המבחן ציין כי לא נפתחו נגד הנאשם תיקים חדשים בתקופת הדחייה.
8. שירות המבחן סיכם ומסר כי חל שינוי בעמדתו של הנאשם ביחס לביצוע העבירות, וניכר כי הוא מצליח להכיר באחריות שהייתה לו על ביצוע העבירות ועל התנהלותו הכושלת. הנאשם נכון לקבל ליווי וסיוע מקצועי סביב צרכיו, בין היתר באמצעות טיפול פסיכיאטרי, שירותי סל שיקום, האגף לשירותים חברתיים והיחידה לטיפול בהתמכרויות, וההליך המשפטי מהווה גורם מרתיע עבורו. לפיכך, המליץ שירות המבחן על הטלת צו מבחן למשך 12 חודשים, בצירוף מאסר מותנה והתחייבות.
טיעונים לעונש
ביום 24.6.21 טענו הצדדים לעונש. ב"כ המאשימה הגיש טיעוניו בכתב, והשלים אותם בעל-פה ואילו ב"כ הנאשם טענה בעל-פה בפניי.
טיעוני ב"כ המאשימה
5
9. ב"כ המאשימה טען כי מתחם העונש ההולם נע בין 18 ל-36 חודשי מאסר, וביקש להטיל על הנאשם עונש המצוי ברף העליון של המתחם לו טען, בצירוף מאסר על-תנאי ממושך ומרתיע וקנס משמעותי. נטען, כי הנאשם פגע במעשיו בערכים מוגנים של שלום הציבור, בריאותו ושלומו הפיזי והנפשי של הציבור מפני הנזקים הישירים והעקיפים הנגרמים עקב השימוש בסמים. בתי המשפט הביעו לא אחת את הצורך בענישה מרתיעה של כלל המעורבים בשרשרת ייצור הסם והפצתו, לצורך המאבק במיגור נגע הסמים. נטען, כי הקמת "מעבדות" לגידול קנאביס בדירות מגורים הפכה ל"מכת מדינה", וכי ראוי להעביר מסר עונשי חד משמעי בנדון. נטען עוד כי למעשי הנאשם נלווה תכנון מסוים, העבירות בוצעו באופן מלא על-ידי הנאשם והוא האחראי הבלעדי להן. הנאשם לא פסק ממעשיו עד אשר נתפס על-ידי המשטרה. הנזק שצפוי היה להיגרם לבריאות הציבור כתוצאה ממעשי הנאשם רב, בהתחשב בכמות השתילים שנתפסה בבית הנאשם. הנאשם פעל מתוך רצון להפיק רווח כלכלי מגידול הסם, ויש להתעלם מטענותיו ביחס לסיבות לביצוע העבירות שאין להן עיגון בכתב האישום המתוקן.
10. באשר לנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירות טען ב"כ המאשימה, כי הנאשם הודה במסגרת הסדר טיעון וחסך זמן שיפוטי יקר. לנאשם עבר פלילי מכביד הכולל 28 הרשעות קודמות, האחרונה שבהן הנה משנת 2010, והכולל הרשעות קודמות בתחום הסמים, רכוש, מין, אלימות וסדר ציבורי. נטען, כי מדובר בנאשם רצידיוויסט, אשר העיסוק בסמים הפך לדרך חיים עבורו, וכך גם הפשע בכלל. לאורך השנים ריצה הנאשם כ-7 שנות מאסר מאחורי סורג ובריח, אך הדבר לא הרתיעו מלשוב ולבצע עבירות. חרף מעורבות גורמי הרווחה, לא פעל הנאשם לשנות מדרכו או לקבל עזרה משמעותית. תסקיר שירות המבחן ציין את גורמי הסיכון, ודברי הנאשם כי ברצונו להשתקם אין בהם די כדי לבסס קיומם של שיקולי שיקום המצדיקים סטייה ממתחם העונש ההולם. גם התסקיר המשלים מבטא נכונות מילולית מצד הנאשם לערוך שינוי, אך אין בו התייחסות לשינוי במידת הסיכון להישנות עבירות. נטען, כי דברי הנאשם מבססים את ההתרשמות כי בעיותיו הכלכליות עדיין קיימות, וכי בפועל לא חל שינוי במצבו, ולפיכך יש להביא בחשבון את עברו הפלילי העשיר ואת חומרת מעשיו. לפיכך, ביקש ב"כ המאשימה מבית-המשפט להטיל על הנאשם עונש מרתיע, שיביא גם בחשבון את שיקולי הרתעת היחיד והרבים.
ב"כ המאשימה ביקש להכריז על הנאשם כעל סוחר סמים ולהורות על חילוט כלל הרכוש שנתפס בבית הנאשם ושימש לגידול הסמים.
טיעוני ב"כ הנאשם
6
11. ב"כ הנאשם ביקשה מבית-המשפט להטיל על הנאשם ענישה מותנית, בסטייה ממתחם הענישה בשל שיקולי שיקום. ב"כ הנאשם טענה כי הנאשם הנו בן 58, גרוש ואב לשלושה ילדים. הנאשם עבר ילדות לא קלה, החל לצרוך סמים בגיל 13, עבר ניסיונות גמילה ביחידה לטיפול בהתמכרויות לפני 12 שנים ומאז שומר על ניקיון משימוש בחומרים ממכרים. הנאשם עבר ניתוח בשל פריצת דיסק ובשל כאביו משתמש ברישיון בקנאביס רפואי. בדיקות השתן עולות בקנה אחד עם דבריו. הנאשם מתמודד עם חרדות ודיכאון, ומתוך הדוח הפסיכיאטרי שהוצג לקצינת המבחן עולה כי הנאשם היה מכור לסמים, עבר הליך שיקום ומאובחן עם דיסתימיה ואישיות אנטי-סוציאלית, וישנה החמרה דיכאונית לאור מצבו - מאסרו של בנו, מות אחיו ממנת יתר והיותו נתון במעצר בית מזה תקופה ממושכת. בפברואר 2020 אושר לנאשם סל שיקום, הכולל שירותי דיון מוגן, טיפול בריפוי בעיסוק וליווי פסיכיאטרי. הנאשם מצוי במעקב של עו"ס ומדריך שיקומי. לנאשם שלושה ילדים. הרשעותיו הקודמות בפלילים ישנות, וב-11 השנים האחרונות לא הסתבך הנאשם בביצוע עבירות, למעט העבירות דנן. הנאשם מוכר לאגף לשירותים חברתיים וליחידה לטיפול בהתמכרויות מזה 20 שנים. גורמים אלה מסרו כי הנאשם חווה בשנים האחרונות משברים מתמשכים, שהובילו אותו להתדרדרות נפשית וכלכלית. הנאשם נוטל חלק בטיפול פרטני ביחידה, ומצוי בקשר מעקבי, ומבטא רצון לחזור למוטב.
12. ב"כ הנאשם הגישה לעיון בית-המשפט חוות-דעת העו"ס המטפל מן הדיור המוגן. עוד ציינה ב"כ הנאשם כי המל"ל קבע לנאשם נכות בשיעור של 100%. צוין, כי הנאשם עבר אירוע מוחי והוא משותק בחצי גופו ונתמך בקביים. הנאשם עובר טיפולי פיזיותרפיה. ב"כ הנאשם הגישה מסמכים רפואיים. ב"כ הנאשם מסרה כי מצבו של הנאשם כיום, מהבחינה הפיזית, ירוד. יש לזקוף לזכותו את הודאתו, נטילת האחריות, שילובו הממושך בהליך טיפולי, וכן להביא בחשבון את ההמלצה כי ימשיך בהליך הטיפולי. הטלת עונש מאסר תביא לקטיעת הליך השיקום של הנאשם, והטיפולים הפיזיותראפיים שהוא מקבל. הנאשם הביע רצון לשיקום, והטלת מאסר תשיג לאחור את כל מאמציו מן השנים האחרונות, ותדרדרו. הנאשם שוהה תקופה ממושכת בתנאים מגבילים ולא נרשמו לחובתו הפרות.
דברי הנאשם
13. הנאשם מסר כי הוא מצטער. לדבריו, בעשר השנים האחרונות עבד אצל אחיו, אך אחיו נפטר והוא נותר חסר עבודה, במצב כלכלי קשה. כן עבר אירוע מוחי. הוא הביע צער על בחירותיו, ומסר כי ביצע את העבירות מתוך מצוקה כספית.
דיון והכרעה
מתחם העונש ההולם
הערכים החברתיים הנפגעים
7
14. בית המשפט העליון קבע לא אחת כי עבירות הסמים הן נגע שהתפשט בחברה וכי ישנו צורך בהול למגרו. הערכים החברתיים העומדים בבסיס המאבק בתופעת הסמים הם, בראש ובראשונה, שמירה על בריאות הציבור, ועם ערך זה, מוגנים גם ערכים חברתיים רחבים יותר שעניינם שמירה על רכוש הציבור, הסדר הציבורי ורמת החיים, הנפגעת מעבירות סמים. קיומו של קשר הדוק בין עבריינות בתחום הסמים לעבירות רכוש והאלימות שמבוצעות על ידי המכורים לסמים למימון רכישת הסם, הוכח, וקיומו הנו מן הידועות. ראו לעניין זה את הדברים שנאמרו בבית המשפט העליון מפי כב' השופט עמית בע"פ 3172/13 עלא סואעד נ' מדינת ישראל (07.01.14):
"על פגיעתן הרבה של עבירות הסמים ועל תפקידו של בית המשפט במאבק בנגע הסמים לצד גורמים וגופים נוספים, עמד בית משפט זה פעמים רבות... אין ספור מילים נאמרו בדבר הצורך להכות בכל אחת ואחת מחוליות הפצת הסם... המאבק בנגע הסמים הוא סיזיפי ואל לנו להשלות את עצמנו כי ענישה מכבידה תביא לחיסול הנגע. כל עוד יהיה ביקוש לסמים יהיה גם היצע, כך גם בישראל וכך במדינות הים. אך המאבק אינו חסר תוחלת. גם אם לא ניתן לחסל את נגע הסמים לחלוטין, ניתן גם ניתן להקטין את היקפו ולצמצם את נזקיו."
15. התייחסותו של המחוקק ושל גורמי האכיפה לעבירות סמים, ובפרט סמים המוגדרים כ"קלים" כסם הקנאביס, עוברת אמנם תמורות בשנים האחרונות, אל הצד המקל, בפרט כאשר מדובר בצריכה לשימוש עצמי או בעבירות סחר בכמויות קטנות, המבוצעות על-ידי צעירים נעדרי עבר פלילי. יחד עם זאת, הפסיקה הדגישה, גם בתקופה האחרונה, כי מדיניות הענישה בעבירות סמים המבוצעות שלא לצריכה עצמית, לא השתנתה, מתוך הצורך להרים תרומה למלחמה בנגע הסמים שפשט בחברה ולהרתיע מבצעים בפועל ובכוח מפני נטילת חלק בשרשרת הפצת הסמים. בע"פ 5807/17 דרחי נ' מדינת ישראל (18.6.18) קבע כב' השופט נ. הנדל:
8
"טענה נוספת אותה טען מערער 2, היא כי יש מקום להקל בענישה, הואיל ומדובר בעבירות סמים מסוג קנבוס, אשר לאחרונה רשויות האכיפה הציגו מדיניות מקלה יותר. ואולם, אל לנו לטעות - השימוש בקנבוס אסור. לטעמי זה אינו סם קל אלא סם פחות חמור. ממילא, אין זו המסגרת לבחון את מדיניות רשויות האכיפה. מתוך הנחה שהיא ראויה, הרי שהיא נועדה בעיקר למשתמשים בסם זה לשימוש עצמי, ולא בתדירות גבוהה. הסיוע של מערער 2 לתפעול תחנת ההפצה של הסם אינו מבחין, כמובן, בין סוג המשתמשים, תדירותם וכמותם. מדיניות חדשה זו לא נועדה לעודד הספקה או ייצור של סם, ואין בה לגרוע מהתכלית החברתית של מלחמה נגד התופעות אלו. עולה כי מדיניות הענישה למשתמש העצמי בסם מסוג קנבוס פעם ראשונה לחוד, ומדיניות הענישה למפיץ, לסוחר ולמגדל, ולמסייע להם - לחוד".
16. כן ראו בדבריו של כב' השופט י. עמית בע"פ 2596/18 כפיר זנזורי נ' מדינת ישראל (12.8.18):
"ריבוי המקרים המובאים לפנינו בעת האחרונה - של גידול, ייצור והפקת קנבוס לשם הפצה ומכירה, כמו גם הפצה ומכירה של קנבוס תוך שימוש באפליקציית ה'טלגראס', מעוררים את התחושה, הגם שאינה מגובה בסטטיסטיקה או במחקר אמפירי, כי המדיניות שבאה לידי ביטוי בחוק הסמים המסוכנים (עבירת קנס מיוחדת - הוראת שעה), התשע"ח-2018 (שתחולתו ביום 1.4.2019) - זלגה שלא בטובתה למחוזות אחרים. צרכנים ומשתמשים ואנשים נורמטיביים, שבעבר לא היו נכונים ליטול על עצמם סיכון להסתבך בעולם הפלילי, נכונים כיום לילך צעד נוסף ולהפוך למגדלים ולסוחרים בסם. זאת, מתוך תפיסה שגויה כי מדובר ב'סמים קלים', ובהינתן הטכנולוגיה המאפשרת מכירה והפצה קלה ו'סטרילית' של סמים. ברם, סחר בסמים הוא סחר בסמים. ידע כל מי שמהרהר בדרכים לעשיית כסף קל, כי מדיניות הענישה לא השתנתה ובית המשפט רואה בחומרה עבירות של סחר והפצה של סמים מסוכנים, גם סמים 'קלים', תוך הטלת ענישה משמעותית ומרתיעה. צרכנים ומשתמשים - ראו הוזהרתם".
9
17. ביטוי נוסף לתמורות החלות בהתייחסות המחוקק ובתי המשפט לעבירות סמים הקשורות בגידול ובצריכת קנאביס, ניתן בהחלטות כב' השופט ע. גרוסקופף בבש"פ 8640/20 אבו קרינאת נ' מדינת ישראל (23.12.20) ובבש"פ 3805/21 יניב לוי נ' מדינת ישראל (15.6.21), שניתנו לאחרונה. נקבע בהן, ביחס לעבירות של גידול קנאביס, כי בהינתן חלופת מעצר מתאימה, יש להורות על מעצר עד תום ההליכים מאחורי סורג ובריח רק בהתקיים נסיבות חריגות המלמדות על רמת מסוכנות מוגברת, כגון עבר פלילי מכביד או כמויות סמים חריגות במיוחד בהיקפן. בהחלטות אלה, שעניינן בסוגיית מעצר עד תום הליכים, ולא לגבי ענישה, ואולם יש בהן מן ההשלכה גם לגבי מדיניות הענישה, התייחס כב' השופט גרוסקופף "לגישה המאבחנת" בין הכנה, ייצור והפקה של סמים מסוכנים במקרה הכללי, לבין גידול והפקה של סמים מסוג קנאביס.:
"... הגם שכמצוות המחוקק קנאביס מוגדר עדיין כסם מסוכן, על כל המשתמע מכך, לא ניתן להתעלם מכך שהיחס החברתי והמשפטי לשימוש בקנאביס, ואף לייצורו, מצוי בתהליכי שינוי... במצב דברים זה, גם כאשר אנו יוצאים מנקודת מוצא לפיה גידול והפקה של קנאביס שלא ברישיון הן פעולות בלתי חוקיות, קשה להוסיף ולהתייחס אליהן כ'רעה חולה' מאותה דרגת חומרה כמו הכנה, יצור והפקה של סמים מסוכנים אחרים." (עניין אבו קרינאת הנ"ל, בפסקה 10).
נסיבות הקשורות בביצוע העבירות
18. לאחר שסקרנו מכאן ומכאן, את ההתייחסויות המבטאות הקלה מסויימת בהתייחסות לעבירות שעניינן סם הקנאביס, מול התייחסויות של בית המשפט העליון המבטאות, כמו בעבר, את הגישה המחמירה בענישה בגין עבירות אלה, ניגש לגופו של ענייננו, ולנאשם, אשר הורשע בהקמת "מעבדה" לגידול קנאביס בביתו.
כמות הסמים שנתפסה בבית הנאשם גדולה - ועומדת על כ-44.36 ק"ג של קנאביס. מדובר בסמים שערכם הפוטנציאלי נאמד בעשרות רבות של אלפי שקלים, שגודלו בדירה בלב שכונת מגורים. היקף הסחר בסמים, אשר נמנע עם גילוי המעבדה, הוא עצום, והנו כזה אשר יכול היה "לפרנס" שרשרת ענפה ופלילית של סוחרי סמים וצרכני סמים.
הסמים נתפסו במהלך חיפוש כדין בבית הנאשם.
עוד נתפס בבית הנאשם ציוד רב, הכולל מערכות אוורור, השקיה, תאורה וקירור, אשר שימש לצורך גידול הסמים.
10
מדובר בעבירות סמים להן נזק פוטנציאלי לפגיעה משמעותית וניכרת בבריאות הציבור.
חלקו של הנאשם במעשים הנו, על פי הידוע, חלק בלעדי, והוא המבצע היחיד של העבירות הנדונות. המעשים בוצעו למען הפקת רווח כספי, והם כרוכים ביוזמה, תכנון, השקעה ותעוזה. דברי הנאשם בפני שרות המבחן, לפיהם פעל מלחצי גורמים בשוק האפור, שהיו בפועל מי שביצעו את העבירות, לאחר שהנאשם מסר להם את מפתח ביתו כדי שיעשו בבית כרצונם - אינם עולים מנוסח כתב האישום, לא הוכחו, ויש בהשמעתם משום ליקוי בקבלת אחריות.
מתסקיר שירות המבחן והטיעונים לעונש עולה כי הנאשם שרוי במצוקה כלכלית משמעותית.
אמנם הנאשם הציג בפני שירות המבחן רישיון לצריכת קנאביס אך אין מחלוקת כי להחזקת הרישיון לצריכת הסם אין משמעות ביחס לגידול סמים המבוצע בהיקף ניכר למען הפקת רווח כספי, ושלא לצריכה עצמית בלבד.
19. שימוש בסמים, ואפילו אלה המסווגים כ"קלים", עלול, כפי שנקבע בהחלטות ובפסקי דין רבים, לשבש את בריאותם ושגרת חייהם של הצרכנים, ליצור תלות והתמכרות, להביא להתדרדרות לשימוש בסמים קשים יותר, ולהשפיע באופן מובהק על תפקוד תעסוקתי, כלכלי וחברתי של המשתמשים, שהנם במקרים רבים צעירים בראשית דרכם. מי שמבצע עבירות סמים חמורות, תורם להפצת הסם ולפגיעה משמעותית בבריאות הציבור. יחד עם זאת, יש להביא בחשבון את אותן תמורות שצוינו לעיל, בהתייחסות המחוקק ובתי המשפט לעבירות של צריכה וגידול קנאביס, לה יש לתת ביטוי, בין היתר, ברמת ענישה מידתית ומותאמת.
מדיניות הענישה הנוהגת
20. ככלל, עבירות סמים שאינן החזקה לצריכה עצמית, ועניינן כמויות סם משמעותיות, מכתיבות מתחם עונש שתחתיתו בעונש מאסר בפועל. אולם, בחינת מדיניות הענישה מעלה קשת רחבה של עונשים החל ממאסרים קצרים לריצוי בעבודות שירות וכלה במאסרים מאחורי סורג ובריח לתקופות קצרות כארוכות, תלוי בנסיבות כל מקרה ומקרה, בכמויות הסם, סוג הסם וכד'.
21. ב"כ המאשימה הפנה לפסקי הדין הבאים, לעניין מדיניות הענישה הנוהגת:
11
א. ת"פ (כ"ס) 11370-07-16 מדינת ישראל נ' גאבר (19.7.17) - הנאשם הורשע בהקדמת מעבדה לגידול קנאביס, בה גידל 96 שתילי סם במשקל כולל של 31.15 ק"ג, ובהחזקת ציוד רב לצורך גידול הסם. נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 16 ל-30 חודשי מאסר לצד עונשים נלווים, כאשר נקבע כי כל סטייה לקולה מחייבת נסיבות חריגות או שילוב בהליך שיקומי ארוך טווח ונושא פירות. הוטלו, חרף עברו הנקי של הנאשם, 18 חודשי מאסר בפועל, מאסרים על-תנאי, קנס בסך 10,000 ₪, ופסילת רישיון בפועל ועל-תנאי.
ב. ת"פ (מח' מרכז) 30278-05-12 מדינת ישראל נ' בן שמעון (20.2.14) - הנאשם גידל בדירה ששכר קנאביס במשקל כולל של 33.5 ק"ג וכן החזיק ציוד ששימש לגידולו. נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 18 ל-30 חודשי מאסר בצירוף קנס, ונוכח הרשעה קודמת בתחום הסמים, הוטלו 23 חודשי מאסר בפועל, הופעל עונש מאסר על-תנאי קודם בן שמונה חודשים, חלקו בחופף וחלקו במצטבר כך שירצה בסך הכל 27 חודשי מאסר בפועל, מאסר על-תנאי וקנס בסך 5,000 ₪.
ג. ת"פ (מח' נצ') 47406-05-12 מדינת ישראל נ' קלופ (29.11.12) - הנאשם גידל 258 שתילי סם במשקל כולל של 24 ק"ג, בשדות הסמוכים לקיבוץ מגוריו. כן החזיק בביתו כ-40 גרם קנאביס והחזיק כלים להכנת הסם. בית-המשפט קיבל את טענת הנאשם לפיה ישנה אפשרות כי הכמות שגודלה הייתה משמשת בעיקר לצריכה עצמית של הנאשם. נקבע מתחם עונש הולם הנע בין שנה ל-6 שנות מאסר, ובהעדר עבר פלילי, הוטלו 30 חודשי מאסר בפועל, 30 חודשי מאסר על-תנאי, וקנס בסך 50,000 ₪.
ד. עפ"ג (מח' ב"ש) 13696-01-20 אמסלם נ' מדינת ישראל (20.5.20) - המערער גידל בדירתו 122 שתילי קנאביס במשקל של 7 ק"ג נטו, והחזיק 2 ק"ג קנאביס שלא לצריכה עצמית. בית-משפט קמא קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין 12 ל-30 חודשי מאסר בפועל, ובהעדר הרשעות קודמות בתחום הסמים, הטיל עליו 12 חודשי מאסר בפועל ועונשים נלווים. בית-המשפט המחוזי קבע כי מתחם העונש ההולם בנקבע בבית המשפט קמא אינו חורג מהמקובל ותקופת המאסר בפועל שהוטלה על המערער אינה מחמירה אתו, וניתן אף לומר שהיא מקלה אתו.
12
ה. רע"פ 2151/21 שחף דהן נ' מדינת ישראל (7.4.21) - המבקש הורשע בגידול קנאביס בדירה, בה נתפסו כ-100 שתילים במשקל כולל של כ-23 ק"ג. בית-משפט השלום קבע מתחם עונש הולם הנע בין 8 ל-24 חודשי מאסר בפועל, ובהעדר עבר פלילי, הטיל עליו 9 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, מאסרים על-תנאי, 18,000 ₪ קנס, ופסילת רישיון בפועל ועל-תנאי. בית-המשפט המחוזי קיבל את ערעור המדינה על קולת עונש המאסר בפועל, וקבע כי יש להטיל על המבקש 18 חודשי מאסר בפועל. בקשת רשות ערעור שהגיש המבקש לבית-המשפט העליון - נדחתה, תוך קביעה כי העונש משקף היטב את חומרת מעשיו.
ו. עפ"ג (מח' ב"ש) 20831-02-20 ישראילוב נ' מדינת ישראל (9.9.20) - בעבירות של גידול קנאביס, נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 13 ל-25 חודשי מאסר בפועל, והמערער נדון ל-13 חודשי מאסר בפועל ועונשים נלווים. בית-משפט המחוזי דחה את הערעור, תוך קביעה כי "התמודדות עם התופעה המתוארת מחייב להציב למעשים פליליים אלה מחיר עונשי מתאים שיטביע במעורבים בהם חותם על קלון ויהיה בו כדי להוציא את שכר העבירה בהפסדה ולהרתיע".
22. ב"כ הנאשם הפנתה לפסקי-הדין הבאים, לעניין מדיניות הענישה הנוהגת:
א. ת"פ (חד') 32617-03-19 מדינת ישראל נ' הרוניאן (8.6.20) - הנאשם הורשע בעבירות סמים לאחר ששכר דירה ובה גידל עשרות שתילי קנאביס, במשקל נטו של 40.65 ק"ג. כן נתפס הנאשם שעה שנהג ברכב וברשותו קנאביס אותו גידל במשקל של 5.15 ק"ג. נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 12 ל-30 חודשי מאסר, והוטלו בחריגה משיקולי שיקום ובהתחשב בהליך טיפולי בו השתלב הנאשם, מאסר על-תנאי, קנס בסך 10,000 ₪, פסילת רישיון, צו מבחן וצו של"צ. כן הורה בית-המשפט על חילוט סכומי כסף.
ב. ת"פ (מח' חי') 65264-01-20 מדינת ישראל נ' מנחם (5.1.21) - הנאשמים, בני זוג, גידלו במחסן הסמוך לביתם שבמושב מאות שתילי קנאביס במשקל כולל של עשרות קילוגרמים, והחזיקו ציוד רב לשם גידול הסם. צוין, כי מדיניות הענישה בעניין גידול קנאביס כוללת מנעד רחב, החל ממאסר לריצוי בעבודות שירות וכלה בתקופות מאסר של עד ל-36 חודשים, והוטלו בהתחשב בנסיבות האישיות של הנאשמים, 6 חודשי מאסר בעבודות שירות על נאשם 1, ו-9 חודשי מאסר בעבודות שירות על נאשמת 2, בצירוף עונשים נלווים.
13
ג. ת"פ (חי') 14065-01-19 מדינת ישראל נ' אורנשטיין (25.2.20) נאשם 1 הורשע בגידול קנאביס בדירתו, ובהחזקת ציוד רב, בסיוע אחרים. נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 6 ל-24 חודשי מאסר בפועל, והוטלו, תוך אימוץ המלצות שירות המבחן, 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, מאסר על-תנאי, וצו מבחן.
ד. ת"פ (מח' נצ') 17503-09-18 מדינת ישראל נ' פרנקל (25.6.20) - הנאשם הורשע בכך שגידל בשטחי בר שונים, 68 שתילי קנאביס במשקל כולל של 80 ק"ג נטו. נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 24 ל-48 חודשי מאסר בפועל, והוטלו בחריגה לקולה משיקולי שיקום ונוכח הליך טיפולי אותו עבר הנאשם בתקופת הדיון, 9 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, קנס, מאסרים על-תנאי, צו מבחן וחולטו כספים.
ה. ת"פ (קריות) 16673-04-17 מדינת ישראל נ' טרגנו (17.1.19) - הנאשם הורשע בכך שגידל בביתו קנאביס במשקל 38 ק"ג, החזיק בסם לצריכה עצמית וכן התחבר בחיבור פיראטי לרשת החשמל וצרך חשמל בשווי 30,000 ₪. נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 10 ל-30 חודשי מאסר בפועל, והוטלו 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות בחריגה ממתחם העונש ההולם משיקולי שיקום.
ו. ת"פ (חי') 38800-05-18 מדינת ישראל נ' אוחיון (26.12.18) - הנאשם הקים מעבדה לגידול קנאביס וגידל בה 127 שתילים במשקל כולל של 19.35 ק"ג. נקבע בעניינו, בהתאם להלכה שנקבעה ברע"פ 4512/15 הרוש נ' מדינת ישראל, מתחם עונש הנע בין של"צ ומאסר מותנה לבין 24 חודשי מאסר בפועל. הוטלו 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, מאסר על-תנאי ופסילת רישיון.
ז. ת"פ (קריות) 33576-12-18 פרקליטות מחוז חיפה-פלילי נ' אוקמן (28.8.19) - הנאשם הורשע בגידול קנאביס בדירה אותה שכר, תוך שימוש בציוד וצריכת חשמל שלא דרך מונה צריכת החשמל. הוטלו 9 חודשי מאסר בעבודות שירות, צו מבחן ועונשים נוספים, בהמלצת שירות מבחן ובחריגה מן המתחם משיקולי שיקום.
ח. עפ"ג (חי') 27228-12-16 גלילי נ' מדינת ישראל (16.3.17) - בית-המשפט המחוזי קיבל את ערעורו של המערער, עליו הוטלו 9 חודשי מאסר בפועל בעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, והעמיד את עונשו על 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות.
14
ניתן לעיין עוד בפסק-הדין בעפ"ג (מרכז) 14676-04-19 פרקליטות מחוז מרכז - פלילי נ' אלקיים (24.9.19), שנסיבותיו ניתנות להשוואה לענייננו - שם גזר בית-משפט השלום על המשיב 6 חודשי עבודות שירות, צו מבחן ועונשים נלווים, לאחר שהקים מעבדה לגידול סמים, יחד עם אחיו, המכילה ציוד רב, תוך חבלה במונה החשמל, ובמקום נתפסו מאות שתילי קנאביס במשקל כולל של כ-43.9 ק"ג. המשיב ניהל לאורך שנים רבות אורח חיים התמכרותי, ולחובתו עבר פלילי מכביד אך בעשור האחרון נמנע ממעורבות בפלילים. צוין כי העונש הוטל בחריגה ממתחם העונש ההולם. בית המשפט המחוזי קבע כי תופעת הקמת המעבדות לגידול קנאביס הפכה "למכת מדינה" ושומה על בתי המשפט לתת כתף למלחמה בה. נקבע כי העונש חורג יתר על המידה מן הרף התחתון של מתחם הענישה, אך לא נפלה שגגה בהחלטה העקרונית שלא להורות על מאסר מאחורי סורג ובריח. בשל העובדה שמדובר בעבירה שנעברה למטרת הפקת רווח כספי, החמיר בית-המשפט המחוזי ברכיב הקנס. עונשו של המשיב הועמד על 9 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, וקנס בסך 15,000 ₪, בצירוף ליתר רכיבי הענישה שהוטלו בבית משפט קמא. יצויין כי פסק הדין בערעור ניתן כנגד דעת מיעוט, של אחת משופטות ההרכב, אשר גרסה כי לא ניתן להימנע ממאסר בפועל, והמליצה להחמיר בעונש ולגזור על אותו משיב שנת מאסר.
23. בסיכום הנתונים לגבי מתחם הענישה, סבורני כי, ככלל, מחויב מאסר בפועל בנסיבות אלה. בהתחשב בסוג העבירות בהן הורשע הנאשם ובנסיבות ביצוען, לרבות היקף הגידול, כמות הסם שנתפסה ושגודלה, במשקל שעלה על 40 קג', והחזקתו של ציוד רב לצורך גידול הסם - אני קובעת כי מתחם העונש ההולם נע בין 10 חודשי מאסר בפועל, ובין 24 חודשי מאסר בפועל.
גזירת עונשו של הנאשם בתוך מתחם העונש ההולם
24. הנאשם בן 58, גרוש ואב לשלושה ילדים, הודה בהזדמנות הראשונה במיוחס לו בכתב האישום, במסגרת הסדר טיעון, נטל אחריות וחסך זמן ציבורי.
לנאשם עבר פלילי מכביד הכולל מספר רב של הרשעות קודמות בעבירות סמים, אלימות, רכוש, מין, עבירות כלפי שוטרים ועבירות נוספות. הנאשם ריצה תקופות מאסר ממושכות בגין הרשעותיו אלה. בעבר, בהיותו במאסר שולב בהליך גמילה, וכן לפני כ-12 שנים עבר הליך גמילה מוצלח והתנקה מסמים, בסיוע היחידה לטיפול בהתמכרויות. יש לציין כי המאסר המשמעותי האחרון, שאורכו עשרה חודשים, נגזר על הנאשם בשנת 1999, לפני קרוב ל22 שנה, וכי מאז לא נשפט לעונשי מאסר בפועל. בשנים האחרונות נמצא הנאשם כסובל מנכות בשיעור של 100% וזכאי לקצבת נכות ולסל שיקום, הכולל ליווי והדרכה, סיוע חומרי וטיפול פסיכיאטרי מעקבי. לשירות המבחן הוגשו דיווחים של גורמי הטיפול מהם עולה מורכבות מצבו של הנאשם.
15
הנאשם סובל מבעיות בריאות שונות ובראשן ניתוח בעמוד השדרה שאותו עבר, שהובילו לקבל טיפול בקנאביס רפואי לשיכוך כאביו. כן לדבריו הסנגורית הנאשם עבר אירוע מוחי והוא מסתייע בקביים לצורך הליכה.
הנאשם לא שמר בעבר על יציבות תעסוקתית אך לדבריו עבד בעשר השנים האחרונות בעסקו של אחיו, אשר נפטר בשנה האחרונה.
25. שירות המבחן נתן בעניינו של הנאשם המלצה טיפולית - שיקומית, בהטלת צו מבחן למשך 12 חודשים, במהלכם ישולב בטיפול ביחידה לטיפול בהתמכרויות, ובצירוף מאסר על-תנאי והתחייבות.
תסקיר שירות המבחן תיאר כי הנאשם גדל והתפתח במציאות חיים מורכבת, קושי בהסתגלות למסגרות, וניהול אורח חיים התמכרותי ועברייני לאורך השנים. בהיבט הפסיכיאטרי סובל הנאשם מחרדה ומדיכאון, ומאובחן עם דיסתימיה ואישיות אנטי סוציאלית. הנאשם מתקשה בתפקוד היום יומי מבחינת פיזית ונפשית.
הנאשם ציין בפני שירות המבחן כי בנו בן ה-27 נשלח למאסר בגין ביצוע עבירות רכוש, על רקע התמכרות לסמים, וכי הדבר הביא להתדרדרות במצבו של הנאשם, מהבחינה הרגשית ומהבחינה הכלכלית, עקב רצונו לסייע לבנו. הנאשם טען כי קשיים אלה עמדו ברקע ביצוע העבירות דנן, אותן ביצע על מנת להתמודד עם חובותיו של בנו.
תסקיר שירות המבחן ציין בתחילה כי הנאשם נוטה לפעול באופן אימפולסיבי ומתקשה בוויסות דחפים, וחרף הליך שיקומי ממושך שעבר שב לדפוסיו המכשילים, תוך צמצום חלקו במעשים. צוין כי אין לשלול קיומה של רמת סיכון להישנות עבירות בעתיד.
אולם, בתסקיר הסופי, ולאחר שהוצגו לעיון שירות המבחן דיווחים מגורמי הטיפול הרלוונטיים, נמסר כי משברים מתמשכים אותם חווה הנאשם בשנים האחרונות הובילו להתדרדרות במצבו, ובשל קשייו בהתמודדות יעילה, שב והסתבך בפלילים. צוינה החרטה שהביע הנאשם בגין מעשיו ורצונו לשוב למוטב ולנהל אורח חיים חיובי. בשל השינוי שחל בעמדתו של הנאשם ביחס לביצוע העבירות, ההכרה באחריות על ביצוען ועל התנהלותו הכושלת, המליץ שירות המבחן על הטלת צו מבחן בצירוף ענישה מותנית כאמור.
16
26. הוצגו בפניי שני מכתבים מטעם העו"ס המלווה את הנאשם, במסגרת הדיור המוגן וסל השיקום, בהם נמסר כי הנאשם משולב בתכנית שיקום מובנית שנקבעה בהתאם לצרכיו. כן הוצג בפניי מכתב סיכום מהרופא הפסיכיאטר, מחודש מרץ 2021, לפיו הנאשם סובל מהחמרה דיכאונית בעוצמה מאז'ורית מזה מספר חודשים, לנוכח גורמי דחק שונים, וכי הנאשם מתאר רצון לחיות, להתקדם ולשפר את חייו. כן צוין כי הנאשם אינו נוטל באופן סדיר את הטיפול התרופתי. הומלץ על המשך טיפול ומעקב פסיכיאטרי. ממסמכי הביטוח הלאומי שהוצגו, עולה כי הנאשם מוגבל בניידות, מתנייד באמצעות קביים ומוכר כבעל נכות בשיעור של 100%, לאחר ניתוח גב אותו עבר בעקבות פריצת דיסק.
27. התלבטתי אם נכון לסטות ממתחם העונש לקולא במקרה זה, ואם המלצת שרות המבחן, שהנה המלצה מקילה ביותר, אשר אינה כוללת כל רכיב מאסר, ראויה לאימוץ, ולו בחלקה. מדובר בעבירות סמים חמורות ביותר, שבוצעו על ידי מי שהיה נטוע רוב חייו בעולם העברייני. עקרונות של גמול ושל הרתעת הרבים מחייבים, על פניו, להטיל ענישה מוחשית על מי ששב וביצע עבירות סמים קשות, והוכיח כי בחר במודע לסטות ממסגרת של חיים נורמטיביים, ושב לסורו. יחד עם זאת, לפניי נאשם תשוש נפש וגוף, הסובל מבעיות בריאות, אשר היה מכור לסמים מגיל צעיר ועד שעבר הליך גמילה לפני כ-12 שנים. ניתן לראות כי בעשר השנים האחרונות הצליח הנאשם להימנע מהסתבכות נוספת בפלילים עד להסתבכותו הנוכחית. שירות המבחן התרשם מן הקשיים הפיזיים, הנפשיים, הרגשיים והכלכליים אותם חווה הנאשם בכלל, ובפרט בתקופה האחרונה. המלצתו השיקומית של שירות המבחן נשענת על התרשמותם של גורמים מקצועיים המעורבים בטיפול ובליווי הנאשם מזה תקופה ממושכת. לאחר שעיינתי במכלול הנתונים שהובאו לעיל, סבורה אני כי הוכחו בפניי שיקולי שיקום המצדיקים סטייה מסוימת ממתחם העונש ההולם אותו קבעתי, ואולם אין הצדקה לסטות סטייה כה ניכרת ממתחם העונש, כפי שהציע שרות המבחן.
28. בהחלטה מיום 24.6.21, נשלח הנאשם לממונה על עבודות שירות, לקבלת חוות-דעת בעניינו, וביום 19.8.21 נמסרה חוות-דעת הממונה אשר מצאה אותו מתאים לריצוי עונש המאסר בדרך של עבודות שירות, במגבלות שפורטו בה. משנמצא הנאשם מתאים לעבודות שרות חרף מצבו הגופני, הרי שניתן לגזור את עונשו בסטייה לקולא ממתחם העונש, בענישה שעדיין תכלול ענישה מוחשית במסגרת שב"ס, לצד ענישה נלווית. אלמלא התאים לעבודות שרות, לא היה מנוס אלא לגזור עונש מאסר ממש, שכן לשיטתי, וויתור על מאסר אינו הולם, גם במסלול של סטייה לקולא מהמתחם משיקולי שיקום. החלטתי בסופו של דבר, לא בלי התלבטות, לגזור את דינו של הנאשם למאסר מקסימלי אפשרי בעבודות שרות, לצד ענישה נלווית.
סוף דבר
29. נוכח כל האמור לעיל, אני גוזרת את עונשו של הנאשם כדלקמן:
17
א. תשעה חודשי מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שרות.
הנאשם יבצע את עבודות השרות ב"עמותת שווים", רח' המלאכה 240 טבריה. הנאשם יועסק חמישה ימים בשבוע, על-פי טווח השעות המתאפשר בחוק.
לשם תחילת ריצוי עבודות השירות, יתייצב הנאשם ביום 11.11.21 בשעה 8:00, במפקדת הממונה על עבודות שירות מחוז צפון, ליד ביס"ר מגידו.
הובהר לנאשם כי מדובר בתנאי העסקה קפדניים וכל חריגה מכללים אלו, שימוש בסמים או באלכוהול, היעדרות או התנהגות בלתי תקינה - יש בה כדי להפסיק את עבודות השירות, וריצוי יתרת העונש במאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.
ב. צו
מבחן למשך שנה מהיום, במהלך התקופה יהיה נתון הנאשם בפיקוח שירות המבחן ויבצע את
שיוטל עליו על-ידו.
הנאשם מוזהר בדבר חובתו למלא אחר צו המבחן, שאם לא כן, או שמא יעבור עבירה נוספת בתקופת המבחן, יהיה צפוי לעונש נוסף בגין העבירות בהן הורשע ובגינן ניתן הצו, ובית-המשפט עשוי לגזור את עונשו מחדש.
ג. שמונה חודשי מאסר על תנאי, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור במהלך תקופה של שלוש שנים מהיום כל עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים שאיננה לצריכה עצמית.
ד. הנאשם ישלם קנס ע"ס 8000 ₪, או 40 ימי מאסר תמורתו, אשר ישולם ב- 10 תשלומים. תשלום ראשון עד יום 2/1/2022 ובכל 2 לחודש שלאחריו.
מובהר כי הטלת ענישה כלכלית משמעותית מחוייבת לדידי לשם איזון הסטייה הניכרת ממתחם הענישה, וראה בעניין זה את ההחלטה בעפ"ג (מרכז) 14676-04-19, אליו התייחסתי בפסקה 22 שלעיל, והדברים שנאמרו שם בעניין דומה.
ה. הנאשם יתחייב שלא לעבור במשך שלוש שנים מהיום כל עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים שאיננה לצריכה עצמית. ההתחייבות בסך 20,000 ₪. באם הנאשם לא יתחייב, יאסר למשך 7 ימים נוספים.
אני מכריזה על הנאשם "סוחר סמים" ומורה על חילוט הרכוש שנתפס בבית הנאשם ושימש לצורך גידול הסם.
יתר המוצגים - להשמדה.
זכות ערעור תוך 45 יום.
ניתן היום, כ"ד תשרי תשפ"ב, 30 ספטמבר 2021, במעמד הצדדים.
