ת"פ 32541/01/21 – מדינת ישראל ע"י נגד יניב קופלה
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד רונית ישי מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
יניב קופלה ע"י ב"כ עוה"ד ליאור כהנא |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום
נגד הנאשם הוגש כתב אישום המייחס לו עבירות סמים.
מעובדות כתב האישום עולה כי במועדים המפורטים, החזיק הנאשם רישיון נהיגה לרכב ציבורי כנהג מונית. במועד שאינו ידוע במדויק חבר הנאשם לאחר, שזהותו אינה ידועה, ובמסגרת זו, קיבל האחר פניות באמצעות יישומון הטלגרם מצד אנשים שונים לרכישת קנבוס. בנסיבות המתוארות בכתב האישום, העביר הנאשם לאחר את פרטי עסקאות הסמים והנאשם יצר קשר עם דורשי הסם, הגיע אליהם באמצעות המונית ומסר להם את הסם תמורת תשלום. בין התאריכים 16.9.2020 - 31.12.2020 מכר הנאשם בתשע הזדמנויות שונות לאנשים שאינם מוכרים לו, גרמים בודדים של קנבוס תמורת כמה מאות שקלים בכל פעם ובסכום מצטבר של כ-3,000 ₪. בגין כך, הודה והורשע הנאשם ב - 9 עבירות של סחר בסם מסוכן, לפי סעיפים 13 ו-19א לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש) התשל"ג-1973.
מהלך הדיון
הנאשם היה עצור זה כחודש ימים, וכתב האישום הוגש כשהוא נתון במעצר בית בפיקוח אלקטרוני. תנאים אלו הוארכו, ובהמשך הוקלו. ביום 12.9.2021 הודה והורשע הנאשם בכתב האישום המתוקן, במסגרת הסדר טיעון, שלא כלל הסכמה עונשית נשלח הנאשם לשירות מבחן ולממונה לעבודות שירות.
2
תסקיר שירות המבחן
מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם עולה, כי מדובר בגבר כבן 41, נשוי ואב לשלושה ילדים בטווח גילים 3-14, מצפה ללידת ילד נוסף, שוהה במעצר בית לילי בבית הוריו בירושלים ועובר למעצרו בתיק זה, עבד כנהג מונית באופן עצמאי. מקורות חייו כפי שפורטו על ידי שירות מבחן, עולה כי הנאשם סיים 12 שנות לימוד עם תעודת בגרות חלקית. כנער שיחק כדורגל בקבוצת הנוער של בית"ר ירושלים, אך זמן קצר לפני גיוסו עבר תאונת אופנוע, בעקבותיה נאלץ לעבור ניתוחים בברכיו ובידו. הנאשם התגייס לצה"ל כלוחם במשמר הגבול, אך זמן קצר לאחר מכן, בעקבות קשיים פיזיים, על רקע השלכות התאונה, עבר לתפקיד סיור במשטרה עד לסיום השירות. לאחר שחרורו מהשירות הצבאי, השתלב בעבודות מזדמנות בתחום האבטחה, שליחויות ותדלוק. בעשר השנים האחרונות עובד כנהג מונית. הנאשם סיפר לשירות מבחן, כי מוכר על ידי המל"ל כבעל 65% נכות, על רקע מחלת סכרות ממנה סובל והמוגבלות בתנועה בשל התאונה שעבר בנעוריו, לכן מתקשה למצוא עבודה שיכולה להתאים לצרכיו. אשר לעבירות בהן הורשע, הנאשם תיאר הפחתה ניכרת בהכנסותיו, על רקע משבר הקורונה, ואף שיתף כי נאלץ יחד עם משפחתו לחזור לגור בבית הוריו, דבר אשר לווה בקושי בעצמאות המשפחה ופגיעה באיכות חייהם. הנאשם שלל שימוש בסמים ומסר בדיקות שתן נקיות. שירות המבחן התרשם כי הנאשם קיבל אחריות מלאה על מעשיו, כאשר לדבריו פעל בחוסר שיקול דעת. בעברו של הנאשם עברה אחת בתחום אלימות במשפחה. במסגרת הליך המעצר, השתלב הנאשם בקבוצת עצורי בית למשך שנה, אותה סיים בהצלחה לפני כחודש, ושירות המבחן התרשם כי הנאשם נתרם מההליך הטיפולי. במכלול הנסיבות ולנוכח המוטיבציה הגבוהה של הנאשם לנהל אורח חיים נורמטיבי, המליץ שירות המבחן על הטלת 300 שעות של"ץ.
חוות דעת של הממונה על עבודות השירות
הממונה הגיש חוות דעת על אודות כשירות הנאשם לבצע מאסר בעבודות שירות. מחוות הדעת עולה, כי הוא כשיר לבצע עבודות שירות וניתן להציבו במפעל חיים בירושלים.
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
3
מחד, ב"כ המאשימה עתרה להטיל על הנאשם עונש מאסר דו ספרתי על בסיס מתחמי ענישה עבור כל עבירת סחר שבין 4 ל-12 חודשי מאסר וכן ענישה נלווית. הסניגור סבר שניתן לחרוג ממתחמי הענישה המקובלים מטעמי שיקום ולכן ביקש לאמץ את המלצת שירות המבחן.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של שמירה על שלום הציבור ובריאותו מפני נגע הסמים, שתוצאות השימוש בהם וההתמכרות אליהם קשות, ארוכות טווח ורחבות היקף וחורגות מעניינו של אדם אחד, ונוגעות לכלל החברה. הכלל ביחס לסוחרי סמים הוא לרוב, מאסר בפועל. ר' בהקשר זה: רע"פ 3343/07 מכאוי נ' מ"י (מיום 26.7.2017). בעניינו הפגיעה בערך המוגן בינונית.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: מנסיבות כתב האישום עולה, כי מדובר בעבירה מתוכננת שנועדה להשגת רווח כספי קל, כאשר המכירות היו לאנשים זרים לנאשם וזאת תוך שימוש במוניתו של הנאשם (וברישיון הרכב הציבורי שיש לו) לרעה - כל אלו נסיבות מחמירות. עם זאת הנאשם לא היה היוזם ושימש כשליח ויש לכך משמעות מבחינת קביעת מתחם הענישה; הנאשם בגיר שידע היטב את הפסול שבמעשיו וצריך היה להימנע מהם; אין מדובר בכמויות גדולות של סם ומדובר בסם שאינו ברף חומרה גבוה. עם זאת, סחר בסם מכל סוג שהוא, מגונה ואסור, וזוהי גישתו של בית המשפט העליון.
מדיניות הענישה הנוהגת - הכלל בעבירות סמים הוא מאסר בפועל. יחד עם זאת הפסיקה מגוונת ומנעדה רחב.
א. ברע"פ 5712/16 אייזנבך נ' מ"י (מיום 17.8.2016) אושר מתחם ענישה שבין 8 ל-24 חודשי מאסר ונגזרו 8 חודשי מאסר בנסיבות של שלושה מקרי סחר אך בתמורה לסכומים גבוהים יותר.
4
ב. מנגד, ברע"פ 6161/16 יזרעאלוב נ' מ"י (מיום 20.2.2017) נקבע מתחם בין 8 ל-20 חודשי מאסר בנסיבות של סחר בנייס גאי במספר מקרים. בשל תהליך שיקום חרג בית המשפט מן המתחם והטיל 6 חודשי מאסר לריצוי בעבירות שירות. שני המקרים חמורים ממקרנו.
ג. בעפ"ג (חיפה) 53142-12-16 רחימוב נ' מ"י (מיום 17.5.2017) נגזרו 6 חודשי עבודות שירות תוך חריגה ממתחם הענישה שבין 13 ל-30 חודשי מאסר, בנסיבות של מכירת 15 גרם קוקאין וחשיש, לנוכח תהליך שיקומי.
מתחם הענישה - על-פי מבחן "הקשר ההדוק" שנסקר בע"פ 4910/13 בני ג'אבר נ' מ"י (מיום 29.10.2014) - כאשר סמיכות הזמנים בין עסקה לעסקה, סוגי הסם והכמויות - הנסיבות מחייבות קביעת מתחם אחד למכלול המעשים, והתייחסות אליהן כאל אירוע אחד. אשר למתחם, לנוכח מכלול הנסיבות וגזירה לקולא מהמקרים שהצגתי לעיל, קובע מתחם שבין 4 ל-15 חודשי מאסר לרבות אפשרות ריצוי המאסר בעבודות שירות.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: לנאשם הרשעה אחת בעבירות שלא בתחום הסמים והוא מעולם לא ריצה עונש מאסר; הנאשם מפרנס את משפחתו, זאת כאשר תקופה ארוכה נותר ללא עבודה ורק לאחרונה השתלב בחזרה בשוק העבודה, ולכן שליחתו למאסר ממש תפגע ביכולתו זו ובעקיפין תפגע במשפחתו; הנאשם היה עצור בפועל בתיק זה כחודש, ובהמשך היה נתון במעצר בפיקוח אלקטרוני ולאחר מכן בתנאים מגבילים של מעצר בית, שהוקלו לנוכח שיתוף הפעולה של הנאשם במסגרת צו פיקוח המעצרים; הנאשם קיבל אחריות מלאה למעשיו, לא פתח תיקים חדשים ולא הפר תנאים לאורך תקופה ארוכה.
המיקום במתחם - במכלול הנסיבות, יש למקם את הנאשם בשליש הראשון של המתחם, אך לא סברתי כי מתקיימות בענייננו הנסיבות המאפשרות חריגה מן המתחם בהיעדר הוכחה לתהליך שיקומי מובהק. אני סבור כי עונש מאסר בעבודות שירות מתאים והולם בנסיבות העניין.
5
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות. העבודות יבוצעו במפעל חיים ולא יחלו לפני 23.10.2022 מועד בו על הנאשם להתייצב במשרדי הממונה בבאר שבע עד לשעה 08:00. ככל שהנאשם לא יבצע את העבודות כראוי, ניתן יהיה להמירן במאסר בפועל. יש לנכות מתקופה זו את ימי מעצרו של הנאשם ע"פ חישוב שב"ס שיכריע. בתקופה שקבעתי, לקחתי בחשבון גם את תקופת מעצרו של הנאשם בפיקוח אלקטרוני;
ב. 6 חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת פשע לפי פקודת הסמים המסוכנים בתוך שנתיים מסיום עבודות השירות למעט שימוש עצמי והחזקת כלים לשימוש עצמי;
ג. 3 חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת עוון לפי פקודת הסמים המסוכנים בתוך שנתיים מסיום עבודות השירות;
ד. 12 חודשי פסילה מלקבל או מלהחזיק ברישיון נהיגה וזאת על-תנאי למשך 3 שנים מסיום עבודות השירות, שלא יבצע הנאשם כל עבירת פשע לפי פקודת הסמים;
ה. 5,000 ₪ קנס או שבועיים מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס יקוזז מההפקדה שבתיק המעצר, וככל שתיוותר יתרת חובה, היא תשולם ב-5 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.10.2022 ובכל 1 לחודש ועוקב. אי תשלום מי מהתשלומים במועד יביא להעמדת הקנס לפירעון מלא ומיידי. ניתן לקזז על אף כל הודעת עיקול;
ו. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת סמים במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס;
ז. צו מבחן למשך 12 חודשים מהיום. ככל שהנאשם לא ישתף פעולה עם שירות המבחן ניתן יהיה לפתוח מחדש את שאלת העונש ולהטיל עליו כל עונש חלופי לרבות מאסר.
מכריז על הנאשם סוחר סמים, ומורה על חילוט הכספים שנתפסו. מורה על השמדת הסמים והמוצגים. הרכב לא נתפס ולכן אינו רלבנטי.
יש לשלוח לממונה על עבודות שירות ולשירות המבחן.
6
הסמים יושמדו.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ג סיוון תשפ"ב, 22 יוני 2022, במעמד הצדדים.
