ת"פ 33344/12/12 – מדינת ישראל נגד נאסים סלאיימה
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 33344-12-12 מדינת ישראל נ' סלאיימה
|
|
1
בפני |
כב' השופט אביטל חן
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
נאסים סלאיימה |
|
|
|
הנאשמים |
גזר דין
|
הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעבירה של החזקת סם לצריכה עצמית בכך שביום 11/8/12 החזיק ברשותו חשיש במשקל 0.18 גרם.
טיעוני הצדדים לעונש
בדיון שהתקיים ביום 25/5/14 הודיעה התביעה כי תסכים להארכת עונש מאסר מותנה שעומד נגד הנאשם אם יתקבל תסקיר חיובי בעניינו.
לנוכח הנאמר בתסקיר שהוגש, ולפיו הנאשם נוטל אחריות חלקית, הינו נעדר הכרה בדבר בעיה בשימוש בסמים ואינו מעוניין להשתלב בטיפול, מבקשת התביעה לאמץ את המלצת שירות המבחן ולהפעיל את עונש המאסר המותנה לריצוי בעבודות שירות.
מנגד, מתייחס הסנגור לכמות המיזערית לטענתו, שנמצאה על גופו של הנאשם ולכך שחלפו כ-3 שנים מועד ביצוע העבירה, במהלכן נישא הנאשם, נולד לו ילד ובדיקות שתן שנערכו לו, מצאו כי אינו משתמש בסמים.
בנוסף, בתקופה זו, לא נפתחו תיקים פליליים נגד הנאשם.
2
תסקיר שירות המבחן
הנאשם בן 28 שנה נשוי ואב לילד בן כחצי שנה מתגורר בבית הוריו בעיר העתיקה ועובד בשיפוצים, באופן מזדמן. מצבה הכלכלי של המשפחה מתואר כקשה.
הנאשם סיים 9 שנות לימוד ולאורך השנים עבד בעבודות מזדמנות שונות. לדבריו, התקשה למצוא עבודה יציבה ומסודרת בשל עברו הפלילי.
באשר לשימוש בסמים, מסר הנאשם כי בגיל ההתבגרות ועקב התחברותו לנוער שוליים, נהג להשתמש באלכוהול ובסמים. לדבריו, נהג להשתמש בסמים כדרך לפורקן מלחצים ומקשיי היומיום, אך מזה כשנה אינו משתמש בסמים ואת השימוש באלכוהול צמצם על רקע מודעותו לנזקים הנגרמים מחומרים אלו.
שירות המבחן מציין כי מבדיקות שתן שמסר הנאשם לא נמצאו שרידי סם, עם זאת מציין שירות המבחן כי אין בידו תמונה מלאה בנוגע לשימושו של הנאשם בחומרים ממכרים.
היסטוריה עבריינית והעבירה הנוכחית:
בעברו הפלילי של הנאשם 3 הרשעות קודמות, בהן הרשעה מיום 22/12/11 בעבירה של החזקת סמים לשימוש עצמי בגינה עומד נגד הנאשם מאסר מותנה בן חודשיים שהינו בר הפעלה.
בהתייחס למעורבותו בעבירה עליה עומד לדין, נטל הנאשם אחריות חלקית על המיוחס לו וסיפר כי בעת האירוע היה במסיבה והשתכר, כשיצא מן המסיבה עוכב על ידי שוטר והובא לתחנת המשטרה. הנאשם מסר לשירות המבחן כי לתחושתו לא היו עמו סמים.
להתרשמות שירות המבחן מתקשה הנאשם ליטול אחריות מלאה על מעשיו ונכיר כי הינו מנסה לטשטש את אחריותו לעבירה בכדי להפחית מחומרת בעיותיו.
3
הערכת הסיכון והסיכוי לשיקום:
שירות המבחן התרשם מהנאשם כבעל קווי אישיות ילדותיים ובלתי בשלים, הסובל מחסכים וקשיים רגשיים ומוקשי בוויסות דחפיו, דבר הבא לידי ביטוי בין היתר בנשירה מבית הספר בגיל צעיר וקושי להתמיד במסגרת תעסוקתית.
עוד מציין שירות המבחן כי לקראת גיל ההתבגרות מצבו החריף, בשל התחברותו לקבוצות שוליים, והוא החל לצרוך סמים. התדרדרות נוספת חלה בשנים אלו, כאשר הנאשם החל לבצע עבירות פליליות, חלקן תחת השפעת אלכוהול.
שירות המבחן מציין כי בשיחה עם הנאשם, הציג זה תמונה חיובית והתקשה להתייחס לקשייו השונים. הנאשם אינו ער לחומרת מצבו ומנסה להשליך את האחריות על גורמים חיצוניים, מתקשה ליטול אחריות מלאה על החלקים הבעייתיים באישיותו ועל מצבו, שולל קיומה של בעיית שימוש בסמים ובאלכוהול ומתנגד להשתלב בטיפול.
אלו, מהווים להערכת שירות המבחן גורמי סיכון להמשך התדרדרות ומעורבות בפלילים.
מנגד, האכפתיות שמראה הנאשם כלפי משפחתו, הפיכתו לאב ובדיקות השתן שמסר שנמצאו תקינות, מהווים גורמי סיכוי לשיקום.
לאור כל האמור, ממליץ שירות המבחן להפעיל את עונש המאסר המותנה התלוי ועומד נגד הנאשם ולהורות כי ירוצה בעבודות שירות, זאת לצד השתת מאסר מותנה.
מתחם העונש ההולם
הערך החברתי המוגן בעבירות סמים הינו החובה להגן על שלמות בריאותו ושלומו הפיסי והנפשי של הציבור. רבות נאמר על הנזק שנגרם בעבירות הסמים לסוגיהן, הן למשתמשים בסמים והן לחברה בכללותה.
4
בתי-המשפט חזרו על הצורך להשית ענישה מחמירה ומרתיעה בגין עבירות הסמים השונות. כב' השופטת ברלינר התייחסה בע"פ 170/07 מטיס נ' מדינת ישראל ספציפית לשימוש עצמי בסמים מסוג קנאביס וחשיש:
"אכן הסם שמדובר בו בתיק הנוכחי הוא קנבוס שמוגדר כ"סם קל". לרוע המזל סמים קלים מהווים לעיתים קרובות את יריית הפתיחה להתמכרות לסמים קשים יותר שלא לדבר על כך שגם בשימוש בהם עצמם טמונה סכנה".
בנוגע לעבירה של שימוש לצריכה עצמית, אפנה עוד לת"פ 18306-12-09 מדינת ישראל נ' סאמר פח'ר אלדין ואח' (מיום 3.4.2011), שם נאמר:
"עבירת השימוש בסם לצריכה עצמית מהווה היא את דלת הכניסה אל עולם הפשע. אל לו לבית המשפט לזלזל בחומרתה של עבירה זו אשר לעיתים רבות יש בה כדי להוביל את אותו אדם אשר נוהג להשתמש בסמים אל עבר ביצוע עבירות חמורות יותר כגון גניבה, פריצה, שוד ועבירות אלימות נוספות שכל מטרתן להביא ליכולת מימון הסמים והצריכה במיוחד על רקע מצב כלכלי ונסיבות אישיות כמו אלו אשר צויינו בפניי. על בית המשפט להעביר מסר חד וברור אף ביחס לאלה המשתמשים בסם לצורך צריכה עצמית ולא להמתין עד להסתבכותם בעבירות סמים חמורות יותר. אין ספק, כי השלב הבא לאחר שימוש בסמים לצריכה עצמית, הינו שלב חמור יותר ביחס לביצוע עבירות סם חמורות שיש בהן לפגוע בחברה כולה".
עיון בפסיקה מעלה כי טווח הענישה המקובל בעבירה זו שביצע הנאשם, בנסיבות דומות נע בין מאסר מותנה בלוויית עונשים נוספים לבין מאסר בפועל שיכול וירוצה בעבודות שירות:
ברע"פ 6138/09 איליה פרדזב נ' מדינת ישראל (2.8.2009), דחה בית המשפט העליון ערעורו שלנאשםשהורשע בביצוע מספר עבירות של החזקת סם מסוכן לצריכה עצמית ונדון ל-8 חודשי מאסר, 12 חודשי מאסר מותנים, קנס כספי ע"ס 2,500 ₪ ונפסל מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה למשך שנתיים.
5
בת"פ (מחוזי-פ"ת) 32746-11-09 מדינת ישראל נ' ביטון ואח' (16.5.2010) השית בית המשפט על נאשם, נעדר עבר פלילי, שהורשע בהחזקת קנבוס במשקל כ-18 גרם, מאסר החופף את תקופת מעצרו למשך חודשיים ושבוע, 6 חודשי מאסר על תנאי בגין עבירות סמים מסוג עוון ו-12 חודשי מאסר מותנים בגין עבירות סמים מסוג פשע. עונש דומה הוטל במסגרת אותו תיק על נאשם אחר, בעל עבר פלילי ישן.
בת"פ (בית שמש) 50810-12-10 מדינת ישראל נ' גבריאל בראונשטיין (5.3.2012)נדון עניינו של נאשם בעל עבר פלילי שהודה בביצוע עבירת החזקת בסמים לצריכה עצמית בכך שהחזיק 0.3 גרם חשיש. בית המשפט הפעיל מאסר מותנה בן 6 חודשים שהוטל על הנאשם בתיק אחר, ובגין ביצוע העבירה הנדונה הטיל עליו 5 חודשי מאסר מותנים.
בתפ (עכו) 4864-05-11 מדינת ישראל נ' נסר גבריס (18.1.2012)הורשע נאשם על סמך הודאתו בהחזקת סמים לצריכה עצמית בכך שהחזיק ב-3.99 גרם חשיש. כאן הוטלו על הנאשם 3 חודשי מאסר מותנים והתחייבות כספית ע"ס 1,000 ₪.
בתפ (כפר סבא) 2207/09 מדינת ישראל נ' מוחמד סמארה בן איוב (20.11.2011) הורשע נאשם, בעל עבר פלילי, בהחזקת סמים לשימוש עצמי בכך שהחזיק 0.20 גרם חשיש. הוטלו עליו חודשיים מאסר בעבודות שירות והופעל מאסר מותנים בן חודשיים בחופף.
במסגרת בחינת הנסיבות הקשורות בעבירה יש לתת את הדעת לכך שכמות הסם שנמצאה אצל הנאשם הינה קטנה וכי מדובר בסוג סם הנחשב ל"קל" מבין הסמים הקיימים.
העונש המתאים לנאשם
הנאשם בן 28 שנה הודה בעבירה המיוחסת לו.
מן התסקיר עולה כי הנאשם אינו נוטל אחריות מלאה על מעשיו, אינו מפנים קיומה של בעיה בתחום הסמים ומתנגד להליך טיפולי.
עם זאת, חלפו כמעט -3 שנים ממועד ביצוע העבירה ולא ידוע על תיקים פליליים שנפתחו נגד הנאשם בפרק זמן זה.
בענין זה יצוין כי לנאשם עבר פלילי קודם בעבירות של תקיפת שוטר בעת מילוי תפקידו והעלבת עובד ציבור (הרשעה מיום 9/7/12 בת"פ 51391-11-10).
6
בנוסף, הורשע הנאשם בעבירות של תקיפת שוטר בעת מילוי תפקידו, תקיפת עובד ציבור כדי להכשילו בתפקידו, ניסיון לתקיפת שוטר כדי להכשילו בתפקידו, תקיפת עובד ציבור ותקיפת שוטר כדי להכשילו בתפקידו (ת"פ 870-10-12 גז"ד מיום 26/11/12). בגין הרשעתו בעבירות אלו ריצה הנאשם עונש מאסר בן 6 חודשים.
עבירת הסמים בגינה תלוי עונש מאסר מותנה נגד הנאשם נעברה בשנת 2009 ומדובר בהרשעה ראשונה ויחידה של הנאשם.
על אף דרישת של התביעה קיומו של מאסר מותנה והאמור בתסקיר שירות המבחן ולפיו הנאשם אינו מכיר בקיומה של בעיה, ראיתי ליתן משקל לחלוף הזמן ממועד ביצוע העבירה מבלי שנפתחו תיקים פליליים נגד הנאשם, לעובדה שהנאשם נישא ונולד לו ילד ולבדיקות השתן שמסר הנאשם שנמצאו תקינות.
בנסיבות המתוארות באתי לכלל מסקנה כי הפעלת המאסר המותנה ולו לריצוי בדרך עבודות שירות עלול להסיג את הנאשם לאחור ולפגוע בדרך בה החל לצעוד.
יפים, לעניין זה, דבריה של השופטת א' פרוקצ'יה ברע"פ 7391/08 מחאג'נה נ' מדינת ישראל (14.9.2009):
"על-פי מצוות החוק, הארכת תקופת
תנאי אפשרית "מטעמים שיירשמו... אם שוכנע בית המשפט שבנסיבות הענין לא יהיה
זה צודק להפעיל את המאסר על תנאי" (סעיף
לאחר שקילת כל הנתונים שבפני, ראיתי להאריך את המאסר המותנה העומד לחובתו של הנאשם ולהסתפק בעונש של"צ.
7
לפיכך, אני דן את הנאשם לעונשים הבאים:
1. קנס בסך 2,500 שח מחולק ל-10 תשלומים החל מיום 11/6/15. אי פירעון תשלום אחד במועדו יעמיד כל הקנס לפירעון מיידי
2. הנאשם יבצע של"צ בהיקף בן 150 שעות בהתאם לתכנית אשר תקבע בשירות המבחן.
3. מאריך תקופת עונש מאסר מותנה בן חודשיים שהושת על הנאשם בתיק 23301/06/10 שלום ירושלים מ21/12/11 ,בשנתיים נוספות.
מזכירות תשלח העתק גזר הדין לשירות המבחן.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי.
ניתן היום,29/04/2015 י' אייר תשע"ה
