ת"פ 34582/06/19 – מדינת ישראל נגד מואמן עליואת
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד נעמה ישראל תביעות ירושלים |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מואמן עליואת ע"י ב"כ עו"ד עבד דראושה |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום
2
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות ובעובדות המנויות בכתב האישום, בכך שביום 2.11.2018, נכנס הנאשם כשהוא נוהג ברכבו, לתחנת דלק ברחוב דרך חברון בירושלים. מיד עם צאתו מהרכב החל הנאשם להתעמת עם מ"ג המשמש כמתדלק בתחנה ודרש ממנו מכשיר פלאפון לבצע שיחה. מ"ג שהבחין כי הנאשם בגילופין וכי נודף ממנו ריח חזק של אלכוהול, ביקש מחברו ח"נ, המשמש אף הוא כמתדלק בתחנה, כי ייקח את הנאשם למקום צדדי וינסה לעזור לו. בעוד הנאשם משוחח עם ח"מ, הבחין המתלונן, שעבר באותה עת במקום עם כלבו, בנאשם ובח"נ מתעמתים זה עם זה, והחליט לגשת ולהפריד בין השניים. משהתקרב המתלונן לעבר השניים, פנה אליו הנאשם ואמר לו "למה אתה מתערב אני אזיין אותך אני אפגע בך", ומיד החל לדחוף את המתלונן בחוזקה ואף התיז עליו גז פלפל שהיה ברשותו לכיוון המתלונן. בתגובה, ולצורך הגנתו, ניסה המתלונן להרחיק את הנאשם באמצעות רצועת כלבו בכך שהניף את הרצועה לעבר הנאשם. אז נכנס הנאשם לרכבו ונסע מהתחנה. בשעה מאוחרת יותר באותו יום, שב הנאשם לתחנה כשהוא נוהג ברכבו. השוטרים שנקראו למקום בעקבות המתואר לעיל, ערכו חיפוש ברכב הנאשם ותפסו מתחת למושב הנהג בקבוק וודקה מרוקן למחצה. בהמשך, הוריד הנאשם את מכנסיו, אחז באיבר מינו לעיני השוטרים ופנה להטיל את מימיו במרכז תחנת הדלק, כאשר השוטרים מנסים למנועו מלעשות זאת. בעקבות כך, הודיעו השוטרים לנאשם כי הוא עצור, בתגובה החל הנאשם להתפרע ולהתנגד למעצרו. גם בתחנת המשטרה, המשיך הנאשם להתפרע, שפך מים על הרצפה והפך את פח האשפה במקום. בנוסף, לאחר שאחד השוטרים בתחנת המשטרה הגיש לנאשם מזון ושתיה, ירק הנאשם לעברו של השוטר ואמר לו "לך תזדיין", זאת מאחר והשוטר לא אִפשר לנאשם לצאת לעשן. בהמשך, הסתובב הנאשם בתחנת המשטרה וניסה פעם אחר פעם לצאת מחדר ההמתנה. שוטר אחר שהיה במקום, ניגש לנאשם מספר פעמים והורה לו לשבת ולהמתין. משלא שעה הנאשם להוראותיו של השוטר, ניגש השוטר ואחז בזרועו של הנאשם. בתגובה, דחף הנאשם באמצעות ידיו את השוטר בחזהו שכתוצאה מהדחיפה, נהדף לאחור. שוב ניגש השוטר לנאשם על מנת להושיבו ובתגובה דחף אותו הנאשם באמצעות שתי ידיו בשפתו התחתונה. בגין מעשיו אלה של הנאשם, הודה והורשע בעבירות של איומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין, התשל"ז -1977 (חוק העונשין); הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, לפי סעיף 275 לחוק העונשין; התנהגות פרועה במקום הציבורי, לפי סעיף 194(א) לחוק העונשין; תקיפה סתם, לפי סעיף 379 לחוק העונשין ובעבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול, לפי סעיף 26(א) לפקודת התעבורה.
מהלך הדיון
במעמד הדיון הראשון שהתקיים בהליך, הנאשם הודה והורשע בכתב האישום המתוקן, במסגרת הסדר טיעון, ללא הסכמה עונשית ונשלח לשירות המבחן שהגיש שלושה תסקירים בעניינו.
תסקירי שירות המבחן
בעניינו של הנאשם הוגשו שלושה תסקירים.
3
מהתסקיר הראשון שהוגש בינואר 2019, עולה כי הנאשם כבן 24, רווק ומתגורר עם אביו ומשפחתו בירושלים. כיום אינו עובד ועושה קורס מנופאים. שירות המבחן סקר את קורות חייו של הנאשם, מהן עולה תמונת חיים לא פשוטה. אמו של הנאשם עזבה את הבית בהיותו בן 6 ולאחר כשנה מעזיבתה, אביו של הנאשם ריצה שבע שנות מאסר בפועל על ניסיון רצח שוטר. אחיו הגדול של הנאשם הפסיק את לימודיו וטיפל בנאשם ובאחיו. עם זאת, הנאשם סיים 12 שנות לימוד עם תעודת בגרות מלאה. לאחר סיום לימודיו, עבד בתחומים שונים, אך לדבריו לא הצליח להתמיד עקב תסכול וכעס לא מווסת. הנאשם מסר לשירות המבחן כי החל להשתמש באלכוהול בגיל 17, לדבריו על מנת להתמודד עם משברים, ואף ניסה להיגמל מספר פעמים, אך ללא הצלחה. הנאשם מסר כי מאז תחילת ההליך הפסיק את השימוש באלכוהול. אשר לעבירה שביצע הנאשם, שירות המבחן התרשם כי הנאשם קיבל אחריות מלאה על מעשיו, הביע חרטה כנה וגילה הבנה לחומרת מעשיו. הנאשם סיפר כי בעת ביצוע המעשים היה תחת השפעת אלכוהול, לכן אינו זוכר את פרטי המקרה. בעברו הפלילי 3 הרשעות - הראשונה, משנת 2015 בבימ"ש לנוער בעבירה של תקיפה סתם, בגינה נידון למאסר מותנה ושל"ץ. השניה, משנת 2017 בגין עבירות של הפרעה לשוטר והחזקת סכין, בגינה נידון לחודש מאסר בפועל. השלישית, משנת 2019 בעבירת איומים, בגינה נידון למאסר על תנאי וקנס. הנאשם הביע נכונות להשתלב בטיפול במסגרת שירות המבחן, לפיכך השירות ביקש לדחות את הדיון בעניינו למספר חודשים, על מנת למצות את ההליך הטיפולי.
מהתסקיר השני שהוגש בחודש מאי 2021 עולה, כי שירות המבחן עשה מספר ניסיונות ליצור קשר עם הנאשם, אך ללא הצלחה. הנאשם לא הגיע למסור בדיקות לגילוי סם ואף נפתחו לו תיקים נוספים במהלך תקופת הדחיה. לנוכח האמור, שירות המבחן המליץ להטיל על הנאשם ענישה מוחשית ומרתיעה.
מהתסקיר השלישי שהוגש בחודש ספטמבר 2021, חזר שירות המבחן על המלצתו, שכן הנאשם לא שיתף פעולה עם שירות המבחן בתחום הטיפולי, למעט מתן בדיקות שתן שנמצאו נקיות.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות
הממונה מצא את הנאשם מתאים לבצע עבודות שירות בחברה קדישא החל מיום 27.10.2022.
ראיות לעונש
עמדתי לעיל על העבר הפלילי של הנאשם. לחובת הנאשם מאסר מותנה בר-הפעלה של 3 חודשים שהוטל עליו בת"פ 8367-03-16 מיום 19.3.2017 (תיק התנאי, המאסר המותנה).
הסניגור הציג מסמכים הנוגעים למצבו הרפואי של הנאשם, מהם עולה כי עבר תאונת דרכים בגיל צעיר ונפגע פגיעה נוירולוגית ובגין כך נקבעה לו נכות.
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה טענה לחומרת העבירות ולאי שיתוף הפעולה של הנאשם עם שירות המבחן. בהינתן מכלול השיקולים עתרה המאשימה למתחם שבין 6 ל-15 חודשי מאסר וביקשה להטיל על הנאשם מאסר שלא יפחת מ-12 חודשים וענישה נלווית.
מאידך, הסניגור עמד על נסיבותיו של הנאשם וביקש להקל עמו במובן של הסתפקות בהפעלת המאסר המותנה בדרך של עבודות שירות. יצוין, כי ביום 11.10.2021 פסלתי את רישיונו של הנאשם בפועל לבקשת סניגורו ומאז הוא פסול לנהיגה.
4
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מידת אשמו של הנאשם, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן
איומים ותקיפה סתם - המדינה מחויבת לשמור על שלום גופו ונפשו של כל אדם. עבירות מסוג זה חותרות תחת ערך מוגן זה, המתיישב עם זכותו הבסיסית של אדם לשלום גופו ונפשו. הנזק הנגרם כתוצאה מעבירות אלימות, הוא פגיעה בגוף, בנפשו, בביטחונו ואף בקניינו של אדם . התנהגות פרועה במקום ציבורי והפרעה לשוטר - מעשיו של הנאשם פגעו בצורך בשמירה על הסדר הציבורי והגנה על שלוחי הציבור, בראשם שוטרים, שפועלים לאכוף סדר זה. נהיגה תחת השפעת אלכוהול - עבירה זו פוגעת בערך חיי אדם המשתמשים בדרך, הולכי רגל ונהגים, ובזכותם להגיע בשלום ממקום למקום. נהיגה בשכרות פוגעת במידה לא מבוטלת בערך בשל הסיכון הרב הנשקף ממנה. בנסיבותינו מידת הפגיעה בערכים המוגנים אינה מבוטלת, בהתחשב במעשיו של הנאשם הן כלפי המתלונן והן כלפי השוטרים.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: אין המדובר בעבירות מתוכננות, אלא במעשים שבוצעו תחת השפעת אלכוהול ומתוך חוסר שליטה וחוסר מודעות לטיבם הרע; עם זאת, הנאשם הכניס עצמו למצב של שכרות, ונהג ברכב כשהיה מודע למצבו ולכן אין להקל עמו בהיבט אחריותו למעשיו; לנאשם האחריות הבלעדית למעשיו והוא צריך היה להימנע מביצועם; הנזק שנגרם הוא בהפרת הסדר הציבורי, הפגיעה בכבודם של הסובבים והשוטרים ועצם ההידרשות להתנהגותו הפרועה של הנאשם. הנזק הפוטנציאלי עלול היה להיות רב.
מדיניות הענישה הנוהגת - מנעד הענישה רחב וקשה למצוא נסיבות דומות למקרנו. יחד עם זאת אפנה לרע"פ 3150/19 שטרנברג נ' מ"י (מיום 8.5.2019), שם הואשם הנאשם באיומים, העלבת עובד ציבור והתנהגות פרועה. שם הנסיבות היו קלות ממקרנו, ונקבע מתחם שבין מאסר קצר בעבודות שירות ל-12 חודשי מאסר.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על 6 ועד 15 חודשי מאסר בפועל כפי שטענה לו המאשימה, יחד עם ענישה נלווית.
5
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: לקולה, שקלתי את לקיחת האחריות של הנאשם, הבעת חרטה בפני שירות המבחן וחיסכון מזמנו של בית המשפט בכך שהודה במיוחס לו כבר במעמד הדיון הראשון בעניינו. לחומרה, שקלתי את עברו הפלילי של הנאשם וחוסר שיתוף הפעולה עם שירות המבחן. לכך יש להוסיף את העובדה כי במהלך תקופת הדחייה, נפתחו לנאשם תיקים חדשים. אני מודע לנסיבות חייו שאינן קלות, אך אין בכל אלה כדי להימנע מהטלת מאסר בעבודות שירות למלוא התקופה, באופן ההולם את נסיבות המקרה. סברתי כי שליחת הנאשם למאסר בפועל תהווה גורם מדרדר נוכח מצבו הפגיע ממילא, הגם שבעבר כבר ריצה מאסר קצר. אציין, כי לא מצאתי לקבל את הטענה בדבר חלוף הזמן נוכח התנהלות הנאשם.
המיקום במתחם - על כן, יש למקם את הנאשם באמצע המתחם שקבעתי.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 8 חודשי מאסר, אשר ירוצו בעבודות שירות, החל מיום 27.10.2022 , אשר ירוצו בחברה קדישא ירושלים, וזאת על פי חוות דעת הממונה על עבודות השירות. על הנאשם להתייצב ביום זה עד לשעה 08:00 במשרד הממונה על עבודות שירות בבאר שבע לתחילת ריצוי עונשו. מובהר בזה כי הפרת הוראות הממונה ואי עמידה בכללים הנוגעים לריצוי עבודות השירות עלולים להביא להפקעת העבודות ולהמרת העונש בעונש מאסר של ממש;
ב. מפעיל את המאסר המותנה של 3 חודשים בתיק התנאי, חודש במצטבר לעונשו הנוכחי וחודשיים בחופף. בסה"כ יבצע הנאשם 9 חודשי מאסר בעבודות שירות, מהם ינוכו ימי מעצרו בתיק הנוכחי ע"פ חישוב שב"ס שיכריע;
ג. 6 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת אלימות מסוג פשע ועבירה כלפי שוטרים בתוך שלוש שנים מסיום עבודות השירות;
ד. 3 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת אלימות מסוג עוון לרבות איומים, וכן עבירת נהיגה בשכרות או תחת השפעת אלכוהול, בתוך שלוש שנים מסיום עבודות השירות;
6
ה. פסילה למשך 11 חודשים מיום הפסילה 11.10.2021 - הרישיון כבר הופקד;
ו. 24 חודשי פסילה וזאת על-תנאי למשך שנתיים מסיום עבודות השירות, לא יבצע כל עבירת אלימות או עבירה של נהיגה בשכרות או תחת השפעת אלכוהול;
ז. קנס בסך 2,000 ₪, או 8 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. התשלום יבוצע עד 1.10.2022. הקנס יקוזז מההפקדה בתיק המ"י הקשור על אף עיקולים. ככל שתיוותר יתרת זכות ואין עיקולים תוחזר לנאשם;
ח. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא יעבור הנאשם כל עבירת אלימות או עבירה כלפי שוטרים או עבירה של נהיגה בשכרות או תחת השפעת אלכוהול במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
מורה על השמדת המוצגים.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ג סיוון תשפ"ב, 22 יוני 2022, במעמד הצדדים.
