ת"פ 37216/10/22 – מדינת ישראל נגד מחמד דיריה
בפני |
כבוד השופט ארנון איתן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י פרקליטות מחוז ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
מחמד דיריה ע"י ב"כ עוה"ד פארס מוסטאפה |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום:
1. הנאשם הורשע ע"פ הודאתו, במסגרת הסדר טיעון, בכתב אישום מתוקן המייחס לו עבירות של שהיה בלתי חוקית בישראל, לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב-1952 והסתה לאלימות, לפי סעיף 144ד2(א) לחוק העונשין, התשל"ז - 1977.
2. בחלקו הכללי של כתב האישום צוין, כי ארגון ה"חמאס" הוא ארגון טרור, זאת בהתאם להכרזת הממשלה מיום 22.6.1989. החל מיום 1.11.2016 הארגון האמור הוכרז כארגון טרור, זאת מכוח חוק המאבק בטרור, התשע"ו - 2016.
3. קרב חי'בר הינו אירוע שהתרחש בשנת 629 לספירה במסגרתו צבאו של מוחמד הרג את מנהיגי השבטים היהודיים שחיו באזור חי'בר וכן נטבחו יהודים רבים נוספים. קרב חי'בר הפך להיות סמל ליחסי מוסלמים ויהודים וקריאות "חי'בר יא יהוד" או "צבא מוחמד עוד יחזור" מציינות את הטבח הצפוי ליהודים אם ימשיכו להתנגד למוסלמים.
4. על פי הנטען, הנאשם הינו תושב הכפר עקרבה בשטחי הרשות הפלסטינאית. עובר למועד 30.9.2022, במועד שאינו ידוע במדויק למאשימה, נכנס הנאשם לשטח ישראל ללא שברשותו אשרת כניסה או היתר שהייה כדין, כמתחייב לפי חוק הכניסה לישראל, ושהה בישראל עד למועד מעצרו.
5. ביום שישי 30.9.2022, אשר חל בין חג ראש השנה ליום הכיפורים, נטלו חלק כ-25,000 מתפללים מוסלמים בתפילות יום השישי במסגד אל אקצא בהר הבית. באותו מועד, סמוך לשעה 14:30 לאחר סיום התפילה, עמד הנאשם, כשהוא רעול פנים, במרכז התקהלות אשר מנתה עשרות אנשים, תוך כדי שהוא קורא קריאות קצובות בשפה הערבית, כשהקהל במקום מחרה מחזיק אחריו, כשיש בקריאות אלו קריאה לעשיית מעשי אלימות ודברי שבח, אהדה, עידוד, תמיכה והזדהות ביחס למעשי אלימות, וכן הזדהות עם ארגון טרור.
6. במסגרת קריאותיו קרא הנאשם את הקריאות הבאות:
"ברכות לשאהיד, לא הולך אך ורק שאהיד, ולמדנו שיח ג'ראח, החזקת הקוראן והנשק, חייבר חייבר יא יהודים, הצבא של מוחמד יחזור, יא משטרה צאי החוצה, זו הארץ/האדמה שלנו חופשיה, מתנחל סבלנות סבלנות, חמאסניקים חופשיה גדולים וקטנים, אנחנו הגברים של יא חמאס, תלכי תמשיכי יא חמאס".
7. במהלך הקריאות צילמו מספר מתקהלים את הנאשם בעודו קורא את הקריאות האמורות באמצעות טלפונים חכמים.
8. ראיות לעונש מטעם המאשימה: רישום פלילי.
טענות הצדדים לעונש:
9. בטיעוניה לעונש, המאשימה הפנתה לעובדות כתב האישום המתוקן, הערכים בהם פגע הנאשם במעשיו, וכן רישומו הפלילי. המאשימה הדגישה את פוטנציאל הנזק בעבירות הסתה וחשיבות הרתעת היחיד והרבים, מפני ביצוע עבירות אלו. המאשימה ציינה, כי יש לקבוע מתחם עונש אחד הנותן ביטוי לשילובן של העבירות יחד, ובנסיבות אלו לקבוע את מתחם העונש החל מ-12 ועד 24 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית. את עונשו של הנאשם ביקשה לקבוע במרכז המתחם, תוך הפעלת המאסר על תנאי מתיק קודם במצטבר.
10. הסנגור ביקש לקחת בחשבון את גילו הצעיר של הנאשם, וכן נסיבותיו האישיות. צוין, כי מתחם העונש ההולם לעבירה אותה ביצע הנאשם, הינו החל מ-6 חודשים ועד 24 חודשים, ואת עונשו של הנאשם יש לקבוע בשליש התחתון של מתחם הענישה, ולהטיל עליו עונש מאסר שלא יעלה על 7.5 חודשים.
11. הנאשם בסיום הביע צער על המעשים.
מתחם העונש ההולם:
12. מעשיו של הנאשם ניצבים ברף חומרה גבוה, והם פוגעים בערכים המוגנים הנוגעים בשלום הציבור וביטחונו, שכן יש בהם כדי לדרבן אחרים לבצע מעשי אלימות וטרור כנגד יהודים. בנוסף פגע הנאשם בערך המוגן הנוגע בשמירה על שלטון החוק. נסיבות האירוע עצמו, אף הן חמורות, שכן מעבר לקריאותיו המסיתות של הנאשם, כניסתו לתחומי מדינת ישראל נעשתה שלא כדין, בתקופה רגישה החלה בין ראש השנה ליום הכיפורים, ובעת שנוטלים חלק בתפילה שנערכה במסגד אל -אקצא בהר הבית, עשרות אלפי מתפללים מוסלמים.
13. במסגרת מתחם העונש ההולם יש להביא בענייננו את אופי ההסתה, עת הנאשם נעמד במרכז רחבת המסגד כאשר הוא רעול פנים, ומסביבו עשרות מתפללים, אז החל קורא קריאות הסתה קצובות בערבית, וכן הביע תמיכה בארגון טרור קיצוני. ואדגיש, נסיבות האירוע עצמו, כמפורט באישום, יכולים לבסס מסקנה אודות פוטנציאל סיכון גבוה לפגיעה בביטחון הציבור ושלומו.
14. לעניין פסיקה נוהגת, ראו לדוגמה: ת"פ (שלום י"ם) 62214-02-16 מדינת ישראל נגד מוחמד ג'עבה (פורסם בנבו), ת"פ 24721-12-15 מדינת ישראל נ' אבו כף (פורסם בנבו), ת"פ (שלום י-ם) 44920-12-14, עאבדין, ת"פ (שלום י-ם) מדינת ישראל נ' נאסר הדמי (1.6.15); ת"פ (שלום י-ם) 44957-12-14 מדינת ישראל נ' עודי סונקרוט (27.5.15); ת"פ (שלום י-ם) 44725-12-14 מדינת ישראל נ' עומר שלבי (12.5.15)).
15. בנסיבות בהן כניסת הנאשם לישראל נעשתה שלא כדין, ובמהלכה עבר הנאשם עבירת הסתה בנסיבות אותן תיארתי לעיל, ראיתי לקבוע את המתחם החל מ- 9 חודשים ועד 24 חודשים, לצד ענישה נלווית.
העונש המתאים לנאשם:
16. הנאשם הינו בחור צעיר, כבן 23, אשר נטל אחריות על מעשיו, והביע חרטה על ביצוען של העבירות. לחובתו רישום פלילי הכולל עבירות שב"ח והפרת שטח צבאי סגור, בגינן ריצה עונשי מאסר קצרים, והוא אינו כולל רישום ביטחוני קודם.
17. הבאתי בחשבון את משך תקופת המעצר בה נתון הנאשם, וכן נסיבותיו האישיות כפי שפורטו על ידי סנגורו, וכן את בקשת הנאשם לשוב למשפחתו ולסייע בפרנסתה.
18. באיזון הכולל ראיתי לקבוע את עונשו של הנאשם בחלקו התחתון של המתחם ולהטיל עליו את העונשים הבאים:
א. 10 חודשי מאסר בניכוי ימי המעצר.
ב. הפעלת מאסר על תנאי למשך 45 יום כפי שנפסק בתיק מספר 1030-03-22 מיום 2.3.2022 במצטבר. סה"כ ירצה הנאשם תקופת מאסר למשך 10 חודשים ו-45 יום בניכוי ימי המעצר.
ג. מאסר למשך 5 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו של הנאשם מהמאסר, שלא יעבור על אחת העבירות בהן הורשע.
ד. התחייבות על סך 5000 ₪, שהנאשם לא יעבור משך 3 שנים מיום שחרורו מהמאסר, על אחת העבירות בהן הורשע. רשמתי את התחייבותו של הנאשם בע"פ.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום.
ניתן היום, ו' ניסן תשפ"ג, 28 מרץ 2023, במעמד הנוכחים.
