ת”פ 39635/06/10 – מדינת ישראל נגד ש’ ד’
בית משפט השלום בירושלים |
|
|
|
ת"פ 39635-06-10 מדינת ישראל נ' ד'
|
1
בפני |
כב' הנשיאה שולמית דותן
|
|
מאשימה |
מדינת ישראל |
|
נגד
|
||
נאשמת |
ש' ד' |
|
החלטה |
לפני בקשה למחיקת כתב האישום בטענה של פקיעת תוקפו של צו ההבאה שהוצא כנגד הנאשמת במסגרת התליית ההליכים פקע זה מכבר.
בכתב האישום המתוקן
מיום 9.5.11 יוחסו לנאשמת שמונה עבירות של הפרת הוראה חוקית לפי סעיף
2
בהתייחס לעבירות האיומים בהן הואשמה הנאשמת, נטען בכתב האישום כי ביום 21/07/07 איימה הנאשמת בטלפון על פקידת הסעד כי "תגיע אליה כדי לדקור אותה" (אישום שלישי), ביום 21/05/09 איימה על העובדת הסוציאלית במרכז הקשר כי "אם תזמין משטרה הילדים ימותו שכן בכוונתה להרוג את עצמה ואת הילדים" (אישום שישי) ובהזדמנות אחרת אף איימה על האב האומן של שתי בנותיה, לאחר שזה סירב לאפשר לה לקחת את בנותיה ודרש ממנה לעזוב את המקום, באומרה לו, כי "תשלח את החבר שלה שיטפל בו" (אישום רביעי).
עם הגשת כתב האישום נעצרה הנאשמת ושוחררה בתנאים מגבילים, שכללו הרחקה מילדיה וממשפחות האומנה, חתימה על התחייבות עצמית ועל כתב ערבות בסך של 10,000 ₪ כ"א, והפקדה כספית בסך של 500 ₪, והתיק נקבע להקראת כתב האישום. דא עקא, במשך כשנה וחצי לא טרחה הנאשמת להתייצב לדיונים ו/או לא אותרה לצורך זימונה לדיונים שנקבעו להקראת כתב האישום. בגין אי התייצבותה של הנאשמת הוצאו נגדה במהלך התקופה הנ"ל ארבעה צווי הבאה, האחרון שבהם ביום 23/01/13, אז גם הותלו ההליכים והוצא נגדה צו המעצר נשוא ההחלטה דנן.
ביום 04/12/13 הגיש
ב"כ הנאשמת בקשה למחיקת כתב האישום, בה טען כי דינו של צו הבאה כדין מעצר
שניתן שלא בנוכחות חשוד, ועל כן לפי סעיף
המאשימה בתגובתה מיום 06/01/14 טענה, כי ביום 16/09/13 הוכרזה הנאשמת כ"דרושה לחקירה" וכי כאשר תאותר ע"י המשטרה היא תיעצר ותובא בפני בית המשפט. עוד טענה, כי "פקיעת תוקפו של צו הבאה אינו עילה למחיקת כתב אישום" (ס' 3 לתגובה) .
בתשובתו לתגובת המאשימה טען הסניגור, כי מאחר שצו המעצר פקע ולא נתבקש חידושו - אין כיום כל החלטה שיפוטית המצדיקה מעצרה של הנאשמת, והכרזת הנאשמת כ"דרושה לחקירה" אינה מקימה עילה למעצר, אלא לכל היותר עילה לעיכובה לצורך ביצוע צו מעצר, אשר כאמור פקע.
3
סמכותו של בית המשפט
להורות על מחיקת כתב אישום מעוגנת בסעיף
בקשתו של הסניגור למחיקת כתב האישום מבוססת על שני נימוקים חלופיים:
האחד- במישור העובדתי ועניינו בטענה כי תוקפו של צו המעצר פקע;
השני- במישור המשפטי ועניינו בטענה כי לא נעשה מאמץ סביר מצד המאשימה לאיתור הנאשמת, ונראה כי נימוק זה מכוון לטענה של "הגנה מן הצדק" בשל התמשכות ההליכים בעטיה של המאשימה.
מן הבחינה העובדתית, טענת הסניגור בדבר פקיעת תוקפו של צו ההבאה- בדין יסודה:
סמכותו של
ביהמ"ש ליתן צו הבאה כנגד נאשם בשל אי התייצבותו לדיונים קבועה בסעיפים
"ככלל דין צו הבאה כדין צו מעצר שניתן שלא בנוכחות העצור
לפי סעיף
(מעצרים) ויחולו לגביו הוראותיו של החסדפ מעצרים בקשר למעצר
(ראשוני) על פי צו, בכפוף לאמור בסעיפים
מיום 31.3.1995
תיקון מס' 19
ס"ח תשנ"ה מס' 1514 מיום 31.3.1995 עמ' 165 (ה"ח 2194)
הוספת סעיף
לגבי צו מעצר של נאשם על פי צו שופט קובע ס'
"(א) צו מעצר שניתן שלא בנוכחות החשוד, יבוצע בידי שוטר או בידי עובד
ציבור שהוסמך לכך.
(ב) צו שניתן לפי סעיף קטן (א) יהיה בתוקף 180 ימים, אלא אם כן האריך
4
השופט את התקופה, בהחלטה מנומקת בכתב".
מכאן, כי תוקפו של צו הבאה שניתן כנגד נאשם שלא בנוכחותו תקף למשך 180 ימים מיום הוצאתו, ועל כן מקום בו לא אותר הנאשם במהלך תקופה זו, חרף מאמצי המשטרה לאתרו, ולא הוגשה בקשה לחידושו או להארכת תוקפו - הרי שצו ההבאה פוקע, ולא ניתן יהא לעצור את הנאשם אם יאותר לאחר מועד זה.
יש לציין, כי שאלת
משך תוקפו של צו הבאה שהוצא כנגד אדם שלא ניתן לאתרו עלתה בפסיקה גם בהקשר
של קיום צו הבאה שניתן כנגד חייב בהוצל"פ. ב
"(ב) צו הבאה או צו מאסר יבוצע בידי המשטרה בהקדם האפשרי ולא יאוחר מ-90 ימים מיום שהועבר לה".
"(ג) חייב שלא אותר, אף שנעשו מאמצים של ממש לאתרו, או שלא ניתן לבצע את הצו נגדו בשל היותו מחוץ לגבולות המדינה, או בשל הנסיבות האמורות בסעיף 74יז(א), תתחיל התקופה האמורה בסעיף קטן (ב) מהיום שניתן לאתרו או לבצע את הצו, לפי הענין".
כלומר, בכל הנוגע לצו הבאה שניתן כנגד חייב, על המשטרה מוטלת החובה לבצעו בתוך 90 יום מהיום שהועבר אליה, ואולם על מנת שהמשטרה לא תימצא בסיטואציה בה היא מפרה צווים שיפוטיים, נקבע כי אם החייב לא אותר, על אף שנעשו מאמצים של ממש לאתרו או שלא ניתן לבצע את צו המאסר כנגד החייב מאחר שהוא יצא את גבולות המדינה או מהסיבות המנויות בסעיף 74יז(א)- תתחיל תקופת 90 הימים להימנות מהיום שבו ניתן לאתר את החייב או לבצע את הצו שהוצא נגדו.
עם זאת, בסעיף
5
הנה כי כן, ב
בענין פרולינגר
נ' מדינת ישראל קבע ביהמ"ש המחוזי (רצ"פ (ת"א) 1046/09 יצחק
פרולינגר-עמירון נ' מדינת ישראל ואח' מיום 13/10/10 פורסם בנבו), כי שתיקת ה
ה
6
המסקנה אם כן היא כי
צו המעצר בענייננו פקע. יחד עם זאת, מסקנה זו כשלעצמה אין בה כדי להביא למחיקת כתב
האישום כנגד הנאשמת, כטענת הסניגור. כאמור, המקרים למחיקת כתב אישום מנויים
בסעיפים
אשר לטענתו השניה של הסניגור, לפיה מחיקת כתב האישום דנן מתבקשת נוכח העובדה כי הפרקליטות לא עשתה "מאמץ סביר" לאתר את הנאשמת - טענה זו איננה יכולה להתקבל:
התמשכותם של ההליכים במקרה דנן ועצם הצורך לאתר את הנאשמת על מנת להביאה למשפט - הינם פועל יוצא של התנהלות הנאשמת עצמה אשר למן תחילת ההליך לא טרחה להתייצב לדיונים. משכך, מחיקת כתב האישום מן הטעם שהנאשמת לא אותרה יהא בה למעשה משום מתן "פרס" לנאשמת על אי התייצבותה לדיונים. בענין זה כבר נפסק, כי "מי שיודע שהליכים מתנהלים נגדו צריך להקפיד לעדכן את מענו כחוק. התחמקויות מאימת הדין אינן יכולות ליצור טיעון בערעור ולפעול לטובת המערער" (ע"פ (מחוזי-תל אביב-יפו) 071902/04 שלמה קדם נ' מדינת ישראל ) - זאת כדי למנוע מצב בו "יצא חוטא נשכר".
על כן, אף אם יש ממש בטענת הסניגור, לפיה המשטרה לא ערכה נסיונות רציניים לאיתור הנאשמת - טענה שלא הוכחה כלל - הרי שאין בכך להביא למחיקת כתב האישום, ודאי לא על רקע העובדה כי ההליכים כנגד הנאשמת הותלו (שכן השיהוי שבאיתורה לא גורם לבזבוז זמן שיפוטי יקר) ועל רקע העובדה כי התקופה שחלפה מאז הוצאת צו המעצר נגד הנאשמת (עשרה חודשים) אינה כה ארוכה ומקוממת. יש לזכור גם, כי עניינו של כתב האישום בעבירות מתמשכות, שהאחרונה בהן בוצעה ע"י הנאשמת בשנת 2011, ולא בעבירות הנטועות בעבר הרחוק. ועל כן גם מן הטעם הזה אין הצדקה להורות על מחיקת כתב האישום. תוצאה זו עולה בקנה אחד גם עם ההלכה הרווחת בפסיקה, לפיה מחיקת כתב אישום עקב טענה של הגנה מן הצדק היא בגדר מהלך קיצוני ומיוחד, אשר יינקט ע"י ביהמ"ש במקרים נדירים ויוצאי דופן.
סופו של דבר הבקשה למחיקת כתב האישום נדחית.
אין בתוצאה זו כמובן כדי לחסום דרכו של הסניגור לשוב ולהגיש הבקשה למחיקת כתב האישום בשנית, אם וכאשר יהפוך השיהוי מצד המאשימה באיתורה של הנאשמת לקיצוני ולבלתי סביר.
המזכירות תשלח העתק מהחלטה זו אל הצדדים.
ניתנה היום, כ' שבט תשע"ד, 21 ינואר 2014, בהיעדר הצדדים.