ת”פ 49284/06/13 – מדינת ישראל נגד מאיר חקון
בית משפט השלום בתל אביב - יפו |
|
ת"פ 49284-06-13 מדינת ישראל נ' חקון |
08 מאי 2014 |
1
המאשימה |
מדינת ישראל |
נגד
|
|
נאשם |
מאיר חקון |
בפני כב' הנשיא מרדכי פלד
נוכחים:
ב"כ המאשימה, עו"ד זנדר
ב"כ הנאשם, עו"ד ענר
הנאשם - בעצמו
גזר דין
1. הנאשם, מאיר חקון, הודה, במסגרת הסדר טיעון, בכתב אישום מתוקן, ממנו עולה כי בתאריך 9.1.2012, בשעה 12:00 לערך, ברחוב מפרץ שלמה 1, ביפו, התפרץ אל רכב "ג'יפ", בבעלותה של אליס גרוס, בכך שפתח את דלת הרכב ונכנס אל המושב האחורי.
הנאשם הורשע, אפוא,
על סמך הודאתו, בעבירה של פריצה לרכב, על פי סעיף 413 ו. רישא, ל
במסגרת הסדר הטיעון, הוסכם בין הצדדים כי הנאשם יופנה לקבלת תסקיר שירות מבחן ובמידה והתסקיר שיתקבל יהיה חיובי, תעתור המאשימה, במשותף עם ההגנה, להשתת עונש מאסר מותנה וקנס, על הנאשם.
2. מתסקיר שירות המבחן שהומצא עולה כי הנאשם הינו בן 53 שנים, נשוי ואב לארבעה, המתגורר בהרצליה, עם אשתו ובנו. הנאשם אינו עובד ונתמך בקצבת נכות מטעם המוסד לביטוח לאומי. לפני כשבע שנים נפצע בנו בתאונת דרכים ומאז הוא סובל מפגיעה רב מערכתית, הכוללת פגיעת ראש, שבעקבותיה הוא אינו עצמאי בתפקודו וסובל מפגיעות קוגניטיביות. לנאשם בן נוסף, הלוקה בתסמונת דאון, הנמצא בהוסטל, בטבריה.
3. עוד עולה כי הנאשם ניהל מגיל צעיר, במשך שנים רבות, אורח חיים שולי ועברייני והחל להתמכר לסמים מסוכנים עוד בהיותו נער, כשבמהלך השנים התמכרותו לסמים העמיקה, וכך גם מעורבותו העבריינית והשולית. לנאשם עבר פלילי מכביד בגין ביצוע עבירות סמים, אלימות ורכוש, והוא ריצה עונשי מאסר ממושכים, את ריצוי עונש מאסרו האחרון סיים בשנת 2006.
2
הנאשם טען בפני שירות המבחן כי לפני מספר רב של שנים עבר תהליך גמילה ומאז לא שב לשימוש בסמים, מלבד מעידות קצרות, וכי ב-4 שנים האחרונות הינו מטופל, באופן פרטי, בתחליף סם. תוצאות דגימות שנלקחו מהנאשם לא הצביעו על שימוש בתחליף סם, כשהאחרונה העידה על הימצאות סם מסוג "הירואין". הנאשם שלל שימוש בסם ה"הירואין", וכן שלל נזקקות טיפולית, במסגרת שירות המבחן.
4. אשר לסיכויי השיקום, שירות המבחן התרשם כי הנאשם ערך שינוי מסויים באורח חייו ובדפוסי התנהגותו, הבאים לידי ביטוי בירידה במעורבותו בפליליים, בשנים האחרונות, ובריחוקו הגאוגרפי מסביבה שולית ומסכנת לדידו.
עם זאת, צויין בתסקיר כי הנאשם הינו ללא מסגרת טיפולית קבועה שיש בה כדי לסייע בהתמודדות ובמניעת שימוש בסם. לנאשם קושי ליטול אחריות על ביצוע העבירה ומודעות נמוכה לקיומה של בעייתיות בהתנהלותו.
5. בסופו של דבר, נמנע שירות המבחן מהמלצה להעמדת הנאשם בפיקוח, לאור התנגדותו לאפשרות שילובו במסגרת צו מבחן. עם זאת, שירות המבחן המליץ להשית על הנאשם עונש מאסר מותנה, שיש בו כדי למנוע הישנות עבירות מצידו.
ב"כ המאשימה שולל את המלצת שירות המבחן ועותר להשית על הנאשם עונש מאסר ממשי, בין 4 ל-8 חודשי מאסר בפועל, שמהווים, לדעת ב"כ המאשימה, את מתחם הענישה בעניינו של הנאשם, ובנוסף לכך מאסר מותנה וקנס. נטען, כי תסקיר שירות המבחן שהוגש בעניינו של הנאשם הינו שלילי בעיקרו, כאשר עולה כי לנאשם דפוסי התנהגות בעייתיים המתבטאים גם בקושי בשיתוף פעולה מצידו, במסגרת הטיפול בתחליף הסם, לרבות עשיית שימוש בסם מסוכן. עוד צויין עברו הפלילי של הנאשם השולל נזקקות טיפולית, שיש בכל אלה להקים סיכון להישנות עבירות.
3
6. מנגד עותר הסנגור, עו"ד טל ענר, לאמץ את המלצת שירות המבחן ולהשית על הנאשם עונש מאסר מותנה. נטען, כי מעשיו של הנאשם נמצאים ברף התחתון של עבירת ההתפרצות והרכוש, משפתח את דלת הרכב ונכנס למכונית. על כן, טען הסנגור למתחם ענישה הנע בין מאסר מותנה, עד מספר חודשי מאסר בפועל, כאשר בתוך המתחם יש, לטעמו, להשית על הנאשם עונש מאסר מותנה בלבד. הסנגור מדגיש לקולא, את נסיבותיו האישיות והמשפחתיות של הנאשם, כפי שהובאו בהרחבה בתסקיר ובמסמכים שהגיש (ס/1-ס/5). הסנגור ציין עוד, כי הנאשם ערך שינוי באורח חייו, המתבטא בהתרחקות ממעורבות פלילית, כשעבר גם הליך גמילה מסמים. עוד ציין הסנגור את פציעתו הקשה של בנו של הנאשם, בתאונת דרכים, אשר הפך לסיעודי, כשהוא מטופל במסירות רבה על ידי הנאשם ורעייתו.
דיון
7.
הנאשם הורשע, כאמור, בעבירה על פי סעיף 413 ו.רישא, ל
הערך החברתי המוגן שנפגע בעקבות מעשיו של הנאשם נוגע לפגיעה בקניין, בפרטיות ובתחושת הביטחון האישי.
עם זאת, ניתן לומר שנסיבות ביצוע העבירה שבפניי אינן מן החמורות, ואין מדובר בעבירה שבוצעה באופן מתוחכם או אלים, וכאמור, לא נגרם, נזק כלשהו, ולא נגנב דבר מן הרכב.
מעשיו של הנאשם נמצאים אפוא ברף התחתון של עבירת ההתפרצות.
8. בנסיבות המקרה של התיק שבפניי, הגעתי לכלל מסקנה כי מתחם הענישה נע בין מאסר מותנה ל-3 חודשי מאסר בפועל.
בהקשר זה נתתי דעתי לפסיקת בתי המשפט שיש בה כדי להמחיש מתחם עונשי זה, ובאלו,
ת"פ (ראשון לציון) 38972-05-11, מדינת ישראל נ' אבראהים, ת"פ (ק"ג) 42660-09-12, מדינת ישראל נ' גמבולית, וכן ת"פ 1053/09 (בימ"ש שלום ת"א) מדינת ישראל נ' אפי.
העונש הראוי בתוך מתחם הענישה
9. כפי שצויין לעיל, לנאשם עבר פלילי מכביד בגין ביצוע עבירות סמים, אלימות, רכוש, בגינן ריצה עונשי מאסר ממושכים (ת/1).
כמו כן, תסקיר שירות המבחן מצביע על קיומם של דפוסים התמכרותיים של הנאשם, שאינו מצוי במסגרת טיפולית קבועה, שעשוייה לסייע לו בהתמודדות עם קשיים, לרבות מניעת שימוש בסמים.
4
יחד עם זאת, יש לשקול לצד הקולא את העובדה כי הנאשם ערך שינוי מסוים באורח חייו ובדפוסי התנהגותו הבעייתים, והדבר מוצא ביטוי בירידה במעורבותו הפלילית, בשנים האחרונות ובריחוקו הגיאוגרפי מסביבה שולית, בה נמצא קודם לכן.
10. בנוסף, אתן דעתי למצבו המשפחתי הקשה והמעיק של הנאשם, כפי העולה מהתסקיר ומהמסמכים שהגישה ההגנה. כאמור, הנאשם מעניק תמיכה רבה לבנו, שנפצע בתאונת דרכים, שבעקבותיה הפך לנכה סיעודי, כשהוא סובל מפגיעה קשה בראשו (ראה מסמכים רפואיים ס/2-ס/5). מדו"ח אגף הרווחה (ס/1) עולה כי הנאשם מסור מאוד לטיפול בבנו. לנאשם בן נוסף, עם תסמונת דאון, שנמצא בהוסטל.
בשים לב לאמור לעיל, ולאור מצבו המשפחתי הסבוך של הנאשם, כמפורט לעיל, ונוכח השינוי המתמשך, האיטי אמנם, באורח חייו, כמפורט בתסקיר, נראה כי יש ממש בהמלצת שירות המבחן, ועל כן הגעתי לכלל מסקנה כי בנסיבותיו המיוחדות של הנאשם ניתן להסתפק, באופן חריג, בהטלת עונש מאסר מותנה וקנס כספי.
11. סוף דבר, אני גוזר על הנאשם, בגין העבירה בה הורשע, כדלקמן:
א.
6 חודשי מאסר מותנים, למשך 3 שנים מהיום, והתנאי הוא שלא יעבור עבירה על פי סעיף
413 ו.ל
ב. קנס כספי בסך 1000 ₪ או 10 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם בתוך 45 יום מהיום.
המזכירות תעביר עותק מגזר הדין לשירות המבחן.
זכות ערעור בתוך 45 יום מהיום.
ניתנה והודעה היום ח' אייר תשע"ד, 08/05/2014 במעמד הנוכחים.
|
מרדכי פלד, סגן נשיא |
![text](https://www.verdicts.co.il/wp-content/themes/verdicts/images/plain_text_icon.gif)