ת”פ 51244/02/17 – מדינת ישראל נגד מוחמד דרבאס
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 51244-02-17 מדינת ישראל נ' דרבאס(עציר)
|
|
1
בפני |
כבוד השופט ירון מינטקביץ
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מוחמד דרבאס
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
רקע
הנאשם הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר דיוני, בעבירה של חברות בארגון טרוריסטי. ההסדר שבין הצדדים כלל תיקונים בכתב האישום, ללא הסכמה בעניין העונש. ואלו עובדות כתב האישום המתוקן:
החל מחודש אפריל 2015 היה הנאשם חבר בארגון החזית העממית לשחרור פלשתין (להלן: הארגון) אשר הוכרז ע"י ממשלת ישראל בשנת 1986 כארגון טרוריסטי.
במסגרת חברותו בארגון נטל הנאשם חלק בפעילות הארגון בעיסאוויה ובמחנות קיץ מטעמו. הנאשם גייס אדם בשם מואיד בדר לחברות בארגון והדרכה במחנות הקיץ שלו וכן שלח אותו ואדם נוסף לתלות את דגלי הארגון בעיסאוויה.
2
טיעוני הצדדים
ב"כ המאשימה שמה דגש על הערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה מביצוע העבירה, וביניהם ערך השמירה על בטחון המדינה וההגנה עליה. בהקשר זה הפנתה לכך שגם פעילות בעלת אופי "אזרחי" במסגרת ארגון טרור טומנת בחובה סיכונים. כמו כן הפנתה לעברו הפלילי של הנאשם ולמאסר המותנה שלחובתו. אשר על כן עתרה המאשימה להטיל על הנאשם עונש של 20 חודשי מאסר בפועל לצד עונשים נלווים וכן להפעיל באופן מצטבר מאסר מותנה של שבעה חודשים שלחובתו, כך שיוטלו עליו סך הכל עשרים ושבעה חודשי מאסר בפועל, מאסר מותנה וקנס.
ב"כ הנאשם ביקש לתת לנאשם הזדמנות נוספת ולא להחמיר עמו. בדבריו הפנה לכך שמעשיו של הנאשם אינם ברף החומרה הגבוה. כמו כן ביקש ב"כ הנאשם להתחשב בהודאתו של הנאשם ובכך שחסך זמן שיפוטי. אשר על כן, ביקש להפעיל את המאסר המותנה שלחובת הנאשם, חלקו בחופף וחלקו במצטבר ולהשית על הנאשם עונש של שנים עשר חודשי מאסר בפועל.
שני הצדדים הפנו לפסיקה לתמיכת טיעוניהם.
מתחם העונש ההולם
הנאשם לקח חלק פעיל בארגון אשר הוכרז כארגון טרוריסטי במדינת ישראל. הוא נטל חלק במחנות הקיץ של הארגון, גייס חברים ושלח אותם לתלות את דגלי הארגון ברחבי הכפר עיסוויה.
רבות נאמר על החשיבות בשמירה על בטחון המדינה מפני התארגנויות טרוריסטיות. בתי המשפט רואים בחומרה פעילות בארגון טרוריסטי, ובכלל זה, גם פעילות שהיא בעלת אופי "אזרחי" במסגרת הארגון. גם אם מעשיו של הנאשם אינם טומנים בחובם סכנה ישירה לבטחון הציבור, הם מהווים את הבסיס להפצת האידיאולוגיה של הארגון ולהרחבת פעילותו ה"צבאית", וכך יוצרים סיכון בטחוני ברור. ר' לעניין זה ע"פ 3827/06 פלוני נ' מדינת ישראל:
"החיים בצל איומי הטרור הפכו בעידן הנוכחי למציאות גלובלית. החשש ממחיר הדמים שגובות פעולות טרור אינו עוד נחלתם של אזורים ומדינות הנתונים לסכסוכים ממוקדים אלא הוא קיים כאיום ממשי ומוחשי על חייהם של מיליונים בכל היבשות, בכל קצווי תבל. המאבק בטרור הפך לאתגר עולמי, הטרור הפך לאויבה של תפישת העולם הדמוקרטית ששמה לה למטרה את הבטחת חירויות האדם והאזרח - את הזכות לחיים, את השוויון ואת כבוד האדם, את חופש הדת וחירויות נוספות שאינן מתיישבות עם תפישות העולם בהן אוחזים על פי רוב ארגוני הטרור.
3
הטרור בעידן הנוכחי מתאפיין לא רק בהיותו גלובלי, אלא גם בתחכום רב, לעיתים במבנה ארגוני מסועף, בפעילות שאינה ספורדית, נקודתית, אלא פעילות ארגונית שיטתית שלצורכה מוקמות תשתיות נרחבות שיאפשרו אימונים, איסוף מודיעין וביצוע פעילות מבצעית, הכל תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ועל מנת לייצר פעולות טרור שיגבו מחיר כבד. לפעילות זו יש להוסיף כי יותר ויותר אנו עדים לכך שארגוני הטרור משקיעים זמן, מחשבה ומשאבים בפעילות הסברתית ותקשורתית, כמו גם בפעילות בעלת אופי אזרחי, דוגמת פעילות בתחום הסוציאלי וההומניטרי, על מנת ליצור בסיס תמיכה רחב ככל הניתן בקרב האוכלוסייה שבשמה פועל לכאורה ארגון הטרור ולעודד גיוס פעילים נוספים מתוך אוכלוסיה זו" (ההדגשה שלי- י.מ).
ר' גם עפ"ג 1588-07-14 בייבוח נ' מדינת ישראל, עפ"ג 12805-05-14 מדינת ישראל נ' רוכן וכן ת"פ 11799-09-13 מדינת ישראל נ' אחמד דרבאס ואח'.
בקביעת מתחם העונש ההולם, אביא בחשבון לנגד חומרת מעשיו של הנאשם ופוטנציאל הסיכון הטמון בהם, את היקפה המצומצם יחסית של פעילותו ואת אופיה. עוד אביא בחשבון, כי הנאשם היה חבר בארגון החזית העממית, אשר אמנם ביצע בעבר פיגועים עקובים מדם נגד אזרחים ואנשי כוחות בטחון ישראלים, אך למרבה המזל בשנים האחרונות, היקף פעילותו ירד בצורה משמעותית. מבחינה זו יש הבדל ניכר בין חברות בארגון זה ובין חברות בארגונים כגון חמאס ודאעש, הסיכון הנשקף מפעילותם גבוה בהרבה.
לאור אלה, ובשים לב למדיניות הענישה הנוהגת, ראיתי לקבוע מתחם עונש הולם של מאסר בפועל, לתקופה שבין חצי שנה ועד שנה וחצי.
נסיבות שאינן קשורות לעבירה
הנאשם יליד 1989, לחובתו הרשעות קודמות:
בשנת 2008 הורשע הנאשם בעבירות של ניסיון תקיפת שוטר, השתתפות בהתפרעות, סיכון אדם בנתיב תחבורה, הצתה, יצוא ויבוא נשק, קשירת קשר לפשע ופרסום דברי תמיכה בארגון טרוריסטי, בגין עבירות אלה הוטלו על הנאשם שלושים וחמישה חודשי מאסר בפועל לצד מאסר מותנה.
בשנת 2013 הורשע הנאשם בעבירות של השתייכות לארגון טרוריסטי ובשידול להשתייכות לארגון, בגין עבירות אלה הוטלו על הנאשם תשעה עשר חודשי מאסר בפועל לצד מאסר מותנה.
מתסקיר שירות המבחן עולה כי הנאשם לא הודה במעשיו אל מול קצין המבחן ושלל השתייכותו לארגון טרוריסטי. שירות המבחן התרשם כי קיימים אצל הנאשם יסודות בריאים לתפקוד נורמטיבי המהווים גורמי סיכוי עבורו. לצד זאת, שירות המבחן התרשם כי הנאשם אינו מודה במעשים ולא מפנים את חומרתם. לאור אלה שירות המבחן נמנע מהמלצה בעניינו של הנאשם.
דיון והכרעה
לזכות הנאשם זקפתי את העובדה כי הודה וקיבל אחריות למעשיו. אמנם הנאשם התקשה להודות במיוחס לו בפני קצין המבחן, אך בדיון לפני חזר על הודאתו.
4
לחובת הנאשם זקפתי את עברו הפלילי, המעיד על עוינותו למדינה ועל מעורבותו בעבירות בטחוניות. הנאשם ביצע את העבירה כשמאסר מותנה מרחף מעל ראשו, והדבר מעיד על כישלון ההרתעה בעניינו ועל תעוזתו להמשיך בפעולותיו חרף מאסרים אותם ריצה.
לאור אלה ראיתי למקם את הנאשם באמצעו של מתחם הענישה שקבעתי וכן להפעיל מאסר מותנה של שבעה חודשים שלחובת הנאשם, חלקו בחופף וחלקו במצטבר.
לפיכך גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. שנים עשר חודשי מאסר בפועל, אשר ימנו מיום מעצרו של הנאשם, _____
ב. מפעיל מאסר מותנה של שבעה חודשים אשר הושת על הנאשם בת"פ 12971-10-13 ביום 2.12.13. שלושה חודשים מהמאסר המותנה ירוצו במצטבר לעונש המאסר וארבעה בחופף, כך שסך הכל ירצה הנאשם חמשה עשר חודשי מאסר.
ג. ששה
חודשי מאסר, אותו לא ירצה אלא אם יעבור את העבירה בה הורשע, עבירה על
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים תוך 45 יום.
ניתן היום, ח' תשרי תשע"ח, 28 ספטמבר 2017, במעמד הצדדים.